Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

..................
..................
..................
..................
...................
..................
..................
...................
..................


HomeInitial ΑρχικήBack ΠίσωΠαρυδάτια


.

Το μπεκατσίνι σε βίντεο

Μπεκατσινι (Gallinago – Gallinago)

Καλοβατικό της οικογένειας των σκολοπακίδων. Το μήκος και το βάρος διαφέρει ανάλογα το είδος.
Φτέρωμα στα επάνω μέρη καστανοκόκκινο, με οβάλ μαυριδερές βούλες και αστραφτερές πράσινες ανταύγειες στη ράχη και τις ωμοπλάτες.Το κεφάλι με μαύρες γραμμές στα πλάγια . Το ράμφος είναι πολύ μακρύ και σε χρώμα καφέ. Τα μάτια είναι καστανόμαυρα.
Ανάμεσα στους κατοίκους των ποτιστικών λιβαδιών και των βάλτων είναι ο πιο γοητευτικός , τόσο που σου γεννιέται η απορία γιατί να το βάζουν περισσότερο στα βιβλία παρά στο σακίδιο του κυνηγού. Και του έχουν αφιερώσει, από το 1929 μέχρι και ένα όμιλο στο Μιλάνο.
Εχει φωνή που δεν σε ξεγελάει. Όταν πετάγεται από την λάσπη ακούγεται ένα πλατάγιασμα που μερικοί το ερμηνεύουν σαν φιλί αποχαιρετισμού στον κυνηγό.
Για το μπεκατσίνι υπάρχουν θαυμάσιες ιστορίες ζωής και γεγονότα που ανακαλύπτουν ξανά την αντιφατική και ανεκπλήρωτη αγάπη του κάθε αληθινού κυνηγού προς αυτό.
Γιατί είναι δύσκολο, αφού το έχεις γνωρίσει , να μην αντέξεις στο κάλεσμά του αν και πρέπει να σηκώνεσαι την αυγή, για να πάς να το συναντήσεις. Όπως μια κρυφή αγάπη.

Τα μπεκατσίνια του χειμώνα είναι αυτά που σχεδιάζουν στον αέρα ένα σύνολο μπερδεμένων και αλλόκοτων γραμμών, αραβουργήματα που γι’ αυτά είναι σχεδόν πάντα ο δρόμος της σωτηρίας, , εκείνος που η φύση δίδαξε στο είδος , γεμίζοντας τη διαδρομή του με στροφές , με διαδρομή που παράδοξα καταλήγει σε μία νοητή ευθεία γραμμή.
Αλλά αυτά είναι τα μπεκατσίνια του χειμώνα , που σε λίγους δίνεται το προνόμιο και η ευκαιρία να τα αποχωρίσουν από τον ουρανό και όταν αυτό συμβαίνει σου φαίνεται σα να έχεις έναν πολύτιμο καρπό.
Τα λεγόμενα αυγουστιάτικα (του Αυγούστου) είναι τόσο ήρεμα που θα έλεγες ότι ανήκουν σε άλλο είδος. Όταν τα τουφεκάς γυρνάνε στο συνηθισμένο μέρος " μουλαρώνοντας", σαν να είναι η μοναδική όαση νερού πάνω στην γη.
Η αξία της σιωπής σ’ ένα κυνήγι για γνώστες, που προχωρούν αντίθετα στον αέρα για να έχουν περισσότερες ευκαιρίες. Φέρμα σε μπεκατσίνι Ολεθρος

Το κυνήγι του είναι δύσκολο και παρέχει πολλές απογοητεύσεις, περπατώντας πρέπει να προχωρήσετε με τον αέρα να παγώνει τον αυχένα και ξυλιάζει την πλάτη , το σκυλί θα ωφεληθεί και το μπεκατσίνι θα έχει την τάση να έρθει προς το μέρος σας.
Το σκυλί πρέπει να έχει σταθερή φέρμα και να γνωρίζει καλά το θήραμα, εάν είναι ικανό το σκυλί, το μπεκατσίνι χαρίζει το δίπλωμα στους Πρωταθλητές αλλά δεν διαλέγει φυλές, εξαρτάται από τα προσόντα του κάθε ατόμου .

Εξερεύνηση γρήγορη και προσεχτική χωρίς να παραμελεί τις ακτές , χωρίς ντορολογήματα και όταν το εντοπίσει, βήματα προσεχτικά σταθερά , χωρίς παφλασμούς του νερού μέχρι την φέρμα.
Προσοχή στην απάτη γιατί ο άνεμος είναι συνεργός του και το μπεκατσίνι τον αφήνει να του ανακατεύει τα πούπουλα αλλά και να το παίρνει μακριά σαν να ήταν λεπίδα φωτός, περνάει σαν αστραπή στον αέρα.

Το όπλο με τσόκ (**** - *** -**) και σκάγια 9-8-7.
Τα ρούχα αδιάβροχα και ζεστά, οπωσδήποτε μπότες και ένα κομμάτι σχοινί περίπου 15 μέτρων , σε περίπτωση βάλτου, αν δεν ξέρετε το μέρος πάντα με έναν φίλο μαζί.

Το μεγάλο Βασιλικό μπεκατσίνι Gallinago stricklandii


.

Top

© Giorgio Peppas


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

...............
...............
...............
...............
..................
...................
..................
..................
...................
..................