Welcome in Greece ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KAI OXI MONO

Welcome in Hellas
Welcome in Greece

Αρχική Initial ΠίσωBack

Χουμπάρα !

Κυνηγώντας με γεράκια το Χουμπάρα !

Εφέτος τον Ιανουάριο ο ειδικός γνώστης Ιερακοθηρίας και επίσημος φωτογράφος του CIC κ. Χόρστ Νίεστερ είχε μία μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσει στενές σχέσεις με τον ηρεμότερο χώρο του Αραβικού κόσμου, και συγκεκριμένα: Τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος Ντίετερ Σκράμ εισήγαγε τον Χόρστ Νίεστερ στους κύκλους της Βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Εμιράτων η οποία έχει ιστορία 30 χρόνων από την ημέρα εγκαθιδρύσεως της στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

O κ Ντίετερ Σκράμ στο Πακιστάν Ο κ Χόρστ Νίεστερ κατ' αρχάς βρέθηκε σαν ειδικός Ιερακοθηρίας το 1974 και από τότε διατηρούσε στενές επαφές με την χώρα αυτή. Οργάνωσε και μία Διεθνή Έκθεση Ιερακοθηρίας στο Ντουμπάϊ οπότε προσκλήθηκε να συμμετέχει ενεργά σε ένα θεαματικό κυνήγι ιερακοθηρίας στο Πακιστάν από ένα μέλος της Βασιλικής οικογένειας. Όμως ο οικοδεσπότης της φετινής επισκέψεως ήταν ο Σεΐχης Ναχιάν Μπίν Μουμπάρακ Αλ Ναχιάν, ανηψιός του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ζαΐντ Μπιν Σουλτάνος Αλ Ναχιάν Ο Αλ Ναχιάν είναι ένας προεξέχων πολιτικός , επιχειρηματίας και κυνηγός ταυτοχρόνως, είναι υπουργός της ανώτατης εκπαιδεύσεως και ερεύνης «Τσάνσελορ» πολλών πανεπιστημίων και ανωτάτων κολεγίων. Ο σείχης Ναχιάν και ο πατέρας του ,σεΐχης Μουμπάρακ πηγαίνουν κάθε χρόνο για 30 ημέρες στο Πακιστάν για να κυνηγήσουν «Χουμπάρα» . Διαμένουν σε μία κατασκήνωση στην έρημο και εκδράμουν καθημερινά για ιερακοθηρία .

Κατά την διάρκεια των 30 ίμερων δέχονται πολλούς επισκέπτες κυρίως Σεΐχες-που ακολουθούν την ομάδα και φιλοξενούνται για λίγες ημέρες για να ασκήσουν το παραδοσιακό έθιμο Γης ιερακοθηρίας και να απολαύσουν την παραδοσιακή εμπειρία της ζωής στην έρημο. Αλλά τώρα ας έλθουμε στο κυνήγι της ιερακοθηρίας που είναι άγνωστο σε όλους εμάς. Κάθε μέρα μετά το πρόγευμα των 6:30 π.μ. όλοι είναι παρόντες έτοιμοι ν' αναχωρήσουν για τα κυνηγοτόπια. Πριν την ανατολή του ηλίου κι ενώ το ρολόι δείχνει 7:00 π.μ., παραδοσιακά οι ιερακοθήρες χρησιμοποιούσαν καμήλες και άλογα για το κυνήγι, αλλά σήμερα τα τζίπ εκπληρώνουν τον ίδιο σκοπό δημιουργώντας πολύ λιγότερα προβλήματα και γλυτώνοντας πολύ κόπο και χρόνο.

To γεράκι , το θήραμα και ο σείχης Ναμπιάν Μπουμπάρακ Αλ Ναμπιάν Οι ιχνηλάτες έχουν αναλάβει τον πιο δύσκολο και υπεύθυνο ρόλο, προηγούνται όλων και ψάχνουν το έδαφος για φρέσκα αχνάρια που θα τους οδηγήσουν σε ένα "χουμπάρα". Κατ' αρχήν αρχίζουν την ιχνηλασία από την οροφή ενός πικ-απ (τζίπ) αλλά μόλις εντοπίσουν πρόσφατα ίχνη πηδούν από το όχημα και αρχίζουν να τρέχουν ακολουθώντας τα ίχνη . Οι κυνηγοί με τα γεράκια τους ακολουθούν από κοντά και μόλις πάρουν το σήμα , που είναι οι λέξεις Χουμπάρα χουμπάρα ο πρώτος στην τάξη κυνηγός αποφασίζει πιο γεράκι θα πρέπει να ελευθερωθεί , την κατάλληλη στιγμή ! Αυτό αποτελεί την αρχή «θέσφατο» για τα Εμιράτα. Είναι θέμα κουλτούρας ποιος αποφασίζει , πώς και σε πια στιγμή ποιο γεράκι θα ελευθερωθεί. Το γεράκι τότε κτυπά και αρπάζει το θήραμα συνήθως εν πτήση "στο φτερό" και αμέσως προσγειώνεται και αρχίζει να ξεπουπουλιάζει το θήραμα. Αυτή είναι η στιγμή που η ομάδα πρέπει να κινηθεί γρήγορα πριν το γεράκι φτάσει στη σάρκα του πολύτιμου γεράκι και με επιδέξιο τρόπο του παίρνει το θήραμα χωρίς να γίνει εχθρικός αφήνοντας το κεφάλι του σαν αμοιβή στο γεράκι. Όλα τα πουλιά "Χουμπάρα" που πιάνονται, καθαρίζονται, μαγειρεύονται και τρώγονται για μεσημεριανό την ίδια μέρα...

Το διάλειμμα για μεσημεριανό είναι πιο ήρεμο και επίσης το θερμότερο μέρος της ημέρας που κανείς μπορεί να λάβει ενεργό μέρος στο μαγείρεμα του μεσημεριανού φαγητού, που κυρίως αποτελείται από ρύζι και "χουμπάρα" σε συνδυασμό με πρόβειο κρέας.

Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας μπορεί επίσης να περιφέρεται η ν' αναπαύεται στον ίσκιο η να συλλέγει πολύτιμες πληροφορίες κατά την διάρκεια φιλικών συζητήσεων. Για παράδειγμα κανείς μαθαίνει ότι το πουλί είναι ένας χειμερινός μεταναστευτικός επισκέπτης στο Πακιστάν από την Κ Ασία. Σε μέγεθος είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα κοτόπουλο και περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο έδαφος , αλλά μπορεί να πετάει με μεγάλη ταχύτητα και ικανότητα.

Η Κυβέρνηση του Πακιστάν εκδίδει άδειες για το κυνήγι του και περιορίζει τους ιερακοκυνηγούς στα 200 κομμάτια ανά ομάδα κάθε χρόνο. Ύστερα από μια σύντομη ανάπαυση με χουρμάδες , καφέ και τσάι , όλοι παίρνουν μεσημεριανό καθισμένοι πάνω στα χαλιά και τρώγοντας όλοι μαζί με τα χέρια από μεγάλα πιάτα όπως απαιτεί η παράδοση .Αμέσως μετά το γεύμα όλα τα εφόδια και τα άλλα σκεύη τοποθετούνται στα αυτοκίνητα και το κυνήγι συνεχίζεται….Μετά από μια κουραστική ημέρα στα κυνηγοτόπια, κατά το ηλιοβασίλεμα η ομάδα επιστρέφει στην κατασκήνωση για την βραδινή ξεκούραση και έναν απολαυστικό ύπνο.

Eφημερίδα Κυνηγετικές ειδήσεις
Δεκέμβριος 2003
Aπό το CIC International Council for Game and Wildlife Conservation
Mετάφραση του κ Ν. Λυκουρέση

ΕΠΑΝΩ-UP