Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece




ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Δύσκολες καιρικές συνθήκες στο κυνήγι μπορεί να αποβούν μοιραίες
.


του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΑ

Είναι φορές που μια έντονη νεροποντή ή μια καταιγίδα μπορεί να μετατρέψουν το κυνήγι σε εφιάλτη. Αν τύχει να βρεθείτε σε κακοκαιρία, πρέπει να έχετε υπόψη σας κάποιες βασικές πληροφορίες για αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων

Πολλές φορές στις παγανιές τους οι κυνηγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πλέον δύσκολες και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως είναι η ομίχλη, οι χιονοπτώσεις, οι ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά και οι κεραυνοί. Με το μένος και τη μανία της φύσης, που, υπό κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να μετατραπεί στο χειρότερο τους εφιάλτη.

Ένας από τους παράγοντες που επιδεινώνουν την όλη κατάσταση είναι και ο πανικός, αφού, όταν μας καταβάλει, δεν είμαστε πλέον σε θέση να σκεφτούμε νηφάλια και με ψυχραιμία πώς θα αντεπεξέλθουμε στη δύσκολη κατάσταση στην οποία είμαστε. Οι αποφάσεις μας είναι βεβιασμένες και πολλές φορές λανθασμένες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αντιδρούμε υστερικά, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση.

Προπάντων ψυχραιμία

Εάν τύχει να βρεθούμε στη μέση του πουθενά, αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα, πρώτιστο μέλημά μας είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προσπαθήσουμε να προστατευθούμε, γιατί, τα βρεγμένα ρούχα, πέραν από το "πάγωμα" και τη δυσκολία στην κίνηση, αυξάνουν τον εκνευρισμό και τον πανικό. Καλύτερη επιλογή το αδιάβροχο, εάν φυσικά υπάρχει διαθέσιμο. Θα πρέπει να τονίσουμε πως στο κυνήγι σε δασώδεις περιοχές, τους χειμωνιάτικους μήνες, είναι πιο βολικό να χρησιμοποιούμε αδιάβροχο που αποτελείται από σακάκι και παντελόνι. Κι αυτό γιατί, δεν θα μπλέκεται στα βράχια, τα κλαδιά και τους βάτους, καθιστώντας δύσκολο το περπάτημά μας, ενώ λόγω της κατασκευής του θα φροντίζει να μας διατηρεί στεγνούς από την κορφή έως τα νύχια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως το χειμώνα είναι απαραίτητες και οι πλαστικές μπότες, αφού κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεών μας στην ύπαιθρο δεν είναι λίγες οι φορές που περνάμε μέσα από ποτάμια και λασπώδη μέρη.

Πέραν από τα ανωτέρω, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει ΠΟΤΕ να βρίσκουμε καταφύγιο κάτω από ψηλά δένδρα, σε σπηλιές και σχισμές βράχων, αφού αποτελούν πόλο έλξης για τους κεραυνούς.

Σωτήριες επιλογές

Για όσους χάνουν τον προσανατολισμό τους στην ύπαιθρο, ο χειρότερος εφιάλτης δεν είναι το χιόνι, η ομίχλη ή η βροχή. Αυτά είναι ίσως το ολιγότερο μπροστά στον τρόμο που προκαλεί η σκέψη ότι ίσως να μην βρουν ποτέ το δρόμο για να επιστρέψουν σώοι και αβλαβείς στο αυτοκίνητο ή το σπίτι τους, τα οποία βρίσκονται κάπου εκεί κοντά αλλά δεν μπορούν να τα εντοπίσουν.

Εάν ο αποπροσανατολισθείς έχει στον εξοπλισμό που κουβαλάει GPS ή πυξίδα, τότε τα πράγματα είναι εύκολα. Μέσω των δορυφόρων και των διαφόρων ενδείξεων των προηγμένης τεχνολογίας οργάνων, θα κατορθώσει να βρει την άκρη του νήματος που θα δώσει ένα τέλος στον εφιάλτη του. Εάν όμως δεν έχει τίποτα από τα δύο, τότε θα πρέπει να βασιστεί στη γνώση του για τον κυνηγότοπο, ώστε να εντοπίσει κάποια χαρακτηριστικά σημεία για να βοηθηθεί στην επιστροφή του.

Τέτοιου είδους σημεία μπορεί να είναι κάποιο ψηλό βουνό με χαρακτηριστικά βράχια, κάποια κεραία, ένα ξωκλήσι, εξοχικό ή κάποια φάρμα. Φυσικά με την ομίχλη τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα, αφού υπάρχει περίπτωση να μην μπορούμε να δούμε τα νύχια μας κατά πως λέει ο λόγος. Να μην είμαστε, δηλαδή, σε θέση να διακρίνουμε οτιδήποτε σε απόσταση μεγαλύτερη από 10-20 μέτρα, οπότε θα πρέπει να διανύσουμε μεγαλύτερες αποστάσεις μέχρι να κατορθώσουμε να βρούμε την άκρη του νήματος, που θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Για όσους χάνονται στο βουνό και μέσα στην ομίχλη, υπάρχει μία ακόμη εναλλακτική λύση. Να ζητήσουν τα... φώτα άλλων κυνηγών, που ενδεχομένως να γνωρίζουν πολύ καλύτερα τον κυνηγότοπο. Εάν φυσικά υπάρχουν άλλοι κυνηγοί. Γιατί δεν είναι ντροπή να ζητήσει κάποιος βοήθεια!

Προσοχή στους κεραυνούς

Σε περίπτωση που είστε στο βουνό και ανοίξουν οι κρουνοί του ουρανού, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και στη συνέχεια να αρχίσετε την κατάβαση προς τα χαμηλά, γιατί όσο πιο ψηλά είστε τόσο περισσότερο κινδυνεύετε.

Μάλιστα, για να είστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα αποτελέσετε στόχο κάποιου κεραυνού, φροντίστε ώστε το σώμα σας να μην είναι επ' ουδενί λόγο το ψηλότερο σημείο στο έδαφος όπου κινείστε. Και το βασικότερο, μην μπαίνετε κάτω από ψηλά δένδρα ή κάτω από μεμονωμένους βράχους για να προφυλαχθείτε από τη βροχή. Εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Επίσης, πρέπει να προσέχετε ώστε στη διαδρομή διαφυγής σας από την επικίνδυνη περιοχή να μην περνάτε κοντά από υπερυψωμένα σημεία και μεταλλικές κατασκευές (κεραίες, φράκτες, γεωτρήσεις κλπ). Κι αυτό, γιατί ακόμη και εάν δεν αγγίζετε τις μεταλλικές κατασκευές ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Το ωστικό κύμα του κεραυνού και ο θερμός αέρας που εκλύεται θα προσβάλει κατευθείαν τους πνεύμονές σας.

Μια άλλη εναλλακτική επιλογή που έχετε σε περίπτωση κατά την οποία θα ξεσπάσει καταιγίδα με κεραυνούς, είναι το αυτοκίνητό σας. Εάν φυσικά βρίσκεται κοντά! Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να μπείτε σ' αυτό, να κλείσετε τα παράθυρα και να κατεβάσετε την κεραία του ραδιοφώνου. Πολλοί το αγνοούν, αλλά το αυτοκίνητο -λόγω των μονώσεων και των ελαστικών του- αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλείς και προστατευτικούς "θόλους" κατά των κεραυνών.

Αντίθετα δεν είναι καθόλου ασφαλείς οι σπηλιές με μικρό βάθος και τα κοιλώματα των βράχων ή του εδάφους, από τα οποία είναι γεμάτα τα βουνά μας. Θα πρέπει να θυμάστε ότι τα ανοίγματα στα βράχια, λειτουργούν πολλές φορές και ως "αγωγοί" των ηλεκτρικών εκκενώσεων και επομένως θεωρούνται άκρως επικίνδυνα.

Μέτρα αυτοπροστασίας εν μέσω καταιγίδας και κεραυνών!

Σε περίπτωση που αρχίσουν οι κεραυνοί και είστε εντελώς ακάλυπτοι στην ύπαιθρο, υπάρχουν διάφορα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες ενός ατυχήματος:

* Καθίστε αμέσως κάτω, μακριά από δένδρα ή βράχια και φέρτε τα γόνατα σας να ακουμπήσουν στο στήθος. Όλα τα άκρα του σώματος πρέπει να είναι σφιχτά μαζεμένα πάνω σας, ενώ τα χέρια δεν πρέπει να αγγίζουν το έδαφος για να μην γίνουν αγωγοί του ηλεκτρισμού από έναν κεραυνό που μπορεί να πέσει εκεί κοντά. Οι σόλες από καουτσούκ, των παπουτσιών ή των αρβύλων σας, προσφέρουν κάποια μόνωση, έστω και επισφαλή.

* Είναι πολύ σημαντικό το σημείο του εδάφους που θα διαλέξετε για να αντιμετωπίσετε τους κεραυνούς. Πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο στεγνό. Γι' αυτό, αν βρίσκεστε σε πεδιάδα, είναι μεγάλο λάθος να καταφύγετε στα αρδευτικά κανάλια προκειμένου να μην προβάλλει πολύ το σώμα σας. Στα σημεία αυτά σχεδόν πάντα υπάρχει στάσιμο ή τρεχούμενο νερό, το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα στο σώμα σας ακόμα και εάν ο κεραυνός πέσει δεκάδες μέτρα μακριά σας.

* Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα παντός είδους μεταλλικά αντικείμενα που μεταφέρετε μαζί σας, ίσως να ελκύσουν κάποιον κεραυνό. Γι' αυτό φροντίστε να τα ξεφορτωθείτε το συντομότερο. Εάν είστε παρέα, καλό θα ήταν να μην συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα σημείο. Κι αυτό, όχι μόνο για να αποφύγετε ένα ομαδικό πλήγμα, αλλά και για να μπορέσουν κάποιοι να προσφέρουν βοήθεια σ' αυτόν ή αυτούς που ενδεχομένως να τραυματιστούν αν κάτι δεν πάει καλά.

* Να σημειωθεί τέλος, ότι, στην περίπτωση που επίκειται χτύπημα από κεραυνό, το ανθρώπινο σώμα "προειδοποιεί", μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν, ότι έχει γίνει στόχος. Το δέρμα μυρμηγκιάζει, ενώ λόγω του στατικού ηλεκτρισμού ανορθώνονται προς τα πάνω οι τρίχες των μαλλιών του κεφαλιού. Το μόνο που έχετε να κάνετε, τότε, είναι να πέσετε μπρούμυτα στο έδαφος.

Πηγή- ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ


.

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece