Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΠίσωInitial ΠίσωBack

TO ΑΓΡΙΟΚΟΥΝΕΛΟ

TO ΑΓΡΙΟΚΟΥΝΕΛΟ (Lepus cuniculus)


Ο ξάδερφος του λαγού , διακρίνεται από το πολύ μικρότερον μέγεθος αυτού. Επίσης η σκελετική του κατασκευή είναι αρκετά διαφορετική , όπως και τα αυτιά του μικρότερα και στρογγυλότερα, όπως επίσης και την μικρότερη σε μέγεθος κεφαλή αυτού. .

To αγριοκούνελο στην ΕυρώπηΤα πίσω πόδια του επίσης είναι χαρακτηριστικά κοντύτερα από αυτά του λαγού. Το μήκος του φτάνει περίπου τα 40 εκατοστά . Η ουρά είναι μικρή φουντωτή και λευκή. Το υπόλοιπο τρίχωμα είναι χρώματος φαιού , το οποίο γίνεται καστανοκίτρινο στα πλάγια , στο κάτω μέρος δε είναι λευκό. Το βάρος του φτάνει περίπου στα 1,7-2,5 κιλά. Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη καθώς και στα Βρετανικά νησιά, στην πατρίδα μας στα νησιά και σε μέρη όπου έχει απελευθερωθεί και ευδοκιμήσει.

Βιότοπος – Διατροφή

Τα λαγούμιαΑγριοκούνελα στον ήλιο ! Είναι ένα ζώο πολύ εκλεκτικό . Δείχνει επίσης αξιοθαύμαστης προσαρμοστικότητας στο περιβάλλον .Το συναντούμε στα πυκνά δάση , όσο και κατά μήκος των ορίων του δάσους , επίσης στην πατρίδα μας βρίσκετε σε πολλά νησιά . Ζει σε θαμνώδες σε ζώνες που έχουν ανασκαφεί , σε γηλόφους , σε λυγαριές η θάμνους μεσογειακών περιοχών , καθώς και σε αμμόλοφους με βλάστηση κοντά στην θάλασσα. Μοιάζει να αναζητεί ελαφρά (αμμώδη ) εδάφη όπου μπορεί να κάψει τα λαγούμια του. Πάντα κοντά ου χρειάζεται μια πυκνή περιοχή , .ώστε να μπορεί να καταφύγει εκεί σε περίπτωση κινδύνου. Ζει επίσης συχνά και κοντά σε μεγάλες αποικίες κοντά στους ποταμούς , όπως κοντά και σε καλλιέργειες . Το συναντούμε και σε υψόμετρο μέχρι 1400 μέτρα περίπου. Είναι το μοναδικό λαγωειδές που σκάβει τεράστια λαγούμια με πολλές εξόδους . Κάθε λαγούμι έχει πολλές στοές και δωμάτια με διαφορετικές εξόδους.

Η διατροφή του είναι ανάλογη με το περιβάλλον που ζει και την εποχή . Το χειμώνα τρέφεται με ημι-λινώδη βλάστηση. Τρώει φύλλα βάτων η φρέσκους φλοιούς δέντρων , που μπορεί να κόψει εύκολα. Κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι τρέφεται προπάντων με φρούτα και άγρια ποώδη φυτά , αλλά και καλλιεργημένα είδη , όπως δημητριακά, λαχανικά κλπ. Επίσης και αυτό τρώει κάποιες κουτσουλιές από πουλιά για συμπλήρωμα βιταμινών , αμινοξέων κλπ.
Η φωλιά Τα περιττώματα Αναπαραγωγή.

Εγκυμονεί 30 ημέρες, μέχρι δε του Οκτωβρίου γεννά περίπου 4-12 μικρά. Η σεξουαλική του δραστηριότητα αρχίζει περίπου τον Ιανουάριο και φτάνει μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Είναι δε το κυρίαρχο αρσενικό που θα αναλάβει να εξασφαλίσει την αναπαραγωγή, αφού επιβληθεί επί των άλλων αρσενικών του κοπαδιού με επιδείξεις δύναμης που περιλαμβάνουν κι αγώνες κυνηγητού κλπ. Τα μικρά είναι τυφλά και γυμνά και χρειάζονται απαραίτητα τις φροντίδες της μάνα τους. Τελειώνουν το θηλασμό στον πρώτο μήνα της ζωής τους . Η κουνέλα κάθε φορά που βγαίνει από την φωλιά , κλείνει και την είσοδο αυτής . Αποκτούν το πρώτο τρίχωμα σε δέκα ημέρες από την γέννηση τους . Εγκαταλείπουν την φωλιά περίπου σε 3 εβδομάδες , ενώ ζυγίζουν 200 γρ περίπου . Αναπτύσσονται πλήρως περίπου στον 1 χρόνο . Είναι δυνατόν το θηλυκό να γεννήσει και 8 φορές τον χρόνο . Υπάρχει ένας γενετικός μηχανισμός που αναλαμβάνει σε περίπτωση υπερπληθυσμού να επέμβει έτσι ώστε τα καινούργια έμβρυα προσκολλημένα στα τοιχώματα της μήτρας να οπισθοδρομούν και να καταστρέφονται από ειδικά ένζυμα. Τα μικρά γεννιούνται σε λαγούμι ειδικά διαρρυθμισμένο , που το μήκος της μπορεί να φτάνει και το 1 μέτρο. Περιλαμβάνει την κυρίως μαλακιά φωλιά καμωμένη από ξερά χόρτα και τρίχωμα που η θηλυκιά τραβάει από την κοιλιά της.

Συμπεριφορά.Ζευγάρι αγριοκούνελων Είναι ζώο αγελαίο και ζει σε κοινωνικές ομάδες πολλών ατόμων κάτω από αυστηρή ιεραρχία την οποία έχει ένα κυρίαρχο ζευγάρι . Ο βασικός πυρήνας είναι η οικογενειακή ομάδα που αποτελείται από 8-12 άτομα. Το κυρίαρχο αρσενικό αναλαμβάνει την φύλαξη της περιοχής της ομάδας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Η περιοχή σημαδεύεται και κάθε παρείσακτος κυνηγιέται ανελέητα. Οι συγκρούσεις δε που ακολουθούν είναι μεγάλης βιαιότητας με αρκετές φορές βαρείς τραυματισμούς . Οι ρυθμοί της ζωής του αγριοκούνελου εξαρτώνται άμεσα από τον καιρό και ειδικά από τον βαθμό υδρομετρίας. Σε περίοδο έντονων βροχοπτώσεων μένει χωμένο στο λαγούμι του η κάτω από την προστατευτική κάλυψη κάποιου θάμνου. Αν βραχεί ενώ τρέφεται έξω , περιμένει να στεγνώσει το τρίχωμα του για να ξαναγυρίσει στο λαγούμι του. Οι βασικές δραστηριότητες γίνονται αργά το βράδυ η νωρίς το πρωί. Το αγριοκούνελο είναι πραγματικό βαρόμετρο . Αν το δούμε να κυκλοφορεί σε μεγάλους αριθμούς την διάρκεια της ημέρας αυτό σημαίνει ότι έρχεται αλλαγή απότομη και αναταραχή. Είναι πολύ ενδημικό και είναι προσκολλημένο στην περιοχή του. Και δεν απομακρύνεται πάνω από 200-400 μέτρα. Δειλό πάντα έτοιμο σε κάποιο ασυνήθιστο θόρυβο να τρέξει στο λαγούμι του. Πάντα υπάρχουν τσιλιαδόροι που παρατηρούν την γύρω περιοχή όταν τα άλλα ζώα τρώνε. Μόλις αντιληφτούν κίνδυνο αμέσως σηκώνονται όρθια στα πίσω πόδια τους , αν επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος χτυπούν δυνατά τα πόδια τους στο έδαφος και εξαφανίζονται γρήγορα.


To ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ AΓΡΙΟΚΟΥΝΕΛΟΥ .

Πέππας Γιώργος

ΕΠΑΝΩ-UP