Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

 !


Μαθαίνοντας να διαβάζουμε τα Pedigree ...

Στην φτωχή από άποψη κυνολογικής παιδείας χώρα μας δυστυχώς οι πλείστοι νομίζουν πως το Pedigree, Πιστοποιητικό Γενεαλογίας ή χαρτιά όπως τα αποκαλούν πολλοί, είναι απλά και μόνο η απόδειξη ότι ο σκύλος που κατέχουν είναι καθαρόαιμος χωρίς καν καλά να γνωρίζουν τι σημαίνει καθαρόαιμος.
Τι αγνοούν όμως πολλοί συμπατριώτες μας είναι ότι αυτά τα χαρτιά είναι πηγή πληροφόρησης (ίσως η μόνη που μπορούν να έχουν) για το ‘τι εστί' το σκυλί τους. Είναι το μαγικό χαρτί, η κρυστάλλινη μπάλα που αν την κοιτάξεις προσεκτικά θα μπορεί να σου αποκαλύψει το μέλλον ενός κουταβιού και όχι μόνον.
Σε αυτό το μαγικό χαρτί μπορείς με σχετική ασφάλεια να προβλέψεις τον τρόπο εργασίας του κουταβιού, την ταχύτητα και στυλ καλπασμού, την εκπαιδευσημότητα του, την σταθερότητα αναφορικά με την εργασιακή απόδοση του, την σταθερότητα στην φέρμα, την ικανότητα ιχνηλασίας και επαναφοράς θηράματος, την μορφολογική του εξέλιξη, μέχρι και προβλήματα υγείας μπορείς να προβλέψεις διαβάζοντας το. Και με αυτά γεννάται το εξής εύλογο ερώτημα...

Πως μπορείς ρε μεγάλε να τα προβλέψεις όλα αυτά απλά κοιτώντας ένα χαρτί ;;;

Εύκολα. Όχι μόνο εύκολα αλλά και με σχετική ασφάλεια. Ας δούμε μαζί πώς.

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν ένα γενετικό κώδικα που ονομάζεται DNA. Σε αυτό τον γενετικό κώδικα γράφονται όλες οι πληροφορίες του τρόπου εξέλιξης ενός οργανισμού και βασικά δημιουργούνται βάση του κώδικα των γονιών και προγόνων του συγκεκριμένου οργανισμού. Ας τα πούμε απλά.
Ένας μαύρος σκύλος του οποίου η μαμά και ο μπαμπάς ήταν μαύροι και που ζευγαρώνει με μια μαύρη σκύλα της οποίας η μαμά και ο μπαμπάς ήταν μαύροι θα βγάλει μαύρα κουταβάκια. Ακόμα πιο απλά το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει. Και τώρα μην μου πείτε για εξαιρέσεις του κανόνα.
Μιλάμε για τον κανόνα του 99,9% και όχι για το 0,1%. Ούτε να μου πείτε ότι από δύο γονείς με μαύρα μαλλιά και μάτια βγήκε μωρό ξανθό με μπλε μάτια. Ίσως αυτό να μην εμπίπτει καν στην εξαίρεση.
Ίσως να είναι δουλεία του ξανθού γαλατά που είχε υπόλοιπο προς είσπραξη. Γι' αυτό ας παμε πίσω στον κανόνα και το μαγικό χαρτί.

Πριν μερικές εβδομάδες επικοινώνησε μαζί μου ένας από τους κορυφαίους εκτροφείς Κουρτσχαρ της Αυστραλίας και επέμενε να του πουλήσω κουτάβι από συγκεκριμένη γέννα που περίμενα. Έχοντας υπόψη τις ιδιαίτερες δυσκολίες μεταφοράς, καραντίνας κλπ που εμπλέκονταν σε μια τέτοια πώληση αναγκάστηκα να του αρνηθώ. Όμως αυτός επέμενε έντονα κάνοντας μου μια οικονομική πρόταση που τελικά δέχτηκα.
Όταν μετά από μέρες συζητήσαμε την επιμονή του μου ομολόγησε ότι τα δυο σκυλιά που ζευγάρωσα είχαν συγκεκριμένο παππού και κάποιους άλλους προγόνους τους οποίους όταν συνδύαζες τα αίματα θα είχες κάποιο συγκεκριμένο μεγάλο ποσοστό να βγουν τα κουτάβια της γεννάς σχεδόν ίδια με τον συγκεκριμένο σκύλο.
Μέχρι και τις καφέ κηλίδες χρώματος που θα είχαν τα κουτάβια στο σώμα τους πρόβλεψε με σχετική ακρίβεια ο Αυστραλός. Τώρα πως γίνεται αυτό;;; Και όμως γίνεται. Έγινε. Στο εξωτερικό η κυνοτεχνία είναι σε ιδιαίτερα ψηλό επίπεδο και το Α και το Ω στην επιλογή κουταβιού είναι το μαγικό χαρτί.
Ποιο κάτω σας παραθέτω μερικά βασικά στοιχεία που μπορεί να συναντήσετε σε αυτό το μαγικό χαρτί και που καθορίζουν την μελλοντική εξέλιξη του σκυλιού που αγοράζετε.

Τίτλοι μορφολογίας

Exc ή V - όταν βλέπετε αυτό σημαίνει ότι οι πρόγονοι του σκυλιού έχουν εξαίρετη μορφολογία δηλαδή έχουν σωστά κατασκευασμένο σώμα για να εκτελεί τα καθήκοντα που του ζητάμε.

CAC - τα σκυλιά που έχουν αυτό τον τίτλο έχουν κερδίσει την κατηγόρια τους σε αγώνα μορφολογίας και θεωρούνται ως εξαιρετικά κατασκευασμένα ζώα βάση του προτύπου.

CACIB - το ίδιο όπως με το CAC αλλά σε διεθνή αγώνα.

BOB - αυτός είναι ο ανώτατος τίτλος μορφολογίας που μπορεί να αποκτήσει σκυλί κάποιας φυλής. Σημαίνει ότι είναι το καλύτερο σκυλί μορφολογικά.

VG ή SG - αυτό σημαίνει πως το σκυλί είχε κάποια λάθη κατασκευαστικά. Αυτά τα σκυλιά πρέπει να τα προσεγγίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή γιατί ίσως να επηρεάζουν τις εργασιακές ικανότητες ενός σκύλου και να κληροδοτούνται και στα παιδιά τους. Τέτοια λάθη μπορεί να είναι αδύνατος χαρακτήρας που να μεταδίδει φοβίες στα παιδιά του που τυχόν καταλήξουν μέχρι και σε κροτοφοβια.
Ακόμα τέτοια λάθη μπορεί να είναι μη ικανοποιητική κατασκευή σκελετού, ελλειπής ανάπτυξη θώρακα και στήθους κλπ που μπορεί να καταστούν τροχοπέδη στην σωστή ανάπτυξη των απαραίτητων αντοχών που χρειάζεται ένα κυνηγόσκυλο. Γι' αυτό προσοχή όταν βλέπετε αυτά.

CH - τα σκυλιά που έχουν τον τίτλο του πρωταθλητή είναι τα απόλυτα σκυλιά για αναπαραγωγή καθότι για απόκτηση αυτού του τίτλου χρειάζεται να είναι εξαιρετικά δείγματα της φυλής και μορφολογικά αλλά και εργασιακά. Βάση των κανονισμών ένα σκυλί που δεν θα πληρεί και τα μορφολογικά αλλά και τα εργασιακά κριτήρια δεν μπορεί να γίνει πρωταθλητής. Κουτάβια που προέρχονται από αυτούς τους γονείς και προγόνους προτείνονται ανεπιφύλακτα.

Τίτλοι εργασίας

Trialer - είναι τα σκυλιά αγωνομάχοι που σημαίνει ότι πέτυχαν σε κυνηγετικούς αγώνες.

CACT - είναι ο τίτλος του νικητή κυνηγετικών αγώνων που θεσπίζουν και διεξάγουν οι διάφοροι όμιλοι που υπάγονται στην παγκόσμια κυνολογική ομοσπονδία. Το σκυλί που φέρει αυτόν τον τίτλο είναι κατά κανόνα πολύ γρήγορο σκυλί με ανοιχτή έρευνα και με ευαίσθητη μύτη και ταχύτατο καλπασμό. Το στυλ που προβλέπεται σε αυτό τον τύπο αγώνα είναι έρευνα με ψηλά το κεφάλι και απαγορεύεται η ιχνηλασία. Στο εξωτερικό αυτοί οι αγώνες χωρίζονται σε A B C κλπ αναλόγως του θηράματος που διεξάγεται ο αγώνας (πχ ορτύκι, φασιανό, πέρδικα κλπ) του τύπου (πχ εαρινοί ή πρακτικού κυνηγιού με επαναφορά κλπ).

DERBY - Γερμανικού τύπου Κυνηγετικός Αγώνας για νεαρά σκυλιά όπου κρίνεται η ποιότητα των ένστικτων τους πριν την ουσιώδη εκπαίδευση.

SOLMS - Γερμανικού τύπου Κυνηγετικός αγώνας όπου κρίνεται η ικανότητα έρευνας, φέρμας, ιχνηλασίας ζεστού ντόρου και επαναφοράς σε τριχωτό και φτερωτό θήραμα, ξεσήκωμα και επαναφορά πάπιας από λίμνη καθώς και μορφολογική αξιολόγηση του διαγωνιζόμενου σκύλου.

