Welcome in Greece Welcome in Greece

 

Welcome in GreeceΑρχικήInitial ΠίσωBack

Μπράκο Ιταλιάνο, ...
.


ΡΑΤΣΑ: Μπράκο Ιταλιάνο, Μπρακ Ιταλίας, Ιταλικό Μπρακ.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Ιταλία.

ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Μπράκο Ιταλιάνο ήταν γνωστό στην Ιταλία από την Αναγέννηση, το χρησιμοποιούσαν στο κυνήγι με δίχτυ και όταν αυτό το είδος κυνηγιού ξεπεράστηκε παρέμεινε κυνηγόσκυλο. Αν και στην Ιταλία είναι αγαπημένο κυνηγόσκυλο δεν το βρίσκουμε συχνά σε άλλες χώρες.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Μπρακ είναι ένα σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 56 μέχρι 67 εκ. και το βάρος του από 25 μέχρι 40 κιλά. Το κεφάλι είναι μικρό και η μουσούδα δυνατή σε καφέ αποχρώσεις ανάλογες του τριχώματος. Τα μάτια είναι ωοειδή, μεγάλα με φιλική έκφραση. Τα αυτιά είναι μακριά, μαλακά, κρεμαστά και βρίσκονται πίσω στο κεφάλι. Ο λαιμός είναι δυνατός και μακρύς. Η ουρά, που μπορεί στην Ιταλία να είναι κομμένη, ξεκινά χοντρή στην βάση και λεπταίνει προς την άκρη. Το τρίχωμα είναι κοντό, πυκνό και γυαλιστερό. Το χρώμα είναι το λευκό με καφέ ή πορτοκαλί μικρές και μεγάλες κηλίδες.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα ευγενικό, πιστό, δραστήριο και στοργικό σκυλί. Είναι καλός φίλος των παιδιών και συνυπάρχει με άλλα ζώα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΠΡΑΚΟ ΙΤΑΛΙΑΝΟ: Δένεται με την οικογένεια και θέλει να γίνει μέλος της. Αν και εκπαιδεύεται εύκολα, εκδηλώνει αρκετές φορές το πείσμα του, χωρίς η τιμωρία να φέρνει αποτέλεσμα. Μπορεί να κοιμηθεί εκτός σπιτιού και χρειάζεται αρκετή άσκηση και μέτρια ποσότητα τροφής.


Ο πιο αρχαίος μπρακ της Μεσογείου. Μεσαίου μεγέθους. Αρσενικά ύψους 58-67εκ και θηλυκά 55-62 εκ.. Βάρος από 25-40κιλ. Λευκό με στίγματα ή και μπαλώματα πορτοκαλιά ανοιχτόχρωμα ή σκουρόχρωμα, το ίδιο και σε καστανό. Πυκνό και στιλπνό τρίχωμα. Στις αρχές του 20ου αιώνα τα σκυλιά της φυλής αυτής ήταν βαριά και αργά, επηρεασμένα από τα Γερμανικά Μπρακ. Το σημερινό μπρακ (νέο πρότυπο 1989) έγινε πιο ελαφρύ και πιο γρήγορο, έχοντας έτσι αποδοτικότητα και στους κάμπους.
Ο χαρακτήρας του Ιταλικού Μπράκ διακρίνεται από καλοσύνη, υπερηφάνεια, εξυπνάδα, αφοσίωση. Είναι πράος και ήρεμος. Έχει οξύτατη όσφρηση γι' αυτό χρησιμοποιήθηκε και ως αστυνομικός σκύλος. Ερευνά μεθοδικά σε διαγώνιες γραμμές 100 και πλέον μέτρων. Δεν αφήνει τόπο ανεξερεύνητο τροχάζοντας ή ελαφρώς καλπάζοντας για λίγο.

Αυτά τα γεροδεμένα σκυλιά με τα κάπως σοβαρά χαρακτηριστικά και την εντυπωσιακή κορμοστασιά , είναι μια πολύ παλιά φυλή η οποία άλλαξε μέχρι σήμερα ελάχιστα .

Πρόκειται , σίγουρα για μια από τις πρώτες ράτσες σκύλων φέρμας που υπάρχει.

Τα σκυλιά αυτά τα βλέπουμε σε πολλούς ζωγραφικούς πίνακες της Αναγέννησης τόσο στην Ιταλία όσο και στην Γαλλία.
Απειλήθηκαν με εξαφάνιση , αλλά στην δεκαετία 1970 απέκτησαν πολλούς οπαδούς , οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν το αμίμητο στυλ της ράτσας.
Τα Μπράκο βαδίζουν ΚΑΤΑ ΠΕΔΗΝ , δηλαδή κινούν ταυτόχρονα και τα δύο πόδια , μπροστινό και πισινό , από την ίδια πλευρά.

Ο καλπασμός θεωρείται λάθος σε αυτά τα σκυλιά. Δεν είναι όμως εκ των ενόντων , εύκολο να τους επιβάλουμε τον τροχασμό, όταν ξέρουμε τη σημασία της επιμειξίας με Πόιντερ , αντικείμενο της οποίας υπήρξαν στο παρελθόν.

Αυτή η ράτσα ίσως φαίνεται κάπως παράξενη , ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των γεννήσεων κάθε χρόνο στην Ιταλία είναι εντυπωσιακός.
Στο κυνήγι τα Ιταλικά Μπράκο δείχνουν καλή μύτη, είναι ήρεμα και εκπαιδεύονται εύκολα , αλλά κινούνται κάπως αργά και πάντα πολύ κοντά στον κύριο τους.

Η κίνησή του δεν θυμίζει αγγλικούς δείκτες, αντιθέτως ψάχνει αργά και «σκεπτόμενος», με προσοχή στη λεπτομέρεια, χωρίς να καλπάζει ξέφρενα. Έχει πάντα επαφή με τον κυνηγό, έστω και με την άκρη του ματιού. Κρατά τη μύτη του ψηλά, συλλαμβάνει από μακριά την αναθύμιαση την αναλύει με «λογική» και από τη στιγμή που την ξεκαθαρίσει πηγαίνει κατ’ ευθείαν στο στόχο μειώνοντας σταθερά την ταχύτητα (δεν κάνει απότομα ή νευρικά κοψίματα).
Το «ανέβασμα» προς την αναθυμίαση είναι χαρακτηριστικό στο Ιταλικό Μπράκ, αργό αλλά σταθερό και αποφασιστικό. Σε περίπτωση που προσπαθήσει να φύγει το θήραμα, ποντάρει μπλοκάροντάς το.
Κατάλληλο για όλα τα θηράματα με έφεση στο φασιανό, το ορτύκι, τη μπεκάτσα αλλά και το λαγό. Προτιμά τα δάση, τα ακαλλιέργητα χωράφια, τα ποικίλα εδάφη με πυκνά, όπου δηλαδή χρειάζεται ένας λεπτολόγος σκεπτόμενος σκύλος.
Ιδανικός για όσους θέλουν να βλέπουν συνεχώς τους σκύλους τους και να μη ψάχνουν να τους βρουν όταν φερμάρουν.

Photo : Internet


.

Top

© Giorgio PeppasWelcome in Greece