Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in Greece




ΑρχικήInitial ΠίσωBack

Tο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα (e-petition) ...

.


Του Kυριάκου Σκορδά

Δημοψήφισμα για απαγόρευση της πέρδικας στην Αγγλια !

Μια καινούργια αντικυνηγετική πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες με στόχο την ολοκληρωτική απαγόρευση του κυνηγιού της πέρδικας στη Μεγάλη Βρετανία. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό επίσημο δημοψήφισμα (e-petition) με τίτλο «Ban driven grouse shooting». Τι είναι όμως το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα; Και τι κινδύνους μπορεί να κρύβει για τα θέματα της υπαίθρου;

Το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα (e-petition) είναι μια έγκυρη και θεσμοθετημένη ενέργεια, όπου μια ομάδα ανθρώπων ή ακόμα και ατομικά όποιος πολίτης επιθυμεί μπορεί να πιέσει την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο στη Μεγάλη Βρετανία. Για να αποκτήσει βαρύτητα χρειάζεται να «πιάσει» τουλάχιστον 100.000 υπογραφές, μέσα σε διάστημα το πολύ 12 μηνών. Τότε αποκτά ειδικό βάρος και μπορεί να έρθει προς συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Για τη Μ. Βρετανία αυτά αποτελούν καλά δουλεμένα εργαλεία, έχουν συγκεκριμένο τρόπο σύμφωνα με τον οποίο μία ψήφος λογίζεται ως έγκυρη και επίσης υπάρχει ασφαλιστική δικλίδα που αποκλείει κάποιος να ψηφίσει περισσότερες από μία φορές (καθώς γίνεται διασταύρωση στοιχείων, έλεγχος ηλεκτρονικής υπογραφής, κ.λπ.).

Ας έρθουμε τώρα στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα για ολική απαγόρευση της πέρδικας. Εχει προκληθεί από τον Dr Mark Avery (πρώην Διευθυντής Προστασίας μιας αγγλικής ορνιθολογικής οργάνωσης - Royal Society for the Protection of Birds) και απευθύνεται επισήμως στην κεντρική κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου Τμήματος Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων. Μέσα σε 3 εβδομάδες έχει συγκεντρώσει περίπου 4.500 υπογραφές και φαίνεται να έχει μια δυναμική, καθώς αρκετές ιστοσελίδες άρχισαν να την προπαγανδίζουν. Επίσης ένας σημαντικός φορέας, με αρκετά μέλη, έχει ήδη εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του. Πρόκειται για έναν φορέα για την Προστασία των Αρπακτικών στη Σκοτία, ο οποίος ένθερμα επικροτεί αυτή την ενέργεια και καλεί τους πολίτες από όλα τα μέρη (Ουαλία, Σκοτία, Β. Ιρλανδία και Αγγλία) να ψηφίσουν κατά του κυνηγίου της πέρδικας.

Πέραν όμως του τρόπου λειτουργίας αυτών των θεμάτων στην Αγγλία, αξίζει να δούμε τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε αυτό το δημοψήφισμα. Πριν λοιπόν κάποιος ψηφίσει υπάρχει ένα κείμενο που αιτιολογεί τη σκοπιμότητα αυτού του δημοψηφίσματος, εκεί αναφέρονται συνοπτικά ότι «η εντατική διαχείριση της γης μέσα από το "σπορ" του κυνηγίου της πέρδικας έχει οδηγήσει σχεδόν στην ολοκληρωτική εξαφάνιση ενός αρπακτικού του Βαλτόκιρκου, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες».

Συνεχίζοντας στην αιτιολόγηση αναφέρεται «ότι το κυνήγι της πέρδικας έχει ωθήσει τον Βαλτόκιρκο σήμερα στην εξαφάνιση, παρά την προστασία που του παρέχει η νομοθεσία τα τελευταία 60 χρόνια. Εχει σχεδόν εξαφανιστεί καθώς μόνο 2 ζευγάρια φωλιάζουν στην Αγγλία από το 2013, αν και τα ενδιαιτήματα είναι κατάλληλα ώστε να υπάρχουν περισσότερα από 300 ζευγάρια». Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αιτιολόγηση στο σημείο που αναφέρει ότι «η διερεύνηση των αδικημάτων για την άγρια πανίδα απέναντι σε τέτοια προστατευόμενα είδη είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί η παράβαση και επίσης απασχολεί σπουδαίες αστυνομικές δυνάμεις»...

Kίνηση πολιτικής

Καταλήγοντας στο κείμενο του δημοψηφίσματος ο συντάκτης της πρωτοβουλίας λέει ότι «οι κυνηγοί πέρδικας απέτυχαν να διευθετήσουν τα του οίκου τους, βάζοντας τη θήρα σε μία τάξη, αν και προηγήθηκαν εδώ και δεκαετίες πολλές συζητήσεις. Η δε Κυβέρνηση φάνηκε ανεπαρκής για να επηρεάσει το πανίσχυρο κυνηγετικό lobby. Για αυτό λοιπόν καλούνται οι πολίτες να πουν ?Αρκετά!? και να απαιτήσουν από την επόμενη κυβέρνηση να απαγορεύσει το κυνήγι της πέρδικας στην Αγγλία». Πάντως ως κίνηση πολιτικής το δημοψήφισμα αυτό έχει ενδιαφέροντα χρόνο διεξαγωγής (timing), καθώς η λήξη του συμπίπτει με την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

Την αντίθεσή του με το δημοψήφισμα και με το σκεπτικό αιτιολόγησης της σκοπιμότητας αυτού του δημοψηφίσματος έχει ήδη εκφράσει ο Οργανισμός για τη Διαχείριση των Θηραματικών Ειδών της Αγγλίας, ο γνωστός Game & Wildlife Conservation Trust (παλιά λεγόταν Game Conservancy). Εκεί επισημαίνουν ότι η πληθυσμιακή κατάσταση ενός αρπακτικού, όπως του Βαλτόκιρκου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα της τροφής.

Μάλιστα ο Οργανισμός αυτός έχει εκπονήσει μελέτη μαζί με το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας της Αγγλίας για τη σχέση της πέρδικας με τον βαλτόκιρκο, όπου ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές ο αριθμός αυτών των αρπακτικών εξαρτάται άμεσα από την παρουσία αρκετών ποντικιών των αγρών, καθώς και από διάφορα μικροπούλια στα ενδιαιτήματά τους και ειδικά στα υγρολίβαδα. Ομως στην ίδια έρευνα φάνηκε ότι τα αρπακτικά πτηνά έφαγαν περίπου το 30% των ενήλικων περδίκων στην περιοχή έρευνας πριν την αναπαραγωγική περίοδο και επίσης το 30% κατά την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Μάλιστα, στην περιοχή έρευνας βρέθηκε ότι ειδικά οι βαλτόκιρκοι έφαγαν το 40% από τα μικρά περδικόπουλα.

Εκτιμάται ότι οι πληθυσμοί της πέρδικας θα τετραπλασιάζονταν αν δεν υπήρχαν τόσο μεγάλη παρουσία αρπακτικών πτηνών. Η έρευνα αυτή έγινε την προηγούμενη δεκαετία, αλλά έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί. Η πρόταση των επιστημονικών αυτών φορέων μεταφέρεται στην αύξηση της βιοποικιλότητας, στη μεγαλύτερη μείξη των οικοσυστημάτων ώστε τα αρπακτικά να έχουν περισσότερες επιλογές στην τροφή, αλλά και να μην επηρεάζονται τόσο πολύ οι πληθυσμοί της πέρδικας.

Πάντως σε επιστημονικές προτάσεις διαχείρισης που δεν εφαρμόζονται η απάντηση δεν μπορεί να είναι η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με υπεραπλουστεύσεις ως προς την τεκμηρίωσή τους, που λογικό είναι απλά να «ελκύουν» τους αντικυνηγετικούς κύκλους. Η πολιτική περιβάλλοντος βασίζεται στην τεκμηρίωση των επιχειρημάτων, με επιστημονικά στοιχεία. Αλλά αυτά γίνονται στη μακρινή Μεγάλη Βρετανία. Μήπως όμως ως τακτική θα άρεσε σε αρκετούς να γίνονται έτσι κι εδώ;

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές ένα άλλο δημοψήφισμα ξεκίνησε στην Αγγλία για ολοκληρωτική απαγόρευση του ψαρέματος! Ναι, η πρόταση τεκμηρίωσης είναι ότι το ψάρεμα είναι πολύ βάρβαρο και πρέπει να απαγορευτούν όλα τα είδη ψαρέματος. Το δημοψήφισμα αυτό ξεκίνησε πριν από 11 μήνες... και έχει ήδη συγκεντρώσει 1 ψήφο (μόνο από αυτόν που ξεκίνησε το δημοψήφισμα!)

ΠΗΓΗ : ΕΘΝΟΣ ΚΥΝΗΓΙ
Photo : Ian Elliot Pictures - Internet




.

Top

© Giorgio Peppas



Welcome in Greece