Καθησυχαστικοί για την μετάδοση του ιού οι επιστήμονες που συνιστούν πάντως προληπτικά μέτρα .
O εντοπισμός του στελέχους Η5Ν1,που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών, σε γάτα σε νησί της Βαλτικής Θάλασσας στη Γερμανία την περασμένη Τετάρτη πυροδότησε νέα εστία μόλυνσης και... ανησυχία» και ενέτεινε τους φόβους πολλών, ιδίως Ευρωπαίων, σχετικά με το ενδεχόμενο της πανδημίας.
Η επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, επέδειξε ψυχραιμία και οι εκπρόσωποι της εμφανίζονταν καθησυχαστικοί. Κι αυτό διότι στην πραγματικότητα το κρούσμα της νόσου σε γάτα δεν τους εξέπληξε, το ανέμεναν, καθώς είχαν υπόψη τους ανάλογα κρούσματα σε αιλουροειδή της Ασίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως προχώρησε σε εφαρμογή νέων πιο αυστηρών μέτρων στίς περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, συνιστώντας «για προληπτικούς και μόνο λόγους» να περιοριστούν οι γάτες σε κλειστούς χώρους και τα σκυλιά να είναι δεμένα με λουρί όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.
Παγκόσμιας Οργανισμός Υγείας
Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κ. Ντικ Τόμσον δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή το κρούσμα σε γάτα, ότι ο κίνδυνος για τον άνθρωπο παραμένει ο ίδιος, κίνδυνος που σε κάθε περίπτωση είναι μικρός. Έσπευσε μάλιστα να τοποθετήσει το ζήτημα στις σωστές, όπως είπε, διαστάσεις του. «Θανατώθηκαν 180 εκατομμύρια πτηνά εξαιτίας της γρίπη και σημειώθηκαν 174 κρούσματα σε ανθρώπους εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα.
Συνεπώς ο κίνδυνος που δημιουργείται για τον άνθρωπο από την άμεση έκθεση σε μολυσμένο ζώο είναι ελάχιστοι», κατέληξε
Ανάλογες διαβεβαιώσει δίνουν και οι Έλληνες ειδικοί. «Η επιδημιολογική
εικόνα που έχουμε για τη γρίπη των πτηνών παραμένει απολύτων ίδια. Δηλαδή και μετά την απομόνωση του ιού Η5Ν1 σε γάτα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός μεταλλάχθηκε.
Διατρέχουμε τον ίδιο κίνδυνο που διατρέχαμε και όταν ο ιός εντοπιζόταν σωρηδόν σε άγριους κύκνους», λέει ο κ. Βασίλειο» Κοντός, καθηγητής Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Κατά τον ίδιο, μόνο ως θετικό μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα περισσότερα από τα 20 καταγεγραμμένα κρούσματα αφορούν άγριους κύκνους. «Διαφάνηκε ότι ο κύκνος έχει τον κύριο ρόλο στη μετάδοση του ιού και όχι η αγριόπαπια, όπως εκτιμούσε η επιστημονική κοινότητα.
Είμαστε σχεδόν βέβαιοι τώρα ότι οι κύκνοι ήταν φορείς του ιού Η5Ν1 και παλαιότερα, δεν ενέσκηψε ο ιός στο είδος εφέτος.
Απλώς δεν είχαμε ασχοληθεί με του5 κύκνους...», λέει.
Επί του παρόντος πάντως, επισημαίνει ο καθηγητής, πρέπει να επικεντρωθούμε στην αποτροπή της μετάδοσης του ιού Η5Ν1 σε άλλα θηλαστικά. «Με τα σημερινά δεδομένα μπορούμε να δηλώνουμε ότι δεν διατρέχουμε κίνδυνο από τη μόλυνση της γάτας, αφού ο ιός δεν μεταδίδεται από γάτα σε γάτα, ούτε και από τη γάτα στον άνθρωπο, αλλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί εάν άλλα θηλαστικά όπως οι αγριόγατες ή τα κουνάβια μολυνθούν με τον ιό», καταλήγει.
Απενοχοποίηση
Και αν σε ότι αφορά στις γάτες είναι καλά τα νέα αφού απενοχοποιούνται σημαντικά για τη μετάδοση του μολυσματικού ιού Η5Ν1, για τους «πιστούς φίλους του ανθρώπου», τους σκύλους δηλαδή, τα νέα είναι ακόμη καλύτερα. «Από τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε ότι ο σκύλος δεν μολύνεται είτε φυσικά είτε στο εργαστήριο από το στέλεχος Η5Ν1 που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών.
Επίσης, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο σκύλος μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο», τονίζει ο κ. Γιώργο» Κοπτόπουλο», διευθυντής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και συνιστά ψυχραιμία: «Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες, ούτε τρόπο ζωής, και ας μην παραβλέπουμε ότι τα κατοικίδια είναι κομμάτι της ζωής πολλών», λέει, καταλήγοντας ότι «τελικώς χρειάζεται προσοχή για να μην εξελιχθεί αυτή η ζωονόσος σε. ..φοβονόσο».
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 5 Μαρτίου 2006
Παναγιώτα Καρλατήρα