Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Ανασύσταση λίμνης Ξυνιάδας



Διαχείριση, Υδάτων και Εναλλακτικός Φυσιολατρικός Τουρισμός

Με την ευκαιρία του προγραμματισμένου(26Ι8/2007) Συνεδρίου στο Δομοκό, με τίτλο «Διαχείρηση Υδάτινων Πόρων», προτείνεται στους συνέδρους η ανασύσταση τουλάχιστον του κεντρικού τμήματος της λίμνης Ξυνιάδας, με σκοπό αφ' ενός την δημιουργία Ταμιευτήρα για διαχείριση των υδάτων του οροπεδίου και αφ' ετέρου την ανάπτυξη εναλλακτκού φυσιολατρικού τουρισμού.

Όταν μιλάμε για «διαχείριση των υδάτινων πόρων», στην ουσία ψάχνουμε μέσα από τη διαχείριση των υδάτων να βρούμε τρόπους ανάπτυξης της περιοχής μας. Η ανάπτυξη όμως δεν παρέχεται μόνο με τη διαχείριση των υδάτων για άρδευση και την αύξηση της γεωργικής παραγωγής.
Μέσα από ορισμένους τρόπους διαχείρισης των υδάτων, μπορούν ν' αναπτυχθούν αρκετές μορφες εναλλακτικού τουρισμού, όπως π.χ. το κυνήγι, το ερασιτεχνικό ψάρεμα, η ποδηλασία, η ιππασία κ.λ.π.

Η ανασύσταση του κεντρικού τμήματος της λίμνης Ξυνιάδας, εκτός από αποθήκευση των επιφανειακών υδάτων για ορθολογική διαχείριση τους, μπορεί να αποδώσει στην περιοχή πολύτιμα αγαθά και υπηρεσίες αισθητικές, θηραματικές και αναψυχής.

Πιθανή άρνηση ή αδιαφορία για την ανασύσταση της λίμνης, σημαίνει ότι δεν έχουν κατανοηθεί οι δυνατότητες που θα προσφέρει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Ο εμπλουτισμός και η ανανέωση των υπόγειων δεξαμενών, η άρδευση, η ανάπτυξη της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας και κυρίως η παροχή ευκαιριών αναψυχής είναι μερικές μόνο από τις αξίες τού προς δημιουργία υγρότοπου.

Το κυνήγι και το ερασιτεχνικό ψάρεμα ανήκουν στον φυσιολατρικό τουρισμό και μπορούν ν' αναδειχθούν σε εναλλακτική λύση καλλιέργεια που (με κατάλληλες υποδομές) θα συμπληρώνει το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής.
Είναι δύο δραστηριότητες της υπαίθρου που ενέχουν στοιχεία μετακίνησης, κατανάλωσης, διαμονής και παροχής υπηρεσιών και εττιρεάζουν ένα μεγάλο κύκλο εργασιών και αρκετές επαγγελματικές ομάδες πολιτών.
Μπορούν να προσφε'ρουν στους κατοίκους της περιοχής Δομοκού, νέες μορφές απασχόλησης, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου που δεν απασχολούνται στις γεωργικές καλλιέργειες.
Η επαρχία Δομοκού ήταν πάντα πλούσια σε θηράματα και η ανασύσταση της λίμνης εύκολα μπορείνα δώσει ώθηση στον κυνηγετικό τουρισμό. Το κυνήγι και το ψάρεμα είναι δύο διαφορετικές προτάσεις ανάπτυξης της υπαίθρου. Δύο προτάσεις που μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης και ενίσχυσης του ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Ο κυνηγετικός τύπος, με τα κυνηγετικά περιοδικά, τα ειδικά ένθετα στις εφημερίδες και το διαδίκτυο, εύκολα θα προβάλουν, θα διαφημίσουν και θα κάνουν γνωστή στους ενδιαφερόμενους μια τέτοια πρωτοβουλία.
Μαζί με την ανασύσταση της λίμνης και για ν' αποκτήσει η περιοχή αξιόλογη θηραματική αξία, ίσως χρειαστεί να λειτουργήσει ένα εκτροφείο θηραμάτων, ώστε τα παραγόμενα θηράματα να εμπλουτίζουν τη γύρω περιοχή. Π.χ. η εκτροφή των πρασινοκέφαλων είναι εύκολη, παρουσιάζουν ταχύτατη αναπαραγωγή και αποτελούν τα αγαπημένα υδρόβια θηράματα των κυνηγών.

Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και με τον εμπλουτισμό της λίμνης με ψάρια, αποβλέποντας στην προσέλκυση των ερασιτεχνών ψαράδων.
Η πρόταση που διατυπώνεται απαιτεί τη σύνταξη από ειδικούς επιστήμονες- αρχικά μιας μελέτης σκοπιμότητας και στη συνέχεια έναν αναλυτικό σχεδιασμό ανάπτυξης του κυνηγετικού, του αλιευτικού και κάθε μορφής φυσιολατρικού τουρισμού.
Οι φορείς της αυτοδιοίκησης, ας λάβουν σοβαρά υπόψη τους, ότι η κατάρτιση ενός μακροχρόνιου σχεδίου ανάπτυξης κυρίως του κυνηγετικού και αλιευτικού τουρισμού, θα αποτελέσει αφ' ενός τη «λοκομοτίβα» ανάπτυξης της περιοχής Δομοκού, προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών και αφ' ετέρου θα συμβάλλει στην αποτροπή υποβάθμισης του προς ανασύσταση υγρότοπου.
Όσο δύσκολο είναι να ανασυστήσεις τη λίμνη, άλλο τόσο δύσκολο είναι να την επιβλέπεις, να την προστατεύεις και να την αστυνομεύεις για να μην μολυνθεί από απόβλητα, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και σκουπίδια.

Σε τέτοια περίπτωση εκτός από άχρηστη θα είναι και επικίνδυνη.
Ποιος θα είναι ο φορέας διαχείρισης της λίμνης και πως θα οργανωθούν τα προγράμματα ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, ο γράφων τα αφήνει σε άλλους πιο ειδικούς απ' αυτόν. Στη παρούσα φάση εύχεται να μην απορριφθεί «a priori» η πρόταση λόγω της μεγάλης προκατάληψης κατά του κυνηγιού και των κακόβουλων ή ανακριβών σχολίων που κατά καιρούς δημοσιεύονται.
Εξ' άλλου η πρόταση δεν αναφέρεται μόνο στην ανάπτυξη του κυνηγετικού τουρισμού, αλλά σ' όλες τις φυσιολατρικές μορφές τουρισμού.

Βαγγέλης Ρίζος

ΕΠΑΝΩ

© Giorgio Peppas