Δύο Νησάκια Ν του Κατακόλου και ΝΝΑ της Ζακύνθου περίπου 27 ν. μίλια. Στο μεγάλο νησί υπάρχει Μεσαιωνικό Κάστρο πολλών αιώνων, που παρά την
Εγκατάλειψη δεκάδων ή και εκατοντάδων ετών διατηρείται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση αν και μετά τους τελευταίους σεισμούς έπαθε μεγάλες καταστροφές. Την εποχή της άνθησης του, είχε πολλούς Μοναχούς, οι οποίοι κατά καιρούς σφαγιάστηκαν από επιδρομές Αλγερίνων πειρατών. Από εκεί ξεκίνησαν πολλοί επιφανείς επίσκοποι της εκκλησίας όπως ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Γρηγόριος ο Ε΄ και ο Άγιος Διονύσιος, όπου υπάρχει και ο τάφος του. Στο κάστρο υπάρχει ο Ναός της Παναγίας της των Πάντων Χαράς ξεγυμνωμένος και ερειπωμένος.
Γεωγραφικά και εκκλησιαστικά ανήκει στην Ζάκυνθο από όπου μπορεί να πάει κάποιος με οργανωμένη ημερήσια εκδρομή ή αν διαθέτει δικό του σκάφος. Υπάρχει ασφαλές αγκυροβόλιο για μικρά σκάφη στα ΝΑ του μικρού νησιού. Για τα μεγαλύτερα σκάφη είναι επικίνδυνο για καιρούς από ΒΒΔ έως ΑΝΑ στο μοναδικό όρμο του Ταβερνιάρη Α του μικρού νησιού. Αν και είναι πανέμορφα και ήρεμα σε πιάνει θλίψη από την εγκατάλειψη.
Ένα από τα ιστορικά κειμήλια ο αλευρόμυλος που τον γύριζαν με τα χέρια ή με γαϊδαράκι δώρο της Μ. Αικατερίνης της Ρωσίας. Ακόμη υπάρχει ένας Παπακαλόγηρος που φροντίζει, όσο μπορεί το κάστρο και τα κτήματα, σπέρνει σιτάρι και κάνει ψωμί, και τυρί από μερικά πρόβατα που υπάρχουν ακόμη στο νησί. Το ανεξέλεγκτο ψάρεμα και κυνήγι στα νησιά έχει επιφέρει ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή στην πανίδα των νησιών. Στα νησιά υπάρχουν Κέδροι και θάμνοι καθώς και πηγάδια με καλό νερό, τα νησιά είχαν άφθονο νερό που χάνετε σιγά- σιγά από τους συνεχείς σεισμούς στην περιοχή.
Οι καλόγεροι ζούσαν εδώ παλιά, το καλοκαίρι με ψάρια που αφθονούσαν πάντα εκεί και τον χειμώνα από τα τρυγόνια , που έκαναν παστά μέσα σε βαρέλια.
Σκότωναν 20-30 πουλιά με μια τουφεκιά . Έβαζαν ένα δίχαλο ξερό πλαγιαστό επάνω στις κορφές των σκίνων η των χαμηλών κέδρων και βγαίνοντας τα τρυγόνια από την θάλασσα καθόντουσαν κατά σμήνη στα σκίνα και στα ξερά δίχαλα, εκεί οι καλόγεροι τα τουφεκούσαν και εξασφάλιζαν το κρέας του χειμώνα.
Τα περάσματα άρχιζαν 11.00 , 12.00 , 13.00 αναλόγως των καιρικών φαινομένων και συνθηκών τον μήνα Απρίλιο και μερικές φορές και τον Μάιο.
Τα στροφάδια τώρα πια είναι απαγορευμένα με προεδρικό διάταγμα , χαρακτηρίστηκαν ως βιότοπος και δικαίως , διότι περνούν από εκεί κάθε είδος πουλιά και λόγο των σημερινών συνθηκών πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό για την διατήρηση αυτών.
Λόγο ότι έρχονται κουρασμένα και πεινασμένα από το μεγάλο ταξίδι από την Αφρική για την Ευρώπη.
Γιώργος Πέππας