Eπανεμφάνιση των θηλαστικών και σε περιοχές όπως ο Όλυμπος, η Ναυπακτία και τα Άγραφα
Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των γενετικών αναλύσεων εκτίμησης του πληθυσμού, που πραγματοποιούν οι περιβαλλοντικές; οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος», για την καταγραφή του πληθυσμού της αρκούδας. Η ανησυχία που υπήρχε μέχρι πριν από μία δεκαετία για την συνεχώς μειούμενη πορεία του πληθυσμού των αρκούδων, έδωσε τη θέση της στην αισιοδοξία, αφού επιβεβαιώνεται και η αυξητική τάση, αλλά και η επανεποίκηση περιοχών, όπου είχαν πολλές δεκαετίες να καταγραφούν αρκούδες.
Αυτό σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» Γ. Μερτζάνη σημαίνει, ότι τα άτομα διασπείρονται και κατανέμονται σε διάφορες περιοχές, επομένως υπάρχει μία αυξητική τάση.
«Κατ’ ελάχιστον μπορούμε να μιλήσουμε για έναν πληθυσμό 350-400 ατόμων αρκούδας στους βιοτόπους, όχι ισομερώς κατανεμημένους, αφού σε περιοχές όπως η Ροδόπη, δεν υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί, σε αντίθεση με τη Βόρεια Πίνδο. Παρατηρούμε όμως, μία μεγάλη διασπορά σε ιστορικές περιοχές όπου υπήρχαν αρκούδες παλαιότερα, όπως στον Όλυμπο, την ορεινή Ναυπακτία και τα Άγραφα», σημείωσε, για να προσθέσει πως είναι απαραίτητη η ενημέρωση των κατοίκων αυτών των περιοχών, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν καμία γνώση για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση σε μία περιοχή, όταν υπάρχουν άτομα αρκούδας.
Ικανοποίηση για το φράχτη
Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες τοποθέτησης της υπερυψηλής περίφραξης στην Εγνατία οδό και στους κάθετους άξονες, όπου από το 1996 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 53 τροχαία ατυχήματα με εμπλοκή αρκούδων, εκ των οποίων τα 23 καταγράφηκαν από το 2009 στον κύριο άξονα της Εγνατίας και στον κάθετο Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή.
«Είμαστε χαρούμενοι που μετά από πολύ κόπο και μεγάλες προσπάθειες πείσαμε το υπουργείο και την Εγνατία ΑΕ να προχωρήσει στην κατασκευή της περίφραξης, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο και να έχουμε έναν θωρακισμένο κλειστό αυτοκινητόδρομο, σε συνδυασμό με τις ενημερωτικές πινακίδες σήμανσης για τους οδηγούς», τόνισε ο κ. Μερτζάνης.
Ένα λεπτό σημείο πάντως, που δεν έχει διερευνηθεί έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις, που μπορούν να διεκδικήσουν οι πολίτες, που πέφτουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες.
«Είναι γεγονός, ότι αυτοί οι άνθρωποι από κάποιον θα πρέπει να αποζημιωθούν, αφού κάποιος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη. Μέχρι στιγμής όμως, δεν ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη, με αποτέλεσμα πολλοί να μπλέκουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, χωρίς να βρίσκουν τελικά άκρη. Εμείς πάντως, μπορούμε να τούς δώσουμε ό,τι στοιχεία θέλουν για να κινηθούν νομικά», σημείωσε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ :http://www.naftemporiki.gr