VGP - Ιδιαίτερα σκληρός αγώνας Γερμανικού τύπου που περιλαμβάνει ιδιαίτερα επίπονες και δύσκολες ασκήσεις όπως ιχνηλασία κρύου ντόρου σε πολύ μεγάλες αποστάσεις μέσα στο δάσος χωρίς την συνοδεία του εκπαιδευτή, κολύμβηση σε παγωμένη λίμνη για δέκα λεπτά με εντολή χωρίς την ύπαρξη θηράματος, επαναφορά θηράματος πάνω από εμπόδια, πλήρη εκτέλεση εντολών υπακοής, τυφλή επαναφορά θηράματος κλπ καθώς και μορφολογική αξιολόγηση του διαγωνιζόμενου σκύλου.

IKP - Διεθνής αγώνας Γερμανικού τύπου με παρόμοιες ασκήσεις όπως το VGP.

KS - Ο απόλυτος αγώνας εργασίας και μορφολογίας για τα Κουρτσχαρ. Εδώ αξιολογούνται όλα. Τα πάντα, έρευνα, φερμα ποιότητα μύτης, επαναφορά, ιχνηλασία μορφολογία, τα πάντα. Μόνο η αφρόκρεμα των σκυλιών πρώτα παίρνει το εισιτήριο συμμετοχής σε αυτόν τον αγώνα (αφού πρέπει να έχει κερδίσει πρώτης κλάσης βραβείο στους προηγούμενους αγώνες) και μόνο μερικά πετυχαίνουν. Αυτός ο αγώνας όπως και το IKP γίνονται μόνο μια φορά κάθε δυο χρόνια.

Πιστοποίησης υγείας

HD A - C . η ύπαρξη αυτής της αναφοράς στα χαρτιά ενός σκύλου υποδηλώνει κατά πόσο ένα σκυλί έχει πρόβλημα με τα ισχία του ή όχι. Το Α είναι το καλύτερο. Ένα σκυλί με προβληματικά ισχία έχει ιδιαίτερη δυσκολία στην κίνηση και κατ' επέκταση είναι άχρηστο κυνηγετικά. Δυστυχώς μόνο μερικές χώρες (όπως η Γερμανία) ζητά την ύπαρξη αυτής της εξέτασης.

Όπως είδαμε πιο πάνω τα χαρτιά ενός σκυλού περιέχουν ουσιώδης πληροφορίες πέραν του να πιστοποιούν ότι είναι καθαρόαιμο. Ένα κουτάβι στα χαρτιά του οποίου βλέπουμε προγόνους φορτωμένους με διάφορα τέτοια βραβεία που ανέφερα πιο πάνω τότε οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγάλες.
Φυσικά επαναλαμβάνω αυτό που είπα πιο πάνω ότι από τα χαρτιά ενός σκύλου και τα βραβεία των προγόνων του μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε τον τρόπο εργασίας του.
Δηλαδή αν αγοράσουμε ένα σκυλί από καθαρά σέρβο - ιταλικές γραμμές αίματος του οποίου οι πρόγονοι έχουν δεκάδες CACT και CACIT σε αγώνες εαρινούς μόνο (μεγάλης έρευνας, πολύ ψηλών ταχυτήτων και που δουλεύουν με το κεφάλι ψηλά χωρίς δοκιμασία επαναφοράς θηράματος) και ελπίζουμε το κουτάβι να δουλεύει αργά, με κοντινή έρευνα και να τραβάει και ιχνηλασία κρύου ντόρου και να επαναφέρει και την τσίκλα τότε το πιο σίγουρο είναι να αποτύχουμε παταγωδώς στην επιλογή μας. Σίγουρα ένα τέτοιο κουτάβι θα μοιάσει των γονιών και προγόνων του.
Γι' αυτό δεν είναι αρκετό να υπάρχουν στα χαρτιά πολλά βραβεία. Πρέπει να μελετούμε και τι βραβεία υπάρχουν. Εάν δεν είμαστε σίγουροι τότε ζητάμε πληροφορίες από τον εκτροφέα να μας επεξηγήσει τι είναι το κάθε τι. Και πάνω από όλα δεν αρκούμαστε σε δηλώσεις τύπου ‘κέρδισε πολλούς αγώνες'. Ζητάτε να δείτε αντίγραφα των βραβείων των αγώνων ή το βιβλιάριο εργασίας.

Διαβάζοντας αυτό το κείμενο εύχομαι να αντλήστε την απαραίτητη γνώση ώστε να καταλάβατε τις βασικές αρχές της σημασίας των χαρτιών ενός σκύλου και τουλάχιστον να μάθατε να διαβάζετε τα βασικά. Καλή τύχη στις επιλογές σας.

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas