Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack ΠίσωUpLander

Photos from http://wild-scotland.org.uk

Σκωτσέζικος αγριόγαλος (Grouse) Lagopus lagopus scoticus


O αγριόγαλος είναι το εθνικό θήραμα της μεγάλης Βρετανίας. Πρόκειται για λαγοπόδη που συγγενεύει με το Γαλλικό, ο οποίος διατηρεί το ίδιο πτέρωμα όλη τη χρονιά εξαιτίας της γεωγραφικής απομόνωσης του.
Το ύψος του είναι 40 εκατοστά και ξεχωρίζει από τα παρόμοια είδη από την απουσία του λευκού χειμερινού φτερώματος. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ και το μικρότερο σε μέγεθος θηλυκό είναι πιο ανοιχτόχρωμο, από το αρσενικό, και το καλοκαίρι γίνεται πιο ανοιχτό από ό, τι το χειμώνα.
Ζεί μόνο στα Βρετανικά νησιά, που έχουν ήπιο και υγρό κλίμα στη Σκωτία, στη βόρεια Αγγλία, την Ουαλία και την Ιρλανδία. Ο πληθυσμός υπολογίζεται σε 250.000 ζεύγηεκ των οποίων 1000-5000ζεύγη στην Ιρλανδία.

H τοπική ράτσα Lagopus lagopus hibemius, εμφανίζεται στην Ιρλανδία.

Το χειμωνιάτικο πτέρωμα του αρσενικού και θηλυκού είναι ίδιο , καφεκόκκινο με μαύρες ρίγες. Τα πόδια του είναι λευκά . Το θηλυκό έχει πιο φωτεινά χρώματα στο πτέρωμα του , το καλοκαίρι. Το αρσενικό , σ' όλη την περίοδο έχει μια πτυχή κόκκινη , πολύ ορατή , πάνω από το κάθε μάτι.
Ο αγριόγαλος δεν έχει ποτέ άσπρο χρώμα στο πτέρωμα του. Το πεταγμά του μοάζει με αυτό της γκρίζας πέρδικας, όπυ εναλλάσονται σειρές από χτυπήματα των φτερών , κοφτά και γρήγορα , με μακριές ύστερα απλωσιές, σαν το πουλί να γλιστρά. Μπορεί έτσι να καλύψει μεγάλες αποστάσεις 2-3 χιλιόμετρα χωρίς κόπο.

Τον συναντάμε σε εδάφη από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι υψόμετρο 1000 μέτρων, αποκλειστικά σε βαλτώδεις περιοχές , απο τις οποίες εξαρτά την ύπαρξη του . Εκεί φωλιάζει , εκεί αναζητεί την τροφή του που αποτελείται απο φύλλα, λουλούδια και βλαστάρια φυτών.
Αυτή η εξειδίκευση εξηγεί τις αποτυχίες που σημειώνονται κάθε φορά που γίνονται προσπάθειες εισαγωγής του είδους στην Ευρώπη ( Γαλλία ιδιαίτερα) και σε τοποθεσίες όπου τα ρείκια κι οι βάλτοι δεν είναι σε αφθονία.
Στην Μ Βρετανία (συγκεκριμένα στην Σκωτία) αυτοί οι βάλτοι είναι τεχνητές τοποθεσίες που δημιουργήθηκαν απο την υπερβολική βοσκή, την υλοτομία και τις πυρκαγιές.

Σήμερα διατηρούνται ταχτικά καψίματα χόρτου για να συντηρηθούν οι πληθυσμοί των αγριόγαλων , ενός θηράματος που πολύ το αγαπούν και εκτιμούν. Υπάρχουν διακυμάνσεις στα ποσοστά αναπαραγωγής , ανάλογα με την χρονιά , που οφείλονται στην πιότητα τροφής την άνοιξη και στις κλιματολογικές συνθήκες .
Μόνο μετά τον Ιούνη μπορούμε να μάθουμε με σχετική ακρίβεια τον αριθμό του πληθυσμού που θα υπάρχει με την έναρξη του κυνηγιού, σε σχέση με την υπολογιζόμενη παραγωγή νεαρών πουλιών.

Αγαλμα πρός τιμή του

Με βάρος που φτάνει τον 1,5 τόνο η πέρδικα στέκεται υπερήφανη σε ύψος 15 μέτρων και αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά δημόσια έργα τέχνης της Σκωτίας.

Το άγαλμα έχει φιλοτεχνήσει ο Σκωτσέζος γλύπτης Ruaraig Maciver και αναπαριστά την πέρδικα να πετάει. Μάλιστα είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο που δίνει στον κόσμο την αίσθηση ότι ξεπροβάλλει μέσα από το δέντρα του περιβάλλοντα χώρου.

Το γλυπτό δημιουργήθηκε για τον εορτασμό της πρωτοβουλίας “Perth 800” και αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για την πόλη. Η πέρδικα έχει επιλεγεί ως σύμβολο της πόλης του Perthshire που είναι γνωστή για τα περισσότερα από μισό εκκατομύριο στρέμματα των πιο μαγευτικών χερσότοπων «φιλοξενίας» περδικών.
Το άγαλμα είναι δωρεά του Edrington Group, της εταιρείας που παράγει το The Famous Grouse, στους κατοίκους της πόλης.

Το “Grοuse” είναι κατασκευασμένο από ένα ανοικτό πλαίσιο γαλβανισμένου χάλυβα και εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με το βάρος μια αληθινής κόκκινης πέρδικας επί 2.5000 φορές και επί 37 φορές το ύψος της. Περισσότερα από 2.700 γραμμικοί άξονες χάλυβα και 8.000 συγκολλήσεις αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή του.

Η κόκκινη πέρδικα αποτέλεσε έμπνευση και για τον Matthew Gloag όταν ίδρυσε τη μάρκα «Τhe Grouse» το 1895. Ο Gloag προχώρησε στην παραγωγή ενός ουίσκι που θα ήταν ελκυστικό για τις αδελφότητες κυνηγών και αλιευτών που συνέρρεαν κατά εκατοντάδες στους χερσότοπους του Perthshire.
Περισσότερα από 100 χρόνια αργότερα, η κόκκινη πέρδικα παραμένει το σήμα κατατεθέν του πιο αγαπημένου ουίσκι της Σκωτίας, The Famous Grouse.

Ο Gerry O’Donnell, διευθυντής The Famous Grouse, δήλωσε: «Το 2010 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά. The Famous Grouse γιορτάζει τα 30 χρόνια του ως το νούμερο 1 ουίσκι σε πωλήσεις στη Σκωτία. Είμαστε πολύ περήφανοι για τις ρίζες μας και θέλαμε να αναδείξουμε αυτή την ιδιάιτερη περίσταση».

Ο γλύπτης Ruaraig Maciver δήλωσε: «Προσπάθησα να διασφαλίσω την ακριβή απεικόνιση μιας πραγματικής πέρδικας που πετάει και είμαι πολύ ικανοποιημένος από την αισθητική του γλυπτού.
Η πέρδικα είναι το εθνικό πτηνό της χώρας και το αγαπούν όχι μόνο οι κάτοικοι του Perthshire αλλά όλοι οι Σκωτσέζοι».

Ο δήμαρχος του Perth & Kinross, Dr. John Hulbert, δήλωσε: «Το εντυπωσιακό έργο τέχνης βρίσκεται στην κύρια είσοδο, στα νότια της πόλης, που αποτελεί και την πύλη για τα Highlands.
«Ενσαρκώνει» τη σύνδεση ανάμεσα στα μοναδικά τοπία και τις παραδοσιακές βιομηχανίες του Perth και του Perthshire. Θα έχουν την ευκαιρία να το δουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει το σύμβολο του Perth.Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Edrington Group γι’ αυτό το δώρο στους κατοίκους του Perth».


Βιβλιογραφία
Xρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες και από το Κυνήγι στην Ελλάδα και όχι μόνο
Photos from http://wild-scotland.org.uk

Photos from http://wild-scotland.org.uk

© Giorgio Peppas

ΕΠΑΝΩ-UP