Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Απελευθερώνονται 100 χιλ. περδίκια στους βιότοπους στήν Κύπρο

Απελευθερώνονται 100 χιλ. περδίκια στους βιότοπους στήν Κύπρο !


'Ο Φιλελεύθερος
Σωτήρης Μιχαήλ Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2005

Δυστυχώς εγκατέλειψαν σχεδόν κάθε αναπαραγωγική δραστηριότητα για το λαγό
Oσο περνούν οι μέρες, οι κυνηγοί θα πυκνώνουν στους βιότοπους. Με αποκορύφωμα τον Οκτώβριο, όπου θα παρθούν οι μεγάλες αποφάσεις για την περιοχή που θα κυνηγήσει ο καθένας την πρώτη μέρα της έναρξης του κυνηγίου.

Δυστυχώς οι αναγνωρίσεις μαρτυρούν τα λάθη του παρελθόντος. Οι πέρδικες είναι πολύ λίγες. Οι αριθμοί τους βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα. Όλοι οι κυνηγοί όπου κι αν βρίσκονται, διακηρύττουν πλέον με σιγουριά ότι τα περδίκια είναι πολύ λιγότερα και από την περσινή χρονιά, που η κάρπωση ήταν μειωμένη κατά 43%.
Το μόνο παρήγορο γεγονός είναι οι απελευθερώσεις των πουλιών, οι οποίες πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες. Οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι θ' αφήσουν στους βιότοπους γύρω στα 100 χιλ. πουλιά. Το γεγονός αυτό θα δώσει και μια καλύτερη εικόνα στο όλο σκοτεινό τοπίο. Σήμερα υπάρχουν περιοχές που δεν ακούγεται πέρδικα να «κακαρίζει». Με τις απελευθερώσεις ίσως να συμβεί και αυτό.
Στα ίδια επίπεδα ή και πολύ ελαφρώς καλύτερα βρίσκεται ο λαγός. Αυτή είναι η διαπίστωση και των λαγοκυνηγών. Το ευχάριστο γεγονός δημιούργησε η απαγόρευση της χρησιμοποίησης δραστικών δηλητηρίων σε αμπέλια και άλλες φυτείες, όπως και η καταπολέμηση της λαθροθηρίας. Φέτος μετά από χρόνια οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας Θήρας εδέησαν να ανοίξουν και κάποιες περιοχές που διαθέτουν λαγούς και έτσι οι περισσότεροι κυνηγοί τρέφουν ελπίδες ότι θα κρεμάσουν ένα λαγό. Αναφέρεται ότι τα περδίκια που απελευθερώνονται, φέρνουν διαφορετικού χρώματος δακτυλίδι. Αυτό είναι ανάλογα με το εκτροφείο παραγωγής. Να τονίσουμε ότι και φέτος δεν θα απελευθερωθούν λαγοί από εκτροφεία.<π> Ας δούμε όμως και μερικά ακόμα μυστικά του λαγού όπως τα περιγράφουν οι ειδικοί:
Δύο μύθοι που υπήρχαν χρόνια γύρω από το λαγό κι έχουν πλέον καταρριφθεί, ήταν το ότι ο λαγός νίβεται και ότι κοιμάται με ανοιχτά τα μάτια, εξ ου και η γνωστή φράση «λαγοκοιμάται» που χαρακτηρίζει όποιον ξυπνά με το παραμικρό.
Είναι πια γνωστό ότι ο λαγός τρίβει το πρόσωπό του με τα μπροστινά του πόδια, με σκοπό να παίρνει τη μυρωδιά των αδένων του προσώπου και περπατώντας να την αφήνει όπου πατά, ώστε να ξαναβρίσκει το δρόμο της επιστροφής. Ακόμα, με τη μυρωδιά που αφήνουν στο έδαφος οι αδένες της ουράς, όταν στέκεται στα πίσω του πόδια, σηματοδοτεί τα λημέρια του.
Ως προς τον «ανήσυχο» ύπνο του λαγού, έχει πια αποδειχθεί πως δεν υφίσταται. Γι' αυτή την παρεξήγηση ευθύνεται η συνήθειά του να μην εγκαταλείπει τη φωλιά του παρά μόνο όταν ο κίνδυνος έχει πλησιάσει πολύ. Ειδάλλως, παραμένει απολύτως ακίνητος στο γιατάκι του, δίνοντας έτσι την εντύπωση πως κοιμάται με ανοιχτά τα μάτια.
Η πολύ καλή περιφερειακή όραση του λαγού είναι υπεύθυνη για το ότι είναι ικανός, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, να πέσει πάνω στον κυνηγό αν παραμένει απόλυτα ακίνητος. Από την άλλη, τα μουστάκια και οι τρίχες πάνω από τα μάτια του αυξάνουν την αίσθηση της αφής κατά τη διάρκεια της νύχτας και τον βοηθούν, ώστε να κινείται με μεγάλη προσοχή.
Τέλος, αναφέρουμε και τη ζημιά που κάνουν τα σκυλιά στο λαγό κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Το στρες και η κούραση της εγκύου λαγίνας που καταδιώκεται, είναι πιθανές αιτίες μιας αποβολής.

Οι Λαρνακιώτες το λαγό και οι Λεμεσιανοί περδίκι
Βρισκόμαστε 50 μέρες πριν από την έναρξη κυνηγίου του λαγού και της πέρδικας. Οι κυνηγοί άρχισαν ήδη να κάμνουν τις πρώτες προετοιμασίες για τις μελλοντικές εξορμήσεις τους. Η Υπηρεσία Θήρας θα κάμει και φέτος τις στατιστικές της για τα θηράματα. Δυστυχώς η περσινή χρονιά ήταν η χειρότερη που είχαμε ποτέ. Με βάση αυτές τις στατιστικές συνολικά για όλες τις εξορμήσεις του ενδημικού κυνηγίου ο μέσος κυνηγός θήρευσε 1 λαγό. 5,55 περδίκια. 0.18 φραγκολίνες, 0,68 φάσσες, 0,06 αγριοπερίστερα, 0,59 ορτύκια και 0,32 μπεκάτσες. Την υψηλότερη μέση κάρπωση στο λαγό είχαν οι κυνηγοί της επαρχίας Πάφου και Αμμοχώστου. Κάτι που δεν σημαίνει ότι η Αμμόχωστος είναι καλύτερη των άλλων επαρχιών στο λαγό αφού το 80% των κυνηγών της κυνήγησε εκτός επαρχίας Αμμοχώστου. Τη χαμηλότερη μέση κάρπωση στο λαγό έχουν οι κυνηγοί των επαρχιών Λάρνακας και Λευκωσίας. Την υψηλότερη κάρπωση στο περδίκι παρουσίασε η Πάφος με 7,29 περδίκια ανά κυνηγό, ενώ τη χαμηλότερη η Λεμεσός με 4,17 περδίκια ανά κυνηγό. Συνολικά θηρεύτηκαν 46262 λαγοί, 257883 περδίκια και 8159 φραγκολίνες. Αν και αναφέρθηκε προηγουμένως ότι οι κυνηγοί της Πάφου είχαν την υψηλότερη μέση κάρπωση, εντούτοις συνολικά, τόσο στο λαγό όσο και στο περδίκι, οι πιο πολλοί λαγοί και περδίκια θηρεύτηκαν από τους Λευκωσιάτες κυνηγούς, επειδή η Λευκωσία εκδίδει πολύ περισσότερες άδειες κυνηγίου από την Πάφο. Φέτος για πρώτη φορά θα σταματήσει και η άνοδος στις άδειες κυνηγίου. Η αύξηση που επιβλήθηκε και η ανυπαρξία θηράματος, θ' αναγκάσουν πολλούς κυνηγούς να μην εκδώσουν άδεια. Μεθοδολογία της στατιστικής της Υπηρεσίας Θήρας: Η συγκεκριμένη κυνηγετική περίοδος άρχισε στις 31 Οκτωβρίου 2004 και συνεχίστηκε μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2005 και διήρκεσε για 19 εξορμήσεις (Τετάρτη, Κυριακή). Με βάση τον αριθμό των αδειών κυνηγίου που εκδόθηκαν για το έτος 2004, ορίστηκε ως στόχος η επαφή με το 1% των κυνηγών, που είναι ένα αρκετά μεγάλο δείγμα. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2005, μετά το πέρας της κυνηγετικής περιόδου, 454 κυνηγοί από τους 46463 κλήθηκαν να απαντήσουν τηλεφωνικώς σε ερωτηματολόγιο που ετοιμάστηκε προηγουμένως. Άτομα που έδωσαν σχετικά υψηλή κάρπωση (σε σχέση με τον μέσο όρο), ερωτήθηκαν ξανά μετά από παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος για να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια των στοιχείων που έδωσαν.
Από τους 454 κυνηγούς που κλήθηκαν, οι 446 (98%) ανταποκρίθηκαν θετικά και έλαβαν μέρος στην κυνηγετική έρευνα, το υπόλοιπο 2% δεν ήθελε να απαντήσει για διάφορους λόγους. Από τους 446 κυνηγούς που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, οι 15 (3%) δήλωσαν ότι αν και ανανέωσαν την άδειά τους, για διάφορους λόγους δεν πήγαν κυνήγι. Η δομή του δείγματος βασίστηκε στα δεδομένα έκδοσης αδειών κυνηγίου του 2004.

