Welcome in Greece Welcome in Greece

 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack

 !


Ο σημερινός ηλεκτρονικός κόσμος του κυνηγετικού σκύλου ...

Fransis Maudet:
«Η νοημοσύνη είναι σημαντικότατος παράγοντας, αλλά και αστάθμητος. Ποικίλλει η νοημοσύνη από ζώο σε ζώο, κάθε σκυλί είναι ένα μοναδικό άτομο με τη δική του ιδιοσυγκρασία και τα δικά του βιώματα. Η νοημοσύνη εκφράζεται διαφορετικά από ζώο σε ζώο και αυτές τις ιδιαιτερότητες πρέπει να εντοπίζει ο εκπαιδευτής και να τις εκμεταλλεύεται κατάλληλα.
Μην ξεχνάτε ότι το έξυπνο σκυλί μπορεί να χρησιμοποιεί την εξυπνάδα του για να μας κάνει τη ζωή δύσκολη, αλλά αυτή η ”διοχέτευση” του ταλέντου είναι πάντα κάτι που αφορά το άτομο, όχι το είδος γενικά.»

«Από το κυνήγι. Πάντα ήμουν κυνηγός, δεν πέρασε μέρα στη ζωή μου που να μη σκέφτηκα το κυνήγι. Από μικρός κυνηγούσα με σφεντόνα, μετά με ένα τουφέκι που δανείστηκα και μετά άρχισαν τα σκυλιά και το ενδιαφέρον στην εκπαίδευση. Η γνώση και η αγάπη που έχω για τα σκυλιά οφείλεται στο γεγονός ότι είμαι κυνηγός.
Άρχισα να εκπαιδεύω ερασιτεχνικά σκυλιά και κάποτε μετά από χρόνια, άρχισα να ενδιαφέρομαι για τους αγώνες. Κάποτε έφτασε η ώρα της μεγάλης απόφασης. Δανείστηκα λεφτά και αγόρασα ένα κυνοτροφείο. Με πολλή δουλειά και προσπάθεια για να μη χρεοκοπήσω, τα πράγματα πήγαν καλά.
Στην εξέλιξή μου δεν είχα την τύχη να μαθητεύσω δίπλα σε κάποιον επαγγελματία. Εξήγαγα τα συμπεράσματά μου μόνος μου και αυτό ίσως να με καθυστέρησε, μια και δεν είχα την ευκαιρία να μάθω τα κόλπα του επαγγελματία. Από την άλλη μεριά, βέβαια, αναγκάστηκα να αναπτύξω και να πειραματιστώ με δικές μου μεθόδους εκπαίδευσης και τελικά το αποτέλεσμα είναι θετικό.» «Τίποτε το τεχνητό δεν αντικαθιστά την εκπαίδευση και την επαφή του εκπαιδευτή με τον σκύλο.
Το ηλεκτρονικό κολάρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σπάνιες περιπτώσεις για τη διόρθωση μερικών λαθών. Αλλά το ηλεκτρονικό κολάρο έχει καταστρέψει και πολλούς σκύλους. Αν η εκπαίδευση γίνει σωστά από την αρχή, δεν υπάρχει λόγος για κολάρα και άλλα βοηθήματα. Εγώ πάντα πίστευα στην ήπια εκπαίδευση και διαπιστώνω ότι ταίριαξα με μια φυλή σκύλων, Αγγλικά Σέττερ, που εκπαιδεύονταν καλύτερα με ήπια μέσα.»

Μαζί με το κολάρο ήρθε και το μπίπερ με τα θετικά του και τα αρνητικά του να συμπληρώσει η ακόμη και να αντικαταστήσει το κλασσικό κουδουνάκι ...

Τόσο το beeper που έχει πάρει το όνομα του από τον ήχο που βγάζει, όσο και το κουδουνάκι ειδικά τα χειροποίητα που το καθένα έχει κουδούνισμα διαφορετικό , μπαίνουν στον λαιμό του σκύλου κι εξυπηρετούν στο να ειδοποιούν για τις κινήσεις του και για να γνωρίζουμε που και πότε φερμάρει, κυρίως στα πυκνά μέρη που κυνηγάμε τη μπεκάτσα ακόμη και την πέρδικα η παρυδάτια.

 !

Ο τρόπος λειτουργίας των δύο αυτών αξεσουάρ είναι ακριβώς αντίθετος.
Το beeper, όταν ο σκύλος παραμένει ακίνητος σε φέρμα αρχίζει τον διακεκομμένο ήχο μπιπ μπιπ, που ειδοποιεί τον κυνηγό για την θέση του σκύλου στο δάσος ή σε ένα άλλο κρυμμένο σημείο μέσα στη βλάστηση. Αντίθετα το καμπανάκι χτυπάει με την κίνηση του σκύλου, όταν αυτός φερμάρει παραμένει άηχο, δείχνοντας ότι ο σκύλος έχει φερμάρει κι επομένως χρειάζεται να ψάξουμε να τον βρούμε.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί σαν και μένα, που βρήκαν ας πούμε την χρυσή τομή , χρησιμοποιώντας και τα δύο σε αρμονία μεταξύ τους , το κουδουνακι να δείχνει την κίνηση - έρευνα του σκύλου και όταν αυτός πάει σε φέρμα αυτό σιγή , τότε αναλαμβάνει το μπίπερ με τον χαρακτηριστικό ηλεκτρονικό ήχο του να μας ενημερώσει για την φέρμα του σκύλου μας , ηχώντας μονότονα μπιπ μπιπ μπιπ , εδώ είναι , εδώ είναι ...

Και αφού συνηθίσαμε και προσαρμοστήκαμε σε όλα αυτά τα καλούδια της νέας τεχνολογίας μας προέκυψε και το Gps για σκύλους , ενώ μέχρι τώρα είχαμε το Gps για εμάς για να μην χανόμαστε ειδικά σε άγνωστα μέρη, όπως μεγάλα δάση που είναι δύσκολος ο προσανατολισμός και κυνηγούσαμε συνήθως για πρώτη φορά.

Αυτό το ηλεκτρονικό αξεσουάρ, ξεκίνησε σαν αναγκαίο κακό για τα σκυλιά δίωξης τριχωτών , που λόγω της ιδιομορφίας του κυνηγίου που εξασκούν και ειδικά την δίωξη , αναγκάζονται ακολουθώντας τα θηράματα να απομακρύνονται πάρα πολύ από τους κυνηγούς με αποτέλεσμα πολλές φορές να τα χάνουν και να τα ψάχνουν ακόμη και για ημέρες οι κάτοχοι τους . To Gps λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις έλυσε σε μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα και έκανε πολύ πιο εύκολη την ανεύρεση των σκύλων .
Επίσης πιστεύω ότι βοήθησε και κυνηγετικά για καλύτερες καρπώσεις ίσως και πιο εύκολες , αφού οι κυνηγοί παρακολουθώντας στη οθόνη της συσκευής την πορεία των σκύλων τους πίσω από το θήραμα ειδικά στον αγριόχοιρο , τρέχουν και πιάνουν καρτέρια που εκτιμούν ότι θα περάσει το θήραμα ,αφού βέβαια είναι γνώστες της περιοχής του κυνηγίου .

Το θέμα είναι ότι Gps πέρασε όμως σιγα σιγά και στους κατόχους των σκύλων δεικτών , ειδικά δε χρησιμοποιείται από αυτούς που έχουν σκυλιά ανοικτής ως πολύ ανοικτής έρευνας και σε συνδυασμό με το μπίπερ , γιατί τα σύγχρονα αυτά καλούδια είναι “πολυ-λειτουργικά” δηλαδή συνδιάζοyν πολλές λειτουργίες όπως του Gps + beeper δίαφορες άλλες .
Όπως ότι μπορούν να δουν την πορεία του σκύλου τους κατά την διάρκεια του κυνηγίου , να αναλύσουν την έρευνα του και βέβαια να έχουν γνώση των αποστάσεων μερικών και ολκής που κάλυψε την κυνηγετική του μέρα .

Επίσης τώρα πια υπάρχει και η μικρή φορητή βιντεοκάμερα action που μπορεί πια με ειδικά αξεσουάρ να φορεθεί και από τον σκύλο , οπότε κατόπιν καθισμένοι στην αναπαυτική καρέκλα του γραφείου μας- σπιτιού μας να παρακολουθούμε στην οθόνη του υπολογιστή μας τι έβλεπε ο σκύλος μας με τα μάτια του και βέβαια πώς ενεργούσε στην διάρκεια του κυνηγίου .

Νομίζω ότι δεν ξέχασα κανένα από τα βασικά καλούδια του σημερινου ηλεκτρονικού κόσμου του σκύλου .

Για χρήση τους, τα υπέρ και τα κατά και το πόσο είναι απαραίτητα όλα αυτά, θα μιλήσουμε άλλη φορά .

ΠΗΓΗ : gpeppas.gr

 !

ΕΠΑΝΩ-UP

© Giorgio Peppas