Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Ο καπνός έσβησε, ζήτω ο ηλίανθος !


Ελεύθερος Τύπος
Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗ

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική άλλαξε το χάρτη της ελληνικής γεωργίας, αφού σχεδόν εξαφάνισε τις καλλιεργούμενες με καπνό εκτάσεις και τις περιόρισε εντυπωσιακά στο σκληρό στάρι, στο καλαμπόκι και τα ζαχαρότευτλα.

Επιβίωσαν από τις νέες κοινοτικές ρυθμίσεις το βαμβάκι, το μαλακό στάρι ενώ ενεργειακά φυτά με βασικότερο τον ηλίανθο έκαναν την έκπληξη.
Το «χρηματιστήριο της γεωργίας» γενικά ήταν πτωτικό πέρσι -πρώτη χρονιά εφαρμογής των ρυθμίσεων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιούνιο του 2003.
Συνολικά χάθηκαν 585 χιλιάδες στρέμματα σε μια χρονιά, την περσινή, που έμειναν ακαλλιέργητα.

Μέσα στη διετία 2005-2006 χάθηκε σχεδόν ι εκατομμύριο στρέμματα, το ι% περίπου της γεωργικής γης, όπως κατέγραψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία...
Η πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποσυνδέσει την επιδότηση από την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων ήταν αυτή που προκάλεσε την εγκατάλειψη παραδοσιακών καλλιεργειών.
Το πιο χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του καπνού από τον οποίο έζησαν γενιές και γενιές αυτοχθόνων και προσφύγων από τις αρχές του αιώνα, στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως.

Μέχρι την αναθεώρηση της ΚΑΠ, η Ελλάδα παρήγαγε περίπου πο-ΐ2θ χιλιάδες τόνους καπνού κάθε χρόνο. Πέρσι παρήχθησαν μόνον 2ΐ χιλιάδες τόνοι, ενώ φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παραγωγή θα πέσει λίγο ακόμα (στους 2Ο χιλιάδες τόνους).
Η πτώση της τάξης του 8ο% είναι δραματική και πρωτοφανής. Μεγάλη είναι και η μείωση της απασχόλησης στον τομέα του καπνού, αφού το προϊόν παρήγαγαν so χιλιάδες αγρότες μέχρι πρότινος και τώρα έχουν απομείνει 17 χιλιάδες.

Με απλά λόγια, η αιτία που έφερε το τέλος του καπνού στην Ελλάδα είναι ότι ο παραγωγός είχε από πέρσι τη δυνατότητα να εισπράττει την επιδότηση του στο ακέραιο, χωρίς να παράγει αυτή είναι η λεγόμενη «αποσύνδεση».
Μέχρι και το 2009 αυτό είναι εξασφαλισμένο, ενώ για τα επόμενα χρόνια προβλέπεται πληρωμή της μισής επιδότησης ως το 2013 που θα καταργηθεί τελείως.

Αυτοί οι 2ο χιλιάδες τόνοι που έμειναν να παράγονται στην Ελλάδα είναι μοιρασμένοι μισό μισό στις ποικιλίες μπασμάς και Κατερίνης, ευγενείς ποικιλίες, με υψηλή εμπορική τιμή.
Για τον μπασμά η τιμή δεν αυξήθηκε πέρσι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ενώ υπήρξαν και ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές (από ι,5 έως s ευρώ το κιλό).
Αυξημένες κατά ι ευρώ περίπου ήταν πέρσι οι τιμές στα καπνά Κατερίνης που πουλήθηκαν από 2 έως 4 ευρώ (γύρω στα 3,5 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο).

Τα καπνά Κατερίνης έμειναν να καλλιεργούνται στην Πιερία, στην Ελασσόνα, στις Σέρρες. Ο μπασμάς καλλιεργείται στη Μακεδονία και τη Θράκη κυρίως. Αλλες καπνοπαραγωγές περιοχές της χώρας έσβησαν από το χάρτη, όπως η Αιτωλοακαρνανία όπου καλλιεργούσαν μυρωδάτα Αγρινίου και βιρτζίνια (ποικιλίες που εγκαταλείφθηκαν).

Το βαμβάκι είναι μια καλλιέργεια που δεν επλήγη από τη νέα ΚΑΠ, αν και επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον αφού απορροφά τεράστιες ποσότητες νερού, στο θεσσαλικό κάμπο κυρίως.
Το προϊόν που ως το 2ΟΟ5 έβ\αζε «τους αγρότες στα μπλόκα», τώρα προσφέρει στους 7Ο χιλιάδες καλλιεργητές του το 65% της επιδότησης «αποσυνδεδεμένο» από την παραγωγή και το υπόλοιπο 35% συνδεδεμένο.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι άλλοι αγρότες (κυρίως καπνοπαραγωγοί που στην πλειοψηφία τους είναι μεγάλης ηλικίας) εγκατέλειψαν μαζί με τον καπνό και το επάγγελμα, ενώ άλλοι στράφηκαν είτε στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, άλλοι στην κτηνοτροφία κι άλλοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν την προσπάθεια τους σε έναν άλλον τομέα με δυνατότητες ανάπτυξης, όπως είναι αυτός των ενεργειακών φυτών.

ΕΠΑΝΩ

© Giorgio Peppas