Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece



ΑρχικήInitial ΑρχικήBack

Δάγκωμα φιδιού σε σκύλο...
.


Φαρμακείο : Καλό θα ήταν να διατηρούμε ένα κουτί πρώτων βοηθειών που να περιέχει τα ακόλουθα:

    ΑΤΡΟΠΙΝΗ: Χορηγείται κανονικά ενδοφλέβια αλλά σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να χορηγηθεί υποδόρια ακόμη και ενδομυικά . Αποτελεί αντίδοτο σε δηλητηρίαση από οργανοφωσφορικά (φόλα) ή αργότερα σε περίπτωση βραδυκαρδίας.

    ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ: Σκεύασμα βραχείας δράσης . Σε πρήξιμο (σε λαιμό, χείλη, πρόσωπο) συνήθως από τσιμπήματα.

    BETADINE SOLUTION: Σε κάθε τραύμα, τσίμπημα, γδάρσιμο και γενικά σε οποιαδήποτε πληγή για αποστείρωση.

    Αποστειρωμένους επιδέσμους, γάζες και έναν ελαστικό επίδεσμο.

    Αναγκαία για σταμάτημα τυχόν αιμορραγίας: Γάλα μαγνησίας ή ενεργό άνθρακα: Σε χάπια ή σιρόπι για τη δέσμευση ουσιών που μόλις έφαγε ο σκύλος και είναι επικίνδυνες αν απορροφηθούν από το πεπτικό σύστημα.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΓΙΟΥΣ ΣΚYΛΟΥ

    Θερμοκρασία (πρωκτική) Ρυθμός αναπνοής Παλμοί

    37,9 – 39,2 βαθμούς κελσίου 10 έως 30 αναπνοές το λεπτό

    Νεαρός σκύλος : έως 200παλμοί το λεπτό

    Ενήλικος σκύλος : 90 – 120 παλμοί το λεπτό

ΔΑΓΚΩΜΑ ΦΙΔΙΟΥ

ΒΑΣΙΚΑ ΣYMΠΤΩΜΑΤΑ : άμεσος δυνατός πόνος, πρήξιμο της περιοχής, προοδευτική εξασθένηση. Τα συμπτώματα είναι δυνατό να εξελίσσονται γρήγορα από τα απλά ρίγη σε δύσπνοια, εξασθένηση του σφυγμού και τελικά θάνατος.

    Τι κάνω

    ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΕΝΤΩΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΩΡΩΝ

    ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΣΩ – αν μπορώ να σκοτώσω το φίδι και να το πάρω μαζί μου στον κτηνίατρο για αναγνώριση

    Πιέζω την γύρω από το δάγκωμα περιοχή από τη περιφέρεια προς το σημείο του δαγκώματος ώστε να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα από την πληγή – συμπαρασύροντας μαζί και δηλητήριο

    Τι αποφεύγω

    Δεν επιχειρώ την τομή της πληγής για να προβώ σε αναρρόφηση του δηλητήριου

    Δεν βάζω πάγο στην περιοχή

    Δεν εφαρμόζω πιεστικό επίδεσμο

    Αντί να χάνω καιρό με τις πρώτες βοήθειες ΤΡΕΧΩ στον κτηνίατρο. Μπορώ να τον αφήσω να περπατήσει μέχρι το αυτοκίνητο αλλά όχι να τρέξει για να μην απλωθεί το δηλητήριο

Πρώτες βοήθειες σε σκύλο αν δαγκωθεί από φίδι

Μπορείτε να σκεφτείτε ότι αυτό θα ήταν ένα σπάνιο περιστατικό αλλά σε διάφορα κτηνιατρεία φτάνει ένας αυξανόμενος αριθμός σκυλιών με δαγκώματα από φίδια.

Τα δηλητηριώδη φίδια στην Ελλάδα είναι 7 και από αυτά 5 μπορούν κάτω από ορισμένες συνθήκες να γίνουν επικίνδυνα για τον άνθρωπο και για τα ζώα. Τα 5 αυτά είδη είναι οχιές και είναι οι εξής: η κερασφόρος οχιά, η οχιά της Μήλου, η οθωμανική οχιά, ο αστρίτης και η οχιά των λιβαδιών. Το δηλητήριο των άλλων δύο ειδών (ο σαπίτης και το αγιόφιδο) είναι ήπιας τοξικότητας.

Όταν το φίδι δαγκώνει εγχέει περίπου1ml του δηλητηρίου. Υπάρχουν συνήθως μια ή δύο μικρές πληγές σαν τρύπες που κάποιες φορές αιμορραγούν και άλλες φορές όχι. Μέσα σε 20 λεπτά η δαγκωμένη περιοχή μπορεί να γίνει ζεστή , κόκκινη και διογκώνεται . Μερικές φορές αυτά είναι τα μόνα σημάδια. Πλήρης εικόνα έχουμε περίπου έξι ώρες μετά το δάγκωμα.

Εάν υποψιάζεστε ότι ένα φίδι έχει δαγκώσει το σκυλί σας, ζητήστε άμεσα κτηνιατρική βοήθεια Ακόμα κι αν το σκυλί δεν παρουσιάζει οποιαδήποτε εμφανή σημάδια ενός δαγκώματος, ο κτηνίατρος θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια λεπτομερή εξέταση και εάν εντοπίζει κάποιο δάγκωμα φιδιού, θα εφαρμόσει αμέσως μια επιθετική θεραπεία αντιμετώπισης .
Ένα δάγκωμα από φίδι που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα συμπεριλαμβανομένης του αυξανόμενου οιδήματος και του μωλωπισμού , εμετούς και μπορεί να έχει επιπτώσεις στη πήξη του αίματος. Σε βαριές περιπτώσεις, ένα δάγκωμα φιδιού μπορεί να είναι μοιραίο.
Τα περισσότερα φίδια θεωρούνται σχετικά αβλαβή αλλά λαμβάνοντας υπόψη τι θα μπορούσε να συμβεί, εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι ένα φίδι έχει δαγκώσει το κατοικίδιο ζώο σας, πρέπει να ζητήσετε κτηνιατρικές συμβουλές αμέσως.

Συνήθως τα δαγκώματα γίνονται κυρίως στο κεφάλι ή στα άκρα των ζώων .

Υπάρχουν συνήθως μια ή δύο μικρές πληγές σαν τρύπες που κάποιες φορές αιμορραγούν και άλλες φορές όχι. Μέσα σε 20 λεπτά η δαγκωμένη περιοχή μπορεί να γίνει ζεστή , κόκκινη και διογκώνεται . Μερικές φορές αυτά είναι τα μόνα σημάδια. Να τονισθεί ιδιαίτερα είναι πως κανένα περιστατικό δαγκώματος φιδιού ΔΕΝ είναι ίδιο με κανένα άλλο! Η πεποίθηση πως το δάγκωμα φιδιού αντιμετωπίζεται εύκολα και πολύ δύσκολα ένα ζώο πεθαίνει από το δηλητήριο των Ελληνικών φιδιών δεν είναι καθόλου σωστή.

Είναι βέβαια αλήθεια πως στην πλειοψηφία τους τα περιστατικά αυτά είναι αντιμετωπίσημα, όμως υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου οι επιπλοκές από το δάγκωμα του φιδιού στον οργανισμό του ζώου είναι τόσο σοβαρές ώστε να χρειάζεται ακόμα και μετάγγιση αίματος προκειμένου να σωθεί το ζώο.

Παρ’ όλο που είναι σχετικά λίγα τα περιστατικά αυτά, μπορούν να αποβούν ακόμη και μοιραία για την ζωή του αγαπημένου μας τετράποδου.

Τοξικολογικά στοιχεία

Η μορφή και η βαρύτητα της τοξίκωσης στο δηλητήριο του φιδιού εξαρτάται από: Το είδος του φιδιού και το μέγεθος. Το δάγκωμα από οχιά περιέχει 5 έως 50 mg δηλητηρίου. (το αντίστοιχο της κόμπρας 40 έως 50mg) .Μετά από τα γεύματα και μετά την αλλαγή του δέρματος του, το φίδι παράγει πιο δυνατό δηλητήριο. Το χρονικό διάστημα που πέρασε από την τελευταία φορά που το ίδιο φίδι δάγκωσε κάποιο άλλο θύμα( δηλαδή την ποσότητα του δηλητηρίου που πρόλαβε να παράγει).

    το δηλητήριο του φιδιού έχει πρωτεολυτική, αιμολυτική και νευροτοξική δράση. Με την επίδραση του δηλητηρίου παράγεται στον οργανισμό τεράστια ποσότητα ισταμίνης

    το δηλητήριο δεν απορροφάται από υγιές δέρμα και βλεννογόνο

Συμπτώματα

    Συνήθως δαγκώματα από μη δηλητηριώδη φίδια προκαλούν μικρότερου βαθμού συμπτώματα.
    Τη στιγμή του δαγκώματος το ζώο αισθάνεται πολύ μεγάλο πόνο, γρυλίζει, τραβιέται πίσω και έχει τρομαγμένο βλέμμα
    Στο σημείο του δαγκώματος παρατηρείται μεγάλο οίδημα(πρήξιμο), υπεραιμία και ισχυρός πόνος μέσα στο πρώτο εικοσάλεπτο. Το οίδημα παράμενει συχνά για δύο εβδομάδες και μετά σταδιακά μειώνεται σε μέγεθος.
    Στο σημείο του δαγκώματος διακρίνονται δύο μικρές τρύπες (τα σημάδια από τα δόντια του φιδιού). Συνήθως εκεί δημιουργείται απόστημα ή νέκρωση.
    Το ζώο μπορεί να κάνει εμετό, διάρροια και να έχει ταχυκαρδία και ταχύπνοια.
    Αναλόγως το είδος του φιδιού και την ευαισθησία κάθε οργανισμού στο συγκεκριμένο δηλητήριο, η γενική εικόνα του ζώου μπορεί να επιδεινωθεί και να εμφανιστούν σπασμοί, παράλυση, κώμα, άπνοια,ακόμη και θάνατος.

Θεραπεία

Επικοινωνήστε άμεσα με κάποιον κτηνίατρο.

Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Αν αυτό είναι ανέφικτο, προσπαθήστε να:

    Ακινητοποιήστε όσο γίνεται το ζώο σας. Κάθε σωματική κίνηση βοηθά την απορρόφηση του δηλητηρίου από τον οργανισμό. Μην αφήσετε το ζώο να περπατήσει μόνο του.
    αν έχετε δει το φίδι αυτό βοηθάει τον κτηνίατρο να εκτιμήσει αν πρόκειται για οχιά ή όχι.
    μην προσπαθήσετε να πλησιάσετε ή να σκοτώσετε το φίδι!! Υπάρχει κίνδυνος για την ζωή σας.
    αν το δάγκωμα βρίσκεται σε κάποιο άκρο, τοποθετήστε το κάτω από το επίπεδο της καρδιάς.

    Μην δένετε το δαγκωμένο μέλος.
    Είναι πολύ σημαντικό να μην εμποδιστεί η κυκλοφορία του αίματος. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων και νέκρωσης του άκρου. Το δηλητήριο εξαπλώνεται κυρίως μέσω της λέμφου, συνεπώς μία σφιχτή περίδεση που θα σταματούσε την κυκλοφορία του αίματος είναι ανώφελη και επικίνδυνη. Αντιθέτως, μπορείτε να τυλίξετε το δαγκωμένο μέλος με κοινό, ελαστικό επίδεσμο από την πληγή έως την βάση του άκρου, τόσο λίγο σφιχτά όσο σε περίπτωση διαστρέμματος (να διατηρείται ο σφιγμός στην άκρη του μέλους). Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη των συμπτωμάτων, κάτι που ίσως βοηθούσε σε ενδεχόμενη πολύωρη μεταφορά του ασθενή σε νοσοκομείο. Ο επίδεσμος θα πρέπει να λύνεται και να δένεται αναλόγως κάθε 15-25 λεπτά, διότι το μέλος πρήζεται και η περίδεση σφίγγει περισσότερο. Παρ’όλα αυτά, μία τέτοια περίδεση δεν είναι και απαραίτητη. μην βρέχετε την πληγή διότι αυτό αυξάνει την απορρόφηση του δηλητηρίου από τον οργανισμό.
    μην προσπαθήσετε να ρουφήξετεμε το στόμα το δηλητήριο από την πληγή. Κινδυνεύετε εσείς ο ίδιος.
    Κορτιζόνη ταχείας δράσης: Solu-medrol ή Solu-cortef των 500 mg όλο ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια
    Αντιϊσταμινικό:Vetibenzamin inj(tripelennamine hydrochloride 20mg/ml)1ml/10kgr σωματ.βάρους
    Αντιβιοτικά έγχυση τοπικά στην περιοχή γύρω γύρω από το δάγκωμα πχ: κρυσταλική αμπικιλίνη,αλλά και ενδοφλέβια για αποφυγή σηψαιμίας.
    Μετάγγιση αίματος. Αν το ζώο παρουσιάσει διαταραχές πηκτικότητας τότε είναι αναγκαία.
    Οροί ενδοφλέβια.
    Διήθηση διαλύματος ξυλοκαϊνης 2% με αδρεναλίνη (1:1000) στην πληγή επιβραδύνει την απορρόφηση του δηλητηρίου.
    ο καυτηριασμός της πληγής βοηθά πολύ στην εξουδετέρωση του δηλητηρίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί καυτό σίδερο ή ακόμη και αναμμένο τσιγάρο πάνω στην πληγή.
    μπορείτε να χαράξετε προσεκτικά με ξυραφάκι ή μαχαίρι πάνω στο οίδημα και μετά να πλύνετε την πληγή με βάμμα ιωδίου ή αμμωνία

Αν υπάρχει αντιοφικός ορός αυτός δίδεται ως εξής:

μέχρι 2 ώρες από το δάγκωμα, ενίεται διηθητικά στην πληγή σε ποσότητα 50ml έως 200ml .Μετά από 2 ώρες από το δάγκωμα ο αντιοφικός ορός χορηγείται μόνο ενδοφλεβίως.Προσοχή στις αναφυλακτικές αντιδράσεις που μπορεί να παρουσιάσει.
Pάντα κάνουμε υποστηρικτική και συμπτωματική αγωγή στο ζώο.(κορτιζονούχα και αντισταμινικά σκευάσματα, αντιβιοτικά, καρδιοτονωτικά, οροί ενδοφλεβίως, κ.α.) Στενή παρακολούθηση του ζώου από κτηνίατρο για τουλάχιστον 24 ώρες.

ΠΗΓΗΣ :
gpeppas.gr
adespoto.gr


.

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece