Βακτήριο σκοτώνει τα πουλιά στη λίμνη Κορώνεια
Ένα βακτήριο, που παράγει αλλαντική τοξίνη προκαλώντας αρχικά παράλυση και στη συνέχεια επιφέρει τον θάνατο, είναι υπεύθυνο για τους πρόσφατους μαζικούς θανάτους πουλιών στη λίμνη Κορώνεια της Θεσσαλονίκης.
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να επαναληφθεί, και μάλιστα άμεσα, η οικολογική καταστροφή αφού στη λίμνη καταλήγουν τα απόβλητα από τον Λαγκαδά και δεκάδες βιοτεχνίες.
Όπως διαπιστώθηκε, το βακτήριο που προκάλεσε τον θάνατο των πουλιών αναπτύχθηκε γρήγορα λόγω της ρύπανσης και της υπεράντλησης υδάτων στην περιοχή της Κορώνειας με αποτέλεσμα τα νερά να έχουν υψηλή αλατότητα, υψηλό pH, λίγο διαλυμένο οξυγόνο και μεγάλη ποσότητα οργανικών ουσιών, σημεία με πολύ ρηχά νερά και 1,5 μέτρο λάσπης άγνωστης σύστασης.
Και όπως επισήμανε ο δασολόγος θηραματολόγος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης Περικλής Μπίρτσας, το πρόβλημα δεν αποκλείεται να επανεμφανιστεί, αφού δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οι πηγές της ρύπανσης, που είναι τα γύρω εργοστάσια αλλά και το αποχετευτικό δίκτυο του δήμου Λαγκαδά.
Να σημειωθεί ότι η αδράνεια που έχουν επιδείξει οι ελληνικές υπηρεσίες έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν αποκλείεται να αποσύρει τη χρηματοδότηση που είχε εξασφαλιστεί από το Ταμείο Συνοχής για την αποκατάσταση του υγροβιότοπου.
Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών πουλιών έχει φτάσει τις 30.000, ενώ κατά διαστήματα βρίσκονται νεκρά και άλλα. Όπως επισήμανε ο κ. Μπίρτσας, μετά την τοποθέτηση συσκευών κρότου που διώχνουν τα πουλιά μακριά από την επικίνδυνη ζώνη, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 80%, ωστόσο υπάρχουν σημεία της λίμνης όπου δεν έχει μείνει τίποτα ζωντανό
ΤΑ ΝΕΑ, 10-12-2004
Aνησυχούν και οι κυνηγοί για το μέλλον της λίμνης Kορώνειας
Tου Θαναση Tσιγγανα
ΘEΣΣAΛONIKH. Φόβους ότι το φαινόμενο του μαζικού θανάτου των πτηνών μπορεί να επαναληφθεί στη λίμνη Kορώνεια της Θεσσαλονίκης εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι της Kυνηγετικής Oμοσπονδίας Mακεδονίας - Θράκης, της οργάνωσης που ανέδειξε το πρόβλημα και εργάζεται για την αντιμετώπισή του.
Oι πιθανότητες να επανεμφανιστεί το φαινόμενο μόλις συνυπάρξουν παρόμοιες συνθήκες
(θερμοκρασία, τοξικό φυτοπλαγκτόν, μείωση των υδάτων και πολλαπλασιασμός του βακτηρίου που προκαλεί αλλαντίαση) είναι 50%, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δασολόγος της ομοσπονδίας κ. K. Σκορδάς.
H Kυνηγετική Oμοσπονδία και το επιστημονικό της προσωπικό παραχώρησαν χθες συνέντευξη Tύπου για να «χτυπήσουν και πάλι, όπως είπαν, τον κώδωνα του κινδύνου για την Kορώνεια, μια λίμνη που προστατεύεται μόνο στα χαρτιά, καθώς 48 μελέτες έως τώρα και μεγάλα χρηματικά ποσά έχουν δαπανηθεί για τον σχεδιασμό της σωτηρίας της, αλλά τίποτε και ποτέ δεν έχει υλοποιηθεί στην πράξη, ενώ μόνο ως ειρωνεία ακούγεται ότι τον περασμένο Mάρτιο χαρακτηρίστηκε και εθνικό πάρκο».
Kάνοντας απολογισμό της πρόσφατης οικολογικής καταστροφής στην Kορώνεια, η KOMΘ ανέφερε ότι περισσότερα από 30.000 πτηνά, 39 διαφορετικών ειδών και άγνωστος αριθμός από 6 είδη ψαριών έπεσαν θύματα της ανθρώπινης αδιαφορίας για το περιβάλλον.
Mόλις προχθές επιβεβαιώθηκε και επισήμως ότι η δηλητηρίαση προέρχεται από το clostridium botulinum (τύπου C), το βακτήριο που προκαλεί αλλαντίαση στα πτηνά (πολύ σπανίως προσβάλλει τον άνθρωπο), ο πολλαπλασιασμός του οποίου οφείλεται στην αλυσίδα της υποβάθμισης από τη δεκαετία του ’80 και των βιολογικών διεργασιών που συντελέστηκαν στη λίμνη ως συνέπεια της ρύπανσης από εργοστάσια και αστικά λύματα της περιοχής Λαγκαδά, της υπεράντλησης από τις 2.300 αγροτικές γεωτρήσεις κ. ά.
Oπως αποκάλυψαν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. N. Mαιλιάνης και ο δασολόγος - θηραματολόγος κ. Περ. Mπίρτσας, το φαινόμενο της δηλητηρίασης από το βακτήριο άρχισε από το καλοκαίρι, αλλά μέχρι την περασμένη εβδομάδα εντοπίζονταν νεκρά πουλιά.
Eπισημαίνοντας την απουσία αρμόδιου φορέα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και για την προστασία, η ομοσπονδία κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις για συστηματική και συνεχή παρακολούθηση των υδάτων της λίμνης, περιορισμό των οργανικών στοιχείων που εισέρχονται σ’ αυτήν και αποφυγή της αυξομείωσης του νερού.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10/12/2004
Clostridium Botulinum, φονικό βακτήριο
Η έλλειψη οξυγόνου μέσα στο νερό της λίμνης Κορώνειας και η μικρή ποσότητα νερού μέσα στη λεκάνη απορροής, ευνόησαν τη δημιουργία της τοξίνης της αλλαντίασης, από την οποία μολύνθηκαν και πέθαναν, το τελευταίο διάστημα, ψάρια και χιλιάδες πουλιά που έβρισκαν καταφύγιο στη λίμνη.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τις τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν σε εργαστήρια της Ελλάδας και Αγγλίας, σε δείγματα που περισυνελέγησαν από την «άρρωστη» λίμνη.
Όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να θεραπευτεί η λίμνη αυτά αναμένεται να αποφασιστούν αύριο το πρωί σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο αρμόδιος αντινομάρχης Περιβάλλοντος, Γ. Μπίκος, θα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων του Λαγκαδά και της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπίκο, «το εργαστήριο της Αγγλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αιτία της μαζικής θανάτωσης των πουλιών είναι το βακτήριο clostridium botulinum και ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό που είχαν εκτιμήσει πρώτοι οι δασολόγοι-θηραματολόγοι της Κυνητετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, οι οποίοι προχώρησαν άμεσα στην ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για τον περιορισμό των συνεπειών.
Ωστόσο ο διευθυντής του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Στεφάνου τονίζει ότι λόγω της μικρής ποσότητας ορού που εστάλη στα εργαστήρια δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο τύπος της τοξίνης που προκάλεσε το πρόβλημα.
MPA
ΕΠΑΝΩ-UP