Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack


"Κομμένες" οι κομμένες ουρές

Της Ειρήνης Κουτσάφτη .

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι οι κυνοφιλικές εκθέσεις καλοδέχονταν τα Ντόπερμαν με τις κομμένες ουρές και τα αφτιά, τα άνουρα Επανιέλ και τα κολοβά Κούρτσχααρ και Ντράτχααρ. Ο νέος νόμος όμως 4039/2012, με γενικό τίτλο «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό», αλλάζει κατά πολύ τις συνήθειες των κυνοφίλων που έκοβαν μέχρι πρότινος τις ουρές και τα αφτιά των σκύλων τους είτε για χάρη ευμορφίας είτε λειτουργικότητας, καθώς πλέον απαγορεύει ρητά τον ακρωτηριασμό.

Ετσι, σύμφωνα με το άρθρο 16, περί «κακοποίησης των ζώων», απαγορεύεται ο ακρωτηριασμός, με εξαιρέσεις τη στείρωση και κάθε άλλη σχετική κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό. Ειδικότερα, στο άρθρο 7 περί «διοργάνωσης εκθέσεων με ζώα συντροφιάς», απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε κάθε είδους έκθεση.

Αρα, όποιος Ελληνας κυνηγός απέκτησε πρόσφατα ένα νεαρό σκυλί και σκέφτεται να του κόψει τα αφτιά ή την ουρά, επειδή θέλει να συμβαδίζει με την καθιερωμένη μορφολογία ή για λόγους πρόληψης, θα προβληματισθεί καθώς μια τέτοια πράξη είναι πλέον παράνομη και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000€, ενώ σε περίπτωση υποτροπής οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται.

Επίσης, οι κτηνίατροι απαγορεύεται να ακρωτηριάσουν για προληπτικούς λόγους (π.χ. για τις φυλές των κυνηγόσκυλων που η ουρά κινδυνεύει από τραυματισμούς στο κυνήγι). Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, κ. Αθηνά Τραχήλη, σε περίπτωση που ένας κτηνίατρος ακρωτηριάσει ένα σκύλο προληπτικά, τότε γίνεται καταγγελία στο Σύλλογο και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι ποινές φτάνουν έως και στην άρση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Πάντως, η κ. Τραχήλη τόνισε ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος θα προσφύγει στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για το νόμο 4039/2012. «Πιστεύουμε ότι θα φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από τον τίτλο του, καθώς είναι προχειρογραμμένος και δεν προστατεύει την υγεία και την ευζωία του ζώου. Ολα δείχνουν ότι πέρασε για λόγους ψηφοθηρίας». Ο νόμος, που φέρνει τα πάνω- κάτω στην κυνοφιλική συμπεριφορά πολλών κυνηγών, κυρίως εκείνων που έχουν Επανιέλ Μπρετόν, Κούρτσχααρ, Ντράτχααρ και Σπάνιελ, δεν είναι κάτι που προσγειώθηκε από το πουθενά. Βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων που υπογράφηκε στο Στρασβούργο το 1987 και επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή το 1992, αναφέροντας από τότε ότι «πρέπει να απαγορευθούν οι ακρωτηριασμοί», κάτι που είναι και η γενική τάση διεθνώς.

Εμείς επικοινωνήσαμε με ομίλους φυλών που επηρεάζονται από το νόμο, καθώς και με τον Κυνολογικό Ομιλο Ελλάδος επιχειρώντας να ανιχνεύσουμε το πώς θα είναι η επόμενη μέρα για τους Ελληνες κυνόφιλους.

Τι λέει ο ΚΟΕ

Στις ερωτήσεις μας προς τον Κυνολογικό Ομιλο Ελλάδος απάντησε η πρόεδρος κ. Ιωάννα Γαλανού:

E Ποια είναι η θέση του ΚΟΕ σχετικά με την απαγόρευση συμμετοχής σκύλων με κομμένα αφτιά και ουρές σε «κάθε είδους εκθέσεις»;
O KOE, οι τοπικοί Ομιλοι και οι Ομιλοι Φυλών, αυτονοήτως, θα ακολουθήσουν το νέο νόμο, ο οποίος, δυστυχώς,
κατά παγκόσμια πρωτοτυπία καταδικάζει τους σκύλους εκείνους που παραδοσιακά έχουν κομμένα αφτιά ή και ουρές. Οι όμιλοι αυτοί θα έχουν τεράστια μείωση συμμετοχών σκύλων στις εκδηλώσεις τους, με πιθανή συνέπεια την ακύρωση κάποιων από αυτές και ασφαλώς τη μείωση του γενετικού υλικού από τα νεαρά σκυλιά που δεν έχουν προλάβει να αναπτυχθούν και να κριθούν μορφολογικά και εργασιακά. Ετσι, πλέον θα παροπλισθούν, μέχρι να επιλεγούν νέοι σκύλοι με άκοπα αφτιά και ουρές.

E Πώς κρίνει ο ΚΟΕ την απαγόρευση και ποια είναι η διεθνής πρακτική στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Θεωρούμε ότι η απαγόρευση συμμετοχής σκύλων με κομμένες ουρές ή και αφτιά σε κάθε είδους εκθέσεις είναι μία απαράδεκτη για τα παγκόσμια κυνολογικά ισχύοντα καινοτομία, ένα άκρως αντιφιλοζωικό μέτρο, που στοχεύει μόνο κατά του ΚΟΕ, αφού σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο 7, παρ. 4., θα πρέπει να «αποστρατευθούν» αξιόλογοι γενετικά σκύλοι ή μη, «μάχιμοι» όμως συμμετέχοντες σε Εκθέσεις, σε Αγώνες Εργασίας και σε Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, αγαπημένοι σύντροφοι, που υπέστησαν κοπή αφτιών -ή και ουρών πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος που τα απαγορεύει. Με το άρθρο αυτό καταλύεται κάθε έννοια κυνολογικής βελτίωσης και ανάπτυξης στην Ελλάδα για τις φυλές εκείνες που μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η συγκεκριμένη πρακτική. Στη χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες κυνηγοί, πολλοί από τους οποίους λαμβάνουν μέρος σε κυνηγετικούς αγώνες (εντός και εκτός Ελλάδος), με ιδιαίτερες μάλιστα παγκόσμιες διακρίσεις. Σημειωτέον, ότι στους κυνηγετικούς αγώνες που διοργανώνονται στην Ελλάδα συμμετέχει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών (από Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Σερβία, Αυστρία), αφού στη χώρα μας υπάρχουν εξαιρετικά «τερέν». Οι αγώνες αυτοί αναγκαστικά, πλέον, δεν θα διοργανώνονται στην Ελλάδα -συνυπολογίστε και τα διαφυγόντα έσοδα από τον ειδικό αυτό τουρισμό αλλά σε χώρες με «φιλικότερη» αντιμετώπιση (π.χ. στις γειτονικές Βαλκανικές) στο θέμα των σκύλων με κομμένη ή όχι ουρά.
Το μέτρο της αναδρομικής ισχύος της απαγόρευσης, πέραν των παραπάνω, θα έχει δυστυχώς ως αποτέλεσμα και την απουσία της χώρας μας από πολλές Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες Κυνολογικές Διοργανώσεις. Επιπλέον, ήδη προγραμματισμένες Εθνικές και Διεθνείς Εκθέσεις του ΚΟΕ και των υπό την αιγίδα του Ομίλων είναι υπό ακύρωση.
Θα ήθελα να τονίσω ότι σε κάθε χώρα στην οποία ετέθη σε ισχύ ο νόμος απαγόρευσης κοπής αφτιών ή και ουρών, οι σκύλοι που είχαν γεννηθεί προγενέστερα της ημερομηνίας ισχύος διατηρούν δικαίωμα συμμετοχής στις εκθέσεις μέχρι και το τέλος της ζωής τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νόμος δεν απαγορεύει την εισαγωγή και την πώληση τέτοιων σκύλων.
Αυτό μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως ιδιότυπος ρατσισμός. Με λίγα λόγια, ο μόνος φορέας που πλήττεται είναι ο Κυνολογι- κός Ομιλος Ελλάδος και γενικά η οργανωμένη κυνοφιλία.

Αναγκαία η κοπή για τα Μπρετόν;
«Ο δικός μας όμιλος βρίσκεται ήδη στη διαδικασία σύνταξης υπομνήματος προς τον ΚΟΕ, κατά την οποία θα ζητά να εξαιρεθεί το Επανιέλ Μπρετόν από τη νομοθεσία», είπε στο «Τύπος - Κυνήγι» ο πρόεδρος του ομίλου κ. Χρήστος Καλφόπουλος. «Σκοπεύουμε να στείλουμε κείμενο με το επίσημο στάνταρ της φυλής μέσα στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι πολλά από τα σκυλιά της συγκεκριμένης ράτσας γεννιούνται άνουρα.
Εκτός αυτού υπάρχει η αναγκαιότητα του ακρωτηριασμού, γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι το Επανιέλ Μπρετόν έχει μια μακριά και παχιά ουρά η οποία ματώνει στο πυκνό. Από τη συνεχόμενη αιμορραγία και από τις πληγές που δεν κλείνουν μπορεί να επέλθει μέχρι και καρκίνος».

Υπέρ μιας τροποποίησης οι Κουρτσχααράδες . Την τροποποίηση του νόμου ζητά και ο κ. Γαβριήλ Νιάνιος, πρόεδρος του Ομίλου Κούρτσχααρ Ελλάδος. «Ζητάμε να επιτραπεί να παρουσιάζονται στις εκθέσεις με κομμένες τις ουρές τα σκυλιά που έχουν γεννηθεί πριν από τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτή τη στιγμή σχεδόν όλα τα Κούρτσχααρ είναι με κομμένες ουρές και με την ψήφιση του νόμου δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε τα σκυλιά μας σε εκθέσεις.
Ως όμιλος, έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Εχουμε προγραμματίσει εδώ και καιρό δύο εκθέσεις και, αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε πουθενά», λέει ο πρόεδρος ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει με υπομνήματα τον ΚΟΕ. «Εχω στείλει τις υπογραφές των μελών μας αλλά και αναφορές από κτηνιάτρους που δήλωναν ότι στο Κούρτσχααρ πρέπει να κόβεται η ουρά λόγω κινδύνου μόλυνσης. Αν δει κάποιος τα ελληνικά κυνηγοτόπια και πού κυνηγά αυτή η φυλή, θα καταλάβει αμέσως την αναγκαιότη- τα της κοπής, σε σχέση με το εξωτερικό που τα Κούρτσχααρ κυνηγούν σε πεδιάδες».
Ο κ. Νιάνιος τόνισε στο περιοδικό μας και τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει η απαγόρευση των ακρωτηριασμών: «Είναι μεγάλο πρόβλημα και για τον ΚΟΕ, γιατί εάν δεν παρουσιάζονται στις εκθέσεις σκυλιά που προέρχονται από χώρες που επιτρέπεται η κοπή, θα μειωθεί ο αριθμός των συμμετοχών, άρα και των εσόδων, σε εποχές που, αν ένας όμιλος δεν κάνει 2-3 εκθέσεις τον χρόνο, δεν μπορεί να επιβιώσει», ενώ υπογραμμίζει ότι ο νόμος θα μπορούσε να γίνει απο- δεκτός, αν σεβόταν τους ιδιοκτήτες που ήδη έχουν κόψει τις ουρές των σκύλων τους.

Στην ίδια λογική κινείται και η πρόεδρος του Ελληνικού Ομίλου Ντράτχααρ κ. Μάτα Σκούρα, που συμφωνεί στο ότι πρέπει να κόβεται η ουρά των Ντράτχααρ προς απο- φυγήν τραυματισμών. «Τα Ντράτχααρ εργάζονται μέσα στα πυκνά, σε δύσκολες συνθήκες και, σύμφωνα με την εμπειρία μας, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητος ο ακρωτηριασμός». Στην ερώτησή μας για το αν θα αντιδράσει ο Ομιλος που εκπροσωπεί, μας απάντησε πως αν και ο νόμος επηρεάζει κατά πολύ τους αγώνες, εντούτοις θεωρεί ότι το θέμα έχει ήδη λήξει. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για να κάνουμε κάτι,μια και ο συγκεκριμένος νόμος δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο».

Σπάνιελ: Η άλλη άποψη

Μια άλλη εικόνα μάς δίνει η πρόεδρος των Σπάνιελ στην Ελλάδα κ. Μαρία Δεκαρίστου. «Στον όμιλό μας έχουμε πάρει απόφαση από το 2009 ότι κανένας σκύλος γεννημένος από μια ημερομηνία και μετά δεν θα συμμετέχει ακρωτηριασμένος σε εκθέσεις. Στην επόμενη Γενική μας Συνέλευση θα συζητήσουμε και την ολική απαγόρευση.
Τώρα, ανεξάρτητα με το τι λένε οι εδώ κυνηγοί, καλό είναι να δούμε τι γίνεται παγκοσμίως. Το κυνηγετικό Σπάνιελ πρέπει να έχει τη δυνατότη- τα να αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση και γι’ αυτό χρειάζεται την ουρά του, ειδάλλως πρέπει να κάνει στροφή 180 μοιρών για να κυνηγήσει το θήραμα.
Εκτός αυτού, τα Σπάνιελ κάνουν και επαναφορά μέσα από το νερό, με αποτέλεσμα τα άνουρα να χρησιμοποιούν και τα τέσσερα πόδια τους και να κουράζονται. Οσα όμως έχουν ουρά, τη χρησιμοποιούν σαν πηδάλιο και κολυμπούν με τα δύο μπροστινά πόδια, κάνοντας ξε κούραστα τη διπλάσια απόσταση. Η ουρά, εκτός αυτού, είναι καλυμμένη με τρίχωμα και δεν τραυματίζεται.
Τα Κούρτσχααρ είναι ίσως η μοναδική φυλή που μπορεί να τραυματιστεί, αντιθέτως τα Ντράτχααρ έχουν πολύ σκληρό τρίχωμα, καλυμμένη ουρά και δεν τραυματίζονται».
Η κ. Δεκαρίστου, που είναι μία από τους λίγους Ελληνες κριτές όλων των φυλών στο εξωτερικό, μίλησε στο «Τύπος - Κυνήγι» για την προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στους ακρωτηριασμούς των σκύλων.
«Το 1987 υπεγράφη η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ζώα και η Ελλάδα την υιοθέτησε χωρίς επιφυλάξεις, σε αντίθεση με τη Γερμανία που κράτησε επιφυλάξεις για τα Κούρτσχααρ και τα Ντράτχααρ.
Σαφέστατα, καμία χώρα δεν κράτησε επιφυλάξεις για τον ακρωτηριασμων των αφτιών. Το πρόβλημα όμως είναι ότι εδώ και 20 χρόνια, ενώ ίσχυε η συγκεκριμένη συνθήκη δεν εφαρμοζόταν. Τόσα χρόνια, στα ταξίδια μου, έβλεπα ότι οι Ευρωπαίοι κυνό φιλοι ήταν έτοιμοι να μας καταγγείλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που το ανέφερα γραπτώς στον ΚΟΕ.
Αν από τα τέλη του 1980, που παρακαλούσα να θέσει ο ΚΟΕ μια τελική ημερομηνία κοπής μελών, το έκανε, κάποια στιγμή θα είχε περάσει στο υποσυνείδητο του κόσμου και θα το είχε δεχτεί πολύ πιο ομαλά.
Αυτή τη στιγμή, κάποιοι για τις κυνηγετικές και μη φυλές έχουν προμηθευτεί χαρτιά της πλάκας, ότι δηλαδή, έπαθαν τα σκυλιά τους κάποιο ατύχημα για να δικαιολογήσουν τον ακρωτηριασμό. Οι κτηνιατρικές βεβαιώσεις βέβαια γίνονται δεκτές και θα αγωνίζονται στις εκθέσεις όλα τα ακρωτηριασμένα σκυλιά. Ο νόμος, όμως, είναι ξεκάθαρος και δεν δίνει κανένα τέτοιο δικαίωμα».

Η επόμενη μέρα

Συμπερασματικά οι κυνηγοί που έχουν προσφέρει πάρα πολλά για τη βελτίωση της κυνοφιλίας στην Ελλάδα μάλλον θα συναντήσουν αρκετά προβλήματα στο άμεσο μέλλον, αν δεν υπακούσουν στο νέο νόμο.
Επίσης, η αγωνιστική κυνοφιλία έχει πρόβλημα, καθώς οι υπάρχοντες σκύλοι-πρωταγωνιστές (που αντιπροσωπεύουν και μεγάλο κόπο και επένδυση για να φθάσουν σε υψηλά επίπεδα), δεν μπορούν να συμ- μετέχουν σε εκθέσεις, εφόσον έχουν κάποιο ακρωτηριασμό.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ανοίξει άμεσα ο δημόσιος διάλογος για νομοθετικές τροποποιήσεις που θα δίνουν κάποια περιθώρια στους υπάρχοντες σκύλους να μετέχουν σε εκθέσεις, είτε ακόμη θα ζητάνε εφόσον υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση- την εξαίρεση κάποιων φυλών από την απαγόρευση. Αλλιώς, κινδυνεύουμε απόφαινόμενα και αγνόησης του νόμου και ποινών, αλλά και άχρηστων αψιμαχιών μεταξύ κυνοφίλων, κάτι που μόνο κακό θα κάνει σε… ανθρώπους και ζώα!

Τι ισχυει σημερα στην Ευρώπη

? 14 χώρες απαγορεύουν την κοπή ουρών και αφτιών.
? Σε 15 χώρες επιτρέπεται η κοπή των αφτιών.
? Σε 20 χώρες επιτρέπεται η κοπή των ουρών.
? Σε 25 χώρες επιτρέπεται η συμμετοχή σκύλων σε κυνολογικές εκδηλώσεις με κομμένα αφτιά ή και ουρά.
? Σε 6 χώρες επιτρέπεται η συμμετοχή σκύλων σε κυνολογικές εκδηλώσεις με κομμένα αφτιά κάτω από προϋποθέσεις.

Πάντως σε προηγμένες κυνοφιλικά χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, το Βέλγιο αλλά και η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία, απαγορεύεται πλέον η κοπή ουράς ή αφτιών.

Αν και σε αρκετές από αυτές επιτρέπεται η συμμετοχή σε αγώνες σε ακρωτηριασμένους σκύλους που είναι γεννημένοι πριν από την ψήφιση των σχετικών απαγορευτικών διατάξεων.

ΠΗΓΗ : ΚΥΝΗΓΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΠΑΝΩ-UP