Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Welcome in Greece


Κυνοφιλία:6 μήνες χωρίς κυνήγι; Φουλ για εκπαίδευση

.

Ειρήνης Κουτσαύφτη

Τι μπορεί να κάνει ένα κυνηγόσκυλο για 6 μήνες χωρίς να εξασκεί το αρχέγονο ένστικτό του που δεν είναι άλλο απ’ το κυνήγι; Κι όμως! Στη «νεκρή» περίοδο από Μάρτιο έως και τον Αύγουστο ο πιστός σύντροφός μας μπορεί να περάσει ζωή και κότα, ενώ παράλληλα να γυμναστεί και να κρατήσει και εσάς σε κυνηγετική φόρμα.

Ας πάρουμε όμως το θέμα μας απ’ την αρχή. Τι σημαίνει «νεκρή κυνηγετική περίοδος»; Και γιατί θεωρούμε ως πεθαμένο το χρόνο που δεν κυνηγάμε απ’ τη στιγμή που είναι η κατάλληλη εποχή να δώσουμε την απόλυτη περιποίηση στο κυνηγόσκυλό μας; Ζητήσαμε τη βοήθεια του γνωστού εκτροφέα κ. Διονύση Ντούλου για να μας διαφωτίσει στο πώς μπορούμε να συντηρήσουμε κυνηγετικά το σκύλο μας. Οπως μας είπε χαρακτηριστικά, «για τους κυνηγούς που χρησιμοποιούν τα σκυλιά τους έντονα με εβδομαδιαίο κυνήγι υπάρχει και η εποχή που, όπως κι ένας αθλητής, έτσι και ο σκύλος θέλει να ξεκουραστεί. Παράλληλα όμως δεν επιτρέπεται να μπει σε πλήρη απραξία γιατί, όταν με το καλό ξεκινήσει το κυνήγι, πρέπει να είναι σε μια καλή φυσική κατάσταση».

Συνοπτικά, τα εκπαιδευτικά είναι απαραίτητα καθώς μας προσφέρουν τα εξής:

• Συντηρούν το κυνηγετικό ένστικτο του σκύλου, • Κρατούν σκληρά και ανθεκτικά τα πέλματά του και γενικότερα το ζώο σε καλή φυσική κατάσταση. • Βοηθούν στην προσαρμογή του κυνηγόσκυλου σε άλλα τερέν/θηράματα. • Είναι ιδανική ευκαιρία ώστε να διορθωθούν τα όποια λάθη ή κακές συνήθειες έχει. Πέρα όμως από τα παραπάνω υπάρχει ένας ακόμη και πολύ ουσιαστικός λόγος για τη συντήρηση. Και αυτός είναι η επαφή με το σκύλο, αφού, είτε εντός είτε εκτός κυνηγιού, είναι μια ψυχή που αξίζει να της αφιερώνουμε χρόνο. Ο σωστός κυνηγός έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική σχέση με το σκύλο του γιατί, όπως μας λέει ο λάτρης των Σέτερ: «Μεταξύ του σκύλου και του κυνηγού είναι υπέροχο όταν δημιουργείται μια χημεία, μια “ερωτική έλξη”. Ισως έτσι ο σκύλος να κάνει πολύ πιο έντονα τη δουλειά του αν αγαπά πραγματικά το αφεντικό του. Δεν πρέπει να την πάθουμε σαν τον τεχνίτη που κάτω απ’ το ζυγό του αφεντικού του κοιτά το ρολόι για το πότε θα περάσει η ώρα και θα τελειώσει το μαρτύριο της υποχρεωτικής δουλειάς. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τη συντήρηση αλλά και για την εκπαίδευση του κυνηγετικού σκύλου. Πρέπει να του χαρίσει ο κυνηγός το δικαίωμα του λάθους αλλά και την επιβράβευση πως αν προσπαθήσει άλλη μία φορά θα πετύχει το στόχο του σίγουρα. Και τότε είμαι βέβαιος πως η εκπαίδευση αλλά και η συντήρηση του κυνηγόσκυλου θα έχουν στεφθεί με την απόλυτη επιτυχία». Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε να έχουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα για φόλες αλλά και να προσέχουμε ιδιαίτερα τον κόπο των αγροτών και των καλλιεργητών που βάζουν φράχτες στα χωράφια τους. Δεν παραβιάζουμε τον ιδιωτικό τους χώρο και προσέχουμε να μην καταστρέφουμε καλλιέργειες. Αλλωστε, στους ίδιους χώρους θα κυνηγήσουμε μόλις ξεκινήσει η σεζόν και είναι σημαντικό να έχουμε αφήσει θετικές εντυπώσεις. Καλή αρχή σε όλους!

Ενα απλό πρόγραμμα

• Στους μήνες και τους χώρους εκπαίδευσης που επιτρέπεται μπορούμε να βγάζουμε το σκύλο, τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα, φυσικά, το χρόνο μας. • Η ώρα της εκπαίδευσης είναι ανάλογη με την ιδιοσυγκρασία του σκυλιού και το έδαφος που θα το πάμε. Αλλα σκυλιά τα βγάζουμε για μία ώρα και άλλα μπορεί να χρειάζονται 2 και 3 ώρες. • Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν επιτρέπεται παντού η εκπαίδευση καθώς υπάρχουν και οι 2 κενοί μήνες (Μάιος και Ιούνιος) που απαγορεύεται η εκπαίδευση ακόμα και στα εκπαιδευτήρια λόγω της αναπαραγωγής των θηραμάτων που πρέπει να τα σεβαστούμε. • Ενα καλοκυνηγημένο σκυλί είναι εύκολο να βαρεθεί μετά από λίγη ώρα εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματάμε την εκπαίδευση όταν δείχνει σημεία κόπωσης και βαρεμάρας απ’ τη στιγμή που είναι φανερό ότι ο σκύλος αντιδρά άμεσα και φερμάρει να πιάσει το θήραμα.

Eκπαίδευση με κάθε καιρό

Τι κι αν ο μήνας δηλώνει πως μπαίνει σε λίγο η άνοιξη; Την τελευταία εβδομάδα ο καιρός μάς τα χάλασε και μπήκε ένα πρωτοφανές κρύο με χιόνια μέχρι και το πιο απομακρυσμένο μέρος της Ελλάδας. Σε τέτοιες καιρικές συνθήκες εκπαιδεύουμε το σκύλο μας ή χουχουλιαζόμαστε στα ζεστά και στο τζάκι; Κρύο: Μιας και στο κυνήγι πάμε με όλες τις συνθήκες, το κρύο δεν είναι πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι η εκπαίδευση του σκυλιού δεν σταματάει. Εξαίρεση είναι όταν έχουμε βροχή ή ακραία καιρικά φαινόμενα. Η βροχή είναι εκείνη που συνήθως μας τα χαλάει. Με την ίδια λογική λειτουργούμε και στα εκπαιδευτικά. Ζέστη: Το σκυλί μας πρέπει να το εκπαιδεύουμε και όχι να το παιδεύουμε. Αυτό σημαίνει ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο πρέπει να του συμπεριφερόμαστε όπως θα πράτταμε και με τον εαυτό μας. Κοινώς: Εκπαίδευση γίνεται μόνο το πρωί ή το απόγευμα, χωρίς τον ήλιο να καίει, γιατί τότε κι εμείς παιδευόμαστε και το σκύλο μας ταλαιπωρούμε χωρίς λόγο.

Σκυλοεργαλείο;

Ρωτήσαμε τον κ. Ντούλο αν το απροπόνητο σκυλί θεωρείται και κακό «εργαλείο». Εκείνος μας απάντησε πως «…καλύτερα να μη χρησιμοποιούμε τη λέξη “εργαλείο” γιατί ο σκύλος δεν είναι κάτι τέτοιο απ’ τη στιγμή που έχει ψυχή, σωματικά και πνευματικά προσόντα. Είναι ένας σύντροφος και συνεργάτης στο κυνήγι. Σίγουρα ένα απροπόνητο σκυλί είναι ευνόητο ότι δεν θα μπορεί να έχει την ίδια αντοχή. Θα κάνει αυτό που έχει μάθει να κάνει, θα έχει το πάθος του αλλά θα σταματήσει λόγω της φυσικής του κατάστασης ή από την αντοχή, κοινώς δεν θα έχει το κυνήγι του την επιθυμητή χρονοδιάρκεια».

Και ο κυνηγός θέλει προπόνηση <p> Τελικά, το γυμνασμένο σκυλί σημαίνει ότι και ο κυνηγός διατηρείται σε φόρμα; «Αυτά πάνε πακέτο!», μας λέει ο κ. Ντούλος. «Οπως ο σκύλος τον Αύγουστο θα χρειαστεί να είναι σε μια εξαιρετική φόρμα, το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και με τον κυνηγό. Αλλωστε, κυνηγός και κυνηγόσκυλο είναι δύο έννοιες απόλυτα δεμένες».

Σωστή διατροφή

Το καλό κυνηγόσκυλο μοιάζει με δεκαθλητή που κυνηγά σχεδόν τα πάντα σε όλα τα εδάφη με κάθε είδους καιρό. Είναι, λοιπόν, αναγκαία η συστηματική περιποίησή του συνεχώς. Ο κυνηγός οφείλει να φροντίζει την υγεία, την καλή ψυχολογική κατάσταση του ζώου, την περιποίηση του τριχώματός του αλλά και τη διατροφή του. Πολλές φορές έχουμε δει «κυνόφιλους» να βάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες στο μπολ του σκύλου τροφή από κονσέρβα και να την ελέγχουν την επόμενη μέρα. Αλήθεια… Εμείς ως άνθρωποι θα τρώγαμε ένα φαγητό που το καλοκαίρι έμεινε εκτός ψυγείου για μία ολόκληρη μέρα; Ο κ. Ντούλος λέει πως «ο σκύλος είναι προικισμένος απ’ τη φύση να μπορεί με τα γαστρικά υγρά του να καταναλώνει πολλών ειδών τροφές. Ομως, έχει παρατηρηθεί μια χαλάρωση στη διατροφή του σκύλου το καλοκαίρι, ακόμη και τροφική δηλητηρίαση. Το ιδανικό είναι να στρεφόμαστε σε επώνυμες τροφές μέχρι την έναρξη του κυνηγίου και το είδος της τροφής να είναι ανάλογο με τη δραστηριότητά του για να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα». .

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Ενθετο Κυνήγι του Ελύθερου Τύπου .
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010



.

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece