Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece




ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Ο Χάρτης της Ζωής !

Ο Χάρτης της Ζωής
Ο Χάρτης της Ζωής ΕΔΩ
.

    Έχετε αναρωτηθεί ποτέ σε ποιες περιοχές του κόσμου ζουν τα κοάλα; Ποια πουλιά ζουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από το σπίτι σας; Τώρα τις απαντήσεις μπορείτε να τις δείτε να εμφανίζονται στο Google Maps, χάρη στο ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία Map of Life, δηλαδή ο Χάρτης της Ζωής. Το πρόγραμμα, βασίζεται στην πλατφόρμα των χαρτών της Google και εμφανίζει την γεωγραφική κατανομή 25.000 ειδών σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής, ενώ στοχεύει στην διάδοση της γνώσης σε θέματα που αφορούν την βιοποικιλότητα καθώς επίσης και τη διατήρησή της.

    Πρόκειται για μία συνεργασία της NASA με διάφορα ερευνητικά ιδρύματα και την Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής, για τη δημιουργία ενός καταλόγου με όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Η Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής θα περιέχει περιγραφές των ειδών, φωτογραφίες, χάρτες, βίντεο, ήχους, παρατηρήσεις από ερασιτέχνες, καθώς και συνδέσμους με επιστημονικές δημοσιεύσεις και ολόκληρα γονιδιώματα.

    Ο διαδικτυακός τόπος, είναι εύκολος στην χρήση του, καθώς εμφανίζει τον παγκόσμιο χάρτη στο Google Maps και περιλαμβάνει ένα πεδίο αναζήτησης για τον εντοπισμό συγκεκριμένων ειδών. Ο καθένας λοιπόν, μπορεί να αναζητήσει συγκεκριμένα θηλαστικά, πτηνά, ψάρια ακόμα και φυτά και να βρει που απαντώνται σε μία συγκεκριμένη ακτίνα και σε οποιοδήποτε σημείο της Γης. Παράλληλα, μπορεί να ενημερωθεί για το είδος που αναζητά καθώς η πλατφόρμα περιέχει σχετικούς ιστοτόπους με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από πηγές προερχόμενες από διάφορα ερευνητικά κέντρα, επιστημονικές μελέτες, ΜΚΟ, το Wikipedia, μουσεία κ.α.

    Συναρπαστικό είναι ότι, κάνοντας δεξί κλικ στο χάρτη, στη περιοχή του πλανήτη που σας ενδιαφέρει, εμφανίζεται μία λίστα με είδη τα οποία απαντώνται εκεί, σε μία ακτίνα 50/100/300km. Για παράδειγμα, το Map of Life, δείχνει ότι υπάρχουν 42 θηλαστικά σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από την Αθήνα εκ των οποίων τα δύο απειλούμενα.

    Οι ερευνητές, προς το παρόν, προσπαθούν να γεμίσουν με πληροφορίες την βάση δεδομένων καθώς ο στόχος είναι η χαρτογράφηση όλων των ειδών που έχουν ανακαλυφθεί επιστημονικά ως τώρα. Υπολογίζουν πως θα χρειαστούν περίπου 10 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου. Επίσης πολύ σύντομα θα δημιουργήσουν μία αντίστοιχη εφαρμογή για το κινητό, ώστε όταν κανείς επισκέπτεται μια χώρα να μπορεί να ανατρέξει μέσω αυτής της εφαρμογής και να εντοπίσει τα είδη της περιοχής.

    Σκεφτείτε ότι, θα μπορείτε να επισκεφτείτε ένα πάρκο και ταυτόχρονα θα έχετε μαζί σας όλη τη πληροφορία για τα είδη που βρίσκονται εκεί. Θα μπορείτε εύκολα να ενημερωθείτε και ταυτόχρονα να μοιραστείτε τις γνώσεις αυτές με τους φίλους σας αλλά και να εξηγήσετε στους μικρούς μας φίλους ποια ζωάκια είναι αυτά που βλέπουν, και πως έφτασαν εδώ κάνοντας απλά μία αναζήτηση. Τέλος, για παράδειγμα, θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε την πορεία που ακολουθούν τα αποδημητικά πουλιά όπως το χελιδόνι που μας επισκέπτεται το καλοκαίρι και φεύγει το φθινόπωρο.

    Δοκιμάστε το και εσείς! Επισκεφτείτε τώρα τη σελίδα του Map of Life και ξεκινήστε την περιήγησή σας εξερευνώντας τον κόσμο των ειδών



.

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece