Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ι
............
............
............
............

HomeInitial ΑρχικήBack ΠίσωΠαρυδάτια


.

   Ο σκύλος φέρμας και το μπεκατσίνι.     Η ματια από τον "Korfes"     Φωτογράφοι άγριας Φύσης (σύνδεσμοι)     Wildlife Photografy videos  
Το μπεκατσίνι έχει σπάσει το ρεκόρ του ταχύτερου στις μεγάλες αποστάσεις και χωρίς στάσεις πτήσεις, πουλιού στο ζωικό βασίλειο.
Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το μεγάλο μπεκατσίνι μπορεί να ολοκληρώσει μια διηπειρωτική πτήση,  από τη Σουηδία στην υποσαχάρια Αφρική, σε δύο μόνο ημέρες,… χωρίς ανάπαυση.
Τα πουλιά ταξίδεψαν περίπου 4.200 μίλια (6.760 χιλιόμετρα), με μέση ταχύτητα 60 μιλίων (97 χιλιόμετρα) την ώρα. Για να παρακολουθήσουν τα πουλιά οι βιολόγοι έπιασαν και σημάδεψαν δέκα μεγάλα μπεκατσίνια με geolocators στους τόπους αναπαραγωγής τους, στη δυτική Σουηδία, το Μάιο του 2009.

Με την πρώτη ματιά, τα μεγάλα μπεκατσίνια δεν φαίνονται ιδιαίτερα ταχεία ή καλά εξοπλισμένα για ένα τόσο επίπονο ταξίδι. Τα σώματά τους είναι μικρά και παχουλά, όχι αεροδυναμικά, και το φθινόπωρο τα πτηνά γίνονται τόσο στρόγγυλα ώστε, όταν πυροβοληθούν, «το δέρμα του σκάζει όταν το τραυματισμένο πουλί χτυπήσει το έδαφος," σύμφωνα με ένα γραπτό του 19ου αιώνα.

Αλλά είναι αυτά τα άφθονα αποθέματα λίπους που επιτρέπουν τα πουλιά να πετούν τόσο μεγάλες αποστάσεις χωρίς στάση, είπε ο επικεφαλής της μελέτης Raymond Klaassen, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας.
"Σχεδόν διπλασιάζουν το σωματικό τους βάρος πριν από την πτήση," είπε ο Klaassen. "Και όλο αυτό το λίπος θα καεί κατά τη διάρκεια της πτήσης, και θα φτάσουν αδύνατα και εξαντλημένα στην Αφρική».

Όπως και με άλλα μεταναστευτικά πουλιά που διανύουν μεγάλες αποστάσεις, είναι ασαφές πώς τα μεγάλα μπεκατσίνια μπορούν να πετάξουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με λίγο ή και καθόλου ύπνο. "Αυτό είναι ένα από τα άλυτα μυστήρια των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων" είπε ο Klaassen.
"Πιστεύουμε τώρα ότι το ήμισυ του εγκεφάλου τους κοιμάται εναλλάσσοντας την αριστερή με τη δεξιά πλευρά του. Ή δεν κοιμούνται καθόλου, αλλά αυτό φαίνεται αδύνατο αν αναλογιστεί κανείς τη σημασία του ύπνου εν γένει. "

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα online στην επιθεώρηση Biology Letters.


Όταν το μπεκατσίνι βγάζει την χαρακτηριστική του κραυγή , συνήθως είναι αργά , για να σηκώσεις το όπλο ώστε να το σκοπεύσεις.

Οι κυνηγοί λοιπόν πρέπει να είναι πιο έξυπνοι από αυτό για να το αποκτήσουν , αλλά το βασικότερο όλων , να κατέχουμε έναν σκύλο δείκτη κατάλληλα προετοιμασμένο για αυτό το δύσκολο αλλά και όμορφο κυνήγι .
Αυτός ο σκύλος πρέπει να γνωρίζει, το τι δεν πρέπει και το τι πρέπει να κάνει σε ένα τέτοιο κυνήγι .

