Welcome in Greece Welcome in Greece

 


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
..................
..................
..................
....................


HomeInitial ΑρχικήBack ΠίσωΡυθμιστική

.

H σημασία του ”κύματος ψύχους ” και το αντίκτυπο του στους πληθυσμούς της μπεκάτσας. ...

Του Silvio Spano

Στην Γαλλία η νομοθεσία διαμορφώνει το κυνήγι της μπεκάτσας όταν προκύπτουν δύσκολες καιρικές συνθήκες .

Στην Ιταλία πολλά χρόνια τώρα μιλάμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάποια είδη της πτηνοπανίδας και όχι μόνο σε τέτοιες συνθήκες, δηλαδή απότομο ψύχος ,με χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό και χιόνι, μα στην πραγματικότητα δεν γίνεται τίποτε το σοβαρό , εκτός από την περίπτωση της χιονόπτωσης και «σχεδόν ολικής κάλυψης του εδάφους» , όπου τότε η κυνηγετική δραστηριότητα διακόπτεται .

Όταν λέμε σχεδόν ολικής κάλυψης τι σημαίνει και πώς προσδιορίζεται ακριβώς. ?

Του νομού , της περιοχής που κυνηγάμε , μέχρι που βλέπει το μάτι μας … ?

Επίσης δεν λαμβάνεται υπ όψη ότι κάποια είδη όπως και η μπεκάτσα δεν επηρεάζεται από το χιόνι όσο από τον παγετό, ακόμη και όταν αυτός υπάρχει χωρίς την παρουσία του χιονιού , ιδιαίτερα αν είναι συνεχής και μακροχρόνιος ..

Πρέπει λοιπόν να εμβαθύνουμε στο θέμα , βλέποντας ότι η σεζόν τελειώνει και ελπίζοντας ότι οι εδώ υπεύθυνοι της Θήρας διαβάζουν αυτές τις σειρές αποφασίζοντας να πάρουν αληθινά χρήσιμα μέτρα , έτσι όπως κάνουν στην Γαλλία και αυτό προκύπτει από τις επόμενες γραμμές αυτού του άρθρου που ακολουθούν από το εκεί υπεύθυνο τμήμα Θήρας (ONCFS) που παρουσιάστηκαν σ ένα διεθνές συνέδριο στην Γένοβα από το διευθυντή του ( ONCFS) με θέμα η μπεκάτσα τον Χειμώνα.

Αντίκτυπο κύματος παγετού .

Ο παγετός επηρεάζει την φυσιολογία, την συμπεριφορά και την δυναμική των πληθυσμών της μπεκάτσας ( για να εμβαθύνετε το θέμα δείτε τις πρόσφατες εργασίες των Boos (2000,2005) – Duriez (2003-2004).

Α) Αντίκτυπο φυσιολογικό – Όταν το βάρος μίας μπεκάτσας κατέβει κάτω από τα 290 γραμμάρια , αυτή καταναλώνει το 90% της ενέργεια ς που χρειάζεται από τα αποθέματα στο σώμα της λίπους . Σε περίπτωση αναγκαστικής ασιτίας ο χρόνος επιβίωση της είναι μεταξύ 4έως 11 ημερών. Μεταξύ τα 290 και 240 γρ βάρους το απόθεμα της ενέργειας τη μετατρέπεται σε πρωτεΐνες (δηλαδή στους μύες του σώματος της) . Κάτω από τα 240 γρ οι πρωτεΐνες που παράγονται είναι το 50% των απαραίτητων αναγκών της σε ενέργεια .
Από εδώ και πέρα η επιβίωση αν συνεχιστεί η ασιτία δεν υπερβαίνει 3 ημέρες. Στην πραγματικότητα οι μπεκάτσες προσπαθούν την καλύτερη φυσική τους κατάσταση τον Ιανουάριο , όπου η πιθανότητα παγετού είναι μεγαλύτερη.

Β) Αντίκτυπο στην συμπεριφορά- Με τις χαμηλές θερμοκρασίες , όχι ακόμη παγετό, η μπεκάτσα προσπαθεί να μείνει το βράδυ στο δάσος , περιορίζοντας τις μετακινήσεις της στο ελάχιστο δυνατό για να καταναλώνει την ελάχιστη ενέργεια στην προσπάθεια εύρεση τροφής. Όταν το ψύχος μεγαλώνει , η συμπεριφορά γίνεται ανώμαλη … όπως συγκεντρώσεις σε όχθες ποταμών , τοπικές μετατοπίσεις στην διάρκεια της ημέρας προς εύρεση τροφής , ψάξιμο τροφής σε ανοικτά μέρη και σε μέρη ασυνήθιστα ,. Τελικά έχουμε μαζικές μετατοπίσεις προς περιοχές με ηπιότερες κλιματικές συνθήκες με αποτέλεσμα μεγάλη κατανάλωση των αποθεμάτων ενέργειας της. Κάποιες μπεκάτσες παρόλα αυτά παραμένουν και αντιμετωπίζουν τον παγετό που πιθανότατα δεν διαρκεί σαν μέσος όρος παραπάνω από μία εβδομάδα, οπότε οριακά αντιμετωπίζουν την αναγκαστική νηστεία . Έχουμε δηλαδή δύο διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του παγετού από την μπεκάτσα απαραίτητες για την διασφάλιση της συνέχισης του είδους.

Γ) Αντίκτυπο στην δυναμική του πληθυσμού- με την διατήρηση του παγετού για περισσότερες μέρες έχουμε μεγάλη αύξηση της θνησιμότητας , δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους πληθυσμούς της. Παρόλα αυτά όμως Πανευρωπαϊκά δεν έχει φανεί μέχρι τώρα καθαρά ότι η θνησιμότητα από δύσκολους περασμένους χειμώνες έχει επηρεάσει τόσο τους πληθυσμούς της ώστε η παρουσία της την επόμενη χρονιά να είναι αισθητά μειωμένη. Δεν μπορούμε βέβαια να αποκλείσουμε ότι συνεχή κύματα παγετού σε επακόλουθους χειμώνες δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στους πληθυσμούς της μπεκάτσας.
Κριτήρια χαρακτηρισμού του κύματος παγετού - Οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι πέφτουν γρήγορα , 10 C το 24άωρο . Oi μέσες θερμοκρασίες πρέπει να εί αι χαμηλότερες από τις συνήθεις της εποχής για το ενδιαίτημα . Δηλαδή οι χαμηλές θερμοκρασίες να είναι πολύ χαμηλές (-) και ο υψηλές κάτω του μηδενός , τέτοιες που να εμποδίζουν την τήξη του πάγου καθ όλη την διάρκεια των 24 ωρών και η διάρκεια του φαινομένου να είναι από 6-7 ημέρες και πάνω.

Καταλήγοντας - Σε περιπτώσεις παγετού όπως περιγράψαμε παραπάνω το κυνήγι της μπεκάτσας πρέπει να σταματάει ώστε να μην έχουμε μία πολύ μεγάλη πρόσθετη θνησιμότητα στους πληθυσμούς αυτού του είδους που είναι ανεπίτρεπτη.
Ο κάθε κυνηγός πρέπει να είναι ο ίδιος υπεύθυνος των πράξεων του , κατανοώντας το παραπάνω πρωτόκολλο που περιγράψαμε και εφαρμόζεται τακτικά στην Γαλλία δημιουργώντας ένα δίχτυ ασφάλειας για την μπεκάτσα..


Προτροπή

Αυτή τη στιγμή τo G&W CT διεξάγει έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδραση του κρύου καιρού για την μπεκάτσα. Ωστόσο, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθεί επιπλέον η θνησιμότητα , όταν η μπεκάτσα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από την πείνα και τη θήρευση κατά τη διάρκεια του ψύχους. Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι κυνηγοί έχουν σταματήσει το κυνήγι της μπεκάτσας πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου για καταστάσεις με δύσκολες καιρικές συνθήκες και η τρέχουσα συμβουλή μας είναι ότι η μπεκάτσα δεν θα πρέπει να κυνηγιέται για ακόμη επτά ημέρες μετα από την πάροδο των δύσκολων καιρικών συνθηκών και με ημερήσιες θερμοκρασίες κάτω από 0 ° C ή σε μεγάλες χιονοπτώσεις και ότι στα πτηνά θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία να ανακάμψουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά από αυτές τις καιρικές συνθήκες.

Game & Wildlife Conservation Trust


ΠΗΓΕΣ: setterfoto.com

Φωτο : Internet - gpeppas



.

Top

© Giorgio Peppas


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
...............
...............
...............
...............