Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece
ΑρχικήInitial ΠίσωBack ΠίσωKτηνιατρικά

Άγανα, τι είναι και πως μπορούμε να προστατέψουμε το σκύλο μας...

(photo
.


Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός και οι βόλτες μας στην εξοχή αυξάνουν καλό είναι να μάθουμε ορισμένα χρήσιμα πράγματα για να μπορέσουμε να αποφύγουμε κινδύνους και δυσάρεστες καταστάσεις για τα σκυλιά μας. Ένας από αυτούς τους κινδύνους είναι και τα άγανα.

Τα άγανα στην ουσία είναι αγκάθια. Πρόκειται για την κορυφή του άνθους ορισμένων ειδών αγριόχορτου, του σιταριού και άλλων αυτοφυών φυτών τα οποία χάρη στους βελονοειδείς σχηματισμούς τους αποτελούν το μέσο διακίνησης και εξάπλωσης των σπόρων τους .
Έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να προσκολλώνται στο δέρμα των ζώων και με αυτόν τον τρόπο να εξαπλώνονται στη φύση. Στη χώρα μας τα συναντάμε πολύ συχνά και αποτελούν κίνδυνο ειδικά από τη στιγμή που ξεραίνονται τα άγρια χόρτα (συνήθως από τα μέσα Μαΐου και καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού).
Υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν ζώα με μακρύ και πυκνό τρίχωμα, που βγαίνουν βόλτα σε περιοχές με πολλά ξερά χόρτα.

Το ''V'' σχήμα τους με το αιχμηρό άκρο διευκολύνει τη βαθιά διείσδυση τους και τα ''αγκαθάκια'' που έχουν κατά μήκος είναι υπεύθυνα για τη ''μονόδρομη'' μετακίνησή τους μέσα στο δέρμα, με συνέπεια να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Προκαλούν ενόχληση, πόνο και φλεγμονή σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος βρεθούν και είναι ικανά να φτάσουν σε εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, νωτιαίο μυελό κ.λ.π.).

Μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

  Κατά σειρά συχνότητας τα συναντάμε:

  • Στο δέρμα (συχνότερα στις πατούσες, στα μεσοδακτύλια διαστήματα)

  • Στα αυτιά

  • Στα μάτια

  • Στη μύτη

  • Στη στοματική κοιλότητα (συχνότερα στο οπίσθιο τμήμα της, κοντά στις αμυγδαλές

  • Στα εξωτερικά γεννητικά όργανα (ακροποσθία, αιδοίο).

Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το σημείο προσβολής.

Στο δέρμα: Ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και στην μπροστινή επιφάνεια του θώρακα και των ώμων. Η διείσδυσή τους μέσω του δέρματος προκαλεί οίδημα, πόνο, ερύθημα, επίμονο γλείψιμο της περιοχής ή έξοδο ορο-αιμορραγικού υγρού από το σημείο.
Το ζώο όταν προσβάλλονται τα άκρα του μπορεί να κουτσαίνει. 

Στα αυτιά: Τα ζώα τινάζουν το κεφάλι, ξύνουν έντονα το αυτί, εμφανίζουν κλίση της κεφαλής τους και, δευτερογενώς, μπορεί να προκληθεί ωτίτιδα. όταν τα άγανα διαπερνούν το τύμπανο του αυτιού, προκαλούν προβλήματα ακοής και νευρολογικά συμπτώματα. 

Στα μάτια: Προκαλούν πόνο, έντονο πρήξιμο και οφθαλμικό έκκριμα, ενώ πολύ συχνά τα ζώα κρατούν το μάτι τους κλειστό. Επίσης δημιουργούν έλκη και τραύματα στον κερατοειδή.

Στη μύτη: Προκαλούν έντονη ενόχληση, που εκδηλώνεται με επίμονο φτέρνισμα, ο σκύλος τρίβει τη μουσούδα του στο έδαφος ή με την πατούσα του και είναι πιθανό να εξέλθει από το ρουθούνι αίμα και βλέννα. 

Στο στόμα: όταν παγιδεύονται στη στοματική κοιλότητα, μπορεί να προκαλέσουν ξηρό βήχα, δυσκολία στην κατάποση και άρνηση για την πρόσληψη τροφής.
Σε περιπτώσεις που μεταναστεύσουν μέσα σε σωματικές κοιλότητες (θωρακική, περιτοναϊκή) και προσβάλλουν εσωτερικά όργανα, τότε εμφανίζονται γενικά συμπτώματα , όπως κατάπτωση, ανορεξία, απώλεια βάρους ή δυσκολία στην αναπνοή. 

Επειδή προκαλούν τόσο σοβαρές βλάβες, πρέπει να απομακρύνονται το ταχύτερο δυνατό. Συχνά απαιτείται ηρεμία ή γενική αναισθησία.Όταν έχουν προκαλέσει μόλυνση χρειάζεται και χορήγηση αντιβιοτικών.
Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν 24-96 ώρες μετά την επιτυχή αφαίρεσή τους. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν, πρέπει να διερευνάται το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα άγανα.
Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, τα άγανα είναι δύσκολο να εντοπιστούν και χρειάζονται επανειλημμένες επεμβάσεις προκειμένου να βρεθούν και να αφαιρεθούν.
Συνήθως τις πρώτες ώρες αφού έχει μπει τελικά το άγανο μέσα στο σώμα, το σημείο από το οποίο μπήκε έχει μια τρυπούλα και είναι και λίγο πρησμένο..

Καλό είναι προληπτικά μετά τη βόλτα πάντα να ψάχνουμε εξονυχιστικά το σκύλο μας και να αφαιρούμε ξένα σώματα και διάφορα χορταράκια και κολιτσίδες που θα βρούμε. 

ΠΗΓΕΣ:
Φωτογραγίες : Διαδύκτιο(photo gpeppas

.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece

Σκύλος Φτάρνισμα και βήχας. Τα άγανα φθάνουν ώς τα …νεφρά...

Τα γνωστά μας άγανα προκαλούν σοβαρές βλάβες στο ζώο μας όταν εισχωρήσουν στη μύτη, η οποία αρχίζει να «τρέχει». Το ρινικό έκκριμα αρχικά είναι ορώδες ή οροαιμορραγικό και τις επόμενες ημέρες μετατρέπεται σε βλεννοπυώδες ή πυοαιμορραγικό. Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση γιατί τα άγανα προχωρούν προς την τραχεία και τους βρόγχους, προκαλώντας βαριά λοβώδη πνευμονία ή και βρογχοπνευμονία. Αλλοτε διαπερνούν το διάφραγμα και μπαίνουν τελικά στην υποσφυϊκή χώρα, εκατέρωθεν των νεφρών, όπου δημιουργούν αποστήματα.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι φυσιολογικά η περιοχή γύρω από τα ρουθούνια (ρινικό κάτοπτρο) είναι πάντοτε υγρή, διαβρεχόμενη από ένα διαυγές και υδαρούς συστάσεως ρινικό έκκριμα. Αντιθέτως, ένα ζώο με ξηρό ρινικό κάτοπτρο ή με εμφανές και άφθονο, μη διαυγές (βλεννώδες- βλεννοπυώδες, πυοαιμορραγικό κ.λ.π.) ρινικό έκκριμα, κατά κανόνα, υποφέρει από σοβαρή εντοπισμένη ή συστηματική νόσο.

Απλώς θα λέγαμε ότι η παρουσία μύξας αποτελεί ένδειξη σοβαρής τοπικής ή συστηματικής νόσου που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει η έννοια του κοινού κρυολογήματος στα ζώα.

*Τοπικές παθολογικές καταστάσεις που εκδηλώνονται με πταρμό και συνήθως ετερόπλευρο ρινικό έκκριμα.

*Ξένα σώματα: Πολύ συχνά στους σκύλους, και ιδιαίτερα στους κυνηγετικούς, εισέρχονται στις ρινικές κοιλότητες τα λεγόμενα άγανα, που είναι αποξηραμένα στάχυα διαφόρων φυτών. Τα άγανα έχουν άγκιστρα, οπότε, άπαξ και εισέλθουν, μετακινούνται πάντοτε προς τα εμπρός. Τα ζώα εμφανίζουν ξαφνικά επανειλημμένους και έντονους πταρμούς, στην προσπάθεια να τα εξωθήσουν, μάταια όμως, διότι αυτά εισβάλλουν περαιτέρω.

Το ρινικό έκκριμα αρχικά είναι ορώδες ή οροαιμορραγικό και τις επόμενες ημέρες μετατρέπεται σε βλεννοπυώδες ή πυοαιμορραγικό. Χαρακτηριστικό των ξένων σωμάτων είναι ότι, κατά κανόνα, το ρινικό έκκριμα είναι ετερόπλευρο. Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση γιατί, πέρα από τις τοπικές βλάβες, αυτά προχωρούν προς την τραχεία και τους βρόγχους, προκαλώντας βαριά λοβώδη πνευμονία ή και βρογχοπνευμονία μυκητιασικής αιτιολογίας. Αλλοτε προχωρούν περαιτέρω για να διαπεράσουν το διάφραγμα και να καθηλωθούν τελικά στην υποσφυϊκή χώρα, εκατέρωθεν των νεφρών, όπου και δημιουργούν αποστήματα.

Η αφαίρεση των ξένων σωμάτων από τις ρινικές κοιλότητες δεν είναι εύκολη και απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Μάλιστα, η καθυστέρηση στην προσκόμιση των ζώων κάνει ακόμη πιο δύσκολη ή και ανεπιτυχή τη συντηρητική αφαίρεση των ξένων σωμάτων, οπότε πλέον απαιτείται χειρουργική παρέμβαση.

*Ετερόπλευρο ρινικό έκκριμα υπερηλίκων ζώων λόγω οδοντογενούς παραρρινοκολπίτιδας.

Σε σκύλους, συνήθως μεγάλης ηλικίας, δεν είναι σπάνιες οι βλάβες των δοντιών, η διαπύηση και επικοινωνία της φλεγμονής των ριζών και των περιοδοντικών ιστών με τους παραρρινικούς κόλπους.

Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρείται άφθονο βλεννοπυώδες ή πυοαιμορραγικό ρινικό έκκριμα και, όχι σπάνια, παρουσία υποδόριου αποστήματος, συνήθως αμέσως κάτω και μπροστά από τον οφθαλμό.

Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. & Τέως
Επικ. Καθηγητής της Παθολογικής Κλινικής της
Καθηγητής στην Εθν. Σχολή Δημόσιας Υγείας
Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Ελλ. Κτην. Εταιρείας