Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΠίσωInitial ΠίσωBack


 ΑΓΡΙΟΚΟΥΡΚΟΣ

O αγριόκουρκος Ιμαλαΐων (Tetraogallus himalayensis)


ΑΓΡΙΟΚΟΥΡΚΟΣ στην ΕΛΛΑΔΑ και στο κόκκινο βιβλίο
Eίναι ένας αγριόκουρκος που και αυτός ανήκει στην οικογένεια φασιανίδων Phasianidae , διαπιστώνεται η παρουσία του σε όλο το φάσμα των Ιμαλαΐων και σε τμήματα του γειτονικού Παμίρ της Ασίας. Βρίσκεται σε αλπικά λιβάδια και σε απόκρημνες βραχώδεις περιοχές , όπου σε περίπτωση κινδύνου θα βουτήξουν κάτω στις πλαγιές των λόφων για να ξεφύγουν.
Η παρουσία του έιδους σε κάποιες περιοχές συμπίπτει με την ελαφρώς μικρότερη έκδοση του , του αγριόκουρκου- snowcock του Θιβέτ.. Οι πληθυσμοί από διάφορες περιοχές παρουσιάζουν διακυμάνσεις στο χρωματισμό και έχουν περίπου πέντε υποείδη .

 ΑΓΡΙΟΚΟΥΡΚΟΣ

Εισήχθησαν στα βουνά της Νεβάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του 1960 και ένας άγριος πληθυσμός έχει εγκατασταθεί στο Ruby Όρη .
Ο Ιμαλαΐων Snow-Cock είναι μια μεγάλη γκρίζα πέρδικα , το μέγεθος του 55-74 εκατοστά (22-29) σε μήκος και ζυγίζουν 2 με 3,1 kg (4.4 έως 6.8 lb).
Το κεφάλι έχει μία ομοιότητα με εκείνη των μικρότερων περδίκων της περιοχής των Ιμαλαίων .. Ο λευκός λαιμός και τα πλαϊνά του κεφαλιού συνορεύουν με καστανιές moustachial -λωρίδες και μία σκοτεινή ευρεία ζώνη που εκτείνεται από το μάτι μέχρι πάνω από το αυτί και επεκτείνεται στο πάνω μέρος του λαιμού του . Τα ανώτερα τμήματα του πτερώματος είναι γκρι, με τα φτερά του γκρι με ερυθροκίτρινες γραμμώσεις . Το στήθος στο πάνω μέρος είναι γκρι με μαύρες γραμμές σε σχήμα ημισέληνου. Στο κάτω μέρος το φτέρωμα του είναι σκούρο γκρι, και οι πλευρές του σώματος με ραβδώσεις που περιέχουν μαύρο, καστανό και λευκό.. Στα το χρώμα του δέρματος είναι κίτρινο. Και τα δύο φύλα είναι όμοια σε φτέρωμα, αλλά το θηλυκό είναι μικρότερο και δεν έχει την μεγάλη προεξοχή του ταρσού το κότσι , χαρακτηριστικό του αρσενικού.

Ονομάζεται γενικά ως Tetraogallus caucasicus και διαχωρίζεται με βάση τη γεωγραφία και με δεδομένο το όνομα του Tetraogallus himalayensis. Μια μελέτη μοριακή φυλογενετική υποδηλώνει ότι στο Θιβέτ ο snowcock αντιπροσωπεύει μια πρώιμη ή μεγαλύτερη αποκλίση από τον κοινό πρόγονο των snowcocks Οι κύριοι πληθυσμοί χωρίζονται από την έρημο Τακλαμακάν και ο διαχωρισμός έχει υπολογιστεί ότι έχει συμβεί μετά τις παγετώνων του Πλειστοκαίνου (1 εκ χρόνια πριν). [Το μεγάλο εύρος κατανομής είναι κατακερματισμένο και αυτοί οι διαζευγμένοι πληθυσμοί παρουσιάζουν διακυμάνσεις στο φτέρωμα και έχουν ονομαστεί ως υποείδη. Αν και αρκετά υποείδη έχουν περιγραφεί, δεν είναι όλα ακόμη αναγνωρισμένα .

    · Τα υποείδη ονομάστηκαν και διαχωρίστηκαν από τον GR Gray το 1843 ο οποίος αναφέρεται στους πληθυσμούς από το ανατολικό Αφγανιστάν με επέκταση στο Λαντάκ και τα κεντρικά Ιμαλάια του Νεπάλ.
    · incognitus περιγράφεται από Zarudny το 1911 από τα βουνά της νότιας Τατζικιστάν και το βόρειο Αφγανιστάν, είναι συνολικά ένα πουλί πολύ πιο ανοιχτόχρωμο με πολύ ελαφρύ καστανιές γραμμώσεις και μαύρα σημάδια στο κάτω μέρος και buffier. (bendi περιγράφεται από τον Walter Norman Koelz είναι συνήθως περιλαμβάνονται σε αυτό το υποείδος )
    · sewerzowi Zarudny, 1910 - Tien Shan για Zaysan (Καζακστάν), ανατολικά στο Xinjiang (που δεν αναγνωρίζεται από την Ernst Hartert )
    · grombczewskii Bianchi, 1898 - Kunlun Όρη
    · koslowi Bianchi, 1898 - Nan Shan και Τσινγκ Χάι Κου Βουνά του Qinghai και S Γκανσού

Διανομή και την κατάσταση

 ΑΓΡΙΟΚΟΥΡΚΟΣ

Himalayan snowcock συχνάζει στα αλπικά λιβάδια και στις απότομες κορυφογραμμές των βουνών της Κεντρικής και της Νότιας Ασίας πάνω από τα δασοόρια και κοντά στο snowline.- γραμμή χιονιού Στα Ιμαλάια, βρίσκεται μεταξύ 4.000 - 5.000 m υψόμετρο το καλοκαίρι, κατεβαίνοντας προς 2400 m κατά τη διάρκεια ενός σοβαρού χειμώνα . Ο αγριόκουρκος των Ιμαλαΐων έχει ένα μεγάλο εύρος κατανομής και δεν είναι ορατή μείωση του πληθυσμού, έχει θεωρηθεί ένα είδος "ανησυχίας" που χρειάζεται διερεύνηση από την IUCN

Το 1961 η ομοιότητα του τοπίου των Ιμαλαΐων στην περιοχή Νεβάδα είχε παρατηρεί από τους αρμόδιους οπαράγοντες θήρας των ΗΠΑ και ο snowcock Ιμαλαΐων θεωρήθηκε ως ένα καλό πουλί ως θήραμα και ξεκίνησε η διαδικασία για την εισαγωγή του διέυθηνση θήρας της Νεβάδας ΗΠΑ . Στη συνέχεια, η Επιτροπή προσέγγισε τον Πρόεδρο του Πακιστάν για μερικά πουλιά. Αυτά ήταν τα πρώτα άγρια ??παγιδευμένοι πουλιά από την περιοχή Χούνζα του Πακιστάν που στις αρχές της όλης διαδικασίας μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ και είχαν πολλές απώλειες .
Κατόπιν από τα αρχικά αυτά ζευγάρια που επέζησαν άρχισε η Αμερικανική εκτροφή τιους σε ειδικούς κλωβούς στο Mason Valley αγρόκτημα και σε μια περίοδο 15 ετών (1965-1979) είναι περισσότερο από 2000 τα πουλιά απελευθερώνονται στο φυσικό περιβάλλον. Έτσι ένας πια άγριος πληθυσμός άνω των 200 έως 500 πουλιά έχει καθιερωθεί στις Ruby Όρη, όπου αναζητούν τροφή πάνω από τα δασοόρια.

