Welcome in Greece

ΟΜΙΛΟΣ ΚΥΝΟΦΙΛΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Welcome in Hellas

Welcome in Greece
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Δελτία Τύπου
Δ.Σ
Πρόγραμμα
To Ιστορικό
E Pointer
E Setter
Irish Setter
Gordon Setter
Η Εκτροφή
Κυνοφιλία
Φωτογραφίες
Συνδέσεις
Boutique

.

Mail to O.Κ.Α.Δ.Ε
Mail O.K.A.Δ.Ε


OKADE


ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ARXIKH
Initial

ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΑ - ΑΡΘΡΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΟΙΝΤΕΡ-ΣΕΤΕΡ ΚΛΑΜΠ . 6 ΜΑΙΟΥ 2007

Μια Γενική Συνέλευση που θα δημιουργήσει τα δικά της σημεία αναφοράς

Μια Γενική Συνέλευση διαφορετική από άλλες . Μια Γενική Συνέλευση με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που αξίζει να τα αναλύσουμε , να τα σχολιάσουμε και κυρίως να τα βγάλουμε προς τα έξω για να μπορέσει ο κόσμος που ενδιαφέρεται για τον όμιλο να πιάσει τον σφυγμό της εποχής.

Όλα αυτά τα χρόνια , από τη γέννηση του ομίλου μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές Γ. Σ. αρκετές από τις οποίες θυελλώδεις , με τρομερές εντάσεις και αντιπαραθέσεις που προέρχονταν από ομάδες με διαφορετικές απόψεις , πεποιθήσεις , ιδεολογίες η έστω και απλές προτιμήσεις σε πρόσωπα .

Υπήρχε όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό σε όλες αυτές τις συναντήσεις. Ποτέ το κίνητρο και οι αιτίες των προστριβών δεν ήταν οικονομικού χαρακτήρα.
Υπήρξαν κατά καιρούς όλων των ειδών οι αιτίες για τις αντιπαραθέσεις αλλά όχι το χρήμα . Παράξενο δεν ακούγεται; Σήμερα σχεδόν πίσω από κάθε τσακωμό υπάρχει το χρήμα η η γυναίκα. Ε ,λοιπόν για γυναίκα το ξεχνάμε.
Το σπόρ είναι αντρικό και οι λίγες γυναίκες που παρευρίσκονται δεν είναι παρά μόνο μέλη μας με τις ίδιες λαχτάρες και τους ίδιους προβληματισμούς με όλους μας . Το πρώτο όμως πως κατάφερε ο όμιλος και το απέκρουσε; Ποιες ήταν οι άμυνές του τόσα χρόνια ; Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι το γνωρίζετε αλλά οφείλουμε να το πούμε για άλλη μια φορά. Η ασπίδα του ομίλου τόσα χρόνια ήταν τα άρθρα 5 και 15 του καταστατικού του τα οποία καθορίζουν ρητά ορισμένα επαγγέλματα τα οποία έχουν σχέση με τον σκύλο και τα οποία χαρακτηρίζονται ως μη συμβατά με την ιδιότητα του κριτή η του διοικούντος

Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε αυτά τα επαγγέλματα δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη της διοίκησης και δεν μπορούν να κρίνουν στους δικούς μας τουλάχιστον αγώνες.
Τα άρθρα αυτά προέρχονται από ακριβή μετάφραση του κανονισμού του Ιταλικού ENCI και αναφέρονται σε επαγγελματίες εκτροφείς, εκπαιδευτές , κυναγωγούς και όσους κάνουν κατά συνήθεια εμπόριο σκύλων καθώς και όσους επιχορηγούνται από εταιρίες .
Επίσης μιλάει για εισαγωγείς η κατασκευαστές ζωοτροφών . Τέλος μιλάει για όσους διαχειρίζονται σκυλοτροφές , πανσιόν σκύλων και Pet shop. Προβλέπει μέχρι και το επάγγελμα του κουρέα η καλλωπιστή σκύλων που προφανώς έχει σχέση με τις εκθέσεις μορφολογίας.

Η παρούσα Γ.Σ. χαρακτηρίζεται ως η πρώτη στην ιστορία μας , όπου η θεμελιώδης αρχή «επαγγελματίας δεν διοικεί και δεν κρίνει» αμφισβητείται .

Ίσως κάποιοι να διερωτώνται από πού προκύπτει αυτό .Η απάντηση είναι ότι λίγες μέρες πριν, ικανός αριθμός μελών έστειλε επιστολή στο ΔΣ του ομίλου ζητώντας να δεχτεί πρόταση στην Γ.Σ. με θέμα την αλλαγή του άρθρου 5 και 15. Για λόγους διαδικαστικούς το θέμα αυτό δεν μπορούσε να συζητηθεί στην παρούσα Γ.Σ. αλλά θα ήταν θέμα της επόμενης ειδικής έκτακτης ΓΣ. Όμως αυτομάτως είχε δημιουργηθεί μια ομάδα με αυτήν την φιλοσοφία και ήταν φανερό ότι και αυτή η ΓΣ θα είχε δύο τάσεις .
Εκείνους που εμένουν στις αρχές του ομίλου όπου οι επαγγελματίες πρέπει να είναι δίπλα στην διοίκηση αλλά όχι μέσα σε αυτή και αυτούς που πιστεύουν ότι οι επαγγελματίες πρέπει να πάρουν ενεργό ρόλο .

Δεν ακούσαμε τα επιχειρήματα στα οποία βασίζουν αυτή φιλοσοφία αλλά είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει καλή προαίρεση.
Κανείς δεν θέλει το κακό του συλλόγου ( καλά δεν ορκίζομαι γιαυτό , διότι έναν τουλάχιστον τον γνωρίζουμε όλοι) .
Μία πιθανή εξήγηση είναι η έλλειψη κριτών η οποία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή οργάνωση των αγώνων . Αν καταργηθεί αυτό το άρθρο , αυτομάτως θα μπορούσαμε αφενός να χρησιμοποιήσουμε κριτές από τις εφεδρείες μας που όμως σήμερα έχουν γίνει επαγγελματίες ( πχ. Πετρόχειλος , Μαυρίδης , Φιλιππής , Κατσαρός) και αφετέρου – δώστε βάση εδώ διότι είναι το κλειδί της όλης ιστορίας- δεν θα κινδύνευαν να θεωρηθούν επαγγελματίες όσοι βρίσκονται στο μεταίχμιο του επαγγελματία .

Το ποιος είναι σε αυτό το μεταίχμιο εξαρτάται από την εξήγηση που θα μπορούσε να δώσει ο καθένας η ακόμα καλλίτερα από την εξήγηση που θα μπορούσε να δώσει το σώμα της Γ.Σ. Και δεν θα κρυβόμαστε , θα μιλήσουμε για το ένα άτομο που εμπίπτει σήμερα σε αυτήν την κατηγορία , τον Ν. Στεφανάτο.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την μεγάλη προσφορά του Νίκου , ο οποίος σαν γενικός τελετάρχης των αγώνων , ειδικά φέτος που ήταν η δυσκολότερη διοργάνωση όλων των ετών , τα κατάφερε περισσότερο από άριστα.
Όμως οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις και δραστηριότητες άρχισαν να εμπλέκονται όλο και περισσότερο με τις δραστηριότητες του ομίλου , και μιλάμε φυσικά για τους αγώνες, πράγμα που δημιούργησε θέμα σοβαρό στον όμιλο. Η ακριβής του επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να μη προβλέπονταν από το σχετικό άρθρο του καταστατικού ( όπου δεν προβλέπει υπάλληλο εταιρίας που εμπορεύεται ζωοτροφές) αλλά η σημερινή πραγματικότητα ήταν άλλη. Όπως τόνισε ο Κώστας Γεωργίου στον διοικητικό απολογισμό του ΔΣ , την διαχείριση των προϊόντων της εταιρίας που εργάζεται , δηλαδή τις πωλήσεις, τις διαχειρίζεται σήμερα πλέον αποκλειστικά ο Ν. Στεφανάτος . Είπε χαρακτηριστικά ότι οι δραστηριότητα του Ν. Στεφανάτου εμπίπτει πλέον και τυπικά στις «απαγορεύσεις» του άρθρου του καταστατικού εφόσον διαχειρίζεται πωλήσεις σκυλοτροφών. Εδώ θα πούμε το βαρετό και τετριμμένο το οποίο όμως κολλάει απόλυτα .

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι αγνή αλλά πρέπει και να φαίνεται αγνή. Οι πιέσεις , οι διαμαρτυρίες και τα υπονοούμενα από ολόκληρη την κυνοφιλική οικογένεια έδειχναν ότι ο όμιλος έπρεπε να κάνει διορθωτικές κινήσεις αν ήθελε να είναι πιστός στις αρχές του.
Υπήρξαν πολλοί όμως οι οποίοι έλεγαν ότι ο όμιλος χωρίς τον Στεφανάτο θα έχει πρόβλημα στην λειτουργία του. Αυτό ακριβώς λέω ότι ήταν το κίνητρο εκείνων που θέλουν να αλλάξει η φιλοσοφία του ομίλου και να επιτραπεί να παίξουν τον ρόλο τους και οι επαγγελματίες. Κίνητρο καλοπροαίρετο , κίνητρο που δείχνει ότι υπάρχει ανησυχία για την καλή λειτουργία του ομίλου αλλά κίνητρο στηριγμένο σε λάθος σκεπτικό.
Μας βολεύει δηλαδή η ύπαρξη ενός επαγγελματία ο οποίος πράγματι βοηθάει τα μέγιστα τον όμιλο και θυσιάζουμε τις αρχές και την δεοντολογία που τόσα χρόνια κράτησαν τον όμιλο όρθιο.

Το ΔΣ όμως δεν είχε κανένα τέτοιο δίλημμα . Από τη στιγμή που κατάλαβε ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να φεύγει από τα όρια αποφάσισε να θέση το θέμα σε μια Γενική Συνέλευση και ας αποφάσιζε το σώμα ένα από τα δύο.
Η βολεύει αυτή η κατάσταση ,οπότε ο όμιλος χαράζει νέους δρόμους, η παραμένουμε στα πρώτα μας πιστεύω και αποφασίζουμε να δουλέψουμε όπως δουλεύαμε τόσα χρόνια χωρίς την εξάρτηση από ένα άτομο. Είναι φανερό ότι αν το σώμα αποφάσιζε την πρώτη λύση , την διοίκηση του ομίλου έπρεπε να αναλάβουν εκείνοι που πίστευαν ότι πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους για να λειτουργήσει ο όμιλος πιο αποδοτικά.
Δόξα το Θεό υπήρχαν τόσοι πολλοί υποψήφιοι αυτή τη φορά ( 16 άτομα) που μπορούσαν να γίνουν δύο ολόκληρες διοικήσεις και να υπάρχει και πάγκος.

Επανερχόμαστε λοιπόν στο ξεκίνημα του άρθρου και κλείνουμε την ενότητα λέγοντας ότι υπήρχαν δύο ομάδες , δύο τάσεις. Όλοι περίμεναν με πολύ ενδιαφέρον λοιπόν τι θα αποφάσιζε η πολυπληθέστερη ΓΣ που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Οι αιτούντες την αλλαγή του καταστατικού δεν ήταν λίγα άτομα . 27 μέλη μας το ζητούσαν. Και πόσοι άλλοι που δεν έτυχε να υπογράψουν με αυτούς ,πιθανότατα θα συμφωνούσαν με αυτήν την νέα θέση;

Ξέρετε πότε μαζεύονται όλα τα μέλη σε μια Γ.Σ ; δύο είναι οι λόγοι . Η ανησυχούν ότι κάτι θα πάθει ο όμιλος και τρέχουν να τον διαφυλάξουν η πιστεύουν ότι μια νέα ιδέα που προτείνεται είναι πράγματι καλή και τρέχουν να την υιοθετήσουν .
Αν το καλοσκεφτείτε οι δύο λόγοι δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους . Και οι δύο έχουν σχέση με την αγάπη του κόσμου για τον όμιλο. Σε κάθε περίπτωση είναι φανερό ότι ο κόσμος του Πόιντερ Σέτερ κλαμπ είναι εδώ , είναι ολοζώντανος και ενώ κάποιες φορές φαίνεται να λαγοκοιμάται, αν χρειαστεί, νάτος πετιέται και βρίσκεται δίπλα του έτοιμος για βοήθεια και προστασία αν χρειαστεί.

Τι αποφάσισε τελικά ο κόσμος ; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η εντολή ήταν ξεκάθαρη , όπως λένε και οι πολιτικοί. Από τους 7 που ψηφίστηκαν οι 6 έχουν απόλυτα ξεκάθαρη θέση. Ο όμιλος πρέπει να βαδίζει με ανθρώπους που δεν σχετίζονται επαγγελματικά με τον σκύλο .Ο έβδομος ήταν ο Ν. Στεφανάτος ο οποίος ψηφίστηκε μεν οριακά με άλλους δύο ισοψηφούντες στην έβδομη θέση και μπήκε στη διοίκηση μετά από κλήρωση, αλλά πάντως ψηφίστηκε. Στις προηγούμενες εκλογές ο Νίκος είχε το 54% της προτίμησης του κόσμου
.Σήμερα μόλις το 35% τον ήθελε στη διοίκηση. Το 65% δηλ. του κόσμου δεν ήθελε τον Νίκο όχι διότι δεν πίστευε ότι θα προσφέρει αλλά διότι έχει πλέον μπει βαθειά στη συνείδηση του ότι ο όμιλος πρέπει να παραμείνει στα χέρια ερασιτεχνών και μόνο. Αυτό είναι μια κατάκτηση και για μένα τα μέλη του Ποιντερ και Σέττερ κλαμπ πρέπει να είναι υπερήφανα γιαυτό.

Οι ομιλίες

Ο Γιάννης Φουτρής έδειξε την μεγάλη του απογοήτευση από την απουσία –αδιαφορία των περισσότερων κριτών από τους αγώνες Είπε επίσης ότι πιστεύει ότι οι εκδηλώσεις που αναλάβαμε φέτος ήταν πάνω από τις δυνατότητές μας και παρόλο που είχαν θετικό οικονομικό αποτέλεσμα , μας δημιούργησαν τεράστια προβλήματα με τους αγρότες λόγω της υπερβολικής πίεσης των τερέν .
Αν δεν υπήρχαν τα τερέν της Χαλάστρας και ο εξαίρετος Κυνηγητικός Σύλλογος της Χαλάστρας που τα διαχειρίζονται, η διοργάνωση θα είχε τιναχτεί στον αέρα.
Για να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει αυτό φτάνει να πούμε ότι αν γνωρίζαμε ότι το Κύπελλο Ευρώπης αλλά και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των Σέττερ πρέπει να γίνει ( βλέπε να στριμωχτεί) υποχρεωτικά μόνο στη Χαλάστρα , δεν υπήρχε περίπτωση να το αναλαμβάναμε.

Ο Ν. Στεφανάτος πράγματι έκανε πολύ δουλειά , πράγματι δεν είχε την βοήθεια που έπρεπε και γιαυτό , σαν ΔΣ ήμαστε υπεύθυνοι .Τον αφήσαμε να παίρνει συνεχώς πρωτοβουλίες και ευθύνες με αποτέλεσμα να κάνει και τα αναμενόμενα ανθρώπινα λάθη.
Ο θεσμός των αγώνων κινδύνευσε όσο ποτέ και δεν ήμαστε σίγουροι ότι την επόμενη σαιζόν δεν θα υπάρχει και συνέχεια στο πρόβλημα. Το κατεξοχήν τερέν που μας έβγαζε ασπροπρόσωπους τόσα χρόνια , η Λυτή, το είχαν αποκλείσει τα τρακτέρ των αγροτών και παρα λίγο να γινόμασταν και θέμα στη τηλεόραση. Τέλος είπε ότι έχει κουραστεί ιδιαίτερα και ότι έχει πάρει απόφαση να παραιτηθεί . Αναμενόμενο ήταν ότι όλοι να προσπαθήσουν να τον μεταπείσουν , αναγνωρίζοντας έτσι την μεγάλη του προσφορά αλλά ο Γιάννης είχε πάρει την απόφασή του.

Ο Νίκος ο Στεφανάτος , ο οποίος δέχτηκε επίθεση από δύο τρεις ( αγωνιζόμενους) οι οποίοι τον κατηγόρησαν για μεροληψία στις κρίσεις αλλά και στην οργάνωση των τερέν ( ποιοι τρέχουν με ποιους και σε ποια τερέν) τους απάντησε ότι οι κρίσεις ήταν πάντα ομόφωνες με τους άλλους δύο κριτές και ότι τα παράπονα αυτά δεν υπήρχαν πέρσι όταν οι ίδιοι που σήμερα παραπονιούνται, είχαν εκλεγεί στις διάφορες Εθνικές ομάδες , όταν και ο ίδιος ήταν μεταξύ των εκλεκτόρων .

Ο λόγος που τα αναφέρω αυτά δεν είναι για να δούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Σχεδόν όλοι οι αγωνιζόμενοι κατά καιρούς έχουν παραπονεθεί για άδικη κρίση εις βάρος τους από όλους τους κριτές.. Πολύ γρήγορα αυτό ξεχνιέται διότι γνωρίζουν ότι η λάθος κρίση προέρχεται από λάθος και όχι από άλλο λόγο. Ο λόγος που αναφέρονται αυτά είναι διότι παρουσιάζεται μια ευκαιρία να δείξουμε πόσο απαραίτητο είναι ο κριτής να είναι μακρυά από συμφέροντα εμπορικά.

Γιατί νομίζετε ότι έφεραν το θέμα μέχρι την Γ.Σ. οι παραπονούμενοι αγωνιζόμενοι ; διότι θεωρούν ότι ο Νίκος ,σαν επαγγελματίας όταν μάλιστα η σκυλοτροφή που μανατζάρει σπονσονάρει κάποιους αγωνιζόμενους , δεν μπορεί να κρίνει με καθαρό μυαλό. Τι άλλη απόδειξη θέλουν όσοι πιστεύουν ότι αν ο επαγγελματίας κρίνει επαγγελματία σε λίγο θα παίζουμε όλοι μπουνιές μέσα στα τερέν;

Ο Νίκος όμως έκανε ένα μεγάλο λάθος. Θέλοντας να υποστηρίξει την θέση ότι οι επαγγελματίες πρέπει να μπορούν να κρίνουν , έφερε σαν παράδειγμα ότι ο Γάλλος πρόεδρος των κριτών φέτος στο Κύπελλο Ευρώπης Κος Tastet αλλά και ο Ιταλός Balducci επίσης κριτής μεγάλων αγώνων είναι και οι δύο τους επιχειρηματίες -αντιπρόσωποι σκυλοτροφών ο καθένας στην χώρα του. Καταπέλτης ήταν ο Κώστας Γεωργίου ο οποίος είπε : «δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι Tastet και Balducci της Ευρώπης .
Εμείς εδώ έχουμε πολεμήσει για αυτές τις αρχές μας και έχουμε δικαιωθεί από τη στάση μας αυτή. Καλώ τα μέλη να συσπειρωθούν και να ψηφίσουν εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει το καταστατικό στα άρθρα 5 και 15».

Αυτό όμως που πραγματικά χαρακτήριζε αυτήν την Γ.Σ. ήταν κατά κοινή ομολογία το πολύ ψηλό της επίπεδο. Αντιπαραθέσεις με χαμηλούς τόνους , πολιτισμένες καταθέσεις απόψεων και καμία προσπάθεια όξυνσης . Στην αίθουσα , μετά από αρκετό καιρό ξαναβρέθηκε και η πρόεδρος του ΚΟΕ Ιωάννα Γαλανού πράγμα που ακόμα πιο πολύ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον όμιλο , μια εποχή όπου το κύριο μέλημα και το σύνολο της ενέργειας των διοικούντων αλλά και όλων των μελών θα στραφεί ανεμπόδιστα σε κυνοφιλικά θέματα.
Δύο νέα μέλη καλωσορίσαμε στο καινούργιο ΔΣ. Τον Θόδωρο Βασιλακίδη , κριτή από την Θεσσαλονίκη , ο οποίος μάλιστα πήρε και πάρα πολλούς ψήφους πράγμα που δείχνει ότι ο κόσμος θέλει και κάποια ανανέωση και τον Βαγγέλη Δρίτσα επίσης νέο κριτή , από την Αθήνα ο οποίος και αυτός ψηφίστηκε από πολύ κόσμο. Χαρακτηριστικό και του νέου ΔΣ είναι ότι αποτελείται ολοκληρωτικά από κριτές πράγμα που πιστεύω ότι ανεβάζει το κύρος του ομίλου και δίνει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην διοίκηση.

Τώρα το ΔΣ αρχίζει και κάνει τη μαγιά του με νέα παιδιά έτσι ώστε να μπορούν και οι παλαιότεροι σιγά σιγά να κάνουν στην άκρη απολαμβάνοντας τον όμιλο σαν απλά μέλη , με λιγότερες ευθύνες. Τα καλά μαντάτα πάντως είναι ότι τελευταία έχουν μπεί στις τάξεις του ομίλου νέα μέλη με τέτοια «ψώρα» που θυμίζει το δικό μας πάθος πριν αρκετά χρόνια. Σύντομα θα ακούσετε για ανθρώπους με οράματα αλλά και με δυνατότητες εφαρμογής αυτών των οραμάτων .

Ψηφοδέλτιο εκλογών 6 Μαΐου 2007

Ψήφισαν 116. Έγκυρα 116
Βασιλακίδης Θόδωρος 69
Γεωργίου Κώστας 77
Γκόνος Αθανάσιος 26
Δρίτσας Βαγγέλης 57
Κουράσης Γεώργιος 35
Λάμπρου Μιχάλης 39
Λάππας Γεώργιος 49
Μαγουλάς Θεόδωρος 41
Καραγεωργόπουλος Ανδρέας 41
Μολφέτας Σπύρος 35
Παπακων/νάκης Γιάννης 25
Παρασκευόπουλος Ηλίας 27
Πονηρέας Διονύσιος 73
Ριζικός Πέτρος 16
Στεφανάτος Νίκος 41
Χήνος Απόστολος 58

Πειθαρχική Επιτροπή

Χειμαριός Πέτρος 22 Κίτσιος Χαρίσης 22
Κατσίκης Ανδρέας 56
Κούρος Στέλιος 29
Βράιλας Αργύρης 52
Εκλέγονται οι Κατσίκης και Βράιλας

Εξελεγκτική Επιτροπή

Βουδρής Δημήτριος 44
Κλωνάρης Μιχάλης 56
Παπακωσταντίνου Νίκος 66
Εκλέγονται και οι τρείς.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ήδη γίνει και το πρώτο ΔΣ .

Πρόεδρος Γεωργίου
Αντιπρόεδρος και πρόεδρος επιτροπής κριτών Πονηρέας
Γραμματέας Λάππας Ταμίας Χήνος
Μέλη Βασιλακίδης ( μέλος της πειθαρχικής εκ μέρους του ΔΣ),
Στεφανάτος ,
Δρίτσας .

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


Ιταλικός όμιλος Αγγλικών Πόιντερ

Γαλλικός όμιλος Αγγλικών Σέττερ

Όμιλος Πόιντερ Σέττερ Ελβετίας

Όμιλος Πόιντερ Γερμανίας
E-mailme - Giorgio Peppas
Webmaster