Αν ο σκύλος σας μπορούσε να μιλήσει, πιθανόν να είχε ευρωπαϊκή προφορά. Μια νέα έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη και που συγκρίνει το DNA των σύγχρονων σκύλων με αρχαία απολιθώματα υποδηλοί ότι τα σημερινά κατοικίδια προέρχονται από εξαφανισμένους πλέον πληθυσμούς λύκων στην Ευρώπη.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι πρώτοι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου πιθανόν να έτρωγαν κόκαλα από απομεινάρια που άφηναν οι κυνηγοί, σύμφωνα με την έκθεση διεθνών ερευνητών στο περιοδικό «Science».
Όσο πιο τολμηρός ήταν ο λύκος, τόσο θα μπορούσε να φάει περισσότερο και θα γινόταν πιο πιστός στους ανθρώπους.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι αυτή η διαδικασία εξημέρωσης πιθανόν άρχισε μεταξύ πριν από 19.000 με 32.000 χρόνια.
«Όλοι οι σύγχρονοι σκύλοι έχουν πολύ στενή σχέση με τα αρχαία σκυλιά ή λύκους από την Ευρώπη», δήλωσε στο πρακτορείο ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Όλαφ Θάλμαν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιου Τουρκού, στη Φινλανδία.
Η ομάδα ανέλυσε το μιτοχονδριακό DNA ΑΠΌ 18 προϊστορικούς κυνόδοντες – οκτώ σκύλους και 10 λύκους – και τα σύγκρινε με 77 μιτοχονδριακά γονιδιώματα, προβάλλοντας τα χαρακτηριστικά που κληρονομούνται από τη μητέρα, από σκυλιά απ’ όλο τον κόσμο.
Τα αρχαία δείγματα προήλθαν από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Κεντρική Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αργεντινή, ανέφερε ο κ. Θάλμαν.
Κάποια ήταν πιο παλιά από 30.000 χρονών.
Το σύγχρονο DNA προήλθε από ολόκληρο τον κόσμο, από το Ισραήλ ως την Κίνα, τη Σουηδία και το Μεξικό.
«Το πιο παλιό υλικό εξημερωμένου σκύλου προήλθε από την Ευρώπη», ανέφερε ο Ρόμπερτ Γουέιν, καθηγητής στο τμήμα οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη.
«Το συμπέρασμα ήταν αναπόφευκτο», πρόσθεσε.
Ωστόσο, άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποιος εξημέρωσε τους σκύλους πρώτος.
Άλλην ομάδα ερευνητών δημοσίευσαν δική τους μελέτη στο ίδιο περιοδικό το 2002, εκφράζοντας τη θέση ότι οι σύγχρονοι σκύλοι προέρχονται από την νότιο Κίνα.
«Τα στοιχεία μας, μας οδηγούν στην Κίνα και είμαι ακόμη αρκετά σίγουρος ότι αυτός είναι ο χώρος (από τον οποίο προέρχονται)», ανέφερε ο Πίτερ Σαβολάινεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σουηδίας.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η έρευνα του Θάλμαν και των συνεργατών του δεν έχει αρκετά δείγματα από σημαντικά μέρη του κόσμου, δηλαδή τη Μέση Ανατολή και την Κίνα.
Πηγή: typos.com.cy