Συμπεριφορά

Himalayan snowcocks είναι αγελαίο-κοπάδι είδος την εποχή της αναπαραγωγής, κινείται μέσα σε μικρές ομάδες. Αρκετές ομάδες μπορούν να κατοικήσουν το ίδιο λόφο και φαίνεται να προτιμούν βραχώδεις πλαγιές. Τρέφονται με γρασίδι, βλαστούς, καρπούς και σπόρους.
Το πρωί τα πουλιά πετούν στην κατηφόρα για να πιούν νερό. Όταν προσεγγίζεται από κάτω από το επίπεδο όπου βρίσκονται , προσπαθούν να ανεβούν τις πλαγιές με τα πόδια ώστε να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο και όταν τους πλησιάσεις περισσότερο από όσο ανέχονται , τότε από πάνω προς τα κάτω χύνονται σε ¨κατάδυση ¨ κάτω προς τις κοιλάδες με ανοιχτά φτερά.
Στην Ινδία, η εποχή αναπαραγωγής είναι το καλοκαίρι, Απρίλιος-Ιούνιος. Είναι κρυψίνους και αθόρυβος κατά τον χειμώνα, αλλά την άνοιξη, το τραγούδι είναι μια δυνατή φωνή σαν σφυρίχτρα με τρία μέρη με τόνο που αυξάνει . Μπορούν επίσης να κάνουν έναν αυξανόμενο, διαπεραστικός ήχο που θεωρείτε κάλεσμα .
Κατά τη σίτιση περπατούν αργά μέχρι το πάνω μέρος του λόφου, μαζεύοντας τις λεπίδες των φρέσκων χόρτων και των νεαρών βλαστών των φυτών που βρίσκουν στον δρόμο τους Έχει σημειωθεί τρέφονται με τα μούρα της Ephedra , τα φύλλα της Αρτεμισίας , βλαστούς γρασίδι, βολβούς και τους σπόρους της σίκαλης.
Στην περιοχή Χούνζα, έχουν παρατηρηθεί να προτιμούν την Sibbaldia cuneata. [Από τη στιγμή που θα φτάσουν στην κορυφογραμμή του λόφου, τότε θα πετάξουν μακριά σε παρακείμενο λόφο, με απότομη πτήση αρκετής απόστασης προς τα κάτω, και πάλι να πάρουν τον το δρόμο τους προς τα πάνω.
Είναι γενικά επιφυλακτικοί και όταν διαταράσσεται η ησυχία τους τρέχουν στην ανηφόρα και στη συνέχεια πετούν από τις κορυφές, χαρακτηριστικό τους ότι σηκώνονται με σημαντική ταχύτητα. και θόρυβο από τα φτερά τους.

Είναι πιο επιρρεπείς σε θήρευσης στα αλπικά λιβάδια από ό, τι σε απότομες πλαγιές που τις προτιμούν και συρρέουν γιατί τους βοηθούν να κρατήσουν περισσότερο έξω τα αρπακτικά ζώα και γιατί νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια , αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι τους επιτρέπουν να τραφούν πιο αποτελεσματικά. Στην περιοχή Χούνζα, το μέγεθος των κοπαδιών έτεινε να είναι μεγαλύτερο σε βραχώδεις οικοτόπους, παρότι κινδύνευε να υποστεί επίθεση από Golden Eagles, από ότι σε λιβάδια με γρασίδι.
Η αναπαραγωγική περίοδος είναι το καλοκαίρι, Απρίλιος -Ιούνιος. Κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας, το αρσενικό κινείται χαμηλά στο έδαφος με φτερά ελαφρά ανοιχτά, ουρά σε πλήρη έκταση και τα φτερά ελαφρώς αναστατωμένα. Στη συνέχεια, τρέχει προς τα πίσω και προς τα εμπρός μπροστά από την κότα ή σε κύκλους. Η φωλιά είναι ένα γυμνό ανάχωμα στο έδαφος προστατευμένη κάτω από μια πέτρα ή θάμνο, κατά προτίμηση κοντά στην κορυφή μίας απότομης πλαγιάς στην υπήνεμη πλευρά της . Περίπου 5 έως 12 οβάλ μεγάλα αυγά που έχουν χρώμα ανοιχτόελαιώδες - πετρώδες .
Τα αβγά επωάζονται μόνο από το θηλυκό. Το αρσενικό είναι μονογαμικό, που διαμένει στην περιοχή της φωλιάς συχνά σκαρφαλωμένο σε κάποιο υπερυψωμένο βράχο για να ελέγχει την περιοχή της φωλιάς ενάντια στους όποιους εισβολείς. Όταν διαταραχθεί η ησυχία , ο κόκορας προειδοποιεί το θηλυκό με ένα δυνατό σφύριγμα. Η θηλυκια κότα δεν αφήνει τη φωλιά μέχρι πλησίασε πάρα πολύ κοντά ο όποιος κίνδυνος . Τα αυγά εκκολάπτονται μετά από περίπου 27-28 ημέρες. .
Τα μικρά ακολουθούν αμέσως την μητέρα και στην αρχή η διατροφή τους έχει βάση τις ζωικές πρωτεΐνες , μυρμήγκια σκαθαρια κλπ κατόπιν ότι τρώει και η μητερα τους.

Εχθροί .

Οι Ενήλικες μερικές φορές γίνονται θηράμα ειδικά των χρυσαετών , αλεπούδων και άλλων αρπακτικών της περιοχής . Αρκετά είδη ενδοπαρασιτικά ακανθοκεφάλα και Nematoda όπως fedtschenkoi Hispaniolepis,.

Επιμέλεια-Διαμόρφωση
gpeppas


 ΑΓΡΙΟΚΟΥΡΚΟΣ

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas