Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack


Λιγοστά τα περδίκια στους βιότοπους της Κύπρου !



Με τις αναγνωρίσεις για τις φάσσες φάνηκαν και οι αδυναμίες στο ενδημικό θήραμα.
Σάλο έχουν δημιουργήσει μεταξύ των κυπρίων κυνηγών οι διαπιστώσεις ότι τα περδίκια έχουν μειωθεί σημαντικά στους βιότοπους.
Γι' αυτό και ζητούν από το Ταμείο Θήρας και την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Άγριας Ζωής να πάρουν μέτρα, ώστε να σταματήσει το κακό. Ήδη η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, όπως αναφέρουν κυνηγοί που εξέδραμαν τις τελευταίες μέρες σε πολλές περιοχές για τις φάσσες και έτσι καλούν το Ταμείο Θήρας να αναθεωρήσει τη στάση του προτού είναι πολύ αργά.
Αν λάβει κανένας υπόψη ότι φέτος θ' αφεθούν πολύ λιγότερα περδίκια στους κυνηγότοπους, τότε θα διαπιστώσει ότι η κατάσταση είναι τραγική.

Σ' ολόκληρες περιοχές δεν υπάρχουν καθόλου πουλιά. Τις διαπιστώσεις αυτές κάμνουν τόσο αξιωματούχοι της ΚΟΚ όσο και άνθρωποι του Ταμείου Θήρας.
Όλοι λένε πλέον ότι ακολουθήθηκε λανθασμένη πολιτική, με αποτέλεσμα το περδίκι να μειωθεί στο ελάχιστο και τα εκατομμύρια λίρες των κυνηγών να πεταχτούν στον αέρα.
Την όλη εικόνα της κατάστασης αποδεικνύει η έρευνα κάρπωσης την οποία παρουσίασε το Ταμείο Θήρας, παρά το γεγονός ότι και αυτή αμφισβητείται.
Όπως αναφέρεται το 2006 κτυπήθηκαν από τους κυνηγούς 314.785 περδίκια, δηλαδή αντιστοιχούσαν 7,6 ανά κυνηγό. Και όμως στους βιότοπους τα περδίκια το 2006 ήταν πολύ λίγα, ενώ αυτά που απελευθερώνονται στέλλονται απευθείας στο στόμα της αλεπούς. Μειώθηκαν επίσης και αυτά που παραλαμβάνονται από τα ιδιωτικά εκτροφεία.

Το περδίκι κατά τη χρονική περίοδο 2005-2006 μειώθηκε κατά 30%, δηλαδή κτυπήθηκαν γύρω στις 140 χιλ. πουλιά λιγότερα. Συνεπώς δεν μένει τίποτε άλλο παρά ν' αλλάξει πολιτική το Ταμείο Θήρας και να παρθούν μέτρα.
Το πρώτο είναι ν' απελευθερώνονται περισσότερα περδίκια και ακόμα να μπορούν να επιζήσουν και ν' αναπαραχθούν.
Ο σημερινός τρόπος απελευθέρωσης είναι απαράδεκτος, αφού τα περδίκια «κοτόπουλοα» δεν αντιδρούν και γίνονται τροφή των αρπακτικών.

Υπάρχουν εισηγήσεις όπως τα περδίκια απελευθερώνονται σε ηλικία μεταξύ έξη-οκτώ εβδομάδων.
Τα πουλιά όταν αφεθούν σε μεγάλους περιφραγμένους χώρους, μπορούν μετά και αγριεύουν.
Επισημαίνεται ότι πολλά περδίκια έχουν προσβληθεί από ασθένειες και αποδεκατίζονται.

Η ψευδοπανώλης και η σαλμονέλα δεν τ' αφήνει ν' αναπαραχθούν φυσιολογικά.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των τελευταίων χρόνων είναι η έλλειψη νερού. Λανθασμένα το Ταμείο Θήρας δεν εκπόνησε πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο όλη η πανίδα να μπορεί να βρίσκει εύκολα το πολύτιμο υγρό.
Κριτική στο Ταμείο Θήρας Μεγάλη κριτική δέχεται επίσης το Ταμείο Θήρας για την ενέργεια του να μη επιτρέπει το άνοιγμα και το κλείσιμο περιοχών.
Το σύστημα που εφάρμοσε το Ταμείο θεωρείται εντελώς λανθασμένο.
Τα περδίκια συνωστίζονται εκεί για χρόνια, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται από τις ασθένειες, να γίνονται εύκολη λεία από τις αλεπούδες και ακόμα να τα λαθροκυνηγούν με την άνεση τους οι λαθροθήρες.
Γι' αυτό πρέπει να αλλάζουν συνέχεια οι περιοχές, ώστε ν' ανανεώνονται. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να γίνεται και ένα κλάδεμα, με σκοπό ν' αλλάζει γενετικά και ο πληθυσμός. Όχι ν' αναπαράγονται πάντα οι ίδιες οικογένειες πουλιών. ΑΜΕΤΟΧΟΙ Οι αλεπούδες και τ' αρπακτικά κάμνουν εξάλλου μεγάλες ζημιές και οι αρμόδιοι παραμένουν αμέτοχοι.
Πότε επιτέλους θα μπορέσουν να κάμουν καταμετρήσεις και να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις. 2006 Κτυπήθηκαν 314.785 περδίκια ή 7,6 ανά κυνηγό

Σ Μιχαήλ
Εφημερίδα Φιλελεύθερος

ΕΠΑΝΩ

© Giorgio Peppas