|
![]() |
![]()
Welcome in Hellas
|
![]() |
---|
Ο καπνός έσβησε, ζήτω ο ηλίανθος ! | |
---|---|
Ελεύθερος Τύπος Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική άλλαξε το χάρτη της ελληνικής γεωργίας, αφού σχεδόν εξαφάνισε τις καλλιεργούμενες με καπνό εκτάσεις και τις περιόρισε εντυπωσιακά στο σκληρό στάρι, στο καλαμπόκι και τα ζαχαρότευτλα.
Επιβίωσαν από τις νέες κοινοτικές ρυθμίσεις το βαμβάκι, το μαλακό στάρι ενώ ενεργειακά φυτά με βασικότερο τον ηλίανθο έκαναν την έκπληξη.
Μέσα στη διετία 2005-2006 χάθηκε σχεδόν ι εκατομμύριο στρέμματα, το ι% περίπου της γεωργικής γης, όπως κατέγραψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία...
Μέχρι την αναθεώρηση της ΚΑΠ, η Ελλάδα παρήγαγε περίπου πο-ΐ2θ χιλιάδες τόνους καπνού κάθε χρόνο. Πέρσι παρήχθησαν μόνον 2ΐ χιλιάδες τόνοι, ενώ φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή θα πέσει λίγο ακόμα (στους 2Ο χιλιάδες τόνους).
Με απλά λόγια, η αιτία που έφερε το τέλος του καπνού στην Ελλάδα είναι ότι ο παραγωγός είχε από πέρσι τη δυνατότητα να εισπράττει την επιδότηση του στο ακέραιο, χωρίς να παράγει αυτή είναι η λεγόμενη «αποσύνδεση».
Αυτοί οι 2ο χιλιάδες τόνοι που έμειναν να παράγονται στην Ελλάδα είναι μοιρασμένοι μισό μισό στις ποικιλίες μπασμάς και Κατερίνης, ευγενείς ποικιλίες, με υψηλή εμπορική τιμή. Τα καπνά Κατερίνης έμειναν να καλλιεργούνται στην Πιερία, στην Ελασσόνα, στις Σέρρες. Ο μπασμάς καλλιεργείται στη Μακεδονία και τη Θράκη κυρίως. Αλλες καπνοπαραγωγές περιοχές της χώρας έσβησαν από το χάρτη, όπως η Αιτωλοακαρνανία όπου καλλιεργούσαν μυρωδάτα Αγρινίου και βιρτζίνια (ποικιλίες που εγκαταλείφθηκαν).
Το βαμβάκι είναι μια καλλιέργεια που δεν επλήγη από τη νέα ΚΑΠ, αν και επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον αφού απορροφά τεράστιες ποσότητες νερού, στο θεσσαλικό κάμπο κυρίως. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι άλλοι αγρότες (κυρίως καπνοπαραγωγοί που στην πλειοψηφία τους είναι μεγάλης ηλικίας) εγκατέλειψαν μαζί με τον καπνό και το επάγγελμα, ενώ άλλοι στράφηκαν είτε στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, άλλοι στην κτηνοτροφία κι άλλοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν την προσπάθεια τους σε έναν άλλον τομέα με δυνατότητες ανάπτυξης, όπως είναι αυτός των ενεργειακών φυτών.
© Giorgio Peppas
|