Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Συμβουλές για το καλαζάρ


Δεν υπάρχουν εμβόλια. Έτσι. η πρόληψη αποτελεί μέχρι αυτή τη στιγμή το καλύτερο φάρμακο

1. Κάνουμε στον σκύλο δύο φορές εξέταση αίματος -Γενική και μια ειδική για Φροντίζουμε πάντα οι εξετάσεις αυτές να γίνονται από κέντρα ή μικροβιολογικά εργαστήρια και να αποφευγουμε τα επί τόπου τεστ. Παίρνουμε δείγμα από αίμα και σχάζουμε λίγο σε στίκ , τα οποία παίρνουν κάποιο χρώμα. Ανάλογα με το χρώμα ο σκύλος tείναι θετικός η αρνητικός στην ασθένεια).

2. Οι εξετάσεις αίματος θα πρέπει να γίνονται κάθε φθινόπωρο και άνοιξη.

3. Έχουμε πανιά στο λαιμό του σκυλιού το λουράκι που απωθεί κουνούπια σκνίπες, τσιμπούρια κλπ.

4. Το λουρί αυτό το αλλάζουμε τουλάχιστον κάθε τέσσερις με έξι μήνες.

5. Αποφεύγουμε να αφήνουμε τον σκύλο σε εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι μετά την δύση του ήλιου.

6. Ύστερα από 15 μέρες μετά το μπάνιο του σκύλου , τον ψεκάζουμε με ειδικό υγρό . Ιδιαίτερα προσοχή δείχνουμε στην μύτη και στις πατούσες.

7. Πάμε αμέσως στον γιατρό όταν δούμε κάποιο από τα έξεις συμπτώματα .

    -Ανορεξία
    -Κακουχία
    -Βλέννες από τη μύτη
    -Μεγάλα νύχια
    -Αλλοιώσεις στο δέρμα

8. Στην περίπτωση γρήγορης διάγνωσης η ασθένεια θεραπεύεται πάνω από 80%

9. Αν αποφασίσουμε να αποφύγουμε την ευθανασία και η ασθένεια βρίσκεται στο πρώτο στάδιο τότε πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του κτηνιάτρου μας και την θεραπεία που θα μας συστήσει.

Τότε έχουμε κατά πασά πιθανότητα κερδίσει το παιχνίδι σε έξι μήνες. 0 γιατρός δίνει μια θεραπεία με χάπια, χορηγούνται καθημερινά για έξι μήνες, ταυτόχρονα με χάπι για την προστασία του στομαχιού και βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β.

10. Προσοχή: Στα πρώτα στάδια της ασθένειας, ακόμα και αν υπάρχουν τα συμπτώματα. θο πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση ειδικών φαρμάκων σε ένεση, διότι αυξάνουμε την πιθανότητα να πάθει ο σκύλος νεφρική ανεπάρκεια.

11. Στη θεραπεία με τις ενέσεις καταφεύγουμε μονό όταν διαπιστώσουμε ο όλες μας οι προσπάθειες δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα.

12. Αν μετά από έξι μήνες θεραπεία με χάπια, η εξέταση αίματος δεν βγεί αρνητική, τότε επαναλαμβάνουμε τη θεραπεία για άλλους έξι μήνες. Συνήθως στο πρώτο εξάμηνο η ασθένεια έχει θεραπευθεί η ο δείκτης μόλυνσης έχει μειωθεί αρκετά.

13. Αν τελικά ύστερα από τις προσπάθειες μας ο σκύλος βγει αρνητικός στις εξετάσεις, τότε συνεχίζουμε κάθε τέσσερις με έξι μήνες να κάνουμε εξετάσεις αίματος -Γενική και την ειδική για καλαζάρ. Ενδεχομένως να χρειάζεται φάρμακα για να νεφρά του και κάποια συμπληρώματα διατροφής, τα οποία τα χορηγούσαμε και κατά τη διάρκεια της θεραπείας

14. Όσο διαρκεί η θεραπεία χορηγούμε ταυτόχρονα στον σκύλο ένα χάπι για το στομάχι του. Συνήθως το δίνουμε 15 λεπτά πριν από το χάπι της θεραπείας.

ΕΠΑΝΩ

© Giorgio Peppas