Οδηγία για τα Πτηνά 79/409/ΕΟΚ - PDF
Ρεαλισμός ή οδυνηρός συμβιβασμός;
Ο κ. Παπαδόδημας ενημερώνοντας τα μέλη της Συνέλευσης για τα τελευταία Ευρωπαϊκά κυνηγετικά δρώμενα σε συνδυασμό με την Ελληνική κυνηγετική πραγματικότητα, είπε τα εξής:
«Ο Ολλανδός Υπουργός Περιβάλλοντος της Ε.Ε. που προεδρεύει αυτή την εποχή, συγκάλεσε μια Σύσκεψη καλώντας διάφορους Ευρωπαϊκούς φορείς και μεταξύ αυτών και την FACΕ (Ομοσπονδία κυνηγών της Ευρώπης). Αυτή η σύσκεψη έγινε μετά από την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην FACE και την BIRDLIFE INTERNATIONAL που μέχρι πρότινος βρισκόταν στα μαχαίρια. Με την ιστορική συμφωνία δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, απλούστατα έγινε ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός.
Με την συμφωνία η ΡΑΟΕ εξασφαλίζει τρία σημαντικά πράγματα έναντι ενός τιμήματος.
Το τίμημα είναι ότι η ΡΑΟΕ παραιτήται από τη διαδικασία τροποποίησης της ντιρεκτίβας 79/409/ΕΟΚ μέσω του Ευρωκοινοβουλίου, ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα να εκφραστεί για γενικότερες αναπροσαρμογές όλων των διατάξεων και συνεπώς και της οδηγίας σ' ένα ενιαίο πλαίσιο - κείμενο, που θ' αφορά το κυνήγι σε σχέση με άλλες οδηγίες.
Η FACE πετυχαίνει, όπως προ είπα , τρία πράγματα.
- Πρώτο υιοθετείτε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την FACEΕ και την Birdlife international, ερμηνευτικός οδηγός εφαρμογής της οδηγίας για τα πουλιά. Αυτός ο οδηγός μας βγάζει από πολλές περιπέτειες που αφορούν την εφαρμογή αυτής της οδηγίας .
Μια από αυτές είναι τα περίφημα δεκαήμερα τα οποία επισήμως έχουν γίνει αποδεκτά .
Κατά συνέπεια δεν θα έχουμε συνεχείς προστριβές με προσφυγές και δικαστήρια.
- Δεύτερο: Καλό είναι ότι μπαίνουμε σε μια προσέγγιση των όρων «όχληση» και «σύγχυση», οι οποίες είναι καθοριστικές για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έτσι αποφεύγουμε να συρόμαστε στα δικαστήρια.
- Τρίτο και κυριότερο είναι ότι αποσπάσαμε την υπόσχεση γνωρίζοντας πως λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ενσωμάτωση του οδηγού που εμπεριέχει για μας ευνοϊκές θέσεις, όχι βέβαια απόλυτα επιθυμητές. Όμως τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε;
Οι χώρες είναι 35 και δεν έχουν κανέναν ενδιαφέρον για την οδηγία για τα πουλιά, εκτός από τρεις. Ακόμη κι αν καταδικαστούν κάποιες δεν ιδρώνει το αυτί τους.
Καταφέραμε, όμως, οι τρεις χώρες -και επιτρέψτε μου να το πω ευθαρσώς, με φοβερή δική μου δραστηριότητα- να διατηρούμε ζωντανές τις ελπίδες.
Γιατί εμείς οι Έλληνες διατηρούμε ακόμη το κυνήγι το Φλεβάρη.
Ποια άλλη χώρα κυνηγάει αποδημητικά το Φλεβάρη;
Ακόμη και η Ιταλία έχει παραιτηθεί απ' τον Φλεβάρη εδώ και χρόνια.
H Ισπανία έχει τα δικά της παραδοσιακά θηράματα και έπαψε να δείχνει μαχητικότητα.
