Η Τασμανία φιλοξενούσε τη θυλακίνη, γνωστή με την ονομασία «τίγρης της Τασμανίας». Ένα ζώο μυστηριώδες, μισός λύκος και μισή τίγρη,με κεφάλι ενός μεγαλόσωμου σκύλου, και το πίσω μέρος του που μοιάζει με αυτό της ύαινας να καλύπτεται από λωρίδες σαν της τίγρης.
Όπως περιγράφεται αυτό το ζώο φέρνει στο μυαλό μας μυθικά πλάσματα ,τον Μινώταυρο κλπ. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Το συγκεκριμένο ζώο ήταν υπαρκτό.
Το κυνήγι από τους αγρότες, από κυνηγούς που λάβαιναν αμοιβή για κάθε κεφάλι από την κυβέρνηση και (στα τελευταία) από συλλέκτες και μουσεία ανά τον κόσμο, φαίνεται ότι έχει οδηγήσει στην εξάλειψή της και από την Τασμανία.
Το 1933 συλλαμβάνεται ζωντανό ένα ζώο και κρατείται στον ζωολογικό κήπο του Χάμπαρτ. Του δίνεται το όνομα Benjamin. Το 1936 η Ταζμανία ανακηρύσσει το ζώο προστατευόμενο είδος. Δύο μήνες μετά ο Benjamin πεθαίνει στην αιχμαλωσία. Από την στιγμή εκείνη το Τhylacine θεωρείται ζώο που έχει εκλείψει.
H Ελπίδα
Γενετιστές από την Αυστραλία θέλουν να επαναφέρουν στη ζωή ένα είδος το οποίο έχει εξαφανιστεί, την Τίγρη της Τασμανίας, χρησιμοποιώντας DNA από αντιπροσωπευτικό δείγμα που διατηρείται σε μουσείο. Ερευνητές από το Μουσείο της Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι απέκτησαν DNA από το δείγμα που διατηρούν σε φιάλη με αλκοόλη από το 1886. Τα τμήματα του DNA περιείχαν τουλάχιστον 2.000 ζεύγη βάσεων, πολύ περισσότερα από αυτά που οι επιστήμονες ήλπιζαν να αποκτήσουν, δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Μάικ Α. και συμπλήρωσε ότι το επίτευγμά τους αποτελεί για τη βιολογία κάτι ανάλογο με τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στο φεγγάρι!
Όμως δώδεκα αναφορές δείχνουν ότι κάτι πρέπει να έχει απομείνει στις ζούγκλες της Τασμανίας αφού μία εκ των τελευταίων αναφορών, όχι μόνο μιλάει για εμφάνιση αλλά και για επίθεση.Τίποτα όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά το Τhylacine εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα πιο φημισμένα ζώα που έχει εκλείψει.
Έχει άραγε;
Κρυπτοζωολόγοι βρήκαν σπάνια τίγρη που εξαφανίστηκε πριν 80 χρόνια
Θεωρείται εξαφανισμένο είδος για περισσότερα από 80 χρόνια, ωστόσο Βρετανοί κρυπτοζωολόγοι κάνουν την ανατροπή υποστηρίζοντας ότι η τίγρης της Τασμανίας, γνωστή ως θυλακίνη, είναι ακόμα ζωντανή.
Το κέντρο κρυπτοζωολογίας Centre for Fortean Zoology (CFZ) λειτουργεί σε ένα αγρόκτημα στο Ντέβον της Αγγλίας.
Επιθεωρητές του κέντρου έχουν μεταβεί το τελευταίο διάστημα στην Τασμανία για να αναζητήσουν το εξαφανισμένο ζώο και, όπως υποστηρίζουν, έχουν ήδη βρει αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη της τίγρεως σε απομακρυσμένες περιοχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, οι κρυπτοζωολόγοι τονίζουν πως έχουν μιλήσει με αρκετούς αξιόπιστους μάρτυρες, ενώ βρήκαν περιττώματα ζώου που θα μπορούσαν να ανήκουν στην εξαφανισμένη τίγρη.
Τα περιττώματα έχουν σταλεί σε εργαστήριο για ανάλυση.
«Τα περιττώματα είναι αρκετά μεγάλα για να ανήκουν σε διάβολο της Τασμανίας, ενώ δεν μπορεί να προέρχονται από σκύλο. Τι να κάνει ο σκύλος εκεί; Πρόκειται για μια πολύ απομακρυσμένη περιοχή», δήλωσε ο Richard Freeman, διευθυντής του οργανισμού.
Ο Freeman εκτιμά πως έχει επιβιώσει ένας λογικός πληθυσμός τίγρεων της Τασμανίας, μεγαλύτερος από τους ρινόκερους της Ιάβας που παγκοσμίως, σύμφωνα με τη WWF, δεν ξεπερνούν τους 35.
Μάλιστα επικαλείται αναφορές μαρτύρων που έχουν δει την τίγρη της Τασμανίας και όπως επισημαίνει τα περιθώρια λάθους είναι μικρά, αφού πρόκειται για ζώο που ξεχωρίζει, με λωρίδες στο πίσω μέρος του σώματός του, άκαμπτη ουρά και περίεργη κίνηση.
Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί πατημασιές του ζώου ο ερευνητής το απέδωσε στο βραχώδες έδαφος.
Οι τίγρεις της Τασμανίας κυνηγήθηκαν μέχρι θανάτου από τους Ευρωπαίους αποίκους που φοβούνταν ότι τα ζώα θα επιτίθεντο στα κοπάδια τους.