Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece



ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Λαθροθήρας με υψηλή προστασία - Κύπρος
.


Πυρ και μανία είναι μέλη της Υπηρεσίας Θήρας, με το σκανδαλώδες κουκούλωμα μεγάλης υπόθεσης λαθροθηρίας. Ο ύποπτος είναι παράγοντας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και στην κατοχή του βρέθηκαν εκατοντάδες πτηνά και κρέας αγρινού

Ποινική δίωξη εναντίον επιχειρηματία και στελέχους της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, για λαθροθηρία, έχει διατάξει ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, αλλά είναι αμφίβολο αν η υπόθεση θα φτάσει ποτέ ενώπιον του Δικαστηρίου. Τα τεκμήρια καταστράφηκαν με οδηγίες άνωθεν και ο φάκελος δεν έλαβε ποτέ αριθμό μητρώου εγκλήματος. Ως εκ τούτου, η όποια ποινική δίωξη είναι προφανώς αδύνατη να επιτύχει και, ακόμα κι αν ο ύποπτος οδηγηθεί στο Δικαστήριο, δεν θα μπορεί να καταδικαστεί.

Κουκούλωμα

Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση του εν λόγω επιχειρηματία και στελέχους της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, είναι επιεικώς σκανδαλώδεις. Την 1η Νοεμβρίου 2008, μέλη της Υπηρεσίας Θήρας έκαναν έρευνα στο σπίτι του και βρήκαν στο ψυγείο του 18 λαγούς, 76 δωδεκάδες αμπελοπούλια και δεκάδες φασιανούς, περδίκια και άλλα πτηνά. Επίσης βρέθηκε και ένα κομμάτι κρέας, το οποίο ήταν αδιευκρίνιστο από τι ζώο προερχόταν. Χρειάστηκε να γίνουν ακόμα και εξειδικευμένες εξετάσεις σε εργαστήριο στην Ιταλία για να διαπιστωθεί ότι το κρέας που βρέθηκε άνηκε σε αγρινό, το κυνήγι του οποίου είναι απαγορευμένο. Επίσης, και το υπόλοιπο θήραμα ήταν παράνομο, αφού η έρευνα έγινε σε κλειστή περίοδο κυνηγίου. Είναι επίσης προφανές ότι ο κάτοχος του παράνομου θηράματος έκανε εμπόριο αφού οι ποσότητες που βρέθηκαν στο ψυγείο του δεν δικαιολογούσαν την κατοχή για προσωπική χρήση.

Η υπόθεση αναλήφθηκε από τον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Δομετίου, για να πάρει τον δρόμο της για τα περαιτέρω. Ωστόσο, αν και έχουν περάσει δέκα μήνες, ο ύποπτος φαίνεται να μην έχει κατηγορηθεί, ενώ συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην Κυνηγετική Ομοσπονδία.

Τεκμήρια γιοκ

Τα τεκμήρια της υπόθεσης, λίγο μετά τον εντοπισμό τους, καταστράφηκαν. Όπως πληροφορούμαστε, οι οδηγίες για καταστροφή τους δόθηκαν από υψηλά ιστάμενο πρόσωπο, ενώ φαίνεται να επιδείχθηκε και ενδιαφέρον από πολιτικό παράγοντα. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο φάκελος της υπόθεσης δεν πήρε καν αριθμό μητρώου και ο ύποπτος δεν κλήθηκε για κατάθεση. Όταν ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης πληροφορήθηκε ότι το κρέας που εντοπίστηκε ήταν αγρινό, έδωσε οδηγίες για ποινική δίωξη, για την οποία έγινε αποτυχημένη προσπάθεια να ανασταλεί. Ο φάκελος, άγνωστο γιατί, στις 17 Ιουλίου 2009 επέστρεψε στην Γενική Εισαγγελία και η Αστυνομία δεν έχει αντίγραφό του. Ο κ. Κληρίδης, όπως πληροφορούμαστε, εμμένει στην ποινική δίωξη καθώς θεωρεί την υπόθεση πολύ σοβαρή.

Ωστόσο είναι άγνωστο το πώς θα προχωρήσει η υπόθεση, αφού τα τεκμήρια όχι μόνο καταστράφηκαν αλλά δεν φωτογραφήθηκαν από την Αστυνομία, για να χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες ως αποδεικτικά στοιχεία.

«Ανύπαρκτη» υπόθεση

Το πλέον ύποπτο είναι ότι ο φάκελος της υπόθεσης δεν έχει λάβει αριθμό μητρώου και ως εκ τούτου για την Αστυνομία είναι ανύπαρκτος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν διερευνήθηκε το γεγονός και γιατί για ένα χρόνο ο φάκελος παρέμενε στα συρτάρια χωρίς να γίνει καμία προσπάθεια εξέτασης. Επίσης ερώτηματικά προκύπτουν και για την ίδια την ποινική δίωξη που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας. Γιατί αυτή δεν προχώρησε παρά τις οδηγίες του κ. Κληρίδη; Ποιος μπλόκαρε τη διαδικασία και ποιος αποφάσισε να καταστραφούν χωρίς καν να φωτογραφηθούν τα τεκμήρια; Τα γεγονότα αυτά εκ των πραγμάτων θα πρέπει να οδηγήσουν σε έρευνα για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου του 2008 έως και σήμερα.

Όργιο λαθροθηρίας

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι η μοναδική που έχει κουκουλωθεί και υπάρχουν πολλές ακόμα στις οποίες εμπλέκονται επώνυμοι. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι παράνομο κυνήγι οργιάζει καθώς τα έσοδα των λαθροθήρων είναι σημαντικά. Παρά το ότι η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή, φαίνεται πως υπάρχουν «τρύπες», τις οποίες εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια και υψηλό χρηματικό πρόστιμο που αγγίζει τις 20.000 ευρώ. Ιδιαίτερα για το αγρινό, υπάρχει ενδιαφέρον όχι μόνο στη Κύπρο, αφού το ενδημικό αυτό ζώο κατατάσσεται στο παράρτημα IV της Οδηγίας Περί Προστασίας των Βιοτόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (92/43 ? HabitatsDirective) ως είδος που χρήζει αυστηρής προστασίας. Το Ταμείο Θήρας δραστηριοποιείται στη εντατική διαχείριση του αγρινού για περισσότερα από 15 χρόνια.

Το αγρινό της Κύπρου (Ovis orientalis ophion) ζει στο νησί για περισσότερα από 10.000 χρόνια. Πιστεύεται πως πρόκειται για άγριο απόγονο προβάτου ασιατικής προέλευσης που έφεραν στο νησί προϊστορικοί άνθρωποι.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 11/09/2009,


.

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece