Οι ορεινές πέρδικες στην Ιταλία έχουν μειωθεί δραματικά και έτσι γίνονται προσπάθειες επαναφοράς του είδους ,σε μέρη που οι πληθυσμοί τους έχουν εκλείψει η είναι σε πολύ μικρό αριθμό ,που δεν παρέχει καμία εγγύηση για την συνέχεια του είδους .
Η υπηρεσία Caccia e Pesca della Provincia di Cosenza ξεκίνησε ένα πειραματικό πρόγραμμα ,προς βοήθεια αυτού του είδους στην περιοχή που είναι υπεύθυνη.
Αφού τελείωσαν όλες οι γραφειοκρατικές απαραίτητες εργασίες , άδειες κλπ , στις οποίες είχαν εμπλοκή διάφορες υπηρεσίες , όπως η κτηνιατρική που έδωσε και την τελική άδεια , αφού πιστοποίησε την καταλληλότητα των περδίκων σαν υγεία αλλά και γενετικά .
Περάσαμε στην εργασία επί του πεδίου , απελευθερώνοντας 22 ζευγάρια ορεινών περδίκων Alectoris graeca graeca και ένα ζευγάρι σε ειδικό κλωβό εξοικείωσης σαν κράχτη για την εποχή της αναπαραγωγής.
Οι πέρδικες αφού απελευθερώθηκαν , παρακολουθούνται τακτικά, με κάμερα αλλά και με κιάλια , ιδιαίτερα πριν και κατόπιν από την αναπαραγωγική περίοδο , η δε βασική καταμέτρηση γίνεται με σκύλους δείκτες και με το "κάλεσμα " από ειδική συσκευή καταγράφωντας την τυχόν απάντηση .
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έδειξαν , ότι παρότι υπήρξαν απώλειες , εντούτοις κάποιες πέρδικες από τις απελευθερώσεις υπάρχουν ακόμη και θα βοηθηθούν και με νέα εισαγωγή περδίκων , με τελικό σκοπό την δημιουργία αυτόνομων κοπάδιων με φυσική αναπαραγωγή .
Η καταμέτρηση γινόταν με το να ακολουθείτε πάντα η ίδια διαδρομή , ανάλογη της αρχικής για την απελευθέρωση των περδίκων , (εβδομαδιαία) και πάντα γύρω από τον κλωβό εξοικείωσης όπου υπήρχε το ζευγάρι κράχτης .
Γύρω από τον κλωβό, είχαμε δημιουργήσει ένα σταθμό τροφοδοσίας τροφής για τα πουλιά , που είναι απαραίτητος για να βοηθήσει αυτό το είδος να συνηθίσει στην φυσική άγρια διατροφή που περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες .
Η παρουσία του κλωβού βοήθησε πολύ σε πολλά επίπεδα τις απελευθερωμένες πέρδικες , όπως στο να παρέχει στα πουλιά μία σχετική ασφάλεια τις πρώτες μέρες , στην συνήθεια της καινούργιας διατροφής τους , στην συνήθεια του νέου περιβάλλοντος που έπρεπε να ζήσουν από εδώ και πέρα και βέβαια λόγω της συχνής τους παρουσίας , στην όσο καλύτερη καταμέτρηση τους και αυτό γιατί με την όχληση οι πέρδικες έφευγαν πετώντας μακριά και προς τα κάτω …
Η καταμέτρηση με την μέθοδο των σκύλων δεικτών επίσης βοήθησε πολύ , γιατί έκανε πιο γρήγορη και ακριβή την διαδικασία , αλλά και εκπαίδευε τα πουλιά σε συνθήκες κινδύνου ειδικά από τον άνθρωπο και το κυνήγι .
Επίσης είναι απαραίτητο να συμμετέχουν οι ντόπιοι κυνηγοί σε αυτές τις διαδικασίες , γιατί η εμπειρία έδειξε , ότι η συμμετοχή τους κάνει να ευαισθητοποιούνται πολύ ως προς τις πέρδικες και την μετέπειτα αντιμετώπιση τους αλλά και φύλαξη
Μερικές ακόμη πληροφορίες για τις πέρδικες .
.Όπως είπαμε είναι πουλιά εκτροφής που όμως κλωσάνε τα αυγά , πιστοποιημένα γενετικά και πλήρης υγείας .
Η εκτροφή τους γίνεται σε ειδικούς κλωβούς και η διαδικασία επώασης των αυγών από την κλώσα σε φωλιές όσο το δυνατόν πλησιέστερες σε αυτές που θα κάνουν κατόπιν στο άγριο ενδιαίτημα τους .
Οι νεοσσοί και οι μάνες μεταφέροντες σε κλωβούς κατάλληλους που τα προετοιμάζουν για το επόμενο βήμα που είναι η μεταφορά τους σε άλλους κλωβούς που βρίσκονται στο ενδιαίτημα που θα απελευθερωθούν και είναι το τελευταίο βήμα πριν την τελική απελευθέρωση .
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν αρκετά θετικά , με τις πέρδικες να επιβιώνουν και να αποκτούν σιγά σιγά την κατάλληλη άγρια συμπεριφορά του συγκριμένου είδους , που είναι απαραίτητη για την επιβίωση τους .
Η δε απόφαση για ενίσχυση των ήδη απελευθερωμένων πουλιών , με νέα πάντα ελεγμένα ποικιλοτρόπως άτομα , η συνέχιση της παρακολούθησης και η τοποθέτηση πομπών σε κάποιες , θα βοηθήσει να ξανακουστεί ο χαρακτηριστικός ηχος αυτού του είδους, όπως και ο θόρυβος των φτερών του από το πέταγμα των νέων κοπαδιών στην περιοχή.
Caccia e Pesca della Provincia di Cosenza