
Κ Σ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Η κυνηγετική χρονιά που πέρασε άφησε πίσω προβλήματα και ευχάριστες ή όχι αναμνήσεις. Μας προίκισε όμως με μεγαλύτερη εμπειρία, μας κατέστησε σοφότερους και ικανότερους ώστε να αντιμετωπίζουμε με συνέπεια και με την πρέπουσα σοβαρότητα, τα αιώνια προβλήματα που μαστίζουν την κυνηγετική οικογένεια, μας όπλισε με υπομονή, επιμονή και γνώση, ώστε να αποφεύγουμε κακοτοπιές και τρικλοποδιές από όπου και αν προέρχονται.
Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οφείλετε να είστε δίπλα μας σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε κάλεσμα, να γίνουμε γνώστες των προβλημάτων σας, αλλά το σημαντικότερο να γίνετε εσείς κοινωνοί της γνώσης και των προσπαθειών των κυνηγετικών οργανώσεων για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος.
Η φράση «δεν κάνουν τίποτα» ή «δεν γίνεται τίποτα», δεν ταιριάζει στην εποχή μας Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το αν γίνεται κάτι ή όχι και έχουμε υποχρέωση να συμμετέχουμε για να έχουμε το δικαίωμα να λέμε ότι βάλαμε ένα λιθαράκι στην κοινή προσπάθεια.
Πρέπει να γνωρίζουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται αξιολόγηση και ιεράρχηση στα προβλήματα μας.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό, να καταλάβουμε ότι πρέπει να επεμβαίνουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και να αποφεύγουμε λάθη που κοστίζουν.
Η θηροφύλαξη, η διατήρηση του κυνηγιού τον Φεβρουάριο, η βελτίωση βιοτόπων είναι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινούνται οι κυνηγετικές οργανώσεις
Η θηροφύλαξη και η βελτίωση των βιοτόπων αποτελούν προϋπόθεση για ανάπτυξη των θηραματικών πληθυσμών και την ικανοποίηση της κυνηγετικής αίσθησης. Στον τομέα αυτό ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα και η προσπάθεια συνεχίζεται και επαυξάνεται με τη χρηματοδότηση των έργων βελτίωση βιοτόπων από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
Για την θηροφύλαξη βέβαια είναι σημαντικό όλοι μας να στηρίζουμε το έργο των θηροφυλάκων και να συμμετέχουμε όπως μπορούμε, για να έχουμε θηράματα, για να συνεχιστεί το κυνήγι.
Όσο για το Φεβρουάριο, ίσως οι προσπάθειες να έχουν ξεπεράσει τα όρια της φαντασίας Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις.
Έτσι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος συναισθανόμενη το μέγεθος της ευθύνης ως επικεφαλής των Κυνηγετικών Οργανώσεων, πραγματοποιεί μελέτη κόστους αρκετών χιλιάδων ευρώ, με θέμα «Η ΦΑΙΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ».
Η χρηματοδότηση προέρχεται από τους κυνηγούς, με βασικούς συντελεστές όλους τους επιστημονικούς συνεργάτες μας πτυχιούχους Δασολόγους, θηραματοπόνους Περιβαλλοντολόγους Δασοπόνους και με τη συνεργασία Πανεπιστημίων.
Ο ρόλος της συμπλήρωσης του προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» είναι καθοριστικός Εδώ θα δείξουμε πόσο συνειδητοποιημένοι κυνηγοί είμαστε, πόσο αγαπάμε το κυνήγι, ότι προστατεύουμε την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Όσοι ακόμα φοβούνται μήπως κάποιος συνάδελφος μάθει τα κυνηγοτόπια τους και δεν συμπληρώνουν το «ΑΡΤΕΜΙΣ», όχι μόνο κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, αλλά να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι καταδικάζουν με την αμέλεια τους αυτό που αγαπούν και επιπλέον δίνουν το δικαίωμα για αρνητικούς σχολιασμούς και κριτικές.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» αποτελεί το σημαντικότερο μέλημα της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με συνεχείς αναφορές και παρουσιάσεις στις ημερίδες και στα συνέδρια που πραγματοποιούνται εντός ή εκτός της Ελλάδος Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές στον κυνηγετικό τύπο, οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων, τονίζουν τη σημασία και την ιδιαιτερότητα του και γίνονται ακριβώς για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κυνηγών, όσον αφορά τη συμπλήρωση του.
Με την πεποίθηση ότι η καινούρια κυνηγετική περίοδος αρχίζει χωρίς προβλήματα, ας ξεκινήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και περιβαλλοντική ευαισθησία, έχοντας κατά νου το σύνθημα «ΣΥΜΜΕΤΕΧΟ. ΣΤΟ ΠΡΟΤΡΑΜΜΑ ΑΡΤΕΜΙΣ – ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ».
Εύχομαι υγεία σε όλους σας και καλή αντάμωση στα κυνηγοτόπια.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΣ
Πρόεδρος
ΚΣΑμπελοκήπων Θεσ/κης
ΕΠΑΝΩ
© Giorgio Peppas