Welcome in Greece ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KAI OXI MONO

Welcome in Hellas
Welcome in Greece

Αρχική Initial ΠίσωBack

Τρόποι απλοί προσανατολισμού στο δάσος !

Είναι γνωστό πόσο δύσκολο εί­ναι κάποτε να ξαναβρεί κανείς το δρόμο του μέσα στο δάσος, ιδίως όταν έχει πέσει ομίχλη, θα πρέπει λοιπόν ο κυνηγός να συνηθίσει να δημιουργεί σταθερά ση­μεία προσανατολισμού ώστε να μπορεί κάθε στιγμή και υπό οποι­εσδήποτε συνθήκες να βρίσκει που είναι ο Βορράς. Επίσης θα πρέπει να καταγράψει στο μυαλό του κάθε αλλαγή κατεύθυνσης στη πορεία του, χωρίς να παραμελεί τις ενδείξεις που παρέχουν τόσο τα δέντρα, τα άνθη και οι άνεμοι όσο και τα έντομα - ενδείξεις που πρέπει να ξέρει να ερμηνεύει.

Οφείλει να γνωρίζει ότι από τη μεσημβρινή πλευρά η φλούδα των δέντρων είναι πιο λεία και πιο Ανοιχτόχρωμη, γιατί από εκεί πλημμυρίζει από φως και καθαρίζεται από το νερό της βροχής.

Επίσης από την ίδια πλευρά τα λουλούδια • προπάντων εκείνα που έχουν ευ­λύγιστο κοτσάνι, όπως οι ανεμώ­νες - στρέφονται προς τον ήλιο.

Από τη μεσημβρινή πλευρά επί­σης η βλάστηση είναι πιο πλού­σια, πιο πυκνή. Προς την ίδια δι­εύθυνση έχουν κλίση και τα δέ­ντρα, εκτός αν φυσούν πάντοτε άνεμοι προς την αντίθετη κατεύ­θυνση, οπότε δεν ισχύει ο φυσι­κός αυτός νόμος. Αυτό συμβαίνει σε ορισμένες κοιλάδες απ' όπου ένα αδιάκοπο ρεύμα αέρα αναγκάζει τα νεαρά φυτά να κλίνουν προς μία - την ίδια πάντοτε - κατεύθυνση.

Μία άλλη ένδειξη είναι ότι τα ξε­ρά δέντρα και η μούσκουλη, είναι περισσότερα από την πλευρά του Βορρά, ενώ οι μικρές γκρίζες λειχήνες προτιμούν τον αντίθετο προ­σανατολισμό.

Μερικά έντομα - οι γρύλοι και οι ακρίδες π.χ. - έχουν μία έντονη προτίμηση για τον Νότο, ενώ άλλα όπως η κουβαρίδα προτιμούν τα βορινά μέρη.

Τα μυρμήγκια φτιά­χνουν τις φωλιές τους στο Νότο, ο δε κώνος της φωλιάς τους έχει τέ­τοια διάταξη ώστε να έχουν ήλιο τις περισσότερες ώρες.

Η φύση των ανέμων είναι πολύ διαφορετική, ανάλογα με την προ­έλευση τους. Οι βόρειοι άνεμοι εί­ναι ψυχροί και προχωρούν κατά διαδοχικά κύματα της ίδιας έντα­σης. Τα κλαδιά λυγίσουν και ανα­σηκώνονται σε κανονικά διαστήματα.

Οι νότιοι άνεμοι αντιθέτως προ­χωρούν με καταιγίδες, με θύελλες και με ακανόνιστες εξάρσεις.

Ένας προσεκτικός λοιπόν παρατηρητής μπορεί πά­ντοτε μελετώντας τη ση να βρίσκει ενδείξεις που θα του επιτρέπουν να προσανατολίζεται στο δάσος και όταν ακόμη για πρώτη φορά το περνά.

Σύνθεση
Γιώργος Πέππας

ΕΠΑΝΩ-UP