
Οι κυνηγοί εγκατέλειψαν τις πέρδικες και φορτώνονται φυσίγγιαΟι Κύπριοι κυνηγοί τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση τις τελευταίες μέρες, λόγω της ξαφνικής εμφάνισης μεγάλων αριθμών τζίκλας σε πολλές περιοχές της Κύπρου. Αρκετοί συνάντησαν ήδη τα πουλιά και χάρηκαν τουφεκιές, όχι μόνο στους παραδοσιακούς βιότοπους, αλλά και σε άγνωστα μέρη τα οποία μέχρι τώρα δεν ήταν φημισμένα για τα περάσματά τους.
Το περίεργο είναι ότι οι τζίκλες εμφανίστηκαν πολύ νωρίς και συγκεκριμένα από την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Μάλιστα έμπαιναν για μέρες μεγάλες κοπές από τις νοτιοανατολικές περιοχές. Πολλοί κυνηγοί επεσήμαναν τα πουλιά να εισέρχονται τα βράδια και τα πρωινά από το Κίτι, Μενεού, Μαρώνι, Πεντάκωμο, Πύργο, ’γιο Γεώργιο Αλαμάνο, Αυδήμου, Πισσούρι κ.ά. Η μετανάστευση μεγάλων αριθμών τζίκλας τόσο νωρίς, δεν θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο. Τα πουλιά αυτά εμφανίζονται σε μεγάλες κοπές μετά τις 15 Δεκεμβρίου. Το άλλο περίεργο είναι ότι συνήθως τα πουλιά έμπαιναν από περιοχές τις Πάφου και ιδιαίτερα τον Ακάμα. Περνούσαν επίσης από τις κατεχόμενες περιοχές και κατευθύνονταν στα βουνά του Τροόδους και της Πιτσιλιάς. Τώρα ήρθαν από την πλευρά του Λιβάνου και της Συρίας.
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα πουλιά αφορούν κότσυφες, οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο με τα κρύα στην Τουρκία. Τώρα κυκλοφορούν σε πρωτοφανείς αριθμούς και σ' όλους τους κυνηγότοπους. Πολύ λίγα από αυτά τα πουλιά επισκέπτονταν την Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί κυνηγοί δηλώνουν ότι μπόρεσαν και κτύπησαν 10-20 κότσυφες, όπως επίσης και τζίκλες.
Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι περισσότερες τζίκλες κτυπήθηκαν σε περιοχές της Πιτσιλιάς, όπως στον Αγρό, Χανδριά, ’λωνα, Πλατανιστάσα και Ασκά, καθώς επίσης την Κυπερούντα και την Ευρύχου. Σε περιοχή της Ευρύχου η Υπηρεσία Θήρας μάζεψε μεγάλο αριθμό δικτύων που στήθηκαν για τις τζίκλες. Οι κοπές της τζίκλας και του κότσυφα επεκτείνονται σ' όλες τις περιοχές του Τροόδους και της Πιτσιλιάς. Γι' αυτό και αύριο Κυριακή θα συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό κυνηγών.
Στην Πάφο δεν εμφανίστηκαν ακόμα σημαντικοί αριθμοί στον Ακάμα, όμως έσπασαν κάθε ρεκόρ κυνηγοί που εξόρμησαν στα Βρέτσια και ’η Νικόλα. Μαυρότζικλες κτυπήθηκαν και στην Παναγιά, με αποτέλεσμα κυνηγοί παρατηρητές των πουλιών να ισχυρίζονται ότι θα εμφανισθεί μεγάλο κύμα της γνωστής μας μικρής τζίκλας. Τέλος, στην επαρχία Λάρνακας έδειξαν τη δύναμη τους οι περιοχές της Βαβατσινιάς.
Την περασμένη Τετάρτη ήταν κάπως πιο λίγα τα πουλιά από τις προηγούμενες μέρες. Όμως αυτό αποδόθηκε στις καιρικές συνθήκες. Τώρα με τις βροχές πιστεύεται ότι όχι μόνο θα κρατηθούν τα πουλιά που ήρθαν τις προηγούμενες μέρες, αλλά θα έρθουν και άλλα. Ιδιαίτερα εάν πέσει χιόνι στην Ευρώπη και την Τουρκία.
Με τους κότσυφες και τις τζίκλες άρχισαν να φθάνουν και οι τρυγονότζικλες. Στο Τρόοδος θεάθηκαν και οι «τριζάρες». Ελπίζεται ότι η αυριανή εξόρμηση θα είναι από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων για τις τζίκλες, αφού δεν είχαμε σχεδόν καθόλου μετανάστευση την πενταετία που μας πέρασε. Σε περιοχές της Πάφου, της Λευκωσίας και Λεμεσού οι κυνηγοί στις αναγνωρίσεις τους έχουν συναντήσει και εξωτερικές φάσσες, τα γνωστά μας «κουτρουμπάνια», τα οποία είναι πιο μικρά από τις δικές μας φάσσες. Εξάλλου, αυτές κυκλοφορούν σε μεγάλους αριθμούς και πέφτουν πάνω στην τροφή ομαδικά.
'Ο Φιλελεύθερος
Σωτήρης Μιχαήλ
ΕΠΑΝΩ