Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece




ΑρχικήInitial ΠίσωBack ΑρχικήΘηρευτές

Κορακοειδή οι παμφάγοι άρπαγες της εποχής μας .....

(photo
.


Το πρόβλημα της υπερβολικής αύξησης των κορακοειδών για την άγρια πανίδα    Μελέτη των κορακοειδών στην Ελλάδα    Λειτουργία και κατασκευή της αυστραλιανής παγίδας



Η αρπακτικότητα έγκειται στις άμεσες (θανάτωση) και έμμεσες (όχληση) επιδράσεις του άρπαγα στη λεία. Η διαχείριση της αρπακτικότητας σκοπεύει στη ρύθμισή της σε τέτοιο επίπεδο όπου θα διατηρείται η φύση και θα ικανοποιούνται οι ανάγκες του ανθρώπου.
Η εξόντωση ή η μεγάλη μείωση των πληθυσμών των αρπάγων δεν πρέπει να επιχειρείται, τόσο στα πλαίσια της διατήρησης της φύσης όσο και για την προστασία της ίδιας της λείας αφού οι άρπαγες έχουν ευεργετικό ρόλο με την απομάκρυνση των άρρωστων και αδύνατων ατόμων.

Τ α τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός των κορακοειδών αυξάνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, γεγονός το οποίο αποδίδεται στην ικανότητα των πτηνών αυτών να προσαρμόζονται στα ανθρωπογενή περιβάλλοντα και να αυξάνονται έτσι με πολύ μεγάλους ρυθμούς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Οπως διαβάζουμε σε σχετική με- λέτη των Χ. Σώκου, Π. Μπίρτσα, Ε. Τσαχαλίδη, Α. Καστόρη και Ν. Πασίκα, «?ιαχείριση ανεπιθύμητων πτηνών σε περιαστικές περιοχές: η περίπτωση των κορακοειδών», ο υπερπληθυσμός των τελευταίων έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στον άνθρωπο όσο και στην υπόλοιπη πανίδα.
Πιο συγκεκριμένα, στις αστικές περιοχές τα κορακοειδή προκαλούν μεταφορά ασθενειών, ανεξέλεγκτη απόθεση περιττωμάτων και εμεσμάτων σε οχήματα, κτίρια και πεζούς, διασκόρπιση σκουπιδιών και όχληση των κατοίκων με τα κρωξίματα, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες.

Εχει μάλιστα αποδειχθεί πως τα κορακοειδή είναι φορείς μεγάλης ποικιλίας μικροοργανισμών οι οποίοι είναι παθογόνοι για τον άνθρωπο. Οι υψηλής επικινδυνότητας ασθένειες που συνδέονται με τη μετα- φορά των μικροοργανισμών αυτών από τα κορακοειδή είναι, μεταξύ άλλων, η περίφημη γρίπη των πτηνών, ο πυρετός του ?υτικού Νείλου και η ασθένεια του Lyme.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα κορακοειδή μεταφέρουν βακτηρίδια όπως τα καμπυλοβακτηρίδια, τα κολοβακτηρίδια, η σαλμονέλα και το βακτήριο της υερσινίωσης (ψευδοφυ- ματίωση).

Οι επιπτώσεις σε ζώα και καλλιέργειες

Φυσικά τα κορακοειδή αυξάνουν τη θνησιμότητα διάφορων ειδών τις πανίδας, ενώ είναι υπεύθυνα και για τις μειώσεις γεννήσεων των υπόλοιπων πτηνών. Αυτό συμβαίνει διότι πραγματοποιούν επιδρομές σε φωλιές άλλων πουλιών, καταστρέφουν αυγά και σκοτώνουν τους νεοσσούς. Επιπλέον, προκαλούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες καθώς καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες δημητριακών, πλήττοντας έτσι την παραγωγή σε μεγάλη ακτίνα.

Επίσης, τα κορακοειδή προκαλούν θνησιμότητα ακόμα και στο λαγό.

Ερευνες στην Ευρώπη έχουν αποδείξει πως όπου οι θηλαστικοί άρπαγες αποκλείστηκαν με περίφραξη, τα αρπακτικά πτηνά και τα κορακοειδή θανάτωσαν τουλάχιστον το 15% των νεογνών. Από αυτά το 50% θανατώθηκε από σταχτοκουρούνες (Corvus corone cornix), το 20% από κόρακες (Corvus corax), το 20% από ποντικοβαρβακίνες (Buteo buteo), το 8% από διπλoσάινα (Accipiter gentilis) και το 2% από νανόμπουφους (Asio otus).

Μέθοδοι μείωσης των επιπτώσεων

Σημειώνεται πως η αρπακτικότητα των κορακοειδών είναι συνήθως ανάλογη με το μέγεθος του πληθυσμού τους και δεδομένου ότι ο τελευταίος έχει αυξηθεί κατά πολύ, ο έλεγχος ειδικά για ορισμένα είδη κρίνεται πλέον απαραίτητος.

Ενδεικτικά, ορισμένοι τρόποι για τη μείωση των επιπτώσεων από τα κορακοειδή είναι η παρεμπόδιση με δίχτυα, ο εκφοβισμός, η θήρευση, η παγίδευση και η μείωση της έκθεσης των σκουπιδιών. Επίσης, η παγίδευση είναι μια επιλεκτική και νόμιμη μέθοδος και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε διάφορες αγροτικές περιοχές στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί μόνο στο πλαίσιο έρευνας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας & Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και του Τμήματος Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η αυστραλιανή παγίδα είναι ο αποτελεσματικότερος τύπος παγίδας για τη σύλληψη των κορακοειδών.

Στη Γερμανία βρέθηκε πως ένα δίκτυο παγίδων με πυκνότητα 0.2 αυστραλιανών παγίδων/km² μειώνει τον πληθυσμό των σταχτοκουρούνων (Corvus corone cornix) κατά 60% σε μια ευρύτερη αγροτική περιοχή 1.000km². ?υστυχώς, μετά την έρευνα, οι παραινέσεις και τα σχετικά έγγραφα της ΚΟΜΑΘ και του kαθηγητή Ευστράτιου Τσαχαλίδη (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο) προς τις δασικές υπηρεσίες για την ανάγκη εφαρμογής της παγίδευσης δεν βρήκαν ανταπόκριση.
Ισως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να μελετήσουν εκ νέου τα επιστημονικά στοιχεία και ευρήματα και να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα, διότι είναι πολύ πιο σοβαρό απ' ό,τι νομίζουν.

Ποια είδη έχουμε στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, στην Ελλάδα έχουν ευρεία κατανομή τα εξής είδη της οικογένειας Cirvidae (κορακοειδή):

    Χαβαρόνι

    (Corvus lugilepus) Κόρακας

    (Corvus coeax) Μαυροκουρούνα

    (Corvus corone corone) Σταχτοκουρούνα

    (Corvus corone cornix) Κάργια

    (Corvus monedula) Καρακάξα

    (Pica pica) Κίσσα η βαλανιδοφάγος

    (Garrulus gladarius) Κοκκινοκαλιακούδα

    (Pyrrhocorax pyrrrhocorax) Καρυοθραύστης

    (Nucifraga caryocatactes)

Τα κοινά και βασικά χαρακτηριστικά των περισσότερων ειδών που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι το σκούρο χρώμα στο φτέρωμα, η μακριά ουρά, οι μεγάλες φτερούγες και το μακρύ και ισχυρό ράμφος.

Η γενική αυτή εικόνα αφορά και στα δύο φύλα, καθώς δεν εμφανίζουν φυλετικό διμορφισμό.

Από πλευράς βιοτόπων τα περισσότερα από αυτά τα είδη ζουν σε ανοικτές περιοχές, κοντά σε γεωργικές εκτάσεις. Είναι παμφάγα και το διαιτολόγιό τους περιλαμβάνει μεγάλο εύρος ειδών λείας, τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης.

Η συγκεκριμένη διττή διατροφική τάση τους έχει ως αποτέλεσμα την εξαιρετική προσαρμοστικότητά τους και ως εκ τούτου και την αύξηση των πληθυσμών τους, καθώς βρίσκουν πάντα τροφή.
Ετσι, όχι μόνο διατηρούν αλλά αυξάνουν τους ρυθμούς αναπαραγωγής τους.

Τα πιο ζημιαρικα...

Τα είδη που προκαλούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας είναι η σταχτοκουρούνα και η καρακάξα, που διατηρούν υψηλούς πληθυσμούς και θεωρούνται επιζήμια είδη.

Η θήρευσή τους επιτρέπεται, έτσι κατά καιρούς πραγματοποιούνται από διάφορους Κυνηγετικούς Συλλόγους εξορμήσεις με το συγκεκριμένο αντικείμενο, προσφέροντας σημαντική υπηρεσία στην προσπάθεια της καταπολέμησης των επιβλαβών αυτών ειδών.

Σταχτοκουρούνα- Κυνήγι:
Κυνηγιέται με καρτέρι σε σημεία της διαδρομής της από τις θέσεις κουρνιάσματος προς τις θέσεις τροφοληψίας. Παλιότερα τα δασαρχεία επικήρυσσαν τις κουρούνες και έδιναν αμοιβή σε όσους προσκόμιζαν τα πόδια των σκοτωμένων πουλιών.

Καρακάξα - Κυνήγι:
Κυνηγιέται με καρτέρι κοντά στις θέσεις όπου συνηθίζει να κουρνιάζει. Οι καρακάξες μιας περιοχής κουρνιάζουν σε συγκεκριμένα δέντρα και κάθε απόγευμα έως το σούρουπο ακολουθούν πάντα την ίδια διαδρομή. Εχουν μια αρκετά χαρακτηριστική πτήση, σχεδόν κυματιστή, με γρήγορα κτυπήματα των φτερών και μικρά εναέρια γλιστρήματα.

Πηγές :
Ενθετο Κυνήγι Ελεύθερου Τύπου.
Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας.
www.gpeppas.gr

Φωτογραφίες : Διαδίκτυο - gpeppas


.

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΓΕΜΑΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ ...

Σε μια φιλοσοφική συζήτηση με κάποιον συνάδελφο περί προσαρμοστικότητας των ειδών, τέθηκε εκ μέρους του το ερώτημα ΄΄ ξέρεις ποιο είναι το πιο πετυχημένο βιολογικά είδος από την άγρια πανίδα του πλανήτη μας ;;; ΄΄ Πιο πετυχημένο από την άποψη της πληθυσμιακής του κατάστασης, της γεωγραφικής τους εξάπλωσης καθώς και από τις προοπτικές ανάπτυξης του είδους. Αμέσως για την εύρεση αυτού του ''θαύματος της φύσης'' άρχισα να επεξεργάζομαι τις παραμέτρους της βιολογίας των ειδών οι οποίες θα εξασφάλιζαν την μέγιστη προσαρμοστικότητα του και θα το καθιστούσαν ένα πετυχημένο είδος! Και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ένα είδος για να είναι το πιο επιτυχημένο στο κόσμο θα πρέπει να έχει τα εξής γνωρίσματα :

    Καταρχάς θα πρέπει να βρίσκεται στις ψηλότερες βαθμίδες, αν όχι στην κορυφή, της τροφικής αλυσίδας. Να είναι δηλ. αν όχι αρπακτικό τότε σίγουρα άρπαγας με βίο έντονης αρπακτικότητας έως και του φαινομένου της παρασιτικής δράσης.
    Να είναι παμφάγο με χαρακτηριστική ευκολία στην εξεύρεση της τροφής του ώστε ο παράγων τροφή να μην είναι ποτέ περιοριστικός για την επιτυχή πορεία του είδους.
    Να έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα και σε διαφορετικού είδους περιβάλλοντα. Δηλ. να μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί από το δάσος εως τους υδροβιότοπους και από τα γεωργικά οικοσυστήματα ως και τις άγονες περιοχές κτλ. ακόμη και μέσα η πλησίον σε άκρως ανθρωπογενή περιβάλλοντα όπως είναι οι πόλεις και τα χωριά.
    Να έχει καλή έως πολύ καλή αναπαραγωγική ικανότητα.
    Να είναι είδος κοινωνικό, γιατί η κοινωνικότητα εξασφαλίζει μεγαλύτερες δυνατότητες επιβίωσης και ανάπτυξης του είδους.
    Να μην έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς και κυρίως να μην αποτελεί αντικείμενο έντονης θηρευτικής πίεσης από τον άνθρωπο.

Ενας μεγάλος άρπαγας Φωλιά καρακάξας από σύρμα ! Επεξεργάζοντας τα ανωτέρω στοιχεία το μυαλό μου πήγε αμέσως στην αλεπού. Είναι ένα είδος που συνδυάζει πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ήρθε όμως η απάντηση του ΄΄γρίφου΄΄ από τον συνάδελφο. Το είδος που αποτελεί ΄΄ θαύμα της φύσης΄΄ δεν είναι άλλο από την ΚΑΡΑΚΑΞΑ [Pica ? pica] .

Όντως έχει φοβερή προσαρμοστικότητα αφού απαντάται στις 5 από τις 7 ηπείρους [ εκτός δηλ. από την Αρκτική και Ανταρκτική όπου οι συνθήκες είναι ιδιόμορφες ] και σε ποικιλία περιβάλλοντος, από το δάσος ως τον κάμπο και από την έρημο ως τα έλη, ακόμη και μέσα στα χωριά και τις πόλεις.

Ανήκει στην τάξη ΣΤΡΟΥΘΙΟΜΟΡΦΑ [ PASSERIFORMES] και στην οικογένεια Κορακίδαι [ Corvidae] , είναι είδος παμφάγο που παρουσιάζει έντονη αρπακτικότητα προς άλλα είδη της πανίδας ακόμη και ως του παρασιτισμού. Έχει δε πολύ καλή αναπαραγωγική ικανότητα γεννώντας 5-8 αυγά, ενώ δεν είναι σπάνια η περίπτωση να κάνει δεύτερη γέννα μέσα σε μία αναπαραγωγική περίοδο. Η δε κοινωνική δομή του βίου της, της εξασφαλίζει μεγαλύτερες δυνατότητες επιβίωσης και είναι σε τέτοιο βαθμό [όπως άλλωστε σε όλα τα κορακοειδή] που τα γηραιά άτομα δεν εγκαταλείπονται στην τύχη τους, όπως συμβαίνει κατά κόρον στην φύση, αλλά φροντίζονται και προστατεύονται με περίσσεια ευαισθησία από τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας δημιουργώντας μάλιστα ένα είδος γηροκομείου.

Επίσης αντιμετωπίζει ελάχιστη θηρευτική πίεση τόσο από τους φυσικούς εχθρούς της [ που είναι ελάχιστοι] όσο και από τον άνθρωπο ο οποίος σπάνια ασχολείται σοβαρά με την θήρα της, εκτός βέβαια από τις χώρες ή περιοχές εκείνες στις οποίες ασκείται σοβαρή θηραματική πολιτική και οι πληθυσμοί της βρίσκονται σε διαρκή έλεγχο !! Επομένως όλες αυτές οι ιδιότητες της βιολογίας της καρακάξας την έχουν καταστήσει ένα πολύ πετυχημένο είδος και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πιο πετυχημένου βιολογικά είδος στον κόσμο.

Το μέγεθος της προσαρμοστικότητας και της ευρηματικότητας αυτού του πουλιού διαπιστώθηκαν και από μένα με τον καλύτερο τρόπο, από το κάτωθι αξιοσημείωτο γεγονός. Στην αυλή του πατρικού σπιτιού της μητέρας μου στον Κραννώνα Λάρισας υπήρχε μια πολύ μεγάλη και παλιά αμυγδαλιά. Σε αυτό λοιπόν το δέντρο έφτιαξαν εδώ και χρόνια την φωλιά τους ένα ζευγάρι καρακάξες στην οποία μεγάλωσαν αρκετές γενιές από αυτές. Πριν λίγες μέρες αναγκαστήκαμε να κόψουμε λόγω παλαιότητας αυτό το δέντρο και τότε είδα έκπληκτος ότι η φωλιά ήταν κατασκευασμένη, όχι από κλαδάκια και χόρτα, αλλά από σύρματα !!!!!

Φυσικά ήταν μεγάλη η πρόκληση για μένα ένα οργανωμένο κυνήγι αυτού του είδους με τις τόσες βιολογικές περγαμηνές. Ποτέ εως τώρα δεν την κυνήγησα συστηματικά, και η εμπειρία μου στην θήρα της περιορίζεται μόνο στην περιστασιακή θήρευση κάποιων ατόμων και που ο αριθμός τους στην εικοσάχρονη κυνηγετική μου καριέρα μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Έτσι η πρόταση του φίλου μου Δημήτρη για κάποια οργανωμένα κυνήγια καρακάξας, και με την υπόσχεσή του ότι θα έχουμε ευκαιρία για αμέτρητες τουφεκιές, με ενθουσίασε γιατί δεν το κρύβω ότι όσες φορές δοκίμασα παλαιότερα, κατά την διάρκεια ή στο τέλος κάποιου άλλου κυνηγιού, να θηρεύσω περιστασιακά αυτά τα πουλιά, η προσπάθειά μου στέφθηκε από απόλυτη αποτυχία λόγω της έντονης καχυποψίας και ιδιαίτερης εξυπνάδας αυτών των πουλιών !!!

Απατάται οικτρά όποιος πιστεύει ότι είναι εύκολη η συστηματική [και όχι η περιστασιακή] θήρευση αυτών των πουλιών παρά την πληθυσμιακή τους αφθονία. Η ιδιαίτερη εξυπνάδα και η έντονη καχυποψία τους, καθιστούν κάθε προσπάθεια πλησιάσματος αδύνατη ενώ στο καρτέρι εάν δεν είσαι πλήρως καλυμμένος και επιμελώς προσαρμοσμένος στο περιβάλλον, τότε πουλιά δεν πρόκειται να τουφεκίσεις.

Υπάρχει όμως ένα χαρακτηριστικό στην βιολογία του πουλιού που αν το εκμεταλλευτείς σωστά τότε όλα γίνονται πολύ εύκολα. Η τάση των πουλιών να μαζεύονται κατά εκατοντάδες σε συγκεκριμένες θέσεις κουρνιάσματος μας δίνει δυνατότητα την μία ?μιάμιση ώρα πριν την δύση του ηλίου να τις κυνηγήσουμε στις συγκεκριμένες θέσεις με πολύ καλά αποτελέσματα γιατί τότε είναι πιο απρόσεκτα τα πουλιά και όσο περνά η ώρα και φθάνει η νύχτα η θέληση για την συγκεκριμένη θέση κουρνιάσματος τα κάνει ακόμη πιο απρόσεκτα σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που λίγο πριν πέσει η νύχτα να αδιαφορούν πλήρως για την παρουσία του κυνηγού και να περνούν από πάνω του δίνοντας την ευκαιρία για ωραίες και εύκολες τουφεκιές. Προσοχή όμως να μην ΄΄ κάψετε΄΄ το μέρος. Μεταξύ δύο κυνηγίων στο ίδιο μέρος θα πρέπει να μεσολαβούν ημέρες ηρεμίας γιατί οι καρακάξες όπως προείπαμε είναι πολύ έξυπνα πουλιά, μαθαίνουν εύκολα και αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Έτσι λοιπόν εκμεταλλευόμαστε σαν παρέα, αρκετά συχνά μπορώ να πω, αυτή την ιδιαιτερότητα τους για να κάνουμε πολύ ωραία κυνήγια στα οποία περιοριστικός παράγοντας μπορεί να αποτελέσει το τελείωμα των φυσιγγίων ή του χρόνου, ποτέ όμως η ύπαρξη των θηραμάτων όπως συχνά συμβαίνει με όλα τα άλλα θηράματα !!! Με το τέλος ενός τέτοιου κυνηγιού, όπου η κάρπωση για δύο άτομα σε μία ? μιάμιση ώρα κυνηγιού κυμαίνεται μεταξύ 60 και 80 πουλιά, με πολύ ωραίες τουφεκιές τραβέρσα, ρουαγιάλ, μπηχτές, σε απομακρινόμενα και σε εισερχόμενα πουλιά κτλ., σου αφήνει μια ιδιαίτερη ικανοποίηση όχι μόνο για την τέρψη του κυνηγιού ( η οποία ομολογουμένως είναι σε υψηλά επίπεδα ) αλλά κυρίως γιατί γνωρίζουμε ότι με την αφαίρεση αυτών των πουλιών από την φύση προσφέρουμε ανυπολόγιστη προσφορά στην πανίδα της περιοχής, η οποία κατά την αναπαραγωγική περίοδο κυριολεκτικά δυναστεύεται από αυτούς τους άπληστους άρπαγες. Σχεδόν όλα τα είδη της πτηνοπανίδας [ δεντρόβια, εδαφόβια, μικροπούλια, υδρόβια και παρυδάτια, ακόμη και αρπακτικά] κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, κυριολεκτικά στενάζουν από την αδυσώπητη αρπακτικότητα της πολυπληθούς καρακάξας. Ακόμη και τριχωτά είδη όπως ο λαγός υπόκεινται στην αρπακτικότητα της. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι καρακάξες, με την έντονη παρατηρητικότητα τους σε συνδυασμό με την μεθοδική τους έρευνα, ανακαλύπτουν μικρά λαγουδάκια τα οποία και σκοτώνουν ανοίγοντας το κρανίο τους με δυνατά χτυπήματα του ράμφους τους. Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά η καρακάξα που βρίσκει πρώτη την τροφή, κράζοντας έντονα μαζεύει και άλλες καρακάξες οι οποίες και τελειώνουν την καταστροφή βρίσκοντας και τα υπόλοιπα λαγουδάκια της ίδιας γέννας που είναι κρυμμένα εκεί κοντά.

