Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Αναγκαία η ουσιαστική στήριξη της κυνηγετικής περιοχής του Κόζιακα





Ήταν η πρώτη που ιδρύθηκε σε όλη τη χώρα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη του Νομού, αλλά σήμερα παρακμάζει –
Το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διατήρησή της

Η ύπαρξη ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών θεσπίστηκε ουσιαστικά πριν από 28 χρόνια, το 1975 με την ίδρυση της πρώτης στην περιοχή Κόζιακα του Νομού Τρικάλων. Του Λάζαρου Μάμαλη

Μετά από το 1975 ιδρύθηκαν και άλλες περιοχές, στην Όσσα, στο Νομό Λάρισας, στη Φθιώτιδα, στη Δωρίδα, στην Άμφισσα, στις Σέρρες και στη Μεσσηνία.
Η πρώτη και η μεγαλύτερη με έκταση περίπου 484.000 στρέμματα είναι αυτή του Κόζιακα η οποία αποτέλεσε το όχημα για την τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Κυνηγοί από κάθε γωνιά της χώρας και όχι μόνο, γνώρισαν τον Κόζιακα. Το πανέμορφο μακρόστενο βουνό δυτικά των Τρικάλων. Τις μοναδικές ομορφιές του με τα πυκνά δάση από φυλλοβόλα και τα πανύψηλα έλατα.
Το βουνό με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Το βουνό του Ασκληπιού ο οποίος μάζευε τα θεραπευτικά βότανα από τις πλαγιές του, στην αρχαία Πιάλεια.

Το βουνό αυτό λοιπόν, γνώρισαν πρώτα οι κυνηγοί οι οποίοι διέδωσαν τις ομορφιές του σε κάθε γωνιά της χώρας.
Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, με την πολύπλευρη ανάπτυξη που γνώρισαν τα ορεινά χωριά της περιοχής του Δήμου Αιθήκων. Η ανάπτυξη μπορεί να επικεντρώθηκε στην Ελάτη και το Περτούλι, αλλά οφέλη υπήρξαν και στα υπόλοιπα χωριά. Ακόμη και στα καμποχώρια που γειτνιάζουν με τον Κόζιακα.
Οι κυνηγοί έφταναν στα χωριά τους. Γέμιζαν τα καφενεία και τις ταβέρνες. Αγόραζαν παραδοσιακά προϊόντα.
Επιφανείς επιχειρηματίες όπως ο κ. Μουζάκης των κλωστών «Πεταλούδα», διακεκριμένοι πολιτικοί, όπως ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Θανάσης Γιαννόπουλος και ο αδικοχαμένος Γιάννης Βαρθολομαίος, ήταν μερικοί μόνο από τους σταθερούς επισκέπτες της κυνηγετικής περιοχής.

Πέραν των αυτονόητων οφελών για τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και τους ιδιοκτήτες καφενείων και ταβερνών, υπήρχαν και πρόσθετα οφέλη για τους κατοίκους των χωριών του Κόζιακα οι οποίοι μόνιμα, αλλά και εποχικά, απασχολούνταν στην κυνηγετική περιοχή μέσω του Δασαρχείου Τρικάλων.

Η παρακμή

Οι καιροί άλλαξαν… Λίγο… η μείωση της πανίδας, πολύ… η έλλειψη των απαραίτητων δομών και πόρων για τη στήριξή της και η παρακμή δεν άργησε να έρθει…
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση των επισκεπτών.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, το γεγονός ότι μία ξενοδοχειακή μονάδα που δημιουργήθηκε στα ριζά του Κόζιακα και η οποία φιλοξενούσε κυρίως κυνηγούς, άλλαξε χρήση, ελλείψει επισκεπτών…
Οι συμβασιούχοι που απασχολούνταν στην κυνηγετική περιοχή, συνεχώς μειώνονται, οπότε στερούνται οι κάτοικοι της περιοχής απ’ ένα πρόσθετο οικονομικό βοήθημα. .
Η ανάγκη για στήριξή της, υπαρκτή, αλλά δεν εντοπίζεται το ανάλογο ενδιαφέρον.

Η παρέμβαση του κ. Ντιντή

Πρόσφατα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Φαλώρειας κ. Παναγιώτης Ντιντής, αναφέρθηκε στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της κυνηγετικής περιοχής η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των χωριών του Δήμου του, προκειμένου να αποδώσει αναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Ντιντής δημοσιοποίησε τις σκέψεις του, αλλά ουσιαστική απάντηση δεν υπήρξε…

Υπαρκτό θέμα

Το θέμα της διαχείρισης των κυνηγετικών περιοχών είναι υπαρκτή. Πρόκειται για ένα θέμα με ευρύτερες διαστάσεις το οποίο μπορεί να αποτελέσει το αντικείμενο ενός ευρύτερο διαλόγου.
Για παράδειγμα το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» το οποίο επίκειται, προσφέρει δυνατότητες ουσιαστικής ενίσχυσης της κυνηγετικής περιοχής του Κόζιακα. Επίσης, οι επικείμενες εκλογές του κυνηγετικού συλλόγου Τρικάλων θα είναι δυστύχημα να εξαντληθούν σε άγονες αντιπαραθέσεις.
Μπορούν να αποτελέσουν μία καλή ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου για την κυνηγετική περιοχή του Κόζιακα. Οι απόψεις και οι σκέψεις σίγουρα είναι πολλές. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, (αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος), έχουν το λόγο…

Η ΕΡΕΥΝΑ 16 Απριλίου 2009, αρ. φύλλου 15179, σελίδα 8

ΕΠΑΝΩ

© Giorgio Peppas