Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Βιότοπος με αρμυρίκια


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΥΔΑΤΙΑ

Για άλλη μία φορά αποδεικνύετε ότι η εναλλακτική επιλογή καμιά φορά και αναγκαστική είναι καλύτερη από την πρώτη επιλογή !
Έτσι και σήμερα μετά από κυνήγι 4 ωρών ψάχνοντας τις βελουδομάτες το αποτέλεσμα που μας προέκυψε είναι ένα τεράστιο κουλούρι ! Τα πουλιά άφαντα ενώ μας είχαν πει πηγές πολύ αξιόπιστες ότι τις προηγούμενες μέρες είχε αρκετά πουλιά στο συγκεκριμένο μέρος ! Είχαμε ταξιδέψει όλη την νύχτα και φτάσαμε στον κυνηγότοπο το χάραμα σχεδόν , τώρα η ώρα ήταν 12 οπότε χρόνος υπήρχε για να ψάξουμε και άλλο μέρος .

Πάνω στην κουβέντα για πού να προσπαθήσουμε με τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες ρίχνω την ιδέα μου που μου πιπίλιζε το μυαλό εδώ και αρκετή ώρα ! Τι λες Δημήτρη δεν πάμε για υδρόβια σε ένα μέρος περίπου μία ώρα από εδώ ? Ο φίλος μου το σκέφτηκε και μιας και ο καιρός δεν μας έδειχνε τίποτε καλό και οι γύρω γύρω προϋποθέσεις ήταν για μια - καμία μου λέει άντε πάμε ώστε το βράδυ να ήμαστε πίσω στην Αθήνα μια και αυτό ήταν απαραίτητο και για τους δύο μας ,αλλιώς θα συνεχίζαμε για τόπους πιο μακρινούς προς την πολυπόθητη συνάντηση με τις μακρομύτες που σίγουρα δεν θα μας άφηναν παραπονεμένους με κουλούρι !

Στη διάρκεια της διαδρομής εξηγούσα στον Δημήτρη πώς θα κυνηγάγαμε με τα σκυλιά και περίπου τις κινήσεις μας στον υδροβιότοπο , τις απαγορεύσεις , τα όρια του σε περίπτωση που θα απομακρυνότανε ο ένας από τον άλλο και τα σημεία αυτά που καλύτερα ο ίδιος χωρίς την παρουσία μου να μην τα πάταγε λόγο της επικινδυνότητας τους μια και δεν γνώριζε το μέρος !

Ο φίλος μου το συγκεκριμένο κυνήγι δεν το εξασκεί , προτιμά τις πέρδικες και τις μπεκάτσες και αυτή θα ήταν η πρώτη του φορά και η περιέργεια του μεγάλη . Μετά από περίπου μία ώρα ταξίδι φτάνουμε στον βάλτο και αρχίζουμε να περνάμε από το απαγορευμένο για να φτάσουμε στο μέρος που επιτρέπετε το κυνήγι και που προτιμώ εγώ ! Οι ενδείξεις από την διαδρομή με το αυτοκίνητο προς τον κυνηγότοπο ανέλπιστα πολύ ενθαρρυντικές , πολλά παπιά και μπάλιζες στα βαθιά και μερικά να σηκώνονται από το πέρασμα μας στα τα καλάμια κοντά μας , δίπλα μας ! Επίσης σε κάτι καθαρά μέρη αρκετά μπεκατσίνια έτρωγαν η έπαιζαν πάνω από το νερό αλλάζοντας θέσεις .

Γυρνάω και λέω στον Δημήτρη είμαστε τυχεροί έχει μπάσιμο και σίγουρα θα βρούμε μπεκατσίνια , μάλιστα αν δεν έχει πάει άλλος θα βρούμε πολλά και άφοβα από ότι βλέπω ! Πάντα στο βαλτοκυνήγι με σκυλιά φέρμας παίζει ρόλο και η θεά τύχη για την επιτυχία που θα έχεις και βέβαια ο καιρός και οι εκάστοτε συνθήκες του γύρω περιβάλλοντος .