Δεν πρέπει ο σκύλος από την στιγμή που πατάει τα πόδια του στον βιότοπο που θα κυνηγήσουμε , να αρχίσει να καλπάζει δεξιά αριστερά απομακρυνόμενος από τον κυνηγό .
Αν το κάνει αυτό αμέσως αμέσως τον βάζουμε πάλι στο αυτοκίνητο .
Αντίθετα ο σκύλος που απομακρύνεται αλλά κρατεί επαφή με το αφεντικό του και έχει πολύ σταθερή φέρμα, είναι κοντά σε αυτό που θέλουμε …
Με λίγα λόγια, χρειαζόμαστε ένα σκύλο μεθοδικό , που ψάχνει δεξιά αριστερά σε λογικές αποστάσεις , χρησιμοποιώντας κατάλληλα τον αέρα και βέβαια για να μπορεί να τον αξιοποιήσει σωστά , να έχει και την ανάλογη σταθερή φέρμα που χρειάζεται, ώστε να μπορεί ο κυνηγός να αξιοποιήσει όλη αυτή την εργασία του τετράποδου συντρόφου του , για να έχει μία επιτυχημένη βολή .

Ο σκύλος πρέπει να ξέρει να χρησιμοποιεί καλά τον αέρα και να είναι έτοιμος να ανάλυση κάθε αναθυμίαση που φτάνει μέσω αυτού στα ρουθούνια, όσο και αδύνατη – δυνατή είναι και ανάλογα να κινηθεί .
Αν είναι «λεπτή ¨» , τότε πρέπει να κόψει και να κινηθεί πολύ προσεκτικά , χρησιμοποιώντας πάντα σωστά τον αέρα, που μόνο αυτός θα του επιβεβαιώσει την τελική παρουσία του μικρού πουλιού .
Αν η μύτη του γεμίσει από την μυρουδιά του θηράματος, τότε ακαριαία να μείνει σε φέρμα , για να μην προκαλέσει την φυγή του μπεκατσινιού προτού έρθει κοντά ο δίποδος συνκυνηγός του , που είναι απαραίτητος για να ολοκληρωθεί σωστά η κυνηγετική πράξη.

Επίσης πρέπει να μάθει να κινείτε μέσα σε νερά όσο ήσυχα μπορεί , ώστε να μη προκαλεί θόρυβο και δονήσεις στο έδαφος , που θα προειδοποιήσουν το μπεκατσίνι για τον ερχομό του …

Το μπεκατσίνι συνήθως κάνει ότι μπορεί για να δυσκολέψει την ζωή του κυνηγού και του σκύλου του με την απρόβλεπτη συμπεριφορά του …
Πολλές φορές , τα μπεκατσίνια δεν δέχονται εύκολα η και καθόλου φέρμα και αυτό εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες που υπάρχουν εκείνη την ήμερα και συνθέτουν το κυνηγετικό πάζλ , όπως οι καιρικές συνθήκες , ο αέρας , η τροφή και το σπουδαιότερο όλων πόσο ενοχλημένα είναι …
Το μπεκατσίνι κινείται μόνο όταν τρέφετε, χρησιμοποιώντας περίεργες διαδρομές, κάποιες μοιάζουν με πέταλο από άλογο, τότε είναι νευρικό και πολύ προσεχτικό.
Αντίθετα όταν είναι χορτασμένο παραμένει ακίνητο σε σημεία του βάλτου, όπου αισθάνεται ασφαλή και προστατευμένο , από τους φυσικούς εχθρούς του.

Κατ αυτόν τον τρόπο το μπεκατσίνι μπορεί να βρίσκετε παντού γύρω μας.
Οι δε περίεργες μετακινήσεις του μπερδεύουν πολλές φορές τον σκύλο μας και έτσι παρατηρούνται καμία φορά πονταρίσματα ,πάνω κάτω και δεξιά αριστερά , ανάλογα τα ζεστά ίχνη που έχει αφήσει το θήραμα , μέχρι να καταφέρει να το εντοπίσει και να φερμαρει σταθερά .
Σ όλους που το κυνηγάνε , θα έχει τύχη να σηκωθεί δίπλα από τα πόδια μας η πίσω από την πλάτη μας , ενώ παρακολουθούμε την όλη διαδικασία, ειδικά αν το σκυλί μας δεν έχει περάσει από εκεί .

Γι αυτό ο σκύλος μας πρέπει πρώτα απ όλα, να είναι σωστός αεροθήρας, κρατώντας το κεφάλι του ψηλά για να εξερευνεί με την βοήθεια του αέρα , όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο τόπο μπροστά του, αλλα και να χαμηλώνει το κεφάλι πάντα παράλληλα με το έδαφος , ώστε να εξιχνιάζει τα όποια ίχνη έχει αφήσει το μικρό πουλί.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι, ότι όταν το σκυλί μας ερευνά η ακόμη καλύτερα ακολουθεί κάποια ίχνη , δεν πρέπει να επεμβαίνουμε σ αυτή την διαδικασία παροτρύνοντας το η αποτρέποντας το για κάτι , απλά το αφήνουμε να κάνει αυτό που του λέει η μύτη του , ώστε να ολοκληρωθεί σωστά η εργασία του σε μία όμορφη φέρμα.

Όταν είναι σε φέρμα , τότε έρχεται ή δικιά μας στιγμή , πρέπει να επιλέξουμε την θέση μας με την απόλυτη συγκέντρωση που χρειάζεται για μία επιτυχή βολή , λαμβάνοντας υπ όψη , ότι το μπεκατσίνι μπορεί να βρίσκετε παντού μπροστά από τον σκύλο μας και έχει την ευκαιρία να μας εκπλήξει με το ξαφνικό τίναγμα του και τα άμεσα κόλπα του .

Η τουφεκιά στο πονηρό διαβολάκι , βάζει σε δοκιμασία ακόμη και τον καλύτερο σκοπευτή, γιατί κάθε του φυγή του γίνεται με διαφορετικό τρόπο .
Άλλοτε σηκώνετε με απόλυτη ησυχία και προσπαθεί να διαφύγει με πλήρη ταχύτατα και άλλοτε αφήνοντας την χαρακτηριστική του φωνούλα και κάνοντας τα πολύ γνωστά απότομα ζινκ ζακ του στα πρώτα μέτρα .
Στην πρώτη περίπτωση , έχουμε την ευκαιρία να ρίξουμε σε ευθεία, γρήγορα αν έχει σηκωθεί μακριά μας η αφήνοντας το να στρώσει λίγα μέτρα , αν έφυγε κοντά μας.
Στη δεύτερη , επιλέγουμε την στιγμή που θεωρούμε από την εμπειρία μας ιδανικότερη και ευχόμαστε να μην αλλάξει την πορεία του …

Κάποιες φορές συμπεριφέροντε ακόμη πιο έξυπνα , αφού μετά την τουφεκιά δείχνουν να χτυπήθηκαν και πέφτουν απότομα στο έδαφος , πιάνουν κάτω από ρίζες υδρόβιων φυτών παραμένοντας άφαντα και απ όπου δεν σηκώνονται αν δεν τα πατήσουμε …
Εδώ αναλαμβάνει δύσκολο έργο πάλι ο σκύλος μας ώστε να το εντοπίσει .

Οι βιότοποι τους είναι ανοικτοί και συνήθως πολύ εκτεταμένοι γεμάτοι από διάφορα υδρόβια φυτά και νερό αλλά και ορυζώνες η ρείκια .
Το νερό συνήθως είναι στο ύψος των μερικών εκατοστών , αν είναι πολύ τότε δεν υπάρχουν μπεκατσίνια εκεί.
Το μπεκατσίνι χρειάζεται βιότοπους με την κατάλληλη κάλυψη όχι υπερβολική όμως που τους παρέχουν τροφή που μπορεί να πιάσει με το μακρύ ράμφος του .
Αν τα βρει αυτά τότε παραμένει και προσφέρει ένα από τα πιο όμορφα κυνήγια για τον κυνηγό, αλλά και από τις καλύτερες αξιολογήσεις για τον κυνηγετικό σκύλο δείκτη.

© Giorgio Peppas

ΥΣ
Μ αυτό το άρθρο ξεκινά μία νέα προσωπική σειρά κυνηγετικών θεμάτων
Θα ακολουθήσει κυνηγώντας μπεκατσίνια με Αγγλικά πόιντερ και Γκόρντον σεττερ


.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΙ
.............
.............
.............