
'Ο Φιλελεύθερος
Φρίξος Δαλίτης
Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2005
Το 88% διαφωνεί με την παγίδευσή τους, το 50% όμως έχει φάει
Προστάτες των αποδημητικών πουλιών και ιδιαίτερα των αμπελοπουλιών παρουσιάζονται οι Κύπριοι, από την άλλη όμως παραδέχονται ότι αποτελούν ένα αγαπημένο μεζέ, τουλάχιστον για ένα μεγάλο ποσοστό του λαού. Με απλά λόγια, θέλουμε την προστασία τους, αλλά δεν λέμε όχι στο να τα γευτούμε όταν βρεθούν στο πιάτο μας.
Αυτή την εποχή, το θέμα της παράνομης παγίδευσης των αμπελοπουλιών επανέρχεται στην επιφάνεια, καθώς θεωρείται η εποχή της μετανάστευσής τους στην Κύπρο. Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου και το Ταμείο Θήρας, έχει αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, γύρω από το θέμα της παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών και τις συνέπειες που έχει αυτό στο φυσικό μας περιβάλλον.
Μέσα στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας, η εταιρεία RAI CONSULTANTS PUBLIC LTD διενήργησε έρευνα για λογαριασμό του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου.
Οι κυριότεροι στόχοι της έρευνας ήταν η αξιολόγηση του βαθμού ενημέρωσης των Ελληνοκυπρίων για το παράνομο κυνήγι πουλιών. Επιπλέον, εξετάστηκαν ειδικά οι απόψεις του κοινού σχετικά με το παράνομο κυνήγι αμπελοπουλιών στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το κοινό είναι αρκετά ενημερωμένο για τον τρόπο παγίδευσης των αμπελοπουλιών, καθώς και για την απαγόρευση της ενέργειας αυτής. Η πλειοψηφία του κοινού κατακρίνει την παγίδευση των πουλιών με τη χρήση ξόβεργων ή δικτύων, ιδιαίτερα για εμπορικούς σκοπούς και συμφωνεί με την απαγόρευσή της. Ανάμεσα στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου η παράνομη παγίδευση των πουλιών και ιδιαίτερα των αμπελοπουλιών παρουσιάζεται αυξημένη, καθώς επίσης ανάμεσα στα άτομα που έχουν ασχοληθεί με το κυνήγι παρουσιάζεται χαμηλότερος βαθμός συμφωνίας με την απαγόρευση, σε σχέση με το σύνολο των ερωτηθέντων.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 88% των Κυπριών θεωρούν ότι η παγίδευση πτηνών με ξόβεργα ή δίκτυα για εμπορικούς σκοπούς δεν είναι αποδεχτή. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο στις κύριες περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη η παράνομη παγίδευση, δηλαδή στις περιοχές ελεύθερης Αμμοχώστου και Λάρνακας.
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι το 72% των ερωτηθέντων θεωρούν την παγίδευση των πουλιών με ξόβεργα ή δίκτυα ακόμα και για ιδιωτική κατανάλωση, ως μη αποδεχτή ενέργεια, ενώ το 27% δηλώνουν ότι την αποδέχονται.
Παρόλα αυτά, όμως, ένας στους δύο Κύπριους έχει καταναλώσει αμπελοπούλια έστω και για μια φορά, ενώ 14% δηλώνουν ότι τα αμπελοπούλια είναι το αγαπημένο τους πουλερικό. Παρόλο, όμως, που τα αμπελοπούλια αναφέρθηκαν από ένα μεγάλο ποσοστό ως αγαπημένο είδος πουλιών για κατανάλωση, εντούτοις μόνο το 2% ανάφεραν ότι τα καταναλώνουν τακτικά.
Στα αγαπημένα είδη πτηνών/πουλιών για σκοπούς κατανάλωσης ξεχώρισαν με την ψηλότερη συχνότητα αναφοράς εκτός από το κοτόπουλο, οι τζίκλες με 17% και τα περδίκια 13%.
Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι έξι στους δέκα ερωτηθέντες, δήλωσαν ότι γνωρίζουν ότι για την καταδίωξη των αμπελοπουλιών χρησιμοποιείται η παγίδευση με ξόβεργα, ενώ τέσσερις στους δέκα γνωρίζουν για την παγίδευση με δίκτυα.
Το 75% του συνόλου των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, συμφωνούν με την απαγόρευση της παγίδευσης των αμπελοπουλιών. Ανάμεσα όμως στα άτομα που ασχολούνται με το κυνήγι, παρατηρείται ψηλότερο ποσοστό διαφωνίας με την απαγόρευση σε σχέση με τους ερωτηθέντες που δεν έχουν ασχοληθεί με το κυνήγι. Ο βαθμός διαφωνίας με την απαγόρευση της παγίδευσης των αμπελοπουλιών ήταν σημαντικά ψηλότερος ανάμεσα στους ερωτηθέντες από την επαρχία Αμμοχώστου, σε σχέση με το σύνολο των ερωτηθέντων κι αυτό για ευνόητους λόγους.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με ποσοστό 86%, θεωρεί ότι η παράνομη παγίδευση πουλιών είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει στην Κύπρο. Το 49% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το φαινόμενο αυτό συμβαίνει αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, ενώ το 37% πιστεύουν ότι συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Παράλληλα, το 18% δήλωσαν ότι έχουν κυνηγήσει πουλιά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (νόμιμα και μη) και το 18% από αυτούς απάντησαν ότι ανάμεσα στα πουλιά που κυνήγησαν ήταν και αμπελοπούλια, τα οποία προστατεύονται από το νόμο. Από αυτούς, ποσοστό 13% που απάντησαν ότι είχαν κυνηγήσει, είπαν ότι είχαν κυνηγήσει με ξόβεργα, ενώ 6% είπαν ότι χρησιμοποίησαν δίκτυα για την παγίδευσή τους. Στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, όπου είναι περιοχή με αυξημένη δραστηριότητα, το 33% έκαναν χρήση ξόβεργων και το 17% δικτύων.
Διαφορά επίσης παρατηρείται και ανάμεσα στο ποσοστό που υποστηρίζει την απαγόρευση του κυνηγίου αμπελοπουλιών. Το 75% των ερωτηθέντων, υποστηρίζουν την απαγόρευση του κυνηγιού των αμπελοπουλιών μέσω ξόβεργων και των δικτύων, αλλά το ποσοστό στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου είναι πολύ χαμηλότερο, φτάνοντας μόλις το 54%.
Συνολικά, όμως, ποσοστό της τάξεως του 91% απάντησαν ότι γνώριζαν ότι η παγίδευση πουλιών με τη χρήση ξόβεργων και δικτύων είναι παράνομη.
Θα συνεχίσουν έφοδοι σε εστιατόρια
Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα συμφώνησαν ότι τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία όπου η παράνομη παγίδευση αμπελοπουλιών ανθούσε, παρατηρήθηκε δραματική μείωση του φαινομένου κατά 80%. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Λάζαρος Σαββίδης, το Υπουργείο σε συνεργασία με το Ταμείο Θήρας καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες για πάταξη του φαινομένου και οι προσπάθειες αυτές έχουν φέρει αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει συνολικά 500 καταγγελίες για παράνομη θήρευση πουλιών. Συγκεκριμένα, το 2000 είχαν γίνει 76 καταγγελίες, το 2001 131 καταγγελίες, το 2002 έγιναν 130 καταγγελίες, 84 το 2003 και 94 το 2004. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άντρες της Υπηρεσίας Θήρας, κάνοντας αναφορά στο πρόσφατο περιστατικό ξυλοδαρμού δύο αντρών της υπηρεσίας στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, από λαθροθήρες.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του κράτους για ενημέρωση του κοινού, πάνω σε ένα θέμα συμμόρφωσης της χώρας μας προς τις οδηγίες της Ε.Ε. Ένα θέμα το οποίο, όπως είπε, έχει εκθέσει κατά καιρούς τη χώρα μας στην Ευρώπη. Όπως είπε, το απαγορευμένο κυνήγι, κυρίως με τη χρήση δικτύων, έχει ως αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό εκατομμυρίων πουλιών το χρόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και σπάνιων ειδών για την πανίδα της Κύπρου. Το κράτος, ανέφερε, κάνει μεγάλες προσπάθειες σε συνεργασία με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. «Έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι, χρειάζεται όμως περισσότερη ενημέρωση και επιμόρφωση του κοινού πάνω στις συνέπειες αυτού τους είδους της παράνομης θήρας», δήλωσε. «Συνέπειες που δεν αφορούν μόνο την Κύπρο, αλλά γενικά το φυσικό περιβάλλον και πολλών άλλων χωρών».
Σχολιάζοντας τα όσα κατά καιρούς ακούγονται από τους λαθροθήρες, ότι τα ξόβεργα αποτελούν παραδοσιακό τρόπο κυνηγίου, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι αυτό δεν γίνεται γιατί οι άνθρωποι αυτοί ακολουθούν την παράδοση, αλλά για οικονομικά συμφέροντα και σε καμία περίπτωση το κράτος δεν θα θυσιάσει τον φυσικό πλούτο της Κύπρου για έναν παραδοσιακό, αλλά παράνομο τρόπο κυνηγίου.
Ο αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, ανέφερε ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους σε εστιατόρια, όμως όπως είπε το έργο δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς προκαλείται αναστάτωση των πελατών και των ιδιοκτητών, γι' αυτό θα είναι πολύ προσεχτική η Αστυνομία στις εφόδους που θα διενεργεί και μόνο εφόσον υπάρχει διασταυρωμένη πληροφορία.
Τη μείωση του ποσοστού λαθροθηρίας, χαιρέτησαν και οι εκπρόσωποι του Πτηνολογικού Συνδέσμου, Κυριάκος Κυριάκου και Μαρτίνος Χέλικαρ, καθώς και ο Προϊστάμενος του Ταμείου Θήρας, Παντελής Χατζηγέρου. Όπως είπαν, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενημέρωση του κόσμου και η προσπάθεια θα συνεχιστεί για ακόμη περισσότερη μείωση του φαινομένου κι αν είναι δυνατό και ολοκληρωτική πάταξή του.
Κυνηγούν νόμιμα και παράνομα οι Κύπριοι
Από τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά, ότι το ένστικτο του κυνηγού είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο στους Κύπριους. Από το σύνολο των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 36% δήλωσαν ότι έχουν ασχοληθεί με την καταδίωξη πουλιών στο παρελθόν.
Χαρακτηριστικό επίσης στοιχείο είναι ότι ανάμεσα στο σύνολο των ανδρών που κατοικούν στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου, παρατηρείται σημαντικά ψηλότερο ποσοστό κυνηγών, 65% και 63% αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, όπου τα ποσοστά αυτά ήταν 29%, 33% και 37%, αντίστοιχα. Παράλληλα, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες που έχουν ασχοληθεί με το κυνήγι, δηλώνουν ότι έχουν κυνηγήσει περδίκια, ενώ έξι στους δέκα περίπου έχουν κυνηγήσει τσίκλες και φάσσες. Σχεδόν ένας στους δύο έχει κυνηγήσει τρυγόνια και περίπου ένας στους πέντε δήλωσαν ότι έχουν κυνηγήσει φραγκολίνες, ορτύκια, αμπελοπούλια και πεκάτσες.
Το κυνηγετικό όπλο αποτελεί το κύριο κυνηγετικό μέσο, όπως ανέφεραν στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες, που έχουν ασχοληθεί με το κυνήγι. Παράλληλα, το 16% ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν αεροβόλο, ενώ το 13% ανέφεραν τη χρήση φλοπέρ. Η παγίδευση με δίκτυα και η χρήση σφεντόνας αναφέρθηκε από το 6%.
Η χρήση παράνομων μεθόδων κυνηγίου, δηλαδή παγίδευση με ξόβεργα και δίκτυα, παρατηρείται σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό ανάμεσα στους ερωτηθέντες από την επαρχία Αμμοχώστου, σε σχέση με τους ερωτηθέντες των υπόλοιπων επαρχιών.
Οι γυναίκες παρουσιάζονται λιγότερο δεκτικές όσον αφορά την παγίδευση πουλιών με ξόβεργα ή δίκτυα για ιδιωτική κατανάλωση παρά οι άντρες. Παράλληλα, παρατηρείται μεγαλύτερος βαθμός δεκτικότητας ανάμεσα στα άτομα που έχουν ασχοληθεί με το κυνήγι, συγκριτικά με τα άτομα που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το κυνήγι.
Ο βαθμός δεκτικότητας όσον αφορά την παγίδευση πουλιών για σκοπούς ιδιωτικής κατανάλωσης παρουσιάζει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις επαρχίες. Συγκριτικά, παρατηρείται σημαντικότερα ψηλότερο ποσοστό δεκτικότητας ανάμεσα στους ερωτηθέντες από τις επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας, σε σχέση με τους ερωτηθέντες των υπόλοιπων επαρχιών. Ενώ εννέα στους δέκα ήταν ενήμεροι για την απαγόρευση παγίδευσης πουλιών με ξόβεργα ή δίκτυα.
ΕΠΑΝΩ
© Giorgio Peppas