Τα αποτελέσματα της αρπακτικότητά της πολλαπλασιάζονται από τον αδιαμφισβήτητο υπερπληθυσμό [ ακόμη και ένας αδαείς το βλέπει] αυτού του είδους για το οποίο δυστυχώς δεν ισχύει ο νόμος της φύσης ο οποίος φέρνει την ισορροπία μεταξύ αρπάγων και θυμάτων, και αυτό γιατί ο άνθρωπος με τις δράσεις του [ πχ. ανεξέλεγκτες χωματερές ] της προσφέρει άφθονη τροφή.

Η κυνηγετική ομάδα Τα θηράματα Την κυνηγάμε είτε με καρτέρι είτε με περπατητό κυνήγι. Για να φτάσουμε όμως εκεί θα πρέπει πρώτα να βρούμε, όπως προείπαμε, τις θέσεις κουρνίασματος των πουλιών στην περιοχή που μας ενδιαφέρει. Για να το καταφέρουμε αυτό, αρκεί λίγη ώρα πριν το σούρουπο να παρατηρήσουμε την γύρω περιοχή. Αμέσως θα δούμε όλες τις καρακάξες της περιοχής να ακολουθούν το ίδιο δρομολόγιο [όπως όλα σχεδόν τα κορακοειδή] το οποίο καταλήγει στο σημείο όπου θα κουρνιάσουν για να περάσουν την νύχτα. Αυτά τα σημεία είναι συνήθως κανάλια ή συστάδες με καλάμια, αλσύλλια με πεύκα ή και άλλα δέντρα, ρουμάνια κτλ.

Για το περπατητό κυνήγι επιλέγουμε κανάλια με καλάμια, βούρλα κτλ ή συστοιχίες από καλάμια όπου οι καρακάξες τα προτιμούν για κούρνια κυρίως τις μέρες που έχουμε παγωνιά και σίγουρα τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Περπατάμε ανα δύο εκατέρωθεν των θέσεων αυτών και τουφεκάμε τα πουλιά που ξεπετάγονται από τα καλάμια ή ακόμη και αυτά που έρχονται να κουρνιάσουν σε αυτά. Ακόμη καλύτερα αν ήμαστε τέσσερις όπου ανα ζεύγη περπατάμε από τις πιο απομακρυσμένες θέσεις συγκλίνοντας και στέλνοντας οι μεν στους δε τα πουλιά και αντιστρόφως.

Για το καρτέρι επιλέγουμε συστάδες δέντρων, αλσύλλια, ρουμάνια κτλ. που προτιμούν οι καρακάξες για κούρνια, και ακόμη καλύτερα αν αυτές οι θέσεις γειτνιάζουν με σκουπιδότοπους, ανεξέλεγκτες χωματερές κτλ [ που δυστυχώς υπάρχουν παντού στην Ελληνική ύπαιθρο]. Το καρτέρι το κάνουμε μέσα ή πλησίον της θέσης κουρνιάσματος, ενδιάμεσα αυτών και των χωματερών και στην πορεία που ακολουθούν τα πουλιά, ακόμη και μέσα ή πλησίον των σκουπιδότοπων [ δεν το συνιστούμε λόγω της αφόρητης δυσοσμίας]. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όποια μέθοδος και να επιλέξετε για να κυνηγήσετε αυτά τα πουλιά θα ζήσετε μία συγκλονιστική κυνηγετική εμπειρία και μάλιστα χωρίς την αίσθηση ότι η οποιαδήποτε υπερκάρπωση θα συντελέσει στην έλλειψη του θηράματος που κυνηγάμε. Το αντίθετο μάλιστα, και να είστε σίγουροι ότι [ υπο τις παρούσες συνθήκες] όσα περισσότερα πουλιά αφαιρέσετε από την φύση τόσο περισσότερες υπηρεσίες προσφέρετε σε αυτήν και ειδικότερα στην πτηνοπανίδα της περιοχής !!!!

Εξοπλιστείτε λοιπόν με αρκετά φυσίγγια, ακολουθήστε τις οδηγίες και επιδοθείτε σε κυνήγι καρακάξας και σας διαβεβαιώ ότι δεν θα χάσετε.

΄΄ Τα πουλάκια είναι πολλά !!!! ΄΄

Γεώργιος Χριστοδούλου
Δασοπόνος ? θηραματοπόνος
Επιστημονικός συνεργάτης της Ζ΄ Κ.Ο.Θ.