Ως τώρα και για πολλούς αιώνες, ο σκύλος και το άλογο, υπήρξαν οι πιο πιστοί φίλοι του ανθρώπου. Κι όχι απλώς φίλοι, αλλά συνεργάτες και βοηθοί του στη ζωή, στις καθημερινές του ασχολίες. Ύστερα προστέθηκαν σ1 αυτά τα δύο ζώα, το βόδι, το συμπαθητικό γαϊδουράκι και ο ελέφαντας. Ανεκτίμητες είναι οι υπηρεσίες και αυτών των τετραπόδων, εκεί που τις προσφέρουν.
Oμως, η εποχή μας δεν αρκέσθηκε στις υπηρεσίες τους. Παρόλη τη μηχανοποίηση της. Παρόλη την τεχνολογική της πρόοδο, βρήκε όχι τα ζώα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες και σ' άλλους ενδιαφέροντες τομείς. Έτσι, δημιουργήθηκαν τα πιο απίθανα «επαγγέλματα» για ζώα. Χρησιμοποιούν, π.χ. σήμερα, τις μύγες... για κατασκοπεία, τα σκυλιά σε γεωλογικές έρευνες, τα δελφίνια στην ακτοφυλακή, τα κυνηγετικά γεράκια για την προστασία των αεροδρομίων από τα άλλα πουλιά.
Πάνω απ' όλα αυτά,
όμως, ο σκύλος είναι που προσφέρει τις πιο σπουδαίες και ποικίλες υπηρεσίες. Αφού επί αιώνες φύλαξε ποίμνια (και φυλάει ακόμη). Αφού έσυρε στις παγωμένες πολικές εκτάσεις το έλκηθρα των Εσκιμώων, ή των εξερευνητών του Πόλου, τρέχοντας με ταχύτητα πενήντα και εξήντα χιλιομέτρων την ώρα. Αφού οδήγησε τυφλούς. Αφού τέλος, φύλαξε (και φυλάει) τα σπίτια μας και τα παιδιά μας, συντροφεύοντας τα τελευταία στα παιχνίδια τους, κατέληξε να γίνει και αστυνομικός, βοηθώντας αφάνταστα την αστυνομία στην δίωξη του εγκλήματος.
Όμως, να ήταν μόνο αυτές οι υπηρεσίες που παρέχει σήμερα ο σκύλος! Η εξαιρετική του όσφρηση, έγινε αιτία να ανακαλυφθεί ένα ακόμη επάγγελμα γι' αυτόν: του διώκτη των ναρκωτικών. Σ' αυτή τη δουλειά, δύο κυρίως ράτσες έχουν ειδικευτεί για το ιδιαίτερα μεγάλο «φλερτ» τους: Ο Γερμανικός Μολοσσός και ο Λαμπραντόρ.
Ήδη στην Αγγλία, στην Γαλλία, το Βέλγιο, την
Σουηδία, ίο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιούνται τέτοιοι τετράποδοι τελωνοφύλακες και αστυνομικοί, για ν' ανακαλύπτουν το κρυμμένο χασίς και την μαριχουάνα.
Εννέα μήνες χρειάζονται για να γυμναστεί ένα σκυλί και να μπορεί μετά, να τεθεί στην υπηρεσία διώξεως του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Τελευταίο κατόρθωμα ενός τέτοιου σκυλιού, είναι η ανακάλυψη μίας σπουδαίας παρτίδας χασίς, αξίας 2 δις δολλαρίων μέσα σ1 ένα τροχόσπιτο Γερμανών τουριστών, στο Νιούαρκ της Νέας Υόρκης, στην Αμερική.
Αλλά, δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την ανακάλυψη ναρκωτικών, τα σκυλιά, αλλά και για την ανακάλυψη εκρηκτικών υλών και πυροβόλων όπλων, τοποθετημένων, ενδεχόμενα, σε αεροπλάνα. Αυτό το νέο επάγγελμα για σκυλιά, το εφεύραν οι Αμερικανοί, για τις εσωτερικές αεροπορικές συγκοινωνίες τους. Τα πρώτα πειράματα που έγιναν πριν από 20 χρόνια περίπου και υπήρξαν απόλυτα ενθαρρυντικά.
Ένας τέτοιος, πολύ γυμνασμένος σκύλος, κατόρθωσε να ανακαλύψει, με μόνο την μυρωδιά, ένα τουφέκι και ένα περίστροφο, διαλυμένα σε τεμάχια, τυλιγμένα μέσα σε ρούχα και πλαστικά και κρυμμένα μέσα σε μία βαλίτσα!
Ένα ακόμα επίτευγμα, ειδικά γυμνασμένων σκυλιών, είναι η ανακάλυψη της εστίας μιας πυρκαγιάς.
Όμως, το πιο απίθανο «επάγγελμα» που διδάχθηκε ποτέ σκύλος... είναι του γεωλόγου! Αυτό το εφεύραν οι Ρώσοι. Σήμερα όμως, αρκετά σκυλιά στην πρώην Σοβιετική Ένωση, παρακολουθούν μαθήματα ανακαλύψεως κοιτασμάτων σμαραγδιού, μαλαχίτη, σιδήρου, πυρίτη και υδραργύρου. Μετά 4-5 μηνών «σπουδές», τα σκυλιά αυτά είναι σε θέση να ανακαλύπτουν τα ορυκτά αυτά τόσο καλά, όσο και τα τελειότερα ανιχνευτικά μηχανήματα, έστω κι αν βρίσκονται σε βάθος δέκα μέτρων μέσα στη γη ή κάτω από το χιόνι.
Τελευταία, επιστήμονες ψάχνουν να βρουν ποιο είναι το στοιχείο που
κάνει ανήσυχο όταν πρόκειται να γίνει σεισμός.
Είχαμε όμως, τόσα πολλά να πούμε για τα σκυλιά, που ξεχάσαμε τα άλλα ζώα επαγγελματίες.
Ένα απ' αυτά το αναφέραμε ήδη ανήκει στον κόσμο των πτερωτών, είναι το κυνηγετικό γεράκι.
Το πουλί αυτό αποδείχτηκε αληθινά σωτήριο για τα αεροπλάνα. Το γυμνάζουν ειδικά για να κυνηγά τα άλλα πουλιά που πλησιάζουν τα αεροδρόμια. Τα σημερινά αεριωθούμενα αεροπλάνα, απογειώνονται και προσγειώνονται με τέτοια ταχύτητα, που κι ένα μόνο πουλί να μπλεχτεί στις μηχανές τους, μπορεί να προκαλέσει αληθινή καταστροφή. Τα γυμνασμένα γεράκια, υπάρχουν ακριβώς για ν' αποτρέπουν τις καταστροφές αυτού του είδους. «Περιπολούν» όλη την ημέρα πάνω και έξω από τα αεροδρόμια και δεν αφήνουν «πουλί πετάμενο» (κυριολεκτικά!) να πλησιάσει. Άλλωστε τα σύγχρονα αεροδρόμια έχουν και ειδικά αυτοκίνητα με σειρήνες που ηχούν για να διώχνουν τα πουλιά.
Τι να πούμε όμως και για τις μύγες... Τζαίημς Μπόντ; Είναι κι αυτές εφεύρεση των Αμερικανών. Πρόκειται για ειδικές μύγες, στις οποίες τοποθετούν μικροσκοπικά υπερμικρόφωνα με πομπούς, και τις εξαπολύουν προς τον στόχο. Αυτό το είδος κατασκοπείας, προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε προσεχή πόλεμο. Το ίδιο σύστημα δοκιμάζεται τώρα και σε περιστέρια. Και φαίνεται
να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό μ' αυτά.
Στην Αμερική, πάλι χρησιμοποιούνται οι θαλάσσιες χελώνες για την ανακάλυψη, με την βοήθεια ειδικών συσκευών ασυρμάτου, δεμένων στην ράχη τους, των κοπαδιών από τόνους. Όμως, άγνωστο γιατί, το σύστημα αυτό απαγορεύθηκε τελευταία.
Κι άλλα ζώα, κάθε είδους, χρησιμοποιούνται σήμερα, σε διάφορες δουλειές, από τον άνθρωπο, όσο βέβαια εξυπηρετούν τα συμφέροντα του.