Οι πλείστοι κυνηγοί προτιμούν να κυνηγούν και τα δύο θηράματα. Τη μεγαλύτερη προτίμηση προς το λαγό δείχνει η Λάρνακα, ενώ για το περδίκι η Λεμεσός. Ο βαθμός προτίμησης του λαγού είναι σχετικά υψηλότερος από αυτόν του περδικιού. Τη μικρότερη προτίμηση στο λαγό δείχνει η Πάφος, οι κυνηγοί της οποίας δηλώνουν ότι κυνηγούν και τα δύο θηράματα.
Σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρατηρείται ότι οι κυνηγοί όλων των επαρχιών τείνουν να κυνηγούν ταυτόχρονα και τα δύο θηράματα. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι κυνηγοί του λαγού κυνηγούν κατά μέσο όρο αρκετά περισσότερες ώρες ανά εξόρμηση από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Επίσης οι κυνηγοί του λαγό κυνηγούν κατά μέσο όρο και περισσότερες εξορμήσεις.

Ξεπέρασαν και πάλι τις 3 χιλ. τα αγρινά
Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει νέες μεταθέσεις στην Υπηρεσία Θήρας. Μετά την παραίτηση του υπευθύνου στην Πάφο, εκεί ανέλαβε ο λειτουργός Θήρας Πανίκος Παναγίδης, ο οποίος υπηρετούσε στα κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία.
Ο Νίκος Κασίνης από υπεύθυνος στη Λεμεσό μετατέθηκε και ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ομάδα των αγρινών. Έτσι στη Λεμεσό μετατέθηκε ο υπεύθυνος στη Λάρνακα Μηνάς Σταυρινίδης. Στη Λάρνακα ανέλαβε καθήκοντα ο Μιχάλης Αντωνίου.
Επισημαίνεται ότι η ομάδα των αγρινών εδρεύει στην Ευρύχου. Αρκετή δουλειά όμως γίνεται και από τη Λεμεσό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αγρινά ξεπερνούν και πάλι τις 3 χιλιάδες. Λόγω της ασθένειας που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, είχαν μειωθεί σημαντικά. Όμως τώρα έχουν ανακάμψει.

Το υπουργείο Εσωτερικών λόγω αυτού του γεγονότος έχει παγοποιήσει πλήρως τις οποιεσδήποτε σκέψεις για κυνήγι του αγρινού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στο παρόν στάδιο. Ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες υπάρχουν, όμως δεν μπορεί το εθνικό ζώο της Κύπρου να κυνηγηθεί. Γι' αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να γίνουν περισσότερες σπορές. Ένα άλλο γεγονός είναι ο εμπλουτισμός των βουνών των ελεύθερων περιοχών με αγρινά. Και πάλι οι αρμόδιοι σιωπούν. Υπάρχουν οι περιοχές του Μαχαιρά και Βαβατσινιάς, όπως και του Ακάμα, όμως δεν γίνεται καμιά τέτοια σκέψη. Το κυριότερο είναι η έλλειψη τροφής και οι ζημιές στη γεωργία. Όμως τα βαθύτερα αίτια είναι οι τυχόν ασθένειες στην αγοπροβατοτροφία. Γι' αυτό τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν σήμερα.

ΕΠΑΝΩ

© Giorgio Peppas