Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece
ΑρχικήInitial ΠίσωBack

: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το κυνήγι;.... ...

.


Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το κυνήγι;

Ακόμα και σε αυτό το τόσο απλό ερώτημα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης -που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πολύ κοντά στην ανάληψη της εξουσίας ακόμα και με κοινοβουλευτική αυτοδυναμία- αδυνατεί να δώσει μια σαφή απάντηση.

-–Τι λέει ο Τσίπρας

Πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως «ψευδή και προβοκατόρικα» δημοσιεύματα και ανυπόγραφες αφίσες, σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως κυβέρνηση, προτίθεται να καταργήσει το κυνήγι.

Σχετικές διαβεβαιώσεις έδωσε ο κ. Τσίπρας στους εκπροσώπους της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, με τους οποίους συναντήθηκε χθες Δευτέρα 12 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Αναγνωρίζουμε τους κυνηγητικούς συλλόγους και την προσφορά τους και θέλουμε να υπερασπιστούμε την κυνηγητική δραστηριότητα, μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος και οι ευρωπαϊκές οδηγίες». «Δεσμευόμαστε ότι σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες τους θα επιδιώξουμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές παρεμβάσεις, με στόχο τόσο τη συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας όσο και της προστασίας της βιοποικιλότητας της πατρίδας μας» πρόσθεσε.

—Άλλα λένε οι “συνιστώσες”

Φαίνεται όμως ότι η επίσημη γραμμή του κόμματος είναι διαφορετική. Όπως διαβάζουμε στο ecoleft.gr η Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρει τα εξής:

“Είναι φανερό ότι μια συλλογικότητα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων ως απώτερο στόχο και ευχή θέτει την κατάργηση του κυνηγιού, μιας παραδοσιακής και στα παλιά χρόνια αναγκαίας για το ανθρώπινο είδος δράσης, που όμως στη σύγχρονη εποχή συνιστά ένα βάρβαρο, στην ουσία του, σπορ, έναν άχρηστο αναχρονισμό, ηθικά καταδικαστέο και κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβληματικό [κουλτούρα των όπλων, εθισμός στη θανάτωση νοημόνων και συναισθανόμενων πλασμάτων, συχνά κυνηγετικά ατυχήματα κλπ. ].

Στο πλαίσιο αυτό, αρνούμαστε τους ισχυρισμούς των κυνηγών ότι είναι «διαχειριστές της φύσης και οικολόγοι» και επισημαίνουμε την οικονομική διαπλοκή που προωθεί, για προφανή οφέλη, την κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας. Ρεαλιστικά μιλώντας, και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, στη σημερινή συγκυρία διεκδικούμε τα αυτονόητα και τα εφικτά και προτείνουμε επιγραμματικά:

    – Αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας περί των αδειών για το κυνήγι. Πρόσφατη έρευνα της VPRC αποδεικνύει με συγκεκριμένα στοιχεία ότι ο πληθυσμός των ενεργών κυνηγών ανέρχεται σε 500.000 περίπου (13% του ανδρικού πληθυσμού), τη στιγμή που επίσημα οι κυνηγετικές άδειες δεν ξεπερνούν τις 270.000. Συνεπώς υπάρχουν 230.000 παράνομοι οπλοφόροι λαθροθήρες.

    – Περαιτέρω περιορισμό της κυνηγετικής δραστηριότητας, τόσο χρονικά όσο και χωρικά.

    – Δημιουργία καινούργιων και επέκταση των υφιστάμενων πάρκων άγριας ζωής όπου θα απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι.

    – Ουσιαστική και αποτελεσματική πάταξη της λαθροθηρίας, με αυτόφωρες διαδικασίες και απονομή δικαιοσύνης στο ελάχιστο δυνατό διάστημα, με παράλληλη σημαντική αύξηση των σχετικών προστίμων.

    – Δημιουργία σύγχρονου σώματος θηροφυλάκων που δεν θα εξαρτάται από το κυνηγετικό λόμπι”.

—Διφορούμενες απόψεις

Συμπερασματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εάν και εφόσον αναλάβει την εξουσία πολύ καλά θα κάνει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας.

Από την άλλη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να συρρικνώσει και τη νόμιμη κυνηγετική δραστηριότητα καλό θα ήταν να το πει ξεκάθαρα στους εκπροσώπους των κυνηγών αντί ο πρόεδρος του κόμματος να τους διαβεβαιώνει ότι θα φροντίσει για τη “συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας” και ότι θα “συνεργαστεί” μαζί τους.

Ειδάλλως, το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που αρθρώνει ένα λόγο σχετικά εχθρικό προς τους κυνηγούς και κάνει λόγο για “κυνηγετικό λόμπυ” το οποίο σκοπεύει να παρακάμψει δημιουργώντας ένα σύγχρονο σώμα θηροφυλάκων (ποιοι θα είναι αυτοί, πώς θα λειτουργήσουν και ποιος θα τους πληρώσει είναι άλλη υπόθεση) θα πρέπει να ανασκευάσει.

ΠΗΓΗ : econews.gr


.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece