
Μερικά βασικά ερωτήματα που απασχολούν τον κυνόφιλο κυνηγό είναι τα έξεις
- Ποια είναι τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέχει κάθε κυνηγός πριν βγάλει το σκύλο του για προπόνηση ή για κυνήγι τις ημέρες που η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 30οC;
- Ποια είναι η καλύτερη ώρα για προπόνηση τις ζεστές ημέρες;
- Πόσο καιρό και τι πρόγραμμα προπόνησης χρειάζεται ένα κυνηγόσκυλο για να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση πριν την έναρξη του κυνηγίου;
Προσωπικά πιστεύω ότι όλα ξεκινούν από δύο πράγματα , την υγεία του σκύλου και την διατροφή του .
Υγεία - είναι πολύ σημαντικό, να γνωρίζουμε πραγματικά το σκύλο μας, διότι με τον τρόπο αυτό, θα αναγνωρίζουμε εύκολα πότε δεν είναι καλά, ή "δεν έχει καλό χρώμα..." Επίσης θα πρέπει να είμασθε σε θέση, να αποφασίσουμε εάν και πότε ο σκύλος μας χρειάζεται ανάπαυση, ή αν πρέπει να τον πάμε στον κτηνίατρο, ή ακόμα αν σε κάποιες περιπτώσεις, θα πρέπει να ζητήσουμε από τον κτηνίατρο να έρθει ο ίδιος να δει το ζώο μας, στο σπίτι μας ή στο κυνοτροφείο...
Ένας σκύλος που δεν είναι πλήρως υγιής πρέπει ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του να έχει και τον ανάλογο χειρισμό .Οπότε προτού κάνουμε οτιδήποτε ελέγχουμε στον Κτηνίατρο μας την υγεία του σκύλου μας ώστε να έχουμε μία ακριβή εικόνα αυτής ..
Βασικά χαρακτηριστικά υγείας στον σκύλο μας
Αναπνοή -
Όταν ο σκύλος αναπαύεται, πρέπει να έχει σχεδόν ανεπαίσθητη αναπνοή, εκτός από τις πολύ ζεστές ημέρες..., κατά τις οποίες θα πρέπει να περιμένουμε λαχάνιασμα..
Ο έλεγχος του ρυθμού της αναπνοής, γίνεται από ένα κέντρο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, το οποίο επηρεάζεται από οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ή ακόμη του διοξειδίου του άνθρακα, που περιέχεται στο αίμα..
Ο κανονικός ρυθμός της αναπνοής κατά την ανάπαυση, είναι μεταξύ των 10 - 30 αναπνοών το λεπτό, ενώ γρηγορότερος ρυθμός μπορεί να είναι σημάδι τόσο έξαψης όσο και ασθένειας..
Ο πιο συνηθισμένος λόγος για λαχάνιασμα, είναι η άσκηση, επειδή τότε πλεονάζοντα απόβλητα αέρια, πρέπει να εκπλυθούν από τους πνεύμονες και να εισαχθεί οξυγόνο στο σώμα για να κυκλοφορήσει με το αίμα..
Είναι χρήσιμο, να γνωρίζουμε ακόμη, ότι μερικά δηλητήρια μπορεί να προκαλέσουν γρήγορη αναπνοή, αν αναστατώσουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς της αναπνοής..
Ένας αυξημένος ρυθμός αναπνοής, μπορεί να εμφανισθεί με την αναιμία, ή με οποιαδήποτε αρρώστια, που επηρεάζει την καρδιά, ή τους πνεύμονες..
Άνοδο στον ρυθμό της αναπνοής, μπορεί να προκαλέσει ακόμη ο έντονος πόνος.
Επειδή είναι γνωστό σε όλους μας, ότι όσο γρηγορότερα διαγνώσουμε κάποιο πρόβλημα..., τόσο ευκολώτερα συνήθως, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε..., εάν λοιπόν φίλοι μου, παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή στην αναπνοή του ζώου μας, θα πρέπει οπωσδήποτε να την αναφέρουμε στον κτηνίατρό μας το συντομώτερο δυνατόν.
Θερμοκρασία του σώματος
¨Ενας έμπειρος και εξασκημένος ιδιοκτήτης, μπορεί να διαπιστώσει αν ο σκύλος του έχει πυρετό, με την αφή του χεριού του και από το πόσο γρήγορη είναι η αναπνοή του σκύλου του.
Ιδιοσυγκρασία-
Μια απρόσμενη αλλαγή, της ιδιοσυγκρασίας του σκύλου μας, μπορεί να είναι σημάδι, ότι κάτι δεν πάει καλά..
Ένας σκύλος που πονάει, ή είναι απλά άκεφος μπορεί να μην είναι ευχαριστημένος όταν τον αγγίζουν.
Επίσης η διατροφή παίζει πάρα πολύ βασικό ρόλο στην συμπεριφορά και απόδοση ενός υγιή κυνηγητικού σκύλου .
Σε έρευνες που έγιναν στα ινστιτούτα εργοστασίων κυνοτροφών στις ΗΠΑ (όπως η IAMS) η εξειδίκευση και το επιλεγμένο δείγμα σκυλιών έχουν τον πρώτο λόγο..
Τα σκυλιά που τρέφονται με δίαιτα υψηλή σε λίπος αποδείχτηκε πως οξυγονώνουν καλύτερα τους ιστούς τους, ακόμα και όταν δεν ήταν προπονημένα..
Τα απροπόνητα σκυλιά που τρέφονταν με δίαιτα υψηλή σε λίπος, απέδιδαν καλύτερα και από προπονημένα σκυλιά που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλή σε λίπος. Οταν τα απροπόνητα σκυλιά προπονούνταν επαρκώς, συνέχιζαν να αποδίδουν καλύτερα από τα προπονημένα σκυλιά που τρέφονταν σε δίαιτα χαμηλή σε λίπος..
Τα σκυλιά που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλή σε λίπος παρουσίαζαν δυσπεπτικά ενοχλήματα και ενοχλήματα αφόδευσης καθώς έπρεπε να πάρουν διπλάσια ποσότητα τροφής για να αναπληρώσουν την ενέργεια που έχαναν..
Η έρευνα απέδειξε πως τα μιτοχόνδρια των μυϊκών κυττάρων παίζουν εδώ καθοριστικό ρόλο. Πρόκειται για τους καυστήρες ενέργειας του μυϊκού κυττάρου. Στα αδρανή απροπόνητα σκυλιά με δίαιτα πλούσια σε λίπος τα μιτοχόνδρια ήταν περισσότερα επιτρέποντας καύση του οξυγόνου στους ιστούς και περισσότερη ενέργεια..
Το λίπος εκτός από ενέργεια φτιάχνει τα τοιχώματα των κυττάρων, τρέφει το δέρμα και είναι απαραίτητο στις διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Πάρα πολλοί μηχανισμοί στο σώμα εξαρτώνται από την ποιότητα και την ποσότητα των λιπών..
Το είδος του λίπους όμως είναι σε όλες αυτές τις έρευνες εξαιρετικά σημαντικό και κάνει τη διαφορά.
Τύποι λίπους
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι λίπους. Τα πολυακόρεστα και τα κορεσμένα λίπη.
Τα πολυακόρεστα είναι έλαια.
Τα κορεσμένα είναι στερεά.
Τα πολυακόρεστα χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ωμέγα 6 και ωμέγα 3.
Τα ωμέγα 6 λιπαρά σχετίζονται με την αποκατάσταση των ιστών και των μεμβρανών μέσω του μηχανισμού μιας αντιδραστικής τοπικής φλεγμονής. Τα ωμέγα 6 λιπαρά προέρχονται από καλαμπόκι, σόγια και ηλίανθο.
Τα ωμέγα 3 προέρχονται κυρίως από τα ψάρια και το σουσάμι. Είναι αυτά που μειώνουν τις φλεγμονές στα αγγεία και είναι πολύτιμα και στον άνθρωπο.
Βρέθηκε πως στα σκυλιά υπάρχει μια ιδανική σχέση στην ποσόστωση των ωμέγα λιπών που πρέπει να λαμβάνουν. Η σχέση αυτή είναι από 5 προς 1 έως 10 προς 1.
Επιπρόσθετα η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη σαν αντιοξειδωτικός παράγοντας για να δουλέψουν τα ωμέγα 3 λιπαρά.
Η προσθήκη καλαμποκέλαιου (ωμέγα 6 λίπους) στην τροφή χαμηλής πρωτεΐνης που αναφέραμε στην πρώτη μελέτη του παρόντος, επιβεβαιώνει τους παλαιότερους μελετητές πως αυξάνει τις οσφρητικές ικανότητες των σκυλιών με όλους αυτούς τους μηχανισμούς.
Το πρόβλημα στην κατανόηση της επιστημονικής εργασίας του Κορνέλ είναι πως αυτό συνδυάζεται με χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης.
Η πρωτεΐνη είναι απολύτως απαραίτητη σε σκυλιά που καταναλώνουν αερόβια ενέργεια, που τρέχουν δηλαδή σε συνθήκες παρατεταμένων καύσεων.
Σε μια σπουδαία μελέτη που αφορούσε αποκλειστικά Πόιντερ εργασίας σε ρεζέρβα ορτυκιών στην Τζόρτζια, βρέθηκε πως σκυλιά που λάμβαναν χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης ήταν επιρρεπή σε κακώσεις, ενώ σκυλιά με αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης δεν παρουσίαζαν κακώσεις στη διάρκεια της σεζόν.
Πρωτεϊνική δίαιτα
Πώς συνδυάζεται όμως η αύξηση της οσφρητικής δύναμης σε σκυλιά που έλαβαν αυξημένα λιπαρά με χαμηλή πρωτεϊνική δίαιτα, με την αυταπόδεικτη ανάγκη των αθλούμενων σκυλιών για πρωτεΐνη; Φαίνεται πως μιλάμε για δύο αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Μέχρι πρόσφατα πολλοί πωλητές τροφών και τμήματα μάρκετινγκ των εταιρειών ονόμαζαν γενικά... «πουλόσκυλα», οτιδήποτε ανάμεσα σε ένα Κόκερ και ένα Σέττερ. Ομως δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα σκυλιά της πρώτης εργασίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ ήταν αστυνομικά σκυλιά (λαμπραντόρ, σπρίγκερ, λυκόσκυλα) και όχι σκυλιά αγώνων αντοχής.
Τα σκυλιά που μπορούν να ωφεληθούν στο κυνήγι από αυτή την έρευνα είναι τα ριτρίβερ και τα σκυλιά με εργασία σύντομη σε χρονική διάρκεια, που προσομοιάζει σε αυτά.
Είναι λάθος να αφαιρέσει κανείς πρωτεΐνη από σκυλιά μεγάλης έρευνας. Δεν υπάρχει τεκμηρίωση για το αντίθετο ως σήμερα. Οι έρευνες αφορούν και το επίπεδο αμύλου και το ποσοστό νερού που πρέπει να λαμβάνει ένας σκληρά εργαζόμενος σκύλος μεγάλης έρευνας..
Αφού είπαμε κάποια πολύ βασικά πράγματα και προϋποθέσεις επανερχόμενα στις αρχικές ερωτήσεις μας που πιστεύω ότι απασχολούν μεγάλο μέρος των κυνόφιλων κυνηγών .
Τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέχει ένας κυνηγός είναι η ώρα της ημέρας που θα βγάλει έξω το σκυλί του, η χρονική διάρκεια της εξόδου, η περιοχή που θα εκπαιδεύσει - κυνηγήσει, το πώς θα το μεταφέρει στον κυνηγότοπο, με τι μέσο και πόσο άνετα θα ταξιδέψει.
Επίσης ο χρόνος που θα το κρατήσουμε στον κυνηγότοπο που πρέπει να είναι σταδιακά αυξανόμενος με το πέρασμα των εξόδων και βέβαια ανάλογος της εικόνας που μας παρουσιάζει οπ σκύλος μας επί του κυνηγότοπο…
Δηλαδή ένα σκυλί που το βλέπουμε ότι έχει αρχίζει να ζορίζεται δεν του συνεχίζουμε την εκπαίδευση – κυνήγι γιατί τότε το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να το κάνουμε να υποφέρει χωρίς κανένα κέρδος για το ίδιο η για εμάς και στο τέλος κακό στην υγεία του …
Καλό είναι η προπόνηση να γίνεται πολύ νωρίς το πρωί, με το πρώτο φως, ή πολύ αργά το απόγευμα που γέρνει ο ήλιος, για να αποφεύγονται οι ζεστές ώρες της ημέρας. Ειδικά στις πρώτες εξόδους .
Δεν υπάρχουν ειδικά προγράμματα για τη σωστή προπόνηση του σκύλου. Αρχίζουμε να το βγάζουμε περίπου ενάμιση μήνα πριν την έναρξη του κυνηγίου και εφ όσον στην περιοχή μας έχει τελειώσει η αναπαραγωγική περίοδος των θηραμάτων , αν και ο σκύλος – αθλητής θέλει προπόνηση καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σε μαλακά εδάφη και για λίγη ώρα στην αρχή, κάνοντας τακτικά διαλείμματα για νερό και αυξάνοντας την ώρα σιγά-σιγά, μέχρι να φτάσει το ζώο στο επιθυμητό αποτέλεσμα λίγο πριν την έναρξη.
Στις συνθήκες της πατρίδας μας που οι θερμοκρασίες φτάνουν συχνά πάνω από τους 35 βαθμούς κελσίου και ειδικά όταν συνοδεύεται και από υψηλή υγρασία πρέπει να έχουμε το νου μας στην Θερμοπληξία .
Η θερμοπληξία αποτελεί κατα τη διάρκεια των Θερινών μηνών, μία αρκετά συχνή κατάσταση και οφείλεται στην υπερθέρμανση του ζώου απο τον περιορισμό του σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες και κακό αερισμό.
Τις περισσότερες φορές παρουσιάζεται σε κυνηγόσκυλα κατα τη διάρκεια της μεταφοράς τους απο και προς τον τόπο κυνηγίου, όταν μεταφέρονται μέσα σε ακατάλληλους χώρους (πορτ μπαγκαζ αυτοκινήτων ή μπαγκαζιέρες κακής κατασκευης), και σε ζώα που έχουν περιοριστεί μέσα στο αυτοκίνητο κατα τη διάρκεια του παραδοσιακού γεύματος μετα το κυνήγι.
ΠΡΟΣΟΧΗ - Η θερμοπληξία είναι πολύ επικίνδυνη για το ζώο, και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως οδηγεί σε θάνατο.
Για τη μεταφορά των ζώων πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη σημασία στον χώρο μεταφοράς. Μή μεταφέρετε ποτε τα ζώα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκίνήτου. Ακόμη και αν εχει διασφαλιστεί ο καλός αερισμός του, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι επικίνδυνες. Ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς είναι με τη χρήση ειδικής μπαγκαζιέρας. Η οποιαδήποτε μπαγκαζιέρα δεν είναι κατάλληλη. Πρέπει να έχει ειδική κατασκευή που να επιτρέπει τον άνετο αερισμό, και καλή θερμομόνωση.
Οι κατασκευασμένες απο ειδικό πλαστικό υλικό μπαγκαζιέρες παρουσιάζουν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στις αυτοσχέδιες κατασκευασμένες απο μεταλλικά υλικά ή ξύλο, δεδομένου ότι έχουν καλύτερη θερμομόνωση, απόσβεση των κραδασμών και είναι πολύ ευκολότερο να καθαριστούν και να απολυμανθούν.
Σε περίπτωση θερμοπληξίας το ζώο παρουσιάζει έντονη ταραχή, σιελορροια, μυικό τρόμο, απώλεια συνείδησης. Η άμεση μεταφορά του σε χαμηλότερης θερμοκρασίας και μακρυα απο τον ήλιο είναι απαραίτητη. Χορηγήστε του άφθονα υγρά απο το στόμα, και βρέξτε το με νερό για να πετύχετε πτώση της θερμακρασίας του σώματός του. Αν η ανταπόκριση του ζώου στις προσπάθειές σας δεν είναι ικανοποιητική, μεταφέρετέ το ταχύτερο δυνατόν στον πλησιέστερο κτηνίατρο. Η θερμοπληξία, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, προκαλεί τον θάνατο του ζώου.
Άλλο ένα συχνό πρόβλημα των πρώτων ημερών έχει να κάνει με τα πέλματα του σκύλου μας. Συχνά οι μεγάλες θερμοκρασίες ψήνουν τις πέτρες, τα αιχμηρά και θερμά σημεία των οποίων σκίζουν τα πέλματα του σκύλου μας.
Καλό είναι, καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, εάν γίνεται, στον τόπο όπου διαμένει ο σκύλος μας να πατάει σε ψιλό χαλίκι. Έτσι τα πέλματα δεν μαλακώνουν σχεδόν ποτέ και πάντα διατηρούν τη σκληρότητά τους. Υπάρχουν όμως και στο εμπόριο ειδικές αλοιφές, σπρέι κ.ά. που μπορούν να λύσουν με επιτυχία το πρόβλημά μας.
Προσωπικά αντιμετωπίζω μεγάλο πρόβλημα στις πρώτες εξόδους στου βιότοπους της Αττικής λόγω ότι έχω τα σκυλιά μου σε ειδικό χώρο με πλακάκι που το πλένω αναγκαστικά πολλές φορές , αυτό κάνει τα πέλματα πολύ μαλακά με αποτέλεσμα στις πρώτες εξόδους ειδικά αν είναι σε πέτρα να έχω το παραπάνω πρόβλημα .
Οπότε όταν δούμε ασυνήθιστη συμπεριφορά από τον σκύλο μας , σταματάμε ότι κάνουμε τον δροσίζουμε, του κάνουμε ένα γενικό οπτικό έλεγχο και αφού τον αφήσουμε να ηρεμήσει και όλα δείχνουν ΟΚ , τον οδηγούμε πίσω στο αυτοκίνητο μας και συνεχίζουμε με άλλον σκύλο αν έχουμε η φεύγουμε για να επιστρέψουμε μία άλλη ημέρα .
Προσωπικά δουλεύω εκπαιδεύοντας τα σκυλιά στην αρχή κατά ζευγάρια στους κυνηγότοπους με χρονικά διαστήματα που αυξάνουν όπως προχωρούν τα εκπαιδευτικά , κατόπιν το καθένα μόνο του , πάντα προσέχοντας την κατάσταση της υγείας του …
Επίσης στην αρχή πάω σε πιο εύκολους βιότοπους και όπως προχωράμε στις εξόδους και στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης πατάμε και σε πιο δύσκολους κυνηγητικούς τόπους ..
Λόγω ότι κατοικώ στην Αττική όλα γίνονται στα γύρω βουνά που την περικλείουν με εξαιρέσεις κάποιες εκπαιδευτικές ημέρες στον κάμπο της Κωπαίδας..
Οι βιότοποι της Αττικής ειδικά της πέρδικας είναι κατά την γνώμη μου από τους πιο δύσκολους , με υψηλές ως πολύ υψηλές θερμοκρασίες , πετρώδες εδάφη , με κοφτερές πέτρες που καίνε από τον ήλιο που τις χτυπάει όλη την ημέρα .
Η χλωρίδα που καλύπτει αυτούς τους σκληρούς τόπους είναι πευκοδάση χαλέπιου πεύκης (Pinushalepensis), θερμομεσογειακούς θαμνώνες από πουρνάρι, σχίνο, αγριελιά, κοκορεβυθιά κ.λπ. και φρύγανα όπως θυμάρια, αφάνες, ασφάκες, λουμινιές, λαδανιές, ασπαλάθους κ.λπ. Διάσπαρτα στην περιοχή συναντώνται και τα κυπαρισσόκεδρα (βένια).
Την όλη κατάσταση επιβαρύνει πολύ ότι πολλά μέρη έχουν καεί αρκετές φορές κατά καιρούς οπότε έχουν χαθεί κάποια μεγάλα δέντρα που πρόσφεραν ίσκιο και δροσιά .
Με αποτέλεσμα ο κυνηγός να μην μπορεί να βρει εύκολα ένα σκιερό μέρος για να σταθεί με τους σκύλους του για να προστατευθούν για λίγο από τον ήλιο .
Όλα αυτά μαζί με την κοφτερή ασβεστολιθική πέτρα δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο μικροκλίμα για τον κυνηγετικό μας σκύλο στο οποίο πρέπει να ανταπεξέλθει βάζοντας σε σκληρή δοκιμασία τις φυσικές του δυνάμεις και βέβαια τα κυνηγετικά του ένστικτα .
Καταλήγοντας λοιπόν κάνουμε μία μικρή ανακεφαλαίωση αυτών που ήπιαμε.
Ζεστές θεωρούνται οι μέρες που η θερμοκρασία φτάνει τους 32-35οC το μεσημέρι. Με αυτές τις συνθήκες, η καταλληλότερη ώρα για την προπόνηση του σκύλου μας είναι, ή νωρίς το πρωί, με το πρώτο φως του ήλιου, ή πολύ αργά το απόγευμα και μέχρι να νυχτώσει. Αυτές τις ώρες, η θερμοκρασία είναι περίπου 21-24οC και είναι η καταλληλότερη στιγμή για προπόνηση. Σε περίπτωση που έχουμε καύσωνα, σαν αυτόν που προηγήθηκε, με περίπου 40-43οC, απαγορεύεται τελείως να βγάλουμε το σκύλο μας για προπόνηση, διότι ακόμα και τις πολύ πρωινές ώρες, η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από 27οC κι έτσι μπορεί να του δημιουργήσουμε σοβαρό πρόβλημα. Αυτό ισχύει ακόμα και για τους καλά προπονημένους σκύλους.
Θα πρέπει να ξεκινήσουμε περίπου 1-1+1/2 μηνα πριν την έναρξη του κυνηγίου. Ο χρόνος για αρχή είναι περίπου 30-45 λεπτά της ώρας, με σταδιακή αύξηση περίπου 10-20 λεπτών για κάθε βδομάδα που περνάει, μέχρι να φτάσουμε στην έναρξη. Ο αριθμός των προπονήσεων θα πρέπει να είναι 2-4 φορές την εβδομάδα. Έτσι φτάνουμε στην έναρξη να έχουμε το σκύλο μας έτοιμο να βγάλει περίπου 1,5-2 ώρες κυνηγίου. Σε αυτό το διάστημα των προπονήσεων καλό θα είναι, σε τακτά χρονικά διαστήματα, να του δίνουμε λίγο νεράκι να δροσίζεται, 4-5 γουλιές είναι αρκετό. Το πολύ νερό και αμέσως μετά πάλι προπόνηση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Για να αποφύγετε τυχόν κρούσμα υπογλυκαιμίας, καλό είναι να ταΐζετε το σκύλο σας από το προηγούμενο απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, και την άλλη μέρα το πρωί, πριν ξεκινήσουμε το κυνήγι μας, να του δώσουμε μια μικρή ποσότητα γλυκίσματος, π.χ. ένα σοκολατάκι ή έναν κύβο ζάχαρης, λίγο μέλι αραιωμένο. Δεν πρέπει να τον πιέσουμε παραπάνω από όσο αντέχει, όταν έχουμε καταλάβει ότι έχει κουραστεί, κάτι που μπορεί να του δημιουργήσει μυϊκό ή αρθριτικό πρόβλημα και τότε αυτό θα μας πάει αρκετά πίσω.
Η προετοιμασία των κυνηγετικών σκύλων εν οψει της έναρξης της κυνηγητικής περιόδου, είναι μια διαδικασία που απαιτεί μεθοδικότητα και σύνεση.
Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι κυνηγοί, είναι η βιαστική και εντατική προπόνηση των σκύλων μετά από μία μακρά περίοδο απόλυτης ανάπαυσης.
Η εντατική προπόνηση με σκοπό να ανέβουν οι επιδόσεις του σκύλου σε μικρό χρονικό διάστημα στο επιθυμητό από τον κυνηγό επίπεδο, οδηγεί σε κόπωση του οργανισμού του ζώου, και σε ανεπιθύμητες συνέπειες , που θα μειώσουν το τελικό αποτέλεσμα και θα οδηγήσουν σε απώλεια τμήματος της κυνηγητικής περιόδου..
Με σύνεση λοιπό καλά εκπαιδευτικά και πάντα να θυμάστε ότι ο σκύλος σας είναι ένας ζωντανός οργανισμός πολύ ευπαθής σε ορισμένες συνθήκες .
Αν τον προσέξετε όπως οφείλεται θα σας προσέξει και αυτός και θα έχετε ευτυχισμένη κυνηγητική ζωή μαζί .
Επιμέλεια gpeppas
ΠΗΓΕΣ:
ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ
ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