
Παρ' όλες τις μακροχρόνιες ιατρικές έρευνες, ο μέσος χρόνος επιβίωσης των πασχόντων από καρκίνο των πνευμόνων (ειδικώς των βρόγχων) τα τελευταία 20 χρόνια αυξήθηκε μόλις ενάμιση μήνα -από 7,4 σε 8,6 και μία πενταετία μετά την αρχική διάγνωση μόνον ένα 10% είναι ακόμη εν ζωή.
Όπως τονίζει ο Φέλιξ Χερτ, ειδικός πνευμονολόγος από την Κλινική Θώρακος της Χαϊδελβέργης "όταν ο πάσχων αναζητά τον γιατρό έχοντας ενοχλήσεις, η κατάσταση είναι ήδη προχωρημένη, αφού δεν υπάρχουν έγκριτες κλινικές μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης".
Τις πιο πρόσφατες ελπίδες δίνει -όσο κι αν ακούγεται παράξενο- η μύτη των σκύλων! Ερευνητές από την Pine Street Clinic στο Σαν Ανσέλμο Καλιφόρνιας όπως και συνάδελφοι τους από την Πολωνική Ακαδημία των Επιστημών διαπίστωσαν για πρώτη φορά σε ελεγχόμενη κλινική έρευνα πως τα συμπαθητικά τετράποδα είναι ικανά να οσφρανθούντα καρκινικά κύτταρα σε πάσχοντες από καρκίνο πνευμόνων και μαστού από την αναπνοή του εξεταζόμενου!
Οι πέντε σκύλοι -τρεις διασταύρωσης λαμπραντόρ και ριτρίβερ και δύο πορτογαλικά κυνηγόσκυλα- δεν υποβλήθηκαν σε πρόγραμμα ιδιαίτερης εκπαίδευσης πριν από τη συμμετοχή τους στη μελέτη, απλώς προετοιμάστηκαν επί τρεις εβδομάδες να μάθουν να ξαπλώνουν μυρίζοντας από πλαστικούς κυλίνδρους την ανάσα ήδη πασχόντων καρκινοπαθών.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικώς 86 πάσχοντες από καρκίνο των πνευμόνων και του μαστού όπως και 83 υγιή άτομα, που φύσηξαν μέσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες που σφραγίστηκαν χωρίς ούτε οι εκπαιδευτές τους να γνωρίζουν ποιος ήταν ποιος. Επίσης, οι συντονιστές επιστήμονες έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να περάσουν απαρατήρητες συμμετοχές με ήδη εφαρμοζόμενη χημειοθεραπεία ή διαφορετικές συνήθειες στο κάπνισμα και τη διατροφή.
Περισσότερα από 12.000 δείγματα οσφράνθηκαν τα τετράποδα - επιστημονικοί συνεργάτες. Αποτέλεσμα -90% επιτυχίες στον εντοπισμό καρκίνου στην ανθρώπινη αναπνοή, επιβεβαιώνοντας σε περαιτέρω στάδιο και διαγνώσεις γιατρών για όγκους σε πρώιμο στάδιο! "Τώρα ερευνούμε τις δυνατότητες των "καλών φίλων του ανθρώπου"" λέει χαρακτηριστικά ο συντονιστής της έρευνας Μάικλ ΜακΚάλοχ.
Φυσικά, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό που οσφραίνονται τα σκυλιά, αλλά υποθέτουν ότι εντοπίζουν οσφρητικά προϊόντα του μεταβολισμού των καρκινικών κυττάρων.
Δημοσιεύματα σχετικά με την ειδική αυτή ικανότητα των σκύλων κυκλοφορούν εδώ κι αρκετό καιρό σε ηλεκτρονικές εκδόσεις επιστημονικών επιθεωρήσεων, στις περισσότερες περιπτώσεις τα τετράποδα έδειχναν ιδιαίτερη επιμονή να οσφραίνονται "ελιές", σημάδια ή αλλαγές στο δέρμα των αφεντικών τους και τελικώς αποδεικνύονταν πρώιμα στάδια κακοηθών όγκων του δέρματος. Βρετανοί επιστήμονες από το νοσοκομείο Αμερσχαμ του Μπακινγκχαμσάιρ ανακοίνωσαν προσφάτως επιτυχή αποτελέσματα και στην (οσφρητική) "ανάλυση" ούρων από σκύλους.
"Οι σκύλοι είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν για ν' αναπτύξουν ειδική δεξιότητα και στον εντοπισμό καρκίνου της ουροδόχου κύστης" τονίζει η Κάρολιν Γουίλις, επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο "British Medical Journal".
Μάλιστα και ο σχολιαστής του εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος όσο και ξαφνιασμένος από τον εντοπισμό από τους σκύλους ογκίδιου στον δεξιό νεφρό συμμετέχοντος, κάτι που είχε διαφύγει τη διάγνωση των ειδικών !
Θα εξαρτάται, λοιπόν, στο μέλλον η διάγνωση του καρκίνου από τη μύτη σκύλων; Μήπως ιδιαιτέρως οι πνευμονολόγοι θα σπεύσουν να "προσλαμβάνουν" τετράποδους συνεργάτες;
"Δεν έχουμε ακόμη αναπτύξει σ' όλο της το εύρος την επικοινωνία μας με τους σκύλους", λέει ο Φ. Χερτ, συμπληρώνοντας πως μπορεί να φανταστεί την κατασκευή μιας σειράς από "ηλεκτρονικές μύτες" υψηλής τεχνολογίας και πιστότητας -κάτι που ήδη εφαρμόζεται στους ελέγχους ποιότητας από τη βιομηχανία τροφίμων.
"Τότε θα μπορούσαμε να εντοπίζουμε κάτι σαν το "δακτυλικό αποτύπωμα" του καρκίνου" λέει χαρακτηριστικά.
Πάντως, μέχρι στιγμής, οι ικανότητες των τετράποδων φαίνεται πως κατά πολύ κάθε παρούσας τεχνικής.
ΕΠΑΝΩ