Η συζήτηση φυσιολογικά γύρισε και στα σκυλιά και τις όποιες ικανότητες πρέπει να παρουσιάσουν για να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο κυνήγι και βέβαια πιες φυλές είναι οι ιδανικότερες . Σκυλί της φέρμας, κατάλληλο για όλα τα είδη των κυνηγιών, εξυπηρετικό σε κάθε περίσταση, υπάρχει ευτυχώς, προς μεγάλη ικανοποίηση των κυνηγών εκείνων που αγαπούν τον βάλτο και υπάρχει σε όλες τις φυλές .

Όλες οι κυνηγετικές φυλές δεικτών μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτό το κυνήγι αλλά σίγουρα μερικές είναι σαν μέσος όρος καλύτερες λόγο σωματικής κατασκευής και τριχώματος . Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις που τινάζουν την θεωρία για την κατασκευή , αντοχή της όποιας φυλής στον αέρα !

Όπως η Ρόζα μου ας είναι καλά εκεί ψηλά που είναι , ένα πόιντερ που στο νερό με όποια θερμοκρασία και να υπήρχε έκανε θαύματα ! Απορτάριζε οπουδήποτε, οτιδήποτε και οποιοδήποτε θήραμα! Ένα σκυλί που αν του έβαζες σε ένα μέτρο νερό ένα θήραμα στο πάτο με μία πέτρα έμπαινε έβαζε το κεφάλι μέσα στο νερό και πάντα με ανοικτά τα μάτια βούταγε και το έπιανε ! Αυτό το σκυλί ποτέ δεν το βάσταγα πολύ ώρα έξω με δύσκολες κυνηγετικές συνθήκες γιατί ήμουν σίγουρος ότι λόγο τους πάθους της κάποια στιγμή θα έμενε για πάντα εκεί στον κυνηγόπο και θα έχανα τον θησαυρό μου !
Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπ΄ όψη γι΄ όποιο παθιασμένο έτσι σκυλί όποιας φυλής και να ανήκει τις ιδιαιτερότητες της φυλής τους και να μη το εξαντλούμε μέχρι εσχάτων όσο και να φαίνεται ότι είναι καλά και αντέχει !!

Αυτό όμως δεν αποτελεί πια αντικείμενο εκλογής ράχσας, αλλά αποτελεί αντικείμενο εκλογής ατόμου. Γι' αυτό και οφείλει κανείς, σύμφωνα με μη λογική να αναζητήσει πριν από κάθε άλλο, μια ράτσα που θα μπορεί να τον εξυπηρετήσει καλύτερα στο είδος του κυνηγιού που ασκεί κυρίως και κατά τον περισσότερο χρόνο, είτε λόγω ιδιαίτερης προτίμησης, είτε λόγω του τόπου ή των περιστάσεων. Κατά γενική αρχή το Πόϊντερ, είναι σκυλί των μεγάλων κάμπων. Το Γκριφφόν, καπάτσος ερευνητής στους κλαδερούς τόπους και στις πυκνές τούφες. Το Επανιέλ και το Σέττερ, σκυλιά του νερού. Οι γενικές αυτές γραμμές είναι γνωστές σε όλους.

Ωστόσο γνώρισα εγώ ένα πόϊντερ, που έβαζε κάτω το καλύτερο Γουώταρ Σπάνιελ (βαλτοσπάνιελ) στο κυνήγι του νερού και όλοι ξέρουμε ότι τα γκριφφόν είναι σκυλιά άξια για κάθε τι και ότι τα Σέττερ και τα Επανιέλ προσφέρουν σπουδαίες υπηρεσίες στα ορτύκια και στις καμπίσιες πέρδικες.

Αλλά κανείς βέβαια δε θα σκεφτεί να διαλέξει ειδικά ένα μπράκ για κυνήγι στα νερά και στους βάλτους. Υπάρχουν σκυλιά σπανά που αγαπούν το νερό και μπαίνουν μέσα ευχάριστα, ακόμη και στην εποχή του κρύου. Εν τούτοις, παρ' όλα αυτά, το νερό δεν είναι το στοιχείο τους και ταχύτατα υφίστανται τις σκληρές συνέπειες του. Προκειμένου να διαλέξει κανείς να πάρει ένα γυμνασμένο σκυλί, είναι αυτονόητο ότι προσέχει περισσότερο στα ατομικά προτερήματα του σκυλιού, παρά στα γενικά της ράτσας στην οποία ανήκει το σκυλί. Το δοκιμάζει και βλέπει ποιες είναι οι ικανότητες του και οι γνώσεις του.

Όταν όμως πρόκειται ν' αγοράσει κανείς, για τον ένα ή τον άλλο λόγο σκυλί αγύμναστο, πρέπει να βασίζεται σε ορισμένες εξασφαλίσει και να μην υπολογίζει καθόλου στις εξαιρέσεις. Το κατ αρχήν λοιπόν βέβαιο (γιατί και εδώ υπάρχουν αντίθετες εξαιρέσει) είναι ότι τα μαλλιαρά σκυλιά, οι μακρότριχες ράτσες, μπαίνουν πολύ πιο εύκολα στα νερά, παρά τα σπανά, λόγω ακριβώς του προστατευτικού τριχώματός τους, το οποίο στεγνώνει πολύ πιο γρήγορα, παρά ω λειότριχο και πυκνό του μπράκ και του πόιντερ. Ας σημειωθεί όμως εδώ ότι παρ' όλο αυτό το γρήγορο στέγνωμα, ο κυνηγός που νοιάζεται για την υγεία και για τη διατήρηση του σκυλιού του οφείλει να φροντίζει να σκουπίζει επιμελώς το σύντροφο του κατά την επιστροφή στο σπίτι, μάλιστα όταν κάνει κρύο, εποχή ακριβώς του κυνηγιού στα νερά. Πρέπει επίσης να προσέχει επιμελώς να μη βρέχονται τα κουτάβια και μάλιστα τα πολύ νέα σκυλιά, γιατί παρ' όλο που πρόκειται περί ράτσας του νερού, στην ηλικία αυτή παθαίνουν ευκολότατα βραχύπνευμονία.

Κορυφαία στον κατάλογο των σκυλιών του νερού είναι σωστό να τοποθετήσει κανείς τα Μπαρμπέ και τα Γουώταρ σπανιέλ. Για το πρώτο όμως, το μπαρμπέ, πολλοί κυνολόγοι έχουν αντιρρήσεις στο ότι πρόκειται περί ράτσας σκυλιού της φέρμας, εμείς δε βάλαμε ως απαραίτητη προϋπόθεση το σκυλί να είναι της φέρμας, γιατί αυτό παρουσιάζει άπειρα πλεονεκτήματα. Εξάλλου είναι και ελάχιστα διαδεδομένο. Το γουώταρ σπανιέλ, ειδικά το ιρλανδέζικο γουώταρ σπάνιελ, είναι αναμφισβήτητα σκυλί του νερού στον ίδιο βαθμό με το μπαρμπέ, έναντι του οποίου παρουσιάζει και δύο σπουδαία πλεονεκτήματα, πρώτον ότι είναι πιο μεγαλόσωμο, δεύτερον ότι έχει καλύτερη μύτη. Όμως δεν είναι σκυλί της φέρμας κι' αυτό. Κατά τα άλλα, εξαιρούμενης της φέρμας είναι εξαίρετο σκυλί για τα νερά, υπέροχο στο απορτάρισμα.

Και οι άλλες επίσης κατηγορίες των σπάνιελ σπρίνγκερ, κλώμπερ, σούσσεξ, κόκερ, μπορεί ν' αποτελέσουν άριστα σκυλιά για το νερό, αλλά κι' αυτά δεν φερμάρουν. Στα γκριφφόν βρίσκει κανείς πρώτης γραμμής βαλτόσκυλα, σ' οποιαδήποτε κατηγορία κι' αν ανήκουν, γαλλικά, γερμανικά ή ιταλικά, σκληρότριχα ή μαλακότριχα, Τα γκριφφόν δε, και φερμάρουν ως γνωστόν και απορτάρουν περίφημα. Όλα τα επανιέλ μπαίνουν ευχαρίστως στο νερό ή είναι επιδεκτικά στο να διδαχτούν. Λέγοντας δε επανιέλ εννοώ όχι μόνο τα ηπειρωτικά επανιέλ, αλλά και τα σέττερ ή αγγλικά επανιέλ, δηλαδή όλα τα με μακριά, ίσια τρίχα σκυλιά.

Από τις διάφορες όμως κατηγορίες της ράτσας αυτής, υπάρχουν μερικές με ιδιαίτερη κλίση στο κυνήγι του νερού, όπως για παράδειγμα τα ιρλανδέζικα σέττερ η τα Γκόρτον σέττερ .

Μέγας μαέστρος στο κυνήγι των μπεκατσινιών είναι αυτές οι δύο φυλές . Δεν είναι πια απλά ένας επιδέξιος και ευσυνείδητος δουλευτής, είναι ένας πραγματικός καλλιτέχνης του είδους. Έχει το πάθος του νερού, κολυμπάει άνετα και γρήγορα και με μια εντελώς ιδιαίτερη χάρη. Απορτάρει τέλεια . Είναι ένα εξυπνότατο ζώο που συνδυάζει μαζί με το πάθος του κυνηγιού, μια τυφλή αγάπη στον κύριο του.

Επιπλέον στα πεδινά κυνηγάει αξιοσημείωτα τις πέρδικες, κυνηγάει καλά τα ορτύκια και αναδείχνεται άριστος μπεκατσολόγος στα δασερά και στις τούφες. Σκυλί καλλιεργημένο, σκληραγωγημένο και επιπλέον εξαίρετο ως ομορφιά και ως σιλουέτα.

Με αυτά και με τα άλλα επιτέλους φάνηκε μπροστά μας η λίμνη που στις όχθες της θα κυνηγούσαμε .
Ολόκληρη η λίμνη γυάλιζε σαν ένας πελώριος ασημένιος καθρέφτης μέσα στην μεσημεριανή αντηλιά . Κρύο δεν έκανε καθόλου . Γύρω της τα βαθυπράσινα βούρλα και τα λυγερά καλάμια τα στεκόντουσαν ακίνητα σαν μαρμαρωμένα και την πλαισίωναν σαν ένα φωτοστέφανο θεϊκό γεμάτο από γήινα χρώματα της φύσης , μονάχα μία παράξενη μυρωδιά τους ξέφευγε από την σιωπηλή παρουσία τους .

Φτάσαμε τελικά στο μέρος που θα κυνηγούσαμε , παρκάραμε το αυτοκίνητο και ετοιμαστήκαμε φορώντας τα κατάλληλα ρούχα και τις απαραίτητες γαλότσες με την προέκταση μέχρι τον μηρό . Το τοπίο φανταστικό με τα χρώματα να παιχνιδίζουν , μπροστά στις όχθες βαθύχρωμες σκιές σχημάτιζαν διάφορα περίεργα σχήματα ανάμεσα στα βούρλα και στα μουχλιασμένα χόρτα . Μία ησυχία απόλυτη που την έσπαζε παροδικά που και πού καμιά τουφεκιά που ακουγόταν από μακρινές αποστάσεις .

Κατεβάσαμε τα σκυλιά και αφού πήραμε την φορά του αέρα αρχίσαμε το κυνήγι μας με τα σκυλιά να καλπάζουν μπροστά μας ξέφρενα . Ενώ έχουμε διανύσει μία μικρή απόσταση σε ανοικτό μέρος με χαμηλή βλάστηση και ρηχό νερό , ιδανικό τόπο για μπεκατσίνια συμβαίνει το πρώτο αναπάντεχο γεγονός ! Ξαφνικά κάτω από την πίεση μάλλον που εξασκούσε ο καλπασμός των σκυλιών ξαφνικά από το καθαρό τινάζονται δύο μεγάλες σκιές και έρχονται κατευθείαν πάνω μας αμέσως τα βάζουμε σε σκόπευση φωνάζοντας αριστερό δικό μου δεξιό δικό σου για να αποφύγουμε να ρίξουμε στο ίδιο παπί .

Τα παπιά έχοντας τον ήλιο στα μάτια τους δεν μας είδαν αμέσως αλλά τώρα πια μας είδαν και είναι πράγματι φανταστικό να τα παρακολουθείς από την ακίδα της κάνης να φρενάρουν και με φανταστική στροφή να χύνονται προς την λίμνη τότε ήρθε και το πάτημα της σκανδάλης και ο χώρος γέμισε από το ήχο των πυροβολισμών ! Το ένα παπί έπεσε άμεσα κεραυνοβολημένο από τον Δημήτρη ενώ το δικό μου … ενώ χτυπήθηκε φανερά συνέχισε να πετά καθαρά χτυπημένο όμως προς την λίμνη , τότε ξαφνικά άρχισε να κατεβαίνει . Τα πόδια του φρενάρουν καθώς προσθαλασσώνετε , αλλά λόγο ότι είναι τραυματισμένο παίρνει και μία τούμπα πάνω στην επιφάνεια του νερού , βγαίνει πάνω και κάνει μερικούς κύκλους γύρω γύρω κατόπιν προσανατολίζεται και αρχίζει να πηγαίνει προς τα βαθιά !

Ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς γι' αυτό έχω φτάσει στην όχθη και βάζω τρία ισχυρά 4 στη θαλάμη και του στέλνω τα δύο οπότε μένει ακίνητο στην επιφάνεια μόλις το νερό ησυχάζει . Θλιβερό ίσως θέαμα μέσα στ΄ ασήμι του νερού της λίμνης που ξεχνιέται όμως στη χαρά της απόκτησης του αγρίου θηράματος ! Ήδη δύο από τα σκυλιά κολυμπούν προς το μέρος του για την επαναφορά μάλιστα το ένα κοιτά το άλλο ενώ κολυμπάνε για το πιο θα φτάσει πρώτο . Τα δύο παπιά είναι στα χέρια μας και είναι ένα όμορφο ζευγάρι από πρασινοκέφαλα .

Το κυνήγι συνεχίζετε και τώρα πια τα σκυλιά δουλεύουν καλά και προσεκτικά , έτσι η πρώτη όμορφη φέρμα έρχεται σχεδόν αμέσως , ακολουθούν άμεση συναίνεση από τα άλλα δύο σκυλιά που σχεδόν αμέσως αντιλαμβάνονται το φερμαρισμένο .

Σε αυτό βοηθά και η μεγάλη οπτική κάλυψη που προσφέρει ο βάλτος μιας και ο χώρος είναι επίπεδος και βοηθά στα μέγιστα . Στηνόμαστε και το πρώτο μπεκατσίνι σηκώνετε για πολύ λίγο , μία τουφεκιά το στέλνει στο έδαφος . Λίγο πιο κάτω επαναλαμβάνετε το ίδιο σκηνικό με την μόνη διαφορά το σκυλί που πήρε την πρώτη φέρμα όλα τα άλλα είναι παρόμοια ! Σε αυτό βοηθά και ο γύρω κατάλληλος βιότοπος από θαμνώνες και αρμυρίκια .