Απομένει η Γαλλία, και ο πρόεδρος της ΡΑΟΕ είναι Γάλλος, οπότε εμείς πρέπει να επωφεληθούμε...
Πρέπει ν' αντιληφθούμε όλοι μας ότι η Ε.Ε. βασίζεται στην «ΟΡΝΙΣ», είτε μας αρέσει είτε όχι. Βασίζεται και σ' επιμέρους Ιδρύματα όπως το δικό μας ΕΚΒΥ (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων). Κι όλα αυτά γιατί δυστυχώ οι κυνηγετικές οργανώσεις δεν έκαναν αυτά που χρόνια έπρεπε να κάνουν, δηλαδή να φτιάξουν ένα δίκτυο μετρήσεων.
Αντιλαμβάνεστε, συνεπώς, ότι ο Ερμηνευτικός Οδηγός θα ενσωματωθεί στο παράρτημα 5 της οδηγίας το οποίο για να τροποποιηθεί δεν θα έχει ανάγκη να ψηφίζεται από το Ευρωκοινοβούλιο θα είναι καθαρά υπηρεσιακό θέμα της Ευρωπαϊκής επιτροπής.
Κι ερχόμαστε στο πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» που είναι αναμφισβήτητα αξιόπιστο. Είναι ο καθρέπτης των θηραματικών πληθυσμών. Βέβαια θα ήταν ακόμη πιο αξιόπιστο αν είχε και μερικές άλλες χιλιάδες ερωτηματολόγια.
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει μια μέτρηση για να δεί τις επιπτώσεις της κάρπωσης στους θηραματικούς πληθυσμούς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιστημονική απάτη. Προσπαθούν να περάσουν πόσο η μείωση των διαφόρων πληθυσμών προέρχεται απ' το κυνήγι. Μια τέτοια προσέγγιση είναι άδικη και ολέθρια για τους κυνηγούς.
Εν πάση περιπτώσει εμείς έχουμε την υφιστάμενη κάρπωση. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να επεκτείνουμε το αντικείμενο για να προσθέσουμε κι άλλα στοιχεία.
Μην ξεχνάτε ότι το Σ.τ.Ε., αλλά και το Υπουργείο μας λένε ότι πρέπει να έχουμε μελέτη επιπτώσεων της θήρας στους πληθυσμούς...
Γι' αυτό το θέμα θα μιλήσουν οι ειδικοί. Προσωπικά προτείνω οι θηροφύλακες να καταμετρούν τα θηράματα στους ελέγχους που κάνουν, οπότε με στατική επεξεργασία θα βγάλουμε αξιόπιστα συμπεράσματα.
Στην συγκεκριμένη εργασία απαιτείται μια μεθοδολογία και κυρίως συνεργασία και πρωτοβουλία από όλες τις κυνηγετικές οργανώσεις .
Είναι ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι και οι ζώνες ΝΑΤΟΥΡΑ . Ενώ η Γαλλία κατάφερε να ορίσει το 2% των εδαφών της , δηλαδή να παραχωρήσει μία μικρή περιοχή στην γαλλική επικράτεια εμείς στην Ελλάδα ξεκινάμε από το 20%.
Σ' αυτό το σημείο
πρέπει ευθέως να ομολογήσουμε ότι ευθύνες για τη "ΝΑΤΟΥΡΑ" έχουμε όλοι μας. Υπ' όψη ότι για το θέμα αυτό η χώρα μας παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, χωρίς περίπτωση ανάκλησης, μολονότι η περίοδος εφαρμογής της "ΝΑΤΟΥΡΑ" ξεκινάει από το 2005.
Οι 151 ζώνες "ΝΑΤΟΥΡΑ" είναι πάρα πολλές για μια μικρή χώρα και δυστυχώς οριοθετήθηκαν ερήμην των κυνηγών από την «ΟΡΝΙΣ» και το δικό μας ΕΚΒΥ
KΣΕ