Welcome in Greece ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KAI OXI MONO

Welcome in Hellas
Welcome in Greece

Αρχική Initial ΠίσωBack

Η φωλιά

Πρωτοποριακή εκτροφή πέρδικας, του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυ­τιλήνης !! (2-10-2003)

Μέχρι και πριν από λίγο και­ρό, η μόνη τακτική που ε­φαρμοζόταν στο εκτρο­φείο της Β' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελά­γους (που βρίσκεται έναντι της Μονής Λειμώνας] ήταν η εξής:

σε συνθήκες φυσικού εκτροφείου γινόταν η αναπα­ραγωγή της πέρδικας. Ακολουθούσε η συγκέντρωση των αβγών και η τοποθέ­τηση τους στα εκκολαπτήρια (μηχανές), ενώ μετά την εκκόλαψη οι νεοσσοί φι­λοξενούνταν κάτω από μηχανές που εκ­πέμπουν θερμότητα (θερμομητέρες).

Μετά από λίγες εβδομάδες μεταφέρο­νταν σε κλουβιά, όπου ξεκινούσε η εκτροφή μέχρι την απελευθέρωση τους. Από τις μέχρι τώρα απελευθερώσεις έγινε σαφές ότι ο αριθμός των πουλιών που επιβίωναν ήταν μικρότερος από τον αρχικό στόχο. Επιπλέον, πολλά από τα πουλιά αποκτούσαν το λεγόμενο «σύν­δρομο του εκτροφείου», δηλαδή ήταν αρκετά ήμερα για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους στη φύση μετά την α­πελευθέρωση τους.

Κάτι ακόμα που πα­ρατηρήθηκε είναι ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό τα πουλιά του εκτροφείου γεννούσαν μεν πολλά αβγά, επιδείκνυαν ό­μως αδιαφορία ως προς το να τα κλω­σήσουν, προφανώς διότι δεν διέθεταν αυτό το γενετικό στοιχείο στο ένστικτο τους καθώς κι αυτά προέκυψαν από μη­χανή εκκόλαψης.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η δι­οίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυ­τιλήνης προχώρησε σε μια καινοτόμο δράση, η οποία εφαρμόζεται για πρώ­τη φορά στην Ελλάδα -αν και λέγεται ότι την πατέντα αυτή σκέφτηκαν πρώ­τοι οι Ιταλοί.

Ο διαδικασία έχει ως ε­ξής: πραγματοποιώντας σπορές σιτη­ρών σε διαφορετικές περιοχές σε περδικότοπους του Σιγρίου, ο Κυνηγε­τικός Σύλλογος Μυτιλήνης εξασφάλισε αρχικά ιδανικούς βιότοπους για την α­νάπτυξη περδίκων.

Σε επόμενο στάδιο προχώρησε στην απελευθέρωση πουλιών, ενώ προμηθεύτηκε και επιπλέον αβγά από το εκτροφείο. Στη συνέχεια κατασκεύασε κλουβιά τα οποία «έντυ­σε» με χόρτα, έτσι ώστε να μη διαφέ­ρουν από τις φωλιές.

Τα αβγά τα οποία δεν κλωσούν οι πέρδικες συγκεντρώνονται και τοποθε­τούνται στις φωλιές. Εκεί, αντί για πέρ­δικα υπάρχει μια κότα (νάνος) κλώσα. Αφού αντικατασταθούν τα αβγά της κό­τας με εκείνα της πέρδικας, η κότα παί­ζει το ρόλο της μαμάς. Έτσι σε λίγες ε­βδομάδες γίνεται η εκκόλαψη και μετά από μικρό χρονικό διάστημα τα περδικόπουλα παίρνουν το δρόμο για τη φύ­ση, έχοντας διδαχτεί πώς να προφυ­λάσσονται από τους κινδύνους και φυ­σικά πώς να κλωσούν τα αβγά που στο μέλλον θα γεννήσουν.

Με αυτή την πραγματικά καινοτόμο δραστηριότητα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μυτιλήνης έχει καταφέρει να μη χάνει ούτε ένα αβγό, απελευθερώνο­ντας παράλληλα στη φύση γερά που­λιά. Αν και η όλη δραστηριότητα θυμί­ζει το παραμύθι με το ασχημόπαπο, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ιδιαί­τερα ενθαρρυντικά.

Το εσωτερικό Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Κ.Σ. Μυτιλήνης κ. Τάοος Ψαρρός, «τα αποτε­λέσματα μας έχουν αποζημιώσει και συ­νεχίζουμε με στόχο την αύξηση των κλουβιών σε 100, καλύπτοντας και άλ­λες περιοχές του νησιού μας. Από αυτή την προσπάθεια, εκτός από τους κυνη­γούς κερδισμένη θα βγει η πανίδα της Λέσβου, καθώς θα αυξηθεί ο πληθυσμός της άγριας πέρδικας. Όλη αυτή η δρα­στηριότητα χρηματοδοτείται αποκλει­στικά από τα μέλη μας, χωρίς καμία βοή­θεια από πουθενά. Το αποτέλεσμα, ό­μως, θα μας αποζημιώσει και θα έχου­με νσ λέμε ότι προσφέρουμε στον σύλ­λογο και στον τόπο μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρό, σε αυτή την προσπάθεια του Κ.Σ. Μυτιλήνης ση­μαντική βοήθεια και προσωπική εργασία παρείχε το πρώην μέλος του Δ.Σ. της Β' ΚΟΑ κ. Μάριος Κοντηβέης, ο οποίος συ­νέβαλε στην αντιμετώπιση των αρχικών προβλημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυνηγοί από τον Πολίχνιτο και την Ερε­σό, βλέποντας τα θεαματικά αποτελέ­σματα, ζήτησαν τη συνδρομή του συλ­λόγου για να δημιουργήσουν και στις πε­ριοχές τους παρόμοιες εγκαταστάσεις.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε και το σημαντικό ρόλο που παίζει το εκτροφείο της Β' ΚΟΑ, το οποίο πρόσφατα πεκτάθηκε. Η δημιουργία του εκτροφεί­ου επιδοτήθηκε από προγράμματα της ΕΕ και αποτελεί κατάκτηση των 3.500 κυνηγών της Λέσβου.

Ενθετο ΕΘνος Κυνήγι 1-10-2003
Το ρεπορτάζ πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ» της Λέσβου.

ΕΠΑΝΩ-UP