Μια όμορφη κοπέλα που έπεσε στη δυσμένεια της θεάς Ηρας, εξαιτίας του ?ία που την πολιορκούσε στενά, ήταν σύμφωνα με τη μυθολογία μας η πέρδικα.
Η Ηρα την έριξε από την Ακρόπολη, αλλά επενέβη η θεά Αθηνά μεταμορφώνοντάς τη για να τη σώσει στο όμορφο φτερωτό. Κι αυτή ακριβώς την ομορφιά έχει τιμήσει η μουσική μας παράδοση, περισσότερο από κάθε άλλο θήραμα. .
Η πετροπέρδικα έχει στολιστεί στα δημοτικά τραγούδια με διάφορα επίθετα, όπως γλυκολαλούσα, καμαρωτή, πλουμιστή, κορονάτη, πετροκελαϊδούσα και πολλά άλλα, μένοντας σύμβολο ομορφιάς, λεβεντιάς και περηφάνιας..
Δεν είναι τυχαίο που σε πολλά μέρη της χώρας μας παρομοίαζαν με πέρδικες τις όμορφες γυναίκες με περήφανο ανάστημα:.
Σε λίγες ημέρες
ξεκινά επίσημα η κυνηγετική περίοδος της ορεινής πέρδικας κaι οι κυνηγοί, όπως πάντα είναι έτοιμοι για να ανέβουν στις πλαγιές και τις κορυφές των Ελληνικών βουνών , προς αναζήτηση της .
Ως γνωστόν, για να κυνηγάει κανείς δεν αρκεί να διαθέτει την κυνηγετική άδεια, αλλά να είναι ταυτόχρονα συμμορφωμένος με μια σειρά προστατευτικών ρυθμίσεων για το θήραμα, και τη δημόσια ασφάλεια. και βέβαια ειδικά για την πέρδικα , γεματος με αγάπη και ήθος για την 'ίδια την πέρδικα.
Αυτό τον υπέροχο υπερήφανο και αγέρωχο κάτοικο των ελληνικών βουνών …
Οι κυνηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κυνηγούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται το κυνήγι 250 μέτρα μακρύτερα από την τελευταία κατοικία μιας περιοχής ή οικισμού και 150 μέτρα από μεμονωμένες αγροικίες. Ακόμη απαγορεύεται το κυνήγι κοντά σε φράγματα, λιμνοδεξαμενές και εκτροφεία οικόσιτων ζώων - θηραμάτων, με το επιτρεπτό όριο απόστασης πάλι να ξεπερνά τουλάχιστον τα 250 μέτρα.
Επιβάλλεται ο σεβασμός των ξένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων (σκαμμένα χωράφια, αμπελώνες, ελαιώνες, κ.α.). Τα δε όπλα πρέπει να μεταφέρονται μέσα στη θήκη τους λυμένα (εννοείται άδεια) για λόγους ασφαλείας των κυνηγών και των υπόλοιπων κατοίκων.
Επίσης ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις απαγορεύσεις, όπως σε καταφύγια θηραμάτων, όπως και ζώνες, όπου για διάφορους λόγους απαγορεύεται το κυνήγι. Αυτές όμως δεν είναι δυνατόν συνήθως να εντοπιστούν και να γίνουν γνωστές από κυνηγούς, αφού η σήμανσή τους είναι από ελλιπής έως ανύπαρκτη. Υπεύθυνο για τη σήμανση είναι το Δασαρχείο, το οποίο είναι υποχρεωμένο να έχει τοποθετημένο σε όλες αυτές τις ζώνες κατάλληλη σήμανση, ώστε να γνωρίζουν οι κυνηγοί πού πρέπει και πού δεν πρέπει να κυνηγούν.
Γι αυτό καλό θα είναι οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται να κυνηγήσουν σε ένα τόπο, να τον γνωρίζουν καλά η να έχουν φροντίσει εκ των προτέρων να ενημερωθούν για τις όποιες γενικές η τοπικές απαγορεύσεις , ο νόμος , καλός η κακός δεν συγχωρεί άγνοια …
Οι πληροφορίες για τους πληθυσμούς της πέρδικας είναι ενθαρρυντικές
Αν και η γκρίνια για την διαφορετική ημέρα έναρξης μεταξύ λαγού και πέρδικας συνεχίζεται και βασίζεται στο σκεπτικό ότι κάποιοι λαγάδες κυνηγούν με τα λαγόσκυλα τους και τις πέρδικες ,είναι όμως γνωστό ότι ο πραγματικός λαγάς δεν σηκώνει όπλο και δεν μαθαίνει τα σκυλιά του σε άλλο θήραμα εκτός του λαγού.
Από την άλλη υπάρχουν και οι σύγχρονοι “λαγάδες” που τον κυνηγούν με πόιντερ , μάλιστα με πόιντερ και άλλα σκυλιά φέρμας στα ψηλά αλπικά από την ήμερα της έναρξης του , βασιζόμενοι σε κάποια κενά της υπάρχουσας νομοθεσίας και ακροβατώντας μεταξύ του νόμιμου και του ηθικού, εδικά όσο αφορά την πιο πάνω παράγραφο για τους λαγάδες που σηκώνουν όπλο στην πέρδικα ...
«Ο γενετικός πληθυσμός» των περδίκων , «αλλάζει κάθε χρόνο, στις περιοχές που έχει επιλέξει ο καθένας μας να την ¨κυνηγήσει¨ , αυτή η αλλαγή εξαρτάτε από τρείς βασικούς παράγοντες , ο πρώτος , από το πώς πήγε η αναπαραγωγική περίοδος των πουλιών , ο δεύτερος είναι τα ενδιαιτήματα των περιοχών τους και η κατάσταη που βρίσκονται και ο τρίτος η πίεση που δέχονται από τους εκάστοτε άρπαγες …
Αν λοιπόν όλα έχουν πάει καλά και και είχαμε μία καλή αναπαραγωγική χρονιά , ο πληθυσμός των περδίκων αυξάνει αισθητά και συνήθως φεύγουν τα πουλιά που ενηλικιώθηκαν για να μεταναστεύσουν σε κοντινές περιοχές δημιουργώντας νέα κοπάδια .
Αυτά τα γνωρίζει μόνο ο κυνηγός που κυνηγά συστηματικά ένα τόπο , γνωρίζει τι άφησε με το τέλος της χρονιάς και το τι βρήκε την νέα, από τα πρώτα εκπαιδευτικά που θα κάνει , μέχρι δε να έρθει η πολυπόθητη ημέρα της έναρξης έχει πλήρη εικόνα τις κατάστασης που επικρατεί …
Για αυτό τον λόγο λοιπόν πρέπει να λειτουργεί σαν σκεπτόμενος υπεύθυνος ΄΄διαχειριστής΄΄ της περιοχής που κυνηγάει και όχι σαν ευκαιριακός άρπαγας η ακόμη χειρότερα κρεατοσυλλέκτης ..
Οι πέρδικες έχουν ήδη πολύ δύσκολη ζωή εκεί ψηλά και είναι ποικιλοτρόπως ευάλωτες σε καταστάσεις μη φυσιολογικές και αυτό πρέπει πάντα να το έχουμε στο νου μας και να το λαμβάνουμε υπόψη μας …
Αναφερόμενος στις πληγές θανάτωσης του είδους, πέραν των φυσικών απωλειών που συνηθίζονται και που οι πληθυσμοί αντέχουν , υπάρχουν και πολλές άλλες μη αναμενόμενες και εξαιρετικά καταστροφικές γι αυτές ...
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπροστά του είναι ανίσχυρες προέρχεται από τον άνθρωπο , όχι τον σύγχρονο σκεπτόμενο και διαχειριστή κυνηγό , άλλα τον άνθρωπο άρπαγα η ακόμη χειρότερα κρεατοσυλλέκτη προς επίδειξη …
Αυτόν δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν ειδικά όταν κυνηγά "κοπαδιαστά" με μόνο σκοπό να θανατώσει με τον οποιοδήποτε τρόπο ακόμη και ανορθόδοξο η ανήθικο όσες μπορεί περισσότερες …
Εκεί οι πέρδικες του σήμερα είναι ανυπεράσπιστες και τις περισσότερες φορές οι περισσότερες χάνονται αν όχι όλες…
Έτσι πληθυσμοί περδίκων μειώνονται επικίνδυνα για την επιβίωση του είδους σε κάποια μέρη η ακόμη χειρότερα χάνονται παντελώς …
Αν υπάρξουν λίγες ΄΄τυχερές΄΄ εναπομείναντες , για να ανακάμψουν κάπως θα χρειαστούν 2-3 χρόνια , εφ όσο όλα πάνε κατά ευχή και βέβαια το βασικότερο ότι δεν θα επιπέσουν πάλι πάνω τους τίποτε δίποδοι άρπαγες …
Για τα βουνά που είχαν την ατυχία να δουν το ξεκλήρισμα των πληθυσμών των περδίκων , δυστυχώς αυτά θα παραμείνουν νεκρά και άλαλα για πολλά χρόνια ίσως και για πάντα ….
Με σύνεση και ηθική λοιπόν χαρείτε την ύπαρξη τους σκεπτόμενοι ότι μας προσφέρουν…
Εύχομαι καλή και ασφαλή έναρξη και πάντα ζεστές κάννες