Οι θαμνώνες από αρμυρίκια ( Tamarix) είναι αυτοί που δημιουργούν δασοσκεπείς εκτάσεις κοντά στις εκβολές ποταμών η λιμνών . Πρόκειται για σημαντικούς βιότοπους οι οποίοι αποτελούν καταφύγιο για μεγάλο αριθμό ειδών της άγριας πανίδας . Στην αρχαιότητα η Μυρική (αλμιρίκη) συμβόλιζε την ομορφιά γι' αυτό ήταν αφιερωμένη στην θεά Αφροδίτη . Η παράδοση θέλει το δέντρο αυτό να είναι η μεταμόρφωση της Μυρικής, κόρης του Άδωνη. Είναι δε δεντρόμορφοι θάμνοι που ξεκινούν από μερικά εκατοστά και φτάνουν το ύψος 8 μέτρων .

Σε αυτές τις εκτάσεις λοιπόν όπου υπάρχει χαμηλό νερό και βούρλα τρέφονται τα μπεκατσίνια , παπιά και νεροκοτσέλες , ενώ το καλοκαίρι συναντάς και πολλά ορτύκια στα πιο στεγανά μέρη . Επίσης τα πιο πυκνά από αυτά τα μέρη τα προτιμούν οι σαρσέλες ένα παπί που προτιμά να περνάει την ημέρα εκεί την ημέρα του όπως και στα κανάλια η τις καλαμιές . Γι΄ αυτό χρειάζεται ο σκύλος να δουλεύει καλά στο νερό και να μπαίνει στα κανάλια και να ψάχνει τις όχθες και τις καλαμιές πολύ καλά και πολύ προσεκτικά . Το κυνήγι συνεχίστηκε και σε τέτοια κομμάτια με απολογισμό ένα αρσενικό σαρσέλι και τρεις μπάλιζες .
Η καλύτερη δε στιγμή ήταν όταν σε μία πολύ όμορφη φέρμα των σκυλιών πετάχτηκαν 4 μπεκατσίνια μαζί και από τις τουφεκιές έπεσαν τα τρία !

Ο Δημήτρης ενθουσιάστηκε με την γνωριμία με αυτό το είδος κυνηγετικής πράξης ειδικά μετά από την πρώτη προσωπική φέρμα του σκύλου του που μπήκε πολύ γρήγορα στο παιχνίδι και στις ιδιαιτερότητες αυτού του κυνηγιού !

Η επιστροφή μας βρήκε να μιλάμε για κυνήγι υδροβίων και για βάλτους και επίσης να καταλήγουμε με θλίψη στην καρδιά ότι συντόμως αυτό το κυνήγι δεν θα υπάρχει πια μιας και όλοι οι υγροβιότοποι είναι απαγορευμένοι ! Είναι το μοναδικό κυνήγι στη πατρίδας μας που έχει κατατρεχτεί τόσο και τόσο άδικα !

Να θυμηθούμε μόνο την καταστροφή στην λίμνη Κορώνεια που χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες πουλιών σε υγροβιότοπο προστατευμένο και χιλιοεπιδοτούμενο που υποτίθεται ότι είναι υπό συνεχή προστασία μάλιστα κάποιοι ζήτησαν και άλλα λεφτά για να κάνουν τον καθήκον τους και αρκέστηκαν σε λίγες ανακοινώσεις μόνο , μέχρι εισαγγελέας επενέβη αυτεπάγγελτα κάτω από τις πιέσεις των κυνηγετικών οργανώσεων και των τοπικών φορέων .

Οι κυνηγετικές οργανώσεις ήταν οι μόνες που έκαναν πραγματικά ότι περνούσε από το χέρι τους τελείως αφιλοκερδώς μάλιστα για σωθούν ότι ήταν δυνατόν να σωθεί και βεβαίως με το ειδικευμένο προσωπικό που έχουν να βρεθεί πια ήταν η αιτία !

Ελπίζω μόνο κάποια στιγμή το κράτος να καταλάβει τι πρέπει να κάνει και πιο είναι το σωστό και δίκαιο και επιτέλους τίποτε περισσότερο από το ότι κάνουν τόσες άλλες προηγμένες χώρες με θεαματικά προς το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους !

Βιότοπος με αρμυρίκια

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas