Welcome in Greece
ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Welcome in Greece
 Welcome in Hellas 
 

ΑρχικήInitial ΠίσωBack


 Alectoris Graeca !

H δική σας άποψη εδώ
H δική σας άποψη εδώ

Επιλογή φυλής δείκτη για την Κρήτη !

Γεια σας συνάδελφοι.
Θέλω τη γνώμη σας σχετικά με την επιλογή κυνηγόσκυλου για ένα φίλο μου και πολλές φορές συγκυνηγό μου. Κυνηγάει (κι αυτός όπως κι εγώ) τα πάντα, με ιδιαίτερη προτίμηση στα φτερωτά (πέρδικα, ορτύκι, μπεκάτσα, τσίχλες, πάπιες). Αλλά επειδή στην Κρήτη οι επιλογές για φτερωτά είναι λιγότερες από ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα, πάμε συχνά και για λαγό. Μέχρι στιγμής όλα αυτά γινόταν είτε με τα σκυλιά άλλων κυνηγών που πηγαίνανε (πηγαίναμε) παρέα, είτε μόνος του(μόνοι μας), δηλαδή περπατητό και ψαχτό. Προηγούμενη εμπειρία με μεγάλωμα σκύλων δε διαθέτει ο φίλος μου. Δεν διέθετε σκύλο όλα αυτά τα χρόνια λόγω έλλειψης χώρου. Τώρα λοιπόν που απέκτησε χώρο θέλει να αποκτήσει το πρώτο του κουτάβι και να το μεγαλώσει και να το εκπαιδεύσει.
Ήρθε λοιπόν η ώρα της επιλογής της ράτσας. Θα ήθελε ένα σκύλο όσο γίνεται, "γενικών καθηκόντων", ώστε να μπορεί να κυνηγά και λαγό και πέρδικα που είναι τα συνηθισμένα θηράματα της Κρήτης, αλλά και μπεκάτσα και ορτύκι και παπιά όταν περάσουν από τα μέρη μας. Δε θέλει να επιλέξει ένα "γκέκικο" λαγόσκυλο από αυτά που χρησιμοποιούν οι λαγοκυνηγοί της περιοχής μας, και για αυτό ζητάει τη γνώμη σας. Στις συζητήσεις που έχουμε κάνει και με βάση όσα έχω διαβάσει, εγώ του πρότεινα να πάρει ένα κούρτσχααρ. Αλλά θα θελα να μου πείτε κι εσείς τη γνώμη σας, αφού κάποιων από σας οι εμπειρίες και οι γνώσεις είναι τεράστιες και πολύτιμες. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια σας.
Υ.Γ. Τα νέα από το Ηράκλειο το Σ/Κ που μας πέρασε δεν είναι καλά. Ο δυνατός αέρας μας τρέλανε. Δε ρίξαμε ούτε τουφεκιά. Όλοι περιμένουν να βρέξει. Οι πηγές έχουν σχεδόν στερέψει.

Kostis Loulakis


Κωστή σκέφτηκες την περίπτωση του Ντάχτχααρ? Είναι ένα σκληροτράχηλο σκυλί με ευελιξία ανάμεσα στα θηράματα και απεριόριστα αποθέματα ψυχής. Είναι πολύ αξιαγάπητα ζώα. Νομίζω ότι ο Μίλτος ο Φακιώλας μπορεί να σε διαφωτίσει περισσότερο μιας και είναι λάτρης της συγκεκριμένης φυλής. Χαιρετώ,

Διογένης


Φίλε Διογένη σ ευχαριστώ.
Θα αντέχει στο κλίμα της Κρήτης αυτό το σκυλί με το διπλό τρίχωμα? Εμείς ακόμα εδώ φοράμε κοντομάνικα τώρα που σου γράφω. Ίσως ο συνάδελφος ο Μίλτος ο Φακιώλας μπορεί να βοηθήσει. Οι συζητήσεις αυτή τη στιγμή είναι ανάμεσα σε επανιέλ και σε κούρτσχααρ.Το Ντράχτααρ δεν το βάλαμε καθόλου στο παιχνίδι. Πάντως κάθε υπόδειξη και γνώμη ευπρόσδεκτη παιδιά. Μας βοηθάει. Αλήθεια ξέρει κανείς να μας πει πόσο κοστίζουν τέτοια σκυλιά στο περίπου(είτε κουτάβια είτε ξεκινημένα)?

Κωστής Λουλάκης


Φίλε Κωστή καλησπέρα,
αν και δεν έχω κυνηγήσει στη Κρήτη αλλά ξέροντας περίπου το κλίμα (έχω μείνει πριν πολλά χρόνια στο Ρέθυμνο για 6 μήνες, από Σεπτέμβρη μέχρι Μάρτη), θα μπορούσα να σου πω να μην σε απασχολεί το διπλό τρίχωμα (που άλλωστε υπάρχει και στα κούρτζχααρ). Ένα σωστά ντρεσαρισμένο ζώο, θα κυνηγήσει και στη Κρήτη, ανεξαρτήτως ράτσας. Εκεί είναι το μυστικό! Aλλωστε και τα επανιέλ που γράφεις (όπως και τα σέττερ), έχουν μεγάλη τρίχα και παρ' όλα αυτά κυνηγάνε κανονικά.
Ειδικότερα για τα ντράχτχααρ: Η μόνη μου επιφύλαξη έχει να κάνει με την περιορισμένη εμπειρία του φίλου σου στα σκυλιά, που γράφεις. Ίσως να μην είναι η κατάλληλη ράτσα για κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στην εκπαίδευση κυνηγόσκυλου. Η συγκεκριμένη ράτσα έχει πολύ μεγάλο πάθος για κυνήγι και αρκετά "δυνατό" χαρακτήρα, πράγματα που μπορούν να αποδειχθούν δύσκολα στο κοντρολάρισμα τους από έναν νέο συνάδελφο. Τέλος, πρόκειται για μια σχετικά μεγαλόσωμη ράτσα σκύλων, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα (χώρου-μεταφοράς κλπ). Ζώα με ύψος (στο μπροστινό ώμο) 64 (τα θηλυκά) έως 68 (τα αρσενικά) πόντους και με βάρος 30-35+ κιλά, είναι πολύ συνηθισμένα μεγέθη. Σου έγραψα απλά κάποιες σκέψεις μου, χωρίς να είμαι ειδικός στο θέμα. Σκέψου τα όλα αυτά και αν χρειαστείς περισσότερες πληροφορίες στη διάθεση σου.

Φιλικά, Μίλτος Φακιώλας


Καλησπέρα παιδιά ,
Τώρα αν μου επιτρέπεται να πω δύο πραγματάκια για την επιλογή σκύλου ! Χωρίς να θέλω να μπω σε αντιπαραθέσεις και πολλά λόγια θα πω μόνο αυτά ! Όταν διαλέγεται ένα σκύλο μην τον διαλέγεται στα τυφλά , αλλά πάντα το βασικό είναι να κοιτάζετε τις ανάγκες σας και γιατί το τι θέλετε τον σκύλο ! Πολύ συνοπτικά, δηλαδή στην περίπτωση Κρήτη , περιβάλλον ζεστό με θερμοκρασίες τις περισσότερες φορές πολύ ψηλές ειδικά το καλοκαίρι, επίσης ηλιοφάνεια μεγάλη ,ξηρασία, νερό λίγο κλπ! Βιότοπος , πετρώδης ,θαμνώδης , δάσος ! Θηράματα με προτεραιότητα λόγω Κρήτης Πέρδικα , λαγός , ορτύκι , μπεκάτσα και λίγα υδρόβια! Αφού έχετε κατασταλάξει σ’ αυτά τότε πάμε παρακάτω !
Έχετε δει τις συνηθισμένες ράτσες δεικτών να κυνηγάνε σε τέτοια εδάφη και συνθήκες !!! Πηγαίνετε λοιπόν να δείτε σε κάποιους πρακτικούς αγώνες όπως πχ στον Σχιστό που μοιάζει η μορφολογία του με της Κρήτης η και στην ίδια την Κρήτη όταν γίνετε αγώνας και θα καταλάβετε πολλά ! Προσωπική μου γνώμη από αυτά τα λίγα που έχω δει και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δακτυλάκι μας (πάντα να λαμβάνουμε το μέσο όρο των ικανοτήτων-δυνατοτήτων μίας φυλής και όχι τις όποιες λίγες πολύ λίγες εξαιρέσεις ) όχι Επανιέλ , ούτε Ντράχτααρ , ναι στα Πόιντερ ναι στα Σέττερ (συμφωνώ με τον Μίλτο για την ιδιαιτερότητα κάποιων φυλών όπως Ιρλανδέ- Γκόρντον που θέλουν έμπειρα χέρια ) αλλά αν δεις καλό Ιρλανδέ στην πέρδικα θα πάθεις , ναι στο Κούρτσχααρ.
Αυτά ψυχρά ασχέτως δικών μου προτιμήσεων , βάζοντας σαν βασικά κριτήρια , θήραμα (πέρδικα) και έδαφος και συνθήκες της Κρήτης ! Με τον ανωτέρω αποκλεισμό κάποιων φυλών δεν σημαίνει ότι αυτές δεν είναι ικανότητες σε άλλες συνθήκες και θηράματα επαναλαμβάνω πάντα κατά την γνώμη μου και την προσωπική μου εμπειρία !

ΓΠ


Συμφωνώ Κωστή σε γενικές γραμμές με τον Πέππα για την επιλογή σκύλου. Με επιφύλαξη μόνο θα υπογραμμίσω ότι τα Πόϊντερ και τα Σέττερς χρειάζονται περισσότερη κυνηγετική εμπειρία από τον κυναγωγό, με άλλα λόγια να είναι λίγο περισσότερο γνώστης των φυλών και τι χρειάζονται για την εκπαίδευσή τους. Επίσης τα παραπάνω σκυλιά θέλουν περισσότερο χρόνο για βόλτες ώστε να μην γίνουν νευρικά και ανυπάκουα. Επίσης δεν συμφωνώ με τον \"αποκλεισμό\" του Επανιέλ. Τα σκυλιά αυτά, εάν είναι από καλές κυνηγετικές γραμμές, έχουν φοβερό πάθος και είναι κατάλληλα για όλα τα θηράματα και τους τόπους. Πάντως εγώ θα πρότεινα να αποκτήσετε ένα θηλυκό Κούρτσχααρ από κυνηγούς γονείς. Να επισκεφτείτε τον κυναγωγό και να διαπιστώσετε εσείς την κατάσταση των γονιών και των κουταβιών και όχι \"γουρούνι στο σακκί\".. Ο σκύλος μας θα είναι σύντροφός μας για πολλά χρόνια και η αρχική επιλογή μας είναι καθοριστική.

Γιώργος Σ


Φίλε Κώστα..
Το πρόβλημα δεν είναι η φυλή του σκύλου, διότι ΟΛΕΣ οι φυλές μπορούν να εξελιχτούν σε μεγάλα κυνηγόσκυλα ανεξαρτήτως κλιματολογικών συνθηκών και εδάφους, αλλά το ίδιο το σκυλί, το οποίο σημαίνει οτι ο ίδιος σκύλος στα χέρια τα δικά σου μπορεί να βγεί αστέρι και στα χέρια τα δικά μου για κλοτσιές... Με δεδομένο του ότι δεν υπάρχει εμπειρία στην "κατασκευή" κυνηγόσκυλων θα πρότεινα να αγορασθεί ένας έτοιμος σκύλος αφού πρώτα ελενχθεί τόσο η υγεία του όσο και οι επιδώσεις του στον κυνηγότοπο, τουλάχιστον 3 φορές και σε διαφορετικά κυνηγοτόπια. Πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Εάν δεν υπάρχουν τα χρήματα (διότι πως να το κάνουμε συνάδερφοι, οι επαγγελματίες εκπαιδευτές, ας μου επιτραπεί η έκφραση, έχουν καβαλήσει λιγάκι το καλάμι έχωντας την εντύπωση ότι πουλάν οικόπεδα...και απο πίσω τους έρχονται και οι ιδιώτες) τότε καλό είναι να αγορασθεί ένα κουτάβι απο καλούς ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥΣ γονείς (όχι αγωνόσκυλα αλλά κυνηγόσκυλα...)και όταν έρθει η ώρα του για εκπαίδευση μάθε του βασική υπακοή (ΕΛΑ-ΚΑΤΣΕ)και βγάζε το συνέχεια στα κυνηγοτόπια που αποδεδειγμένα έχουν θήραμα... έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να βγεί "καλό" το σκυλί. Πάντως καλό είναι να ξέρεις οτι όταν πένεις κουτάβι πάντα υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα να σου βγεί ΜΑΠΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ....

.. Φιλικά, Κώστας-Πάτρα.


Γιώργο Πέππα, σ΄ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Οι περιοχές που κυνηγάμε κατά κανόνα είναι είτε η πεδιάδα της Μεσαράς(λαγό, υδρόβια και ορτύκια) είτε τα Αστερούσια(λαγό, πέρδικα, μπεκάτσα, ορτύκια). Στη Μεσαρά κυνηγάμε στα χωράφια (ελιές, αμπέλια κτλ) και στα ρυάκια. Τα Αστερούσια όρη έχουν κυρίως πυκνή (ειδικά μετά την αερολίπανση) θαμνώδη βλάστηση(ασπαλάθους, αστιβίδες κτλ). Σπάνια(μια το πολύ δυο φορές το χρόνο) θα πάμε κάπου αλλού(Ψηλορείτη ή Λασιθιώτικα βουνά). Οπότε το σκυλί το θέλουμε για αυτά τα μέρη κατά κύριο λόγο. Επίσης να ληφθεί υπόψη ότι κι εγώ κι ο φίλος μου δεν έχουμε μεγαλώσει ή εκπαιδεύσει ποτέ κυνηγητικό σκύλο. Έχουμε πολύ αγάπη για τα σκυλιά, αλλά γνώσεις και εμπειρίες καθόλου. Το θέλουμε λοιπόν το σκυλί να είναι κάπως εύκολο στην εκπαίδευση του. Για αυτό σκεφτόμαστε και τη λύση του ξεκινημένου κουταβιού.
Περιμένω τις απόψεις σας.
Υ.Γ1. Και φυσικά να μην ενοχλεί τα ζώα(πρόβατα, κατσίκια, κότες κτλ) που υπάρχουν αρκετά στην περιοχή μας.
Υ.Γ2. Μήπως ξέρει κάποιος να μας πει τιμές στο περίπου για κουτάβι ή ξεκινημένο?
Υ.Γ3. Στην Κρήτη κυκλοφορούν πολύ τα γκέκικα και τα ντόπια(όταν λέω ντόπιο δεν εννοώ τον Κρητικό Ιχνηλάτη) σε όλους τους συνδυασμούς και τις διασταυρώσεις και δε βγάζεις άκρη. Όλοι έχουν καλούς σκύλους(μερικοί όντως έχουν) άγνωστης προέλευσης και γενεαλογίας, με τους οποίους κυνηγούν λαγό και ότι άλλο προκύψει. Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο και να ξεφύγουμε από αυτό το μοτίβο.
Ευχαριστώ

Kostis Loulakis


Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΤΟΝ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΡΗΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΚΥΝΗΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΟΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΕΝΑ ΣΚΥΛΙ.ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΡΑΤΣΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Κ Η ΑΝΑΛΟΓΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟ ΠΩΣ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΚΑΘΕ ΡΑΤΣΑ.ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΑΤΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΘΩΣ Κ ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΑΤΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΥΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ. ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΙ ΣΤΑ ΒΑΘΕΙΑ Κ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΛΑΤΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΚΥΛΙ ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΟΓΗΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑΕΙ ΚΥΝΗΓΟΣ-ΣΚΥΛΟΣ.ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΦΥΛΗ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΝ Κ ΚΥΝΗΓΑΩ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ DRAHTHAAR ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΣΚΥΛΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΖΛΑ Κ ΓΙΑ ΕΔΑΦΗ ΖΕΣΤΑ.

PETROS MOUSOULIS


Aντε μια και πιάσαμε καλή κουβέντα ας προσθέσω μερικά ακόμη . Λοιπόν Σουρλαγκα συμφωνώ με αυτά που λες για το επανιελ , αλλά πες μου στην πέρδικα στα πετρώδη βουνά, με βράχους και γκρεμια πως θα πάει !! Αυτά που έχω δει εγώ στον Σχιστό και στο κυνήγι λένε πολλά! Και δεν φταίει αυτό για αυτό, απλά έτσι είναι η κατασκευή του (σκελετική , μυϊκή) είναι φτιαγμένο για άλλα θηράματα και βιότοπους σίγουρα όχι για την Ελληνική πέρδικα και τους σημερινούς δύσκολους βιότοπους της!
Με τα μικρά ποδαράκια και το μικρό ύψος που θα βρει τα πουλιά ανάμεσα στα βράχια , αφού είναι χωμένο μέσα και ο αέρας κόβετε , πως θα περάσει βράχους η θα σκαρφαλώσει και άντε κάνει υπερπροσπάθεια και ανεβαίνει πόσο θα αντέξει να το κάνει αυτό αφού καταβάλει υπερπροσπάθεια λόγω του πάθους του και η κατασκευή του δεν το βοηθά (αν δείτε τι γίνετε σε κάποια κομμάτια του Σχιστού σε αγώνα πέρδικας θα καταλάβετε τι λέω ) !
Λοιπόν είναι ένα εξαίρετο κυνηγόσκυλο για όλα σχεδόν τα θηράματα αλλά σίγουρα όχι για ελληνική πέρδικα ! Και αυτό φαίνεται ότι ποτέ δεν έχει γίνει ένας αγώνας σε άγρια πραγματική ορεινή πέρδικα ( Agraeca) ! Αυτό για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δακτυλάκι μας και να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι αν θέλουμε να πάμε μπροστά κυνοφιλικα ! Επίσης ενδιαφέρον πάντα είναι να κάνετε συγκρίσεις (λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν την κατασκευή ) βλέποντας αγώνες πρακτικού κυνηγίου και αποκλειστικά σε άγριο θήραμα μόνο στα Πόιντερ - σέτερ , στα επανιελ, στα κουρτχσαααρ , στα ντρααχτααρ και να συζητήσετε με τους ειδικούς κριτές κατά φυλή για να μάθετε πως κρίνουν τι ζητάνε και τι περιμένουν και γιατί από την κάθε φυλή , αυτό λύνει τα μάτια σε πολλά και θα μάθετε και πολλά !
Τώρα αν τα εδάφη είναι αυτά που μου λες και θυμάμαι καλά μια χαρά θα σου πάει και το επανιελ ! Τώρα για τιμές ετοιμάσου 1000-3000 Ευρω και βάλε και πρόσεχε το ξεκινημένο, τα υπόλοιπα μαθαίνονται όλα πρόβατα κλπ !!! Ο φίλος Μαντέλας είχε κάνει μία ενδιαφέρουσα πρόταση για κάποιο ζώο του επανιέλ αν θυμάμαι καλά !

ΓΠ


Εάν συγκρίνουμε βέβαια την εργασία του Επανιέλ στην πέρδικα με τις αντίστοιχες των Πόϊντερ - Σέττερ, εκεί υστερεί το Επανιέλ (και οχι όλα!). Τα Επανιέλ που βλέπεις στο Σχιστό μάλλον (δεν είμαι σίγουρος) κυνηγάνε στην ηπειρωτική Ελλάδα και οχι στα νησιά. Εάν δείς τέτοια σκυλιά να κυνηγάνε πέρδικες στα κατσάβραχα θα αλλάξεις γνώμη. Εγώ είχα πάντα σχεδόν (όχι τώρα) Επανιέλ μαζί με άλλες φυλές και θυμάμαι ο συχωρεμένος ο Μπασουράκος (τον ήξερα καλά..) με κορόϊδευε και μου έλεγε ότι είναι κρίμα ένα τέτοιο καλό Επανιέλ να αισθάνετε τέτοια ...ψυχολογική καταπίεση κυνηγώντας με Πόϊντερ! Εγώ όμως που τα είχα δεν είχα την ίδια γνώμη..Τρέχουν ακατάπαυστα και σκαρφαλώνουν σαν γατιά!! Η μόνη ένσταση είναι η διαφορά τους στον τρόπο που ανιχνεύουν την μυρωδιά.... Όσο και αν προσπαθούν να "μιμηθούν" τα Πόϊντερ στον "αέρα" .φυσικά δεν τα καταφέρνουν, και μερικές φορές καθυστερούν στην παρακολούθηση του τρεχαλητού....
Η αντίρησή μου Γιώργο για τον "αποκλεισμό" του Επανιέλ βασίστηκε σε όλα τα δεδομένα την ερώτησης του Κώστα.. Και εννοώ κύρια την έλλειψη πείρας στην εκπαίδευση και χειρισμό κυνηγόσκυλων, και τον ιδιαίτερο βιότοπο της Κρήτης τον οποίο και εγώ γνωρίζω. Πιστεύω ότι για τον φίλο Κ.Λουλάκη ένα Επανιέλ ή Κούρτσχααρ "ταιριάζει" περισσότερο από άλλες φυλές και γι'αυτό το έγραψα. Χωρίς να θέλω να θίξω κανένα, νομίζω ότι αν εμένα μου πρότειναν να αγοράσω μια φεράρι ..δεν θα το έκανα έστω και αν είχα τα λεφτά!!

Γιώργος


καλημερα σας,
να προσθεσω και γω την ταπεινη αποψη μου, για τα Επανιελακια ("κοκονια" για τους κατοχους Αγγλικων φυλων)... επειδη ειχα την τυχη να κυνηγησω επι 7ετια με ενα μικροκαμωμενο θηλυκο , αλλα πανουργο, ακουραστο και με φοβερο παθος... Περδικες και στην Κρητη (Σφακια) και Κυκλαδες.... θα σας πω μοναχα για μια φορα.....μετα απο περιπλανιση 8 ωρων με τρομερη ζεστη, εκει που φταναμε πια πισω στα αμαξια κοντα, παιρνει μυρουδια ενα κοπαδι , και φευγει αλλα χωρις εμενα... δεν ειχα αλλα κουραγια... απλως εβλεπα τα πουλια να ξεκολλανε... μαυτο το σκυλακι εχω κανει ολα τα κυνηγια απο περδικες λαγο μπεκατσα υδροβια τσιχλες ... α ρε Ηρα που να εισαι τωρα...

Christoforos Poulios


Η λέξη φεράρι είναι αυτή που χρησιμοποιώ πολύ συχνά κι εγώ για να περιγράψω αυτό που ένιωθα όταν πριν από 15 χρόνια αποφάσιζα να πάρω επάνω μου την υπόθεση εκπαιδευση ενός πόιντερ, μιας και πάντα τα σκυλιά μας τα έβγαζε ο πατέρας μου. Πολύ γρήγορα λοιπόν κατάλαβα ότι είχα μια φεράρι στα χέρια μου που όμως δεν ήξερα να οδηγήσω. Μου μάθαινε αυτό αντί να του μάθω εγώ. Με οδηγούσε αυτό αντί να το καθοδηγώ εγώ...Κατέληξε λοιπόν να κυνηγάει ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ...αλλά για τον εαυτό του και πολλές φορές για άλλες παρέες 300 μέτρα μακρυά. Καλό είναι να περιμένεις λίγο πριν μπλέξεις με μία τόσο δυνατή ράτσα.
Τα επανιέλ μπρετόν θεωρώ ότι είναι μια πολύ ώριμη ράτσα και μπορείς να βρεις πολύ καλά σκυλιά. Ο Μαντέλας (για να προμοτάρουμε λίγο και τους φίλους της λίστας), μου είχε προτείνει παλιότερα έναν καλά ξεκινημένο σκύλο που το αγόρασε τελικά φίλος μου από Πάτρα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ! Και τα χρήματα δεν ήταν πάρα πολλά για το επίπεδο του σκύλου. Επίσης στη λίστα είναι και ο Κώστας ο Βλάχος. Άλλος γνωστός μπρετονάς κι αυτός. Κι όπως βλέπεις ...οι μπρετονάδες μιλάνε ΛΙΓΟ ;-) Δεν είναι τυχαίο! Μινιμαλιστές...όπως κι η ράτσα τους.
Κωστή αν σου αρέσουν οπτικά τα επανιέλ προτίμησέ τα...θα τα αγαπήσεις. Για την μπεκάτσα στο σφικτό πουρνάρι και για το ορτύκι στον κάμπο είναι ότι καλύτερο. Όσους μπρετονάδες γνωρίζω, δεν ξέρω κανέναν που να μην είναι ευχαριστημένος.

Χαιρετώ, Διογένης


Καλημέρα σε όλους Πράγματι είναι ένα ενδιαφέρον θέμα η επιλογή του κυνηγόσκυλου, με πολλές παραμέτρους όπως ο τόπος και το είδος του κυνηγιού ένα θέμα στο οποίο κανείς δεν μπορεί η δεν πρέπει να είναι απόλυτος. Πόσοι από εμάς έχουμε δει σκυλιά και έχουμε χαμογελάσει ειρωνικά από την εμφάνιση τους, αλλά έχουμε αλλάξει γνώμη όταν τα έχουμε δει να κυνηγούν. Αλλά οι μόδα των καιρών τα θέλει ψηλοτάκουνα ψηλομύτικα με τόσους πόντους τρίχωμα και αλλά τέτοια. Όμως αυτά δεν είναι που κάνουν τα καλά κυνηγόσκυλα. Κατά την άποψη μου το μεγαλύτερο ποσοστό το παίζει το άτομο και μετά η ράτσα. Η ράτσα δίνει την γενική κατεύθυνση αλλά ο χαρακτήρας και οι ικανότητες του κάθε σκύλου είναι που καθορίζουν την συμπεριφορά του στον κυνηγότοπο.
Για τα επανιελ θα συμφωνήσω με τον Γιώργο Πεππα σχετικά με την πέρδικα αλλά έχω επιφυλάξεις για το αν αυτά που βλέπουμε (πάντα) στους αγώνες είναι και το καλύτερο κριτήριο για τις ικανότητες και την συμπεριφορά της κάθε ράτσας. Αυτό που έχω να πω στο Κώστα Λ. είναι πως το επανιελ είναι εύκολα εκπαιδευσιμο με μεγάλη ενέργεια και αντοχή και στην πέτρα έχει αποδειχθεί στην πράξη (στην δική μου περίπτωση) πως αντέχει περισσότερο από αλλά βαρύτερα σκυλιά. Θα έλεγα πως είναι ένα σκυλί για όλα τα κυνήγια που κυνηγάει για το αφεντικό του. Για το κουρτσχαρ θα έλεγα πως θα μπορούσε να ήταν μια καλή επιλογή σύμφωνα με όσα έχω ακούσει, γιατί δεν έχω εμπειρία με αυτήν την φυλή.
Η επιλογή ενός σκύλου πάντως εκπαιδευμένου η όχι δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίζετε σε λίγα λεπτά της ώρας. Το αν θα πληρώσεις 100€ η 2000€ δεν έχει μεγάλη διαφορά (πρακτικά). Σημασία έχει να υπάρχουν αποδείξεις η έστω σοβαρές ενδείξεις πως πρόκειται για άτομο με ικανότητες. Καλή τύχη.

Π.Κ.


Γειά σας, να πώ κι εγώ μια γνώμη για τον Κωστή χωρίς να έχει μεγάλη βαρύτητα αφού, σύμφωνα με την άποψη ενός φίλου, δεν είμαι κυνηγός αλλά θηρευτής (δηλαδή κυνηγός χωρίς σκύλο). Ο Κωστής έγραψε ότι ο φίλος του θέλει να κυνηγάει τα πάντα και παράλληλα δεν έχει προηγούμενη πείρα από σκυλιά. Με τα δεδομένα αυτά εγώ θα πρότεινα να πάρει ένα αγγλικό Springer Spaniel. Αυτό θα επέλεγα εγώ αν είχα τέτοια δυνατότητα. Το Σπρίνγκερ Σπάνιελ δεν φερμάρει, ψάχνει 10-20 μέτρα αριστερά-δεξιά από τον κυνηγό και ξεπετάει οτιδήποτε υπάρχει. Είναι επίσης εξαιρετικό στην επαναφορά του χτυπημένου θηράματος από ξηρά και νερό. Από εκπαίδευση, πέρα από την υπακοή, δεν έχει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχουν τα σκυλιά φέρμας.
Αν πάλι υπάρχει προτίμηση για σκυλί φέρμας, μια καλή επιλογή είναι και τα Βίζλα (Vizsla). Ηρεμα και υπάκουα σκυλιά, κυνηγάνε τα πάντα και μάλιστα για τον κυνηγό και όχι για τον εαυτό τους. Είναι και θέμα τί θέλει ο κυνηγός, θέλει να πηγαίνει μαζί με τον σκύλο και να τον παρακολουθεί συνεχώς ή θέλει απλά να ακούει το μπίπερ από την απέναντι πλαγιά; Οσοι θέλετε να δείτε φωτογραφίες από σκυλιά και όχι μόνο, πηγαίνετε στις εικόνες του google: http://www.google.com.gr/imghp και βάλτε τις λέξεις Springer Spaniel ή Vizsla ή ότι άλλο θέλετε....

Νίκος Παπαϊωάννου


Και εγώ με την σειρά μου θα σου πρότεινα να πας σε μαλακό σκυλί λόγω του ότι δεν έχετε εμπειρία σε κυνηγόσκυλα. Για Επανιέλ μπορεί να είναι μικρόσωμα αλλά γεμάτο πάθος. Για Κούρτσχααρ (Κυνηγώ με αυτά εδώ και 15 Χρονιά) είναι σκληρά σκυλιά και πρέπει να γίνεις σαν αυτά. Για Pointer και Σέττερ πρέπει είσαι καλός οδηγός.

P.Kotakis


Καλησπέρα σε όλους,
Χριστόφορε αυτός που θα αναφερθεί σε μία άλλη φυλή με την έκφραση «κοκόνια» είναι ανόητος και τυφλός ! Όλες οι φυλές έχουν τα προτερήματα τους όπως και τα μειονεκτήματα τους ! Ντρααχτααρ η Γκόρντον θα θριαμβεύσουν στο χιόνι ! Ένα Επανιέλ σε ένα πολύ πυκνό θα μπει πολύ πιο εύκολα από ένα πιο μεγαλόσωμο ζώο ! Στον κάμπο θα μεγαλουργήση ένα πόιντερ – σέττερ – κούρτσχααρ ! Στο βάλτο τα πιο ψηλόσωμα θα κινηθούν πολύ καλύτερα από τα κοντά που το στήθος τους θα είναι στο νερό και η αντίσταση άρα κούραση μεγάλη ! Το ίδιο και στο ψηλό χόρτο – τριφύλλι κλπ. Είπαμε λαμβάνουμε πάντα το μέσο όρο της φυλής από άτομα που έχουμε δει και όχι εξαιρέσεις και σίγουρα λαμβάνουμε τις σημερινές κυνηγετικές συνθήκες (θήραμα – βιότοπος ) υπ’ όψη και όχι του παρελθόντος .
Θα σας θυμίσω ότι όλες οι φυλές σχεδόν έχουν βάλει μέσα τους κάποια εποχή αίματα από πόιντερ γι’ αυτό δεν χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί !!! Επίσης η κάθε κατασκευή (σκελετική , μυών , κρανίου κλπ ) άλλού υπερτερεί και αλλού μειονεκτεί ! Αν την πάρουμε όμως απλά ανατομικά ένας είναι ο άρχοντας στους αεροθήρες το πόιντερ και το καλύτερο σαν μέσο όρο σε όλα τα εδάφη και θηράματα αρκεί να το αφήσεις να είναι αυτό για το οποίο φτιάχτηκε και βέβαια να το κυνηγήσεις ! Αμέσως μετά είναι τα σέττερ με τον ιδιαίτερο ψυχισμό τους και την πλαστική αιλουροειδή συμπεριφορά τους ! Το μεγαλύτερο ποσοστό παραποιημένων πόιντερ και σέττερ από άλλες φυλές δείχνει και την λάθος επιλογή που κάνουμε στα σκυλιά μας αναλόγως με το τι είμαστε και εμείς σαν κατασκευή και σαν κυνηγοί χωρίς να θέλω να θίξω κανένα !
Μερικά παραδειγματάκια για να μην γίνω λάθος κατανοητός και για να μην κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα ! Ένας αργός και παχύς άνθρωπος μπορεί να κυνηγήσει με ένα πόιντερ που κινείται μέσα στα πλαίσια της φυλής του ΟΧΙ γιατί απλά δεν μπορεί να το παρακολουθήσει, οπότε αυτομάτως αν είναι και καλό κυνηγόσκυλο θα επέμβει πάνω του αρνητικά αναγκάζοντας το να κινείτε 30-60 μέτρα γύρω του με κάποιο τρόπο θυσιάζοντας το ! Και μια και πολλοί λέτε ότι τα ηπειρωτικά είναι πιο εύκολα ποιος σας το είπε αυτό η ποια η εμπειρία σας για να βγει αυτό το αποτέλεσμα ! Επίσης τι πάει να πει σκληρά η μαλακά , αν εννοείται τα γονίδια σαν φύλακες όλες οι φυλές τα έχουν απλά μερικά έχουν πιο έντονα τέτοια γονίδια γιατί από εκεί που προέρχονται Γερμανία Ουγγαρία κλπ χρησιμοποιούνται και σε άλλες εργασίες πάνω σε μεγάλα τριχωτά κλπ και γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικά και πιο φύλακες για τους οικείους τους όπως τα κούρτσχααρ –ντράαχτααρ –Γκόρντον αλλά και πόιντερ κλπ Έχω ζήσει επανιέλ θηλυκό που είχε τρελή άγρια συμπεριφορά μέχρι και που δόθηκε κάπου !
Προσωπική μου γνώμη η οποία διαμορφώθηκε από πολύ ψάξιμο και πέρασμα από αρκετές φυλές στην αρχή της κυνοφιλικής μου πορείας και από αυτά που βλέπω δεξιά και αριστερά μου ότι πιο εύκολα ζώα από το πόιντερ μετά το σέττερ και μετά το κούρτσχααρ δεν υπάρχουν ! Το ποίντερ φερμάρει σταθερά και κυνηγάει με πάθος (πάντα σαν μέσος όρος ) από πέντε μηνών , έχετε δει να το κάνουν αυτό ! Το μόνο που θέλει το πόιντερ είναι κυνήγι κυνήγι και άγριο θήραμα ! Τώρα καλά θα μου πείτε θα μας τρελάνεις τότε γιατί έχεις Γκόρντον , απλά γιατί αυτή είναι η τρέλα μου (οπτικά –χαρακτήρας – μορφολογία – κυνήγι ) και γιατί μου αρέσει να φτιάχνω κάτι αρκετά δύσκολο (στην εκπαίδευση, παρουσίαση ) που θα μπορεί να ανταγωνίζεται σε ορισμένα πεδία τους Aγγλους τετράποδους κυνηγούς στα ίσια και ενώ θέλω 2-3 χρόνια να φτιάξω ένα Γκόρντον θα μπορούσα να είχα 4-5 καλά πόιντερ η σέττερ με την ίδια ακριβώς δουλειά !
Σουρλάγκα αν πρόσεξες στο τέλος του προηγούμενου μηνύματος μου πρότεινα επανιέλ σύμφωνα με τα κυνηγετικά δεδομένα του Κωστή αφού τα επεσήμανε καλύτερα ! Τα θεωρώ πολύ καλά κυνηγόσκυλα ειδικά για τον κυνηγό των πόλεων αλλά οπτικά μου είναι εντελώς αδιάφορα και όπως καταλαβαίνετε η χημεία παίζει μεγάλο ρόλο ! Αύριο η συνέχεια.

ΓΠ.


Χαίρομαι που ακούω το Γιώργο να μιλάει για τα πόιντερ με αυτό τον τρόπο, και συμφωνώ φυσικά απόλυτα ότι το Πόιντερ είναι το σκυλί που θέλει το λιγότερο κόπο για να βγει στο κυνήγι. Και επίσης στατιστικά, είναι πολύ απίθανο να πέσουμε σε εντελώς ανικανο πόιντερ. Είναι γεγονός ότι από 5 μηνών έχει στήσιμο έτοιμου σκύλου και μπορεί να κυνηγήσει αν το θελήσουμε. Όσοι έχουν ασχοληθεί όλα αυτά τα θεωρούν αυτονόητα γαι τη ράτσα. Ειδικά ένα θηλυκό ποιντεράκι βγαίνει μόνο του πολύ πολύ νωρίς, ακόμη κι αν δεν έχουμε ιδέα από κυνήγι. Είναι όμως σχετικά δύσκολο στο ντρεσσάρισμα - γι'αυτούς που θέλουν ένα πολύ υπάκουο ζώο. Προσωπικά δεν επεμβαίνω στο χαρακτήρα του γιατί θεωρώ ότι έτσι είναι πιο πιθανό να δω το μεγαλείο του σκύλου αυτού.
Δυστυχώς οι περισσότεροι κυνηγοί δεν μπορούν να ανεχθούν το άνοιγμα της έρευνας και την ανεξαρτησία του χαρακτήρα του, κι έτσι απορρίπουν τη ράτσα. Θεωρούν μειονέκτημα κάτι που στην πραγματικότητα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Δεν είναι τυχαίο που οι μπρετονάδες τα τελευταία χρόνια θέλουν οπωσδήποτε να καλλιεργήσουν στα σκυλιά τους μια πιο ανοικτή έρευνα. Φίλε Κωστή, έχεις αναρωτηθεί ΓΙΑΤΙ το σκυλί πρέπει να ψάχνει κοντά σου? Τι κερδίζεις και τι χάνεις? Ειλικρινά με ενδιαφέρει να μάθω τους λόγους που κάποιος θέλει ένας σκυλί ΦΕΡΜΑΣ κοντά του.

χαιρετώ, Διογένης


ΕΓΩ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΤΟ ΕΞΗΣ.
ΟΤΑΝ ΑΝΕΦΕΡΑ ΟΤΙ ΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΟΔΗΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΝΟΩ ΚΑΘΑΡΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΟΡΙΜΑΖΟΥΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΝΑ ΠΟΙΝΤΕΡ Η ΕΝΑ ΣΕΤΤΕΡ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΡΑΤΣΑΣ.ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΒΙΟΥ.ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΝΤΑ.
ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΓΙΑ ΤΑ DRAHTHAAR ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΡΕΧΟΥΝ-ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΘΗΡΑΜΑ .ΣΑΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΟΡΙΜΑΖΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ.ΑΡΚΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΗΡΑΜΑΤΑ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΕΤΤΕΡ ΦΕΡΜΑΡΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.ΑΥΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΟΛΛΗΤΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΩΣ 16-17 ΜΗΝΩΝ Κ ΔΕΝ ΨΑΧΝΑΝΕ.ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΓΙΝΑΝΕ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΛΕΜΕ.
ΠΕΡΥΣΙ ΠΗΡΑ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΙ ΣΕΤΤΕΡ 4 ΜΗΝΩΝ.ΣΕ ΗΛΙΚΕΙΑ 6-7 ΜΗΝΩΝ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ ΤΟ ΕΒΓΑΛΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΙΣΑ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕ Κ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΦΕΡΜΑΡΕ ΠΕΡΔΙΚΕΣ Κ ΕΚΑΝΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΛΑ.ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ?ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΡΙΟ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 3-4 ΟΡΤΥΚΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΦΥΓΟΥΝ ΑΦΕΡΜΑΡΙΣΤΑ Κ ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟ ΚΥΝΗΓΑΓΕ ΣΑΝ ΟΡΙΜΟ ΣΚΥΛΙ.ΤΟ ΙΔΙΟ Κ ΣΤΗΝ ΠΕΡΔΙΚΑ(ΟΡΕΙΝΗ)ΜΙΑ ΤΟΥ ΕΦΥΓΕ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ Κ ΜΕΤΑ ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ!ΑΡΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΚΥΛΙ ΠΟΥ ΟΡΙΜΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΘΗΡΑΜΑ.
ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ DRAHTHAAR ΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΛΙΣ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ Κ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟ ,ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ,ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΝΑ ΣΕΤΤΕΡ Η\' ΕΝΑ ΠΟΙΝΤΕΡ ΠΟΥ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΗΡΑΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ Κ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ.ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΕΝΝΟΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΙΝΤΕΡ-ΣΕΤΤΕΡ.ΟΜΩΣ Κ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΕΙ Κ ΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΟΚΑΘΕΝΑΣ.ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΕΙΝΑΙ ,ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΜΕΤΡΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙ,ΟΔΗΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ,ΤΡΟΚΤ Κ ΟΧΙ ΚΑΛΠΑΣΜΟ ΣΥΝΕΧΗ,ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΑΛΛΑ Κ ΙΧΝΗΛΑΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΝΤΟΡΟ,ΦΕΡΜΑ ,ΑΠΟΡΤ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΑ ΣΕΤΤΕΡ-ΠΟΙΝΤΕΡ ΕΧΟΥΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΡΙΑ Κ ΑΝΟΙΧΤΗ,ΟΔΗΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥΣ,ΚΑΛΠΑΣΜΟ ΣΥΝΕΧΕΙΣ,ΟΧΙ ΙΧΝΗΛΑΣΙΑ,ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ,ΦΕΡΜΑ,ΑΠΟΡΤ.ΑΝ ΜΟΥ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΚΑΤΙ ΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.
ΕΤΣΙ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ.ΤΕΛΙΚΑ Η ΓΝΩΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ DRAHTHAAR ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΙΝΤΕΡ ΟΠΟΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Κ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Κ ΙΔΙΩΣ ΕΝΑ ΠΟΙΝΤΕΡ ΜΕ ΦΩΝΕΣ Κ ΥΣΤΕΡΙΕΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΣΤΑ 50-60 ΜΕΤΡΑ !!!

petros mousoulis


Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Μια διευκρίνιση θέλω φίλε Παναγιώτη Κοτάκη. Εξήγησε μου λίγο παραπάνω σε παρακαλώ αυτό το μαλακά και σκληρά σκυλιά(είδατε εμείς οι άσχετοι...). Πως το εννοείς το "είναι σκληρά σκυλιά τα Κούρτσχααρ και ότι πρέπει να γίνεις σαν κι αυτά". Δηλαδή τι προβλήματα θα χω με ένα Κούρτσχααρ που δε θα τα έχω με ένα Επανιέλ και το ανάποδο(μάλλον αυτά τα δύο παίζουν τελικά χωρίς να αποκλείεται τίποτα βέβαια μέχρι την τελική επιλογή.) Από πληροφορίες πάντως, μας έχουν πει τα καλύτερα λόγια για τα επανιέλ στην Κρήτη κάποιοι συνάδελφοι που τα έχουν εδώ στο Ηράκλειο(δεν έχει τύχη ποτέ να τα δω στο κυνήγι). Πάντως σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απόψεις σας. Γιατί εδώ δεν κάνουμε διαγωνισμό φυλών αλλά πάμε να διαφωτίσουμε μια κατάσταση και να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη επιλογή. Πάντως το σκυλί το θέλω γενικά να κυνηγά κοντά μου και όχι στην απέναντι πλαγιά. Εκτός βέβαια απ΄ το λαγό που εκεί πιάνεις τα περάσματα και είναι αλλιώς

Kostis Loulakis


ΕΠΑΝΩ-UP