Welcome in Greece ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KAI OXI MONO

Welcome in Hellas
Welcome in Greece

Αρχική Initial ΠίσωBack

Εμπειρική πρόγνωση καιρικών φαινομένων ...

Θ' αναρωτιέστε ασφαλώς συχνά, πως οι άνθρωποι δια μέσου των αιώνων κατόρθωναν με σχετική ακρίβεια να προαισθάνονται και να αντιμετωπίζουν τις καιρικές μεταβολές σ1 όλο το διάστημα του χρόνου και να βρίσκονται πάντοτε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο καλό ή κακό - χωρίς να έχουν στα διάθεση τους τα σχετικά επιστημονικά μέσα που διαθέτει η εποχή μας; Γιατί είναι ασφαλώς γεγονός πως η μητέρα Φύση δεν έχει αλλάξει τίποτα Βασικά από την εποχή της Κοσμογονίας - παρά τα θρυλλούμενανα περί ραδιενέργειας κλπ. - και φυσικά και οι παλαιοί άνθρωποι είχαν ν' αντιμετωπίσουν τα ίδια με τους σημερινούς προβλήματα, σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, για να κατορθώσουν να επιζήσουν.

Πως λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί, πριν εκα­τοντάδες και χιλιάδες χρόνια, χωρίς ρα­ντάρ, βαρόμετρα, αεροπλάνα διαστημικούς δορυφόρους και τόσα άλλα μετεωρολογικά μέσα, κατόρθωναν να προβλέπουν πότε θα βρέξει ή θα χιονίσει για να φροντίσουν για τους αγρούς τους η πότε θα έχει συννεφιά , θύελλα ή φουρτούνα για να ρυθμίζουν ανάλογα την πορεία τους οι θαλασσινοί;

Απλούστατα, με την Βοήθεια της ίδιας της φύσης. Με το ένστικτο δηλαδή που έδωσε η Φύση σε όλα τα όντα λογικά και μη. Συχνά το ένστικτο αυτό αυτενεργεί, επηρεαζόμενο είτε από τα φαινόμενα ή διαφαινόμενα, είτε από αφανή μεν εξωτε­ρικά φυσικά συμπτώματα, τα οποία όμως συμπτώματα αυτά επενεργούν στα νευροψυχικά κύτταρα του όντος δέκτη, κάνοντας το έτσι να ζει εκείνο που επίκειται να συμβεί σε κάποιο ορισμένο ή αόριστο χρόνου.. Δηλαδή, συμβαίνει αυτό που λέμε προαίσθηση.

" Αυτή λοιπόν η «φυσική βιολογική προαίσθηση» -το ένστικτο - των ζώων και των , πουλιών έπαιζε και παίζει ρόλο «μετε­ωρολόγου» και παρείχε τις δυνατότητες στην ανθρώπινη προσπάθεια με τις ανύπαρκτες επιστημονικές γνώσεις , μίας έγκαιρης διάγνωσης των καιρικών καταστάσεων και τις αντιμετώπισης των δυσμενών η ευμενών αντιξοοτήτων του καιρού.

Οι κυνηγοί μας και κυρίως οι παλιοί και έμπειροι , όπως και οι βοσκοί και οι αγρότες , θα έχουν ασφαλώς ορισμένες γνώσεις πάνω στο θέμα που απόκτησαν με την εμπειρία , τον χρόνο και την συνεχή παρατήρηση και βίωση των διαφόρων καιρικών φαινομένων και γενικά την συμπεριφορά της φύσης κατά την διάρκεια της έλευσης αυτών , την πραγματοποίηση τους , καθώς και του μετά !

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι πρόκειται να βρέξει !

Ο σκύλος κάθεται κουλουριασμένος

Ο κόκορας και η κότα ψειρίζονται

Η πέρδικα κακαρίζει το σούρουπο.

Το κοράκι εφορμά κάθετα.

Η κουκουβάγια σκούζει καθισμένη σε χαμηλά κλαριά .

Η αθρόα έξοδος των σκουληκιών στην επιφάνεια, προμηνύει βροχή.

Όταν η σαύρα πλαγιάζει στον ήλιο.

Όταν η μέλισσα επιστρέφει στα κυψέλη της χωρίς τροφή.

Όταν οι μύγες τσιμπούν έντονα.

Όταν ο κάβουρας εγκαταλείπει την τρύπα του.

Άλλα φυσικά φαινόμενα που προμηνύουν βροχή, είναι:

Όταν τα άστρα είναι θολά.

Όταν υπάρχουν στις κορφές των Βου­νών μαύρα σύννεφα.

Όταν το σχοινί είναι μαλακό κλπ, κλπ. Όσο για την βαρυχειμωνιά που πλησιά­ζει, αυτό το καταλαβαίνουμε:

Όταν η χήνα τρώει λαίμαργα την τροφή της.

Όταν περνούν πολλές αγριόχηνες.

Όταν η καρακάξα σκούζει παρατεταμέ­να.

Όταν η κίσσα κατεβαίνει στον κάμπο.

Όταν ο σπίνος εμφανίζεται πρόωρα.

Όταν τα αγριοπούλια έρχονται από το πέλαγος.

Όταν τ' αγριοπερίστερα φεύγουν προς το νοτιά.

Όταν ο λύκος κατεβαίνει στα πεδινά.

Όταν το στέρνο της κότας είναι θαμπό.

Όταν η σπλήνα του χοίρου είναι χο­ντρή...

Και είναι απολύτως Βέβαιο πως θα χιονί­σει:

Όταν τα σπουργίτια τρυπώνουν στις αυλές και τα σπίτια.

Όταν ο λύκος σκούζει συνεχώς.

Όταν η αμυγδαλιά ανθίζει τον Γενάρη.

Όταν η ομίχλη πέφτει χαμηλά.

Όταν η στάχτη είναι βρεγμένη.

Οι κυνηγοί μας λοιπόν, που περνούν τον περισσότερο καιρό τους κυνηγώντας τον χειμώνα, ας έχουν υπόψιν τους τα παραπά­νω «φαινόμενα» και ας ρυθμίζουν τα της εξόδου τους ανάλογα, με την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να πέσουν έξω στις προ­βλέψεις τους, όπως δεν έπεφταν έξω και οι παλαιότεροι συνάδελφοι, που δεν είχαν στο σπίτι τους βαρόμετρα ή δεν άκουγαν μετεωρολογικά δελτία και οι ναυτικοί μας που για μόνο οδηγό τους στα μακρινά τους ταξίδια είχαν όχι ραντάρ και ασύρματους, αλλά το ένστικτο το δικό τους και την «συ­μπεριφορά» των πουλιών και των ζώων.

Διαμόρφωση
Γ Πέππας

ΕΠΑΝΩ-UP