Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Tο δαχτυλίδι του κότσυφα  !

Tο δαχτυλίδι του κότσυφα !

Αφέθηκε ελεύθερος στις 31 Οκτωβρίου του προηγούμενου χρόνου, στην περιοχή Μπαράμπας της Ουγγαρίας - μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Βουδαπέστη. Χτυπήθηκε από τα σκάγια ενός κυνηγού πριν από μερικές ημέρες, στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων.

Το μολυβδένιο δαχτυλίδι που έφερε στο ένα του πόδι κίνησε την περιέργεια του κυνηγού, ο οποίος αναζήτησε την «ιστορία» του κότσυφα που είχε σκοτώσει. Είχε προλάβει να διανύσει 1.400 χιλιόμετρα ελεύθερος.
Όπως διαπιστώθηκε, το πουλί είχε ταυτότητα και «ιστορία». «Παρατήρησα ότι το κοτσύφι έφερε ένα δαχτυλίδι με συγκεκριμένα στοιχεία στο δεξί του πόδι», λέει ο κυνηγός Νίκος Θωμάς. Απευθύνθηκε στον ερευνητή Αλέκο Ράπτη, ο οποίος επί ημέρες έστελνε e-mail σε όλες τις Ευρωπαϊκές Ορνιθολογικές Εταιρείες, αναφέροντας τα διακριτικά που είχε πάνω το «δαχτυλίδι»: «Budapest ΤΤ 13682».
«Στα μηνύματα, έγραφα ότι το συγκεκριμένο κοτσύφι είχε σκοτωθεί από κυνηγό στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων, στην Ελλάδα», λέει ο κ. Ράπτης και προσθέτει: «Έγραφα τα στοιχεία τής ταυτότητας και έστελνα μία φωτογραφία με το μεταλλικό δαχτυλίδι. Έστειλα δεκάδες μηνύματα και είχα αρχίσει να απογοητεύομαι, γιατί δεν ερχόταν καμία απάντηση». Νεοσσός

Το πόδι του κότσυφα με το δαχτυλίδι κίνησε το ενδιαφέρον του κυνηγού που τον σκότωσε και ύστερα από πολυήμερη έρευνα διαπιστώθηκε ότι είχε αφεθεί ελεύθερος στην Ουγγαρία και βρήκε τον θάνατο έπειτα από ταξίδι 1.400 χιλιομέτρων .
Πριν από δύο ημέρες όμως, έφθασε στον υπολογιστή του μήνυμα από το «Ουγγρικό Κέντρο Πουλιών», με έδρα τη Βουδαπέστη. H «ιστορία» του μικρού πουλιού περιγραφόταν σε λίγες λέξεις. Το πουλί είχε βρει, νεοσσό ακόμη, ένας Ούγγρος, ο Σκάμπα Πριβιγκιέι και το είχε παραδώσει στο Ουγγρικό Κέντρο Πουλιών, στις αρχές του 2004.

Ήταν ένας ευρασιατικός αρσενικός κότσυφας, του είδους «Turdus Merula». Απελευθερώθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 2004 και εκείνη την ημέρα οι Ούγγροι ορνιθολόγοι τού είχαν περάσει το μεταλλικό δαχτυλίδι στο πόδι του, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πορεία του.
Υπολογίζεται ότι, αν το πουλί είχε πετάξει σε ευθεία πορεία από τη Βουδαπέστη έως τον Παρακάλαμο Ιωαννίνων - όπου το βρήκαν τα σκάγια του κυνηγού - είχε διανύσει 945 χιλιόμετρα. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στους τέσσερις μήνες της ελευθερίας του έκανε περισσότερα από 1.400 χιλιόμετρα, συνολικά.

Γ Κυρούσης
Πηγή: TA NEA


Tο συγκεκριμένο άρθρο προσωπικά για μένα έχει ενδιαφέρον για το μακρινό ταξίδι αυτού του πουλιού μέχρι την πατρίδα μας , σπρωγμένο μάλλον από τα μεταναστευτικά ένστικτα του και ίσως και από τον καιρό .
Ειδικά με εξέπληξε το νεαρό της ηλικίας του και πώς και από ποιόν και τι καθοδηγήθηκε σε αυτό το πρώτο ταξίδι του μιας και δεν είχε εμπειρία λόγω του νεαρού της ηλικίας. Πιστεύω ότι η επιστημονική και τεκμηριωμένη παρακολούθηση των μεταναστεύσεων των πουλιών θα μας εκπλήσσει πάντα θετικά.
Γι' αυτό όποιος συνάδελφος θηρεύει κάποιο θήραμα με δακτυλίδι οφείλει να το παραδίδει με μία περιγραφή μικρή του συμβάντος στους επιστημονικούς συνεργάτες των κυνηγετικών οργανώσεων μας , προσέξτε είναι πολύ σπουδαίο να γίνεται αυτό για όλους μας και για το ίδιο το κυνήγι !
Τα υπόλοιπα είναι καθαρά λόγια εντυπωσιασμού δηλαδή αέρας ,βγαλμένα από τον ίδιο τον αρθογράφο και τις προσωπικές του απόψεις !

Γ Πέππας


ΕΠΑΝΩ-UP