Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Το κυνήγι προβληματίζει οπαδούς και αντιπάλους του


 Λίμνη Στυμφαλία


«Είναι παρεξηγημένη υπόθεση το κυνήγι στην Ελλάδα», υποστηρίζουν οι οπαδοί του.
Το κυνήγι είναι χόμπι, είναι τρόπος ζωής.
H έναρξη της κυνηγετικής περιόδου έχει σημάνει ήδη την επανέναρξη της διαμάχης ανάμεσα σε κυνηγούς και οικολογικές οργανώσεις  που πάντως βρίσκεται πλέον σε ύφεση.

Αν και διαφωνούν στα περισσότερα, κυνηγοί και οικολόγοι συμφωνούν στην ανάγκη για την πάταξη της λαθροθηρίας.
Για το σκοπό αυτό, οι κυνηγετικοί σύλλογοι χρηματοδοτούν τα τελευταία χρόνια πρόγραμμα θηροφύλαξης, που απασχολεί 250 ανθρώπους.

«Αυτό που λείπει από την πλειονότητα των Ελλήνων κυνηγών είναι η παιδεία», τονίζει ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
«Αν υποθέσουμε ότι οι 30.000 κυνηγοί γνωρίζουν καλά τη φύση, αναγνωρίζουν την πανίδα και χειρίζονται σωστά το όπλο, υπάρχουν τουλάχιστον 150.000, για να μη σας πω περισσότεροι, απαίδευτοι με ένα όπλο στο χέρι και με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται», επισημαίνει ο ίδιος.

H Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε επιστολή της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την αρμόδια Διεύθυνση Θήρας, ζητεί να οριστεί η 31η Ιανουαρίου καταληκτική ημερομηνία για όλα τα είδη, από 28 Φεβρουαρίου, που ισχύει μέχρι τώρα, επειδή η χώρα μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει υποβάλει μελέτες, που να αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει σύγχυση των ειδών και ενόχληση από τους κυνηγούς προς τα υπόλοιπα μη θηρεύσιμα είδη.

Οι περιοχές πάντως που διαπιστώνουν τόσο η Ομοσπονδία Κυνηγών, όσο και οι Σύλλογοι Προστασίας Άγριων Ζώων ότι δέχονται τις μεγαλύτερες «πιέσεις» από τους κυνηγούς είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Ήπειρος.

Όσο για τη νέα τάση στο κυνήγι, παρατηρείται στροφή προς τα αγριογούρουνα, των οποίων ο πληθυσμός παρουσιάζει σταθερή αύξηση.
Το κυνήγι του αγριόχοιρου είναι περισσότερο ομαδικό και πηγαίνουν συνήθως σε αυτό μεγάλες παρέες 10 - 15 κυνηγών.
Το κυνήγι πάντως παραμένει αμιγώς ανδρική υπόθεση στην Ελλάδα, καθώς μόλις 100 γυναίκες, ανάμεσα σε 239.900 άνδρες, κατέχουν κυνηγετική άδεια.

Το όριο ηλικίας είναι τα 18 χρόνια για την απόκτηση άδειας κυνηγού για πρώτη φορά και απαιτείται παράλληλα αίτηση, για τη χορήγηση άδειας κατοχής όπλου, με γνωμάτευση ψυχιάτρου και λευκό ποινικό μητρώο.
Οι επίδοξοι κυνηγοί καταθέτουν τα δικαιολογητικά στο Δασαρχείο μαζί με ασφαλιστήριο συμβόλαιο για κάλυψη ατυχήματος, που μπορεί να προκληθεί σε τρίτους.
Στη συνέχεια δίνουν εξετάσεις στην Επιτροπή Κρίσης Ικανότητας Νέων Κυνηγών.
Σε αυτές πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν όλα τα είδη θηραμάτων, καθώς και τα προστατευμένα είδη.
Πρέπει ακόμη να γνωρίζουν καλά το νομοθετικό πλαίσιο, διατάξεις, απαγορεύσεις και περιοριστικούς όρους σχετικούς με το κυνήγι, όπως και τον ασφαλή χειρισμό του όπλου και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

«Τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν γίνει συνολικά 700.000 έλεγχοι για την αντιμετώπιση των λαθροκυνηγών και διαπιστώθηκαν 9.000 παραβάσεις, που έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη», λέει ο Νίκος Παπαδόδημας, πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, ενώ η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Μαρία Γανωτή, διαπιστώνει επίσης σημαντική μείωση των πυροβολημένων προστατευμένων ειδών.

«Είναι γεγονός ότι τα τρία τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική αλλαγή προς το καλύτερο. Είναι πολύ λιγότερα τα πυροβολημένα μεγάλα υδρόβια πτηνά και τα αρπακτικά, που φθάνουν στο κέντρο περίθαλψης. Τουλάχιστον η πλειονότητα των κυνηγών αναγνωρίζει πλέον τα
προστατευμένα είδη και δεν πυροβολεί αδιακρίτως», επισημαίνει η κ. Γανωτή.

Φέτος, η κυνηγετική περίοδος για τα αποδημητικά πουλιά άνοιξε στις 20 Αυγούστου.
«Από την ημέρα εκείνη επιτρέπεται το κυνήγι σε καθορισμένες περιοχές για τα μεταναστευτικά μη υδρόβια πτηνά. Πρόκειται για τα ορτύκια, τα τρυγόνια και τις φάσες. Από τις 15 Σεπτεμβρίου αρχίζει η περίοδος της πέρδικας, που είναι και η πιο σύντομη σε διάρκεια και μαζί της το κυνήγι των υδρόβιων, του λαγού και του αγριογούρουνου, που διαρκούν περισσότερο», λέει ο κ. Παπαδόδημας.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι για συστηματικό αφανισμό του πληθυσμού των πουλιών της Ευρώπης κατηγορεί τους κυνηγούς η γερμανική Επιτροπή ενάντια στο Έγκλημα κατά των Πτηνών, η οποία δημοσιοποίησε τα στοιχεία έρευνας, που πραγματοποίησε στη Γηραιά Ήπειρο.
Σύμφωνα με αυτά, 100 εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται κάθε χρόνο από κυνηγούς στην Ευρώπη.
Τα περισσότερα (25 εκατομμύρια) εξολοθρεύονται στη Γαλλία και ακολουθεί η Βρετανία (22 εκατομμύρια), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία (17 εκατομμύρια).

Όπως επισημαίνει η γερμανική επιτροπή, ο αριθμός αυτός δε συμπεριλαμβάνει τη λαθροθηρία, η οποία αποτελεί μάστιγα για την ευρωπαϊκή πανίδα, αλλά μόνο τα θηράματα κατά τις κυνηγετικές περιόδους.
«Αν τοποθετήσουμε όλα τα πουλιά, που σκοτώνονται μέσα σε ένα χρόνο, το ένα δίπλα στο άλλο, μπορούμε να καλύψουμε μία απόσταση 41.000 χιλιομέτρων κι αν τα ζυγίσουμε θα φθάνουν τους 66.000 τόνους», τόνισε στη βρετανική εφημερίδα “The Independent”, ο πρόεδρος της γερμανικής επιτροπής Χάινς Σβαρτζ.

Στη Βρετανία υπάρχουν 650.000 κυνηγοί και το δημοφιλέστερο θήραμα είναι οι φασιανοί, με 12 εκατομμύρια από αυτούς να σκοτώνονται κάθε χρόνο.

Γενική Γραμματία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

ΕΠΑΝΩ

© Giorgio Peppas