Welcome in Greece ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KAI OXI MONO

Welcome in Hellas
Welcome in Greece

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Τα αποτελέσματα της κακής χρήσεως φυτοφαρμάκων  !

Ο εφιάλτης των φυτοφαρμάκων !

Oλοι έχουμε ακούσει για τα φυτοφάρμακα και τις επιπτώσεις που έχουν στην πανίδα.

Σπάνια όμως βλέπουμε πώς ακριβώς επιδρούν τα φυτοφάρμακα στα θηράματα και σε άλλα είδη της πανίδας. Τώρα πάντως υπάρχουν απτά αποτελέσματα ερευνών του Βρετανικού Οργανισμού θηραματοπονίας, του γνωστού Game Conservancy που μελέτησε το πρόβλημα των φυτοφαρμάκων.

Τα συμπεράσματα είναι... ανατριχιαστικά. Η μελέτη άρχισε στην κομητεία του Σάσεξ, νότια του Λονδίνου, το 1989. Η μέθοδος ήταν απλή: έγινε καταμέτρηση των πουλιών (πέρδικες και φασιανοί) σε περιοχές που ραντίστηκαν με εντομοκτόνα και το ίδιο έγινε σε γειτονικές περιοχές που έμειναν αράντιστες. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Σε μια περιοχή που ραντίστηκε μετρήθηκαν τον Σεπτέμβριο 75 πουλιά, ενήλικα και νεοσσοί. Στη γειτονική αράντιστη περιοχή τα πουλιά ήταν 110. Σε άλλη περιοχή τα νούμερα ήταν 279 στο αράντιστο και 108 στο ραντισμένο σημείο. Η ανάλυση επιβίωσης νεοσσών είναι κι αυτή αποκαλυπτική: στο αράντιστο σημείο επιβίωσε το 37,8% των νεοσσών της πεδινής πέρδικας από 28 φωλιές και το 27,3% των φασιανών από 46 φωλιές. Στο ραντισμένο σημείο η επιβίωση ήταν 17,7% από 19 φωλιές πέρδικας και 12,7% από 10 φωλιές φασιανού. Η μείωση στον ραντισμένο τομέα σε σύγκριση με τον αράντιστο ήταν της τάξης του 50%!

Ο ορνιθολόγος καθηγητής Dick Potts σχολιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας λέγοντας ότι το ράντισμα με το φυτοφάρμακο Dimethoate οδηγεί στη μείωση της τροφής των νεοσσών (δηλαδή τα έντομα). Αυτό οδηγεί με τη σειρά του σε μείωση της βιωσιμότητας των νεοσσών κατά 53%. Όπως σημειώνει και ο ίδιος, πρόκειται για μια μείωση που είναι κάτω από το επίπεδο που απαιτείται για την επιβίωση του είδους και η οποία, εφόσον συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε αφανισμό τα επόμενα χρόνια.

Το ερώτημα είναι γιατί ραντίζονται τα χωράφια με τόσο δραστικά φυτοφάρμακα που βάζουν σε κίνδυνο όλα τα είδη πουλιών που τρέφονται με έντομα σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Συχνά οι αγρότες ραντίζουν από συνήθεια χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Αν αυτό συμβαίνει στην Αγγλία, όπου ο γεωπόνος του κράτους πραγματικά βρίσκεται σε καθημερινή περιπολία και ελέγχει τι γίνεται και πώς, μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται σε χώρες που δεν είναι τόσο επιμελείς.

Από τότε που άρχισε η έρευνα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει μέτρα τα οποία υποτίθεται ότι μειώνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων και των μεθόδων την εντατικής καλλιέργειας. Μερικά φάρμακα «εξορίστηκαν» από την αγορά και άλλα περιορίζονται δραστικά. Η εμπειρία μας, όμως, από τις εξόδους μας στην ύπαιθρο δείχνει ότι τα φάρμακα καλά κρατούν και οι εξαγγελίες μέτρων δεν υλοποιούνται πάντα επί του εδάφους. Το ζητούμενο δεν είναι μια ιδεολογική αντιμετώπιση, αλλά μια ρεαλιστική κατάσταση όπου τα φυτοφάρμακα περιορίζονται στο απόλυτα αναγκαίο επίπεδο.

Το αγρόκτημα του Αλερτον, όπου η καλλιέργεια είναι σύγχρονη και εντατική αλλά όχι καταχρηστική, συνυπάρχει με την κυνηγετική διαχείριση. Αυτή η αντιμετώπιση δίνει μοναδικά υψηλούς αριθμούς θηραμάτων και μη θηρεύσιμων πουλιών, καθώς και κέρδη για τους αγρότες.

Νικ. Κυπρίδημος - 'Εθνος Κυνήγι

ΕΠΑΝΩ-UP