![]() |
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KAI OXI MONO![]() Welcome in Hellas |
![]() |
---|
Πρωτοποριακή εκτροφή πέρδικας, του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυτιλήνης !! (2-10-2003) | |
---|---|
Μέχρι και πριν από λίγο καιρό, η μόνη τακτική που εφαρμοζόταν στο εκτροφείο της Β' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους (που βρίσκεται έναντι της Μονής Λειμώνας] ήταν η εξής:
σε συνθήκες φυσικού εκτροφείου γινόταν η αναπαραγωγή της πέρδικας. Ακολουθούσε η συγκέντρωση των αβγών και η τοποθέτηση τους στα εκκολαπτήρια (μηχανές), ενώ μετά την εκκόλαψη οι νεοσσοί φιλοξενούνταν κάτω από μηχανές που εκπέμπουν θερμότητα (θερμομητέρες).
Μετά από λίγες εβδομάδες μεταφέρονταν σε κλουβιά, όπου ξεκινούσε η εκτροφή μέχρι την απελευθέρωση τους. Από τις μέχρι τώρα απελευθερώσεις έγινε σαφές ότι ο αριθμός των πουλιών που επιβίωναν ήταν μικρότερος από τον αρχικό στόχο. Επιπλέον, πολλά από τα πουλιά αποκτούσαν το λεγόμενο «σύνδρομο του εκτροφείου», δηλαδή ήταν αρκετά ήμερα για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους στη φύση μετά την απελευθέρωση τους.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η διοίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυτιλήνης προχώρησε σε μια καινοτόμο δράση, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα -αν και λέγεται ότι την πατέντα αυτή σκέφτηκαν πρώτοι οι Ιταλοί.
Ο διαδικασία έχει ως εξής: πραγματοποιώντας σπορές σιτηρών σε διαφορετικές περιοχές σε περδικότοπους του Σιγρίου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μυτιλήνης εξασφάλισε αρχικά ιδανικούς βιότοπους για την ανάπτυξη περδίκων.
Σε επόμενο στάδιο προχώρησε στην απελευθέρωση πουλιών, ενώ προμηθεύτηκε και επιπλέον αβγά από το εκτροφείο. Στη συνέχεια κατασκεύασε κλουβιά τα οποία «έντυσε» με χόρτα, έτσι ώστε να μη διαφέρουν από τις φωλιές.
Τα αβγά τα οποία δεν κλωσούν οι πέρδικες συγκεντρώνονται και τοποθετούνται στις φωλιές. Εκεί, αντί για πέρδικα υπάρχει μια κότα (νάνος) κλώσα. Αφού αντικατασταθούν τα αβγά της κότας με εκείνα της πέρδικας, η κότα παίζει το ρόλο της μαμάς. Έτσι σε λίγες εβδομάδες γίνεται η εκκόλαψη και μετά από μικρό χρονικό διάστημα τα περδικόπουλα παίρνουν το δρόμο για τη φύση, έχοντας διδαχτεί πώς να προφυλάσσονται από τους κινδύνους και φυσικά πώς να κλωσούν τα αβγά που στο μέλλον θα γεννήσουν.
Με αυτή την πραγματικά καινοτόμο δραστηριότητα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μυτιλήνης έχει καταφέρει να μη
χάνει ούτε ένα αβγό, απελευθερώνοντας παράλληλα στη φύση γερά πουλιά. Αν και η όλη δραστηριότητα θυμίζει το παραμύθι με το ασχημόπαπο, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρό, σε αυτή την προσπάθεια του Κ.Σ. Μυτιλήνης σημαντική βοήθεια και προσωπική εργασία παρείχε το πρώην μέλος του Δ.Σ. της Β' ΚΟΑ κ. Μάριος Κοντηβέης, ο οποίος συνέβαλε στην αντιμετώπιση των αρχικών προβλημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κυνηγοί από τον Πολίχνιτο και την Ερεσό, βλέποντας τα θεαματικά αποτελέσματα, ζήτησαν τη συνδρομή του συλλόγου για να δημιουργήσουν και στις περιοχές τους παρόμοιες εγκαταστάσεις.
Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε και
το σημαντικό ρόλο που παίζει το εκτροφείο της Β' ΚΟΑ, το οποίο πρόσφατα πεκτάθηκε. Η δημιουργία του εκτροφείου επιδοτήθηκε από προγράμματα της
ΕΕ και αποτελεί κατάκτηση των 3.500
κυνηγών της Λέσβου.
Ενθετο ΕΘνος Κυνήγι 1-10